Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeszcze się z Wami podzielę, jaki numer wczoraj odwaliłam...
Rano wyjeżdżaliśmy z domu, miałam spakować: kosmetyczki, lekarstwa, dokumenty i moje sukienki ciążowe, które sobie wisiały przy wyjściu na wieszaku. M pytał się 5 razy, czy wszystko wzięłam... taaaaaaaa, tylko, ze za Wrocławiem mi się przypomniało, ze moich kiecek to jednak nie zabrałam:) wiec dzieki ci naturo za deszcz dziś, bo w walizce miałam 1 jeansy i bluzkę:)no i jeszcze dziękuje za wyprzedaże w h&m😜
M się śmieje , ze ma nadzieje, ze po porodzie mi przejdzie, bo inaczej boi sie, ze O Młodym zapomnę...
W pierwszej ciąży nie byłam tak rozwalona, a teraz czuje się, jak totalnie nie ja:) -
amorek wrote:Czy któraś z Was ma podwyższone leukocyty ?
Ja dziś odebrałam morfologię. Leukocyty 11,4. Ostatnio 3 tygodnie temu miałam 11,3 i lekarz nic nie mówił. W ciąży mogą być podwyższone. Ale za to hemoglobina mi ładnie podrosła 12,5☺️
A jaki masz wynik? -
Hej. Ja leukocyty zawsze podwyzszone ale nie duzo. Lekarz nigdy sie nie czepial. Hemoglobina 13,9 wiec ladnie.
Ja dzis robilam korniszonytroche ledwo zyje ale fajnie ze mam juz pare sloikow. Maz pomaga bo na urlopie jeszcze.
U mnie noce najgorsze. Dalej bola pachwiny ciezko sie przekrecic. Wcale sie nie wysypiam. I tak juz bedzie przez najblizszy rok bedzie heh.
Mi do torby brakuje ciapow i klapek pod prysznic i mam wszystko gotowe.
W sierpniu piore jeszcze obicie wozka glebokiego a maz jak bede w szpitalu skreci kolyske
My wanienke mamy tega 100 cm ze slezalem i odplywem i sluzyla nam do momentu az maly zaczal stawac czyli jak mial jakies 8 mc a na stelazu wygodnie zwlaszcza ze nie mam miejsca w lazience.Mańka lubi tę wiadomość
-
Mańka wrote:Magda.g85 i Gosa- już zamówiłam Milly Mally 🙈 Też trafiłam na to porównanie z Ceneo. Pomierzylam wszystko i ostatecznie funkcjonalność Milly wygrała. Poza tym cena z linku od Magdy jest na prawdę okazyjna (niemal 50zl rabatu + darmowa dostawa). Zamówienie złożone dosłownie kilkanaście minut temu, więc według deklaracji sprzedawcy dostawa jutro. Zobaczymy co to za cudo 😉
Gomerka, fajna ta wanienka, dzięki 😏 Boję się tylko tych korków, bo to jednak plastik i jakoś sceptycznie podchodzę do tego typu rozwiązań. Aczkolwiek z tego, co widzę mają też wersję bez. A więc biorę pod uwagę 😁
Mańka mnie ten sklep pozytywnie zaskoczył. Ja zamawiałam w piątek o 15 a w poniedzałek o 10 miałam łóżeczko i ta darmowa dostawaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 15:34
Mańka lubi tę wiadomość
-
ja wczoraj robiłam dżemy porzeczkowe
siły już nie te ale co tam póki mogę to robię
jeszcze wiśnie i śliwki przede mną
mnie w nocy, poza ciągnięciem w pachwinach złapała inna dolegliwość.
chyba mam jakiś refluks, bo nagle budzę się niemal się dusząc i czuję jak wszystkie kwaśne soki z żołądka podchodzą mi do gardła. straszne uczucie.
Annie80 po prostu masz okazję do kupienia kolejnych ciuszkówAnnie80 lubi tę wiadomość
-
Mama_Zuzia wrote:Andziaxs- macie dwa wyjścia- możecie iść przed porodem- i tutaj możecie iść razem lub osobno (w sensie najpierw ojciec dziecka je uznać a Ty masz na to czas żeby tam dojść do 3-4tyg bodajże) albo po porodzie- i wtedy musicie iść wspólnie. Oprócz dowodu musisz mieć zaświadczenie od ginekologa lub kartę ciąży- partner dowód osobisty. W momencie jak robicie to przed porodem to dziecko z automatu dziedziczy po ojcu gdyby coś mu się stało przed narodzeniem, ojciec od razu nabywa praw rodzicielskich ale i tak samo obowiązków. Dziecko od razu dostaje nazwisko ojca. Jeżeli jest to po porodzie to po prostu przez ten czas ma Twoje nazwisko, a w momencie uznania ojcostwa nabywa nazwiska ojca.
