X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Annie80 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze się z Wami podzielę, jaki numer wczoraj odwaliłam...

Rano wyjeżdżaliśmy z domu, miałam spakować: kosmetyczki, lekarstwa, dokumenty i moje sukienki ciążowe, które sobie wisiały przy wyjściu na wieszaku. M pytał się 5 razy, czy wszystko wzięłam... taaaaaaaa, tylko, ze za Wrocławiem mi się przypomniało, ze moich kiecek to jednak nie zabrałam:) wiec dzieki ci naturo za deszcz dziś, bo w walizce miałam 1 jeansy i bluzkę:)no i jeszcze dziękuje za wyprzedaże w h&m😜

M się śmieje , ze ma nadzieje, ze po porodzie mi przejdzie, bo inaczej boi sie, ze O Młodym zapomnę...

W pierwszej ciąży nie byłam tak rozwalona, a teraz czuje się, jak totalnie nie ja:)

• Dargol Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amorek wrote:
    Czy któraś z Was ma podwyższone leukocyty ?

Ja dziś odebrałam morfologię. Leukocyty 11,4. Ostatnio 3 tygodnie temu miałam 11,3 i lekarz nic nie mówił. W ciąży mogą być podwyższone. Ale za to hemoglobina mi ładnie podrosła 12,5☺️

A jaki masz wynik?

nzjd9n73lhky3rsn.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja leukocyty zawsze podwyzszone ale nie duzo. Lekarz nigdy sie nie czepial. Hemoglobina 13,9 wiec ladnie.
    Ja dzis robilam korniszony :) troche ledwo zyje ale fajnie ze mam juz pare sloikow. Maz pomaga bo na urlopie jeszcze.
    U mnie noce najgorsze. Dalej bola pachwiny ciezko sie przekrecic. Wcale sie nie wysypiam. I tak juz bedzie przez najblizszy rok bedzie heh.
    Mi do torby brakuje ciapow i klapek pod prysznic i mam wszystko gotowe.
    W sierpniu piore jeszcze obicie wozka glebokiego a maz jak bede w szpitalu skreci kolyske ;)

My wanienke mamy tega 100 cm ze slezalem i odplywem i sluzyla nam do momentu az maly zaczal stawac czyli jak mial jakies 8 mc a na stelazu wygodnie zwlaszcza ze nie mam miejsca w lazience.

Mańka lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Magda.g85 i Gosa- już zamówiłam Milly Mally 🙈 Też trafiłam na to porównanie z Ceneo. Pomierzylam wszystko i ostatecznie funkcjonalność Milly wygrała. Poza tym cena z linku od Magdy jest na prawdę okazyjna (niemal 50zl rabatu + darmowa dostawa). Zamówienie złożone dosłownie kilkanaście minut temu, więc według deklaracji sprzedawcy dostawa jutro. Zobaczymy co to za cudo 😉

Gomerka, fajna ta wanienka, dzięki 😏 Boję się tylko tych korków, bo to jednak plastik i jakoś sceptycznie podchodzę do tego typu rozwiązań. Aczkolwiek z tego, co widzę mają też wersję bez. A więc biorę pod uwagę 😁

Mańka mnie ten sklep pozytywnie zaskoczył. Ja zamawiałam w piątek o 15 a w poniedzałek o 10 miałam łóżeczko i ta darmowa dostawa :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 15:34

Mańka lubi tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj robiłam dżemy porzeczkowe :D siły już nie te ale co tam póki mogę to robię :D jeszcze wiśnie i śliwki przede mną :D
    mnie w nocy, poza ciągnięciem w pachwinach złapała inna dolegliwość.
    chyba mam jakiś refluks, bo nagle budzę się niemal się dusząc i czuję jak wszystkie kwaśne soki z żołądka podchodzą mi do gardła. straszne uczucie.

Annie80 po prostu masz okazję do kupienia kolejnych ciuszków :D

Annie80 lubi tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • Komunikacja24 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Andziaxs- macie dwa wyjścia- możecie iść przed porodem- i tutaj możecie iść razem lub osobno (w sensie najpierw ojciec dziecka je uznać a Ty masz na to czas żeby tam dojść do 3-4tyg bodajże) albo po porodzie- i wtedy musicie iść wspólnie. Oprócz dowodu musisz mieć zaświadczenie od ginekologa lub kartę ciąży- partner dowód osobisty. W momencie jak robicie to przed porodem to dziecko z automatu dziedziczy po ojcu gdyby coś mu się stało przed narodzeniem, ojciec od razu nabywa praw rodzicielskich ale i tak samo obowiązków. Dziecko od razu dostaje nazwisko ojca. Jeżeli jest to po porodzie to po prostu przez ten czas ma Twoje nazwisko, a w momencie uznania ojcostwa nabywa nazwiska ojca.

Komunikacja- kosiniakowe należy Ci się od razu po porodzie, wystarczy złożyć dokumenty- nie musisz mieć do tego rozwodu kochana.
    No właśnie nie kochana. Pytałam w gminie. Bo to kosiniakowe to wyliczaja z dochodów czy nie przekracza ileś tam na osobę. A teraz brali by pod uwagę jego dochody mimo iż nie otrzymuje od niego ani grosza i jeszcze gnojek za rachunki nie chce płacić. A mi wezwania przychodzą do zapłaty już i mam 2 tygodnie aby opłacić inaczej chcą odciaz i nawet zerwać umowę. Okazało się, że w czerwcu też nie opłaci rachunków. A przepraszam, opłaciło, ale tylko te co są na niego, jak telefony, internet i Nc+

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • zwichrowana Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Andziaxs- macie dwa wyjścia- możecie iść przed porodem- i tutaj możecie iść razem lub osobno (w sensie najpierw ojciec dziecka je uznać a Ty masz na to czas żeby tam dojść do 3-4tyg bodajże) albo po porodzie- i wtedy musicie iść wspólnie. Oprócz dowodu musisz mieć zaświadczenie od ginekologa lub kartę ciąży- partner dowód osobisty. W momencie jak robicie to przed porodem to dziecko z automatu dziedziczy po ojcu gdyby coś mu się stało przed narodzeniem, ojciec od razu nabywa praw rodzicielskich ale i tak samo obowiązków. Dziecko od razu dostaje nazwisko ojca. Jeżeli jest to po porodzie to po prostu przez ten czas ma Twoje nazwisko, a w momencie uznania ojcostwa nabywa nazwiska ojca.

Komunikacja- kosiniakowe należy Ci się od razu po porodzie, wystarczy złożyć dokumenty- nie musisz mieć do tego rozwodu kochana.

Byłam świadkiem sytuacji, gdzie rodzice tego nie załatwili przed porodem i okazało się, że dziecko będzie miało nazwisko byłego męża matki (z którym kilka tyg. wcześniej się rozwiodła). Jak sie o tym dowiedział ojciec, to zrobił wielką awanturę na oddziale. Kłócili się cały dzień. W sumie zabawne to było. Zakończyło się jego stwierdzeniem "jakbym o tym wiedział, to nawet na ten cholerny ślub bym sie zgodził " ;D ;D

Przewijak i wanienkę na stojaku kupiłam z firmy Beaba. Nowe są bardzo drogie - ja kupiłam każdy element osobno na Allegro i Olx, dzięki czemu za cały kompet w super stanie dałam 250 zł. Jakościowo wydają się ekstra.

Ja dziś byłam u dentysty, a potem kupiłam sobie szlafroczek do szpitala :D a teraz skończyłam robić placki z borówkami :)

Mama Zuzia - tez nie mogę uwierzyć, że za 3 tyg ciąża będzie donoszona. To już strasznie blisko!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:06

andziaxs lubi tę wiadomość

synuś <3
    8p3os65ghnx69rco.png

28.12 (16dpo):HCG- 244,34 mUl/ml
    31.12 (19dpo):HCG- 1136,46 mUl/ml
    02.01 (21dpo):HCG- 2656,97 mUl/ml
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja

Ktos wprowadzil Ciebie w blad,Kosiniakowe przysluguje niezaleznie od dochodow jedynym wymogiem jest posiadanie statusu osoby bezrobotnej,studenta badz osoby zatrudnionej na umowie zlecenia . Tu masz dokladnie opisane

https://www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/becikowe/2751749,Kosiniakowe-2019-dla-kogo-swiadczenie-rodzicielskie.html

Dochody sa brane pod uwagę gdy skladasz wnioski na rodzinne,becikowe 1000 zl i drigie becikowe rowniez 1000 zl z gops/mops,lub na samotnie wychowującego ( ale to przysluguje gdy ktorys z rodzicow nie zyje lub ojciec nieznany)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:14

Aga9090 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole to trzymam serdecznie kciuki za spokojne ciaze juz na ostatniej prostej,ponoewaz wrzesien szeczegolnie jest bliski mokemu sercu ,moje szczęście jest z wrzesnia 2016 ❤

Mama_Zuzia, Mańka, Izoleccc lubią tę wiadomość

• Karmazynova Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolecc witaj :)

Dargol na szczęście wystarczy dieta 😁 i jak się wszystko utrzyma tak jak do tej pory to następny raz mam iść do diabetologa 2-3 miesiące po porodzie :)

Czytam i tym GBS, o tych ustalonych terminach i tak mnie wszystko zaczyna stresować 😂 dobrze, że mam termin dopiero na 25.09, choć w połowie września pewnie będzie cesarka

5dea920ddf.png

Starszak :)
    24f1815c23.png

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sydney wrote:
    Komunikacja

Ktos wprowadzil Ciebie w blad,Kosiniakowe przysluguje niezaleznie od dochodow jedynym wymogiem jest posiadanie statusu osoby bezrobotnej,studenta badz osoby zatrudnionej na umowie zlecenia . Tu masz dokladnie opisane

https://www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/becikowe/2751749,Kosiniakowe-2019-dla-kogo-swiadczenie-rodzicielskie.html
    Dziękuję, zapisałam sobie i w razie czego pokaże im to.
    Ale status bezrobotnego muszę mieć? Ja nie jestem zapisana w urzędzie pracy ponieważ nie miałam takiego powodu, ubezpieczenie mam na męża i póki co do rozwodu nie muszę się zapisywać