Komunikacja- kosiniakowe należy Ci się od razu po porodzie, wystarczy złożyć dokumenty- nie musisz mieć do tego rozwodu kochana. -
Mama_Zuzia wrote:Andziaxs- macie dwa wyjścia- możecie iść przed porodem- i tutaj możecie iść razem lub osobno (w sensie najpierw ojciec dziecka je uznać a Ty masz na to czas żeby tam dojść do 3-4tyg bodajże) albo po porodzie- i wtedy musicie iść wspólnie. Oprócz dowodu musisz mieć zaświadczenie od ginekologa lub kartę ciąży- partner dowód osobisty. W momencie jak robicie to przed porodem to dziecko z automatu dziedziczy po ojcu gdyby coś mu się stało przed narodzeniem, ojciec od razu nabywa praw rodzicielskich ale i tak samo obowiązków. Dziecko od razu dostaje nazwisko ojca. Jeżeli jest to po porodzie to po prostu przez ten czas ma Twoje nazwisko, a w momencie uznania ojcostwa nabywa nazwiska ojca.
Komunikacja- kosiniakowe należy Ci się od razu po porodzie, wystarczy złożyć dokumenty- nie musisz mieć do tego rozwodu kochana.
Byłam świadkiem sytuacji, gdzie rodzice tego nie załatwili przed porodem i okazało się, że dziecko będzie miało nazwisko byłego męża matki (z którym kilka tyg. wcześniej się rozwiodła). Jak sie o tym dowiedział ojciec, to zrobił wielką awanturę na oddziale. Kłócili się cały dzień. W sumie zabawne to było. Zakończyło się jego stwierdzeniem "jakbym o tym wiedział, to nawet na ten cholerny ślub bym sie zgodził "
Przewijak i wanienkę na stojaku kupiłam z firmy Beaba. Nowe są bardzo drogie - ja kupiłam każdy element osobno na Allegro i Olx, dzięki czemu za cały kompet w super stanie dałam 250 zł. Jakościowo wydają się ekstra.
Ja dziś byłam u dentysty, a potem kupiłam sobie szlafroczek do szpitalaa teraz skończyłam robić placki z borówkami
Mama Zuzia - tez nie mogę uwierzyć, że za 3 tyg ciąża będzie donoszona. To już strasznie blisko!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:06
andziaxs lubi tę wiadomość
synuś
28.12 (16dpo):HCG- 244,34 mUl/ml
31.12 (19dpo):HCG- 1136,46 mUl/ml
02.01 (21dpo):HCG- 2656,97 mUl/ml -
nick nieaktualnyKomunikacja
Ktos wprowadzil Ciebie w blad,Kosiniakowe przysluguje niezaleznie od dochodow jedynym wymogiem jest posiadanie statusu osoby bezrobotnej,studenta badz osoby zatrudnionej na umowie zlecenia . Tu masz dokladnie opisane
https://www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/becikowe/2751749,Kosiniakowe-2019-dla-kogo-swiadczenie-rodzicielskie.html
Dochody sa brane pod uwagę gdy skladasz wnioski na rodzinne,becikowe 1000 zl i drigie becikowe rowniez 1000 zl z gops/mops,lub na samotnie wychowującego ( ale to przysluguje gdy ktorys z rodzicow nie zyje lub ojciec nieznany)Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:14
Aga9090 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Izolecc witaj
Dargol na szczęście wystarczy dieta 😁 i jak się wszystko utrzyma tak jak do tej pory to następny raz mam iść do diabetologa 2-3 miesiące po porodzie
Czytam i tym GBS, o tych ustalonych terminach i tak mnie wszystko zaczyna stresować 😂 dobrze, że mam termin dopiero na 25.09, choć w połowie września pewnie będzie cesarka -
Sydney wrote:Komunikacja
Ktos wprowadzil Ciebie w blad,Kosiniakowe przysluguje niezaleznie od dochodow jedynym wymogiem jest posiadanie statusu osoby bezrobotnej,studenta badz osoby zatrudnionej na umowie zlecenia . Tu masz dokladnie opisane
https://www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/becikowe/2751749,Kosiniakowe-2019-dla-kogo-swiadczenie-rodzicielskie.html