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja- przy dobrych wiatrach wszystko potrwa kilka miesięcy. To może się ciągnąć nawet ponad rok. Sądy mają bardzo długie terminy na wszystko. Z kosiniakowym to poczytaj w internecie bo cię wprowadzili w błąd. Nie obraz się ale musisz się trochę ogarnąć,szperax w internecie,pytac bardziej doświadczonych kobiet na forach. Wziąć życie w swoje ręce ,kombinować kasę. Wiem że to trudno ale musisz,dla dzieci! Idź się zarejestruj do urzędu pracy lepiej żebyś była od niego niezależna!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:18

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Komunikacja- tak jak Sydney Ci link wkleiła, kosiniakowe należy Ci się niezależnie id dochodu męża w momencie jeśli Ty nie masz żadnego- i nie potrzebujesz do tego innego dokumentu jak tego, ze jesteś osoba bezrobotna. To co piszesz to becikowe- jednorazowa zapomoga. A kosiniakowe należy Ci się przez rok czasu po urodzeniu dziecka i wynosi 1000zl/msc.
    Także zainteresuj się tym, bo to w obecnej sytuacji całkiem spora kasa. Dobrze radzą tez DIewczyny odnośnie dorabiania w domu- pare groszy można z tego mieć niewielkim wysiłkiem. Dużo ogłoszeń w internecie

zwichrowana- niezłe jaja haha :)

Lenka, Ann- jak sytuacja u Was?

Vian- lepiej się czujesz po tym antybiotyku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:19

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja

Nie musisz byc zarejestrowana w urzedzie pracy-przy skladaniu wniosku w mopsie bedziesz poproszona o napisanie odrecznego oswiadczenia na ktorym napiszesz ze jestes osoba bezronotna nieppzostajaca w zatrudnieniu i ze lorzystasz z ubezp meza z ktorym jestes w separacji w toku sprawy rozwodowej swoim podpisem potwierdzasz prawdziwosc informacji ktore oswiadczasz i na tej podstawie i podstawie wniosku wlasciwy dla.ciebie mops/gops przyzna ci świadczenie w wysokosci 1000 zl.na 12 miesiecy

Mama_Zuzia, Komunikacja24, Aga9090, stayaway, Karmazynova lubią tę wiadomość

• amorek Koleżanka

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska wrote:
    To faktycznie wysokie. A mocz dobry wyszedł? Co lekarz sugeruje?

Tak, mocz w miarę
    Na razie mam się umówić do hematologa i świeże wyniki tam zrobić
    OB też wysokie 50

amorek

eikts65gdv2tfo97.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jeszcze lepiej i prościej, także Komunikacja 1000zl dodatkowo już masz po porodzie oprócz świadczeń na dzieci z Niemiec- a powoli zacznie się wszystko układać.

Komunikacja24 lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja

Warto przejsc sie do kierownika mops/gops i wystapic z wnioskiem o zapomogę finansowa do czasu rozwiazania- nie sa to wielkie pieniadze okolo 300-400 zl ,tak samo na oswiadczeniu opisujesz swoja sytuacje,dolaczasz wezwania do zaplaty oraz ostatni blankiet od zsplaconego rachunkow,dostaniesz do wypisania wniosek i właściwa placowka z rygorem natychmiastowej wykonalnosci zwazywszy na teoja sytacje taka pomoc Tobie przyzna w ciagu kilku dni dostaniesz pieniadze,jesli masz dzieci przedszkolne mozesz rowbiez zlozyc wniosek na dotacje do posiłku-mops oplaci zywienie dziecka rodzica w trudnej sytuacji materialnej

Mama_Zuzia, Aga9090, Komunikacja24, Karmazynova lubią tę wiadomość

• Kaska Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amorek wrote:
    Tak, mocz w miarę
    Na razie mam się umówić do hematologa i świeże wyniki tam zrobić
    OB też wysokie 50

Amorek no to zapewne jakaś infekcja. Mocz w miarę tzn są jakieś ale? Znajdziesz jakiegoś hematologa tak w miarę szybko?

m3sxebkmtz1qzq0y.png

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny. No to faktycznie wprowadziły mnie w błąd. W takim razie odrazu po porodzie polecę tam i to załatwię.

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja24 wrote:
    Dziękuję dziewczyny. No to faktycznie wprowadziły mnie w błąd. W takim razie odrazu po porodzie polecę tam i to załatwię.

Warto pobrac wnioski juz teraz i je uzupelnic,miec przygotowane w teczce zeby pp porodzie zaniezc badz kogos poprosic i juz sobie tym.glowy nie zawracac-bo wiadomo na poczatku jest trudno z organizacja przy malutkim dziecku

Komunikacja24 lubi tę wiadomość

‹‹ 890 891 892 893 894 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