Ale status bezrobotnego muszę mieć? Ja nie jestem zapisana w urzędzie pracy ponieważ nie miałam takiego powodu, ubezpieczenie mam na męża i póki co do rozwodu nie muszę się zapisywać -
Komunikacja- przy dobrych wiatrach wszystko potrwa kilka miesięcy. To może się ciągnąć nawet ponad rok. Sądy mają bardzo długie terminy na wszystko. Z kosiniakowym to poczytaj w internecie bo cię wprowadzili w błąd. Nie obraz się ale musisz się trochę ogarnąć,szperax w internecie,pytac bardziej doświadczonych kobiet na forach. Wziąć życie w swoje ręce ,kombinować kasę. Wiem że to trudno ale musisz,dla dzieci! Idź się zarejestruj do urzędu pracy lepiej żebyś była od niego niezależna!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:18
-
Dokładnie Komunikacja- tak jak Sydney Ci link wkleiła, kosiniakowe należy Ci się niezależnie id dochodu męża w momencie jeśli Ty nie masz żadnego- i nie potrzebujesz do tego innego dokumentu jak tego, ze jesteś osoba bezrobotna. To co piszesz to becikowe- jednorazowa zapomoga. A kosiniakowe należy Ci się przez rok czasu po urodzeniu dziecka i wynosi 1000zl/msc.
Także zainteresuj się tym, bo to w obecnej sytuacji całkiem spora kasa. Dobrze radzą tez DIewczyny odnośnie dorabiania w domu- pare groszy można z tego mieć niewielkim wysiłkiem. Dużo ogłoszeń w internecie
zwichrowana- niezłe jaja haha
Lenka, Ann- jak sytuacja u Was?
Vian- lepiej się czujesz po tym antybiotyku?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 16:19
-
Nie musisz byc zarejestrowana w urzedzie pracy-przy skladaniu wniosku w mopsie bedziesz poproszona o napisanie odrecznego oswiadczenia na ktorym napiszesz ze jestes osoba bezronotna nieppzostajaca w zatrudnieniu i ze lorzystasz z ubezp meza z ktorym jestes w separacji w toku sprawy rozwodowej swoim podpisem potwierdzasz prawdziwosc informacji ktore oswiadczasz i na tej podstawie i podstawie wniosku wlasciwy dla.ciebie mops/gops przyzna ci świadczenie w wysokosci 1000 zl.na 12 miesiecyMama_Zuzia, Komunikacja24, Aga9090, stayaway, Karmazynova lubią tę wiadomość
-
No to jeszcze lepiej i prościej, także Komunikacja 1000zl dodatkowo już masz po porodzie oprócz świadczeń na dzieci z Niemiec- a powoli zacznie się wszystko układać.
Komunikacja24 lubi tę wiadomość
-
Warto przejsc sie do kierownika mops/gops i wystapic z wnioskiem o zapomogę finansowa do czasu rozwiazania- nie sa to wielkie pieniadze okolo 300-400 zl ,tak samo na oswiadczeniu opisujesz swoja sytuacje,dolaczasz wezwania do zaplaty oraz ostatni blankiet od zsplaconego rachunkow,dostaniesz do wypisania wniosek i właściwa placowka z rygorem natychmiastowej wykonalnosci zwazywszy na teoja sytacje taka pomoc Tobie przyzna w ciagu kilku dni dostaniesz pieniadze,jesli masz dzieci przedszkolne mozesz rowbiez zlozyc wniosek na dotacje do posiłku-mops oplaci zywienie dziecka rodzica w trudnej sytuacji materialnejMama_Zuzia, Aga9090, Komunikacja24, Karmazynova lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKomunikacja24 wrote:Dziękuję dziewczyny. No to faktycznie wprowadziły mnie w błąd. W takim razie odrazu po porodzie polecę tam i to załatwię.
Warto pobrac wnioski juz teraz i je uzupelnic,miec przygotowane w teczce zeby pp porodzie zaniezc badz kogos poprosic i juz sobie tym.glowy nie zawracac-bo wiadomo na poczatku jest trudno z organizacja przy malutkim dzieckuKomunikacja24 lubi tę wiadomość