Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Manda to tyle jesli chodzi o dobre wiesci z mojej wizyty: cisnienie dobre i przez ostatnie 2,5 tygodnia przybralam niecale pol kg.
Reszta wiesci jest taka, ze moje stopy, kostki i nogi wygladaja tak fatalnie, ze lekarka (mialam szczescie byc dzisiaj przyjeta przez dobra ginke z duzym doswiadczeniem) wrecz zmierzyla obwod moich lydek i prawa ma obwod wiekszy o 2 cm, co jest az golym okiem widoczne. Wiec skierowanie na doppler USG, aby wykluczyc zakrzep w nodze. Mialo byc robione od razu, ale oczywiscie nie bylo gdzie i komu tak szybko zrobic tego badania, wiec mi zasugerowano isc na ER. Gdyby tam jeszcze George Clooney pracowal, to bym poleciala, ale tak to powiedzialam, ze mnie na to nie stac ani finansowo ani czasowo (do polnocy bym pewnie tam siedziala), wiec lepiej niech znajda inny sposob.
Lekarka zmierzyla mi tez wysokosc macicy (u Was chyba tego nie robia?) i tak jak do tej pory na kazdej wizycie mowiono mi, ze idealnie do wieku ciazy tak dzisiaj o 4 cm za malo. Wiec sama od razu powiedziala, ze mi zamowi USG zeby zmierzyc przyrosty dziecka. Takze wyszlo, ze sie nie musialam dzisiaj prosic o USG w III trymestrze i bede je miec juz w poniedzialek. A nastepna wizyta nie wiadomo kiedy bo taki maja zapchany grafik! O! Tak to dzisiaj poszlo. A po godzinie jazdy w te i godzine we wte prawa stopa/kostka dokucza. Padam na ryj za przeproszeniem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 01:03
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
A i Manda potwierdzam z wlasnego doswiadczenia z moja starsza corka, ze u nas tez tak bylo: siku na nocnik lub nawet kibelek a kupa w majty. Cos musialo w koncu zaskoczyc, bo sama sie tego w koncu oduczyla.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka, o cholera. Jakby się dopatrywać plusów to super, że będziesz miała to usg i nie musiałaś się prosić. Poniedziałek już niedługo.
Jeżeli macica mniejsza - to równa się to z tym, że dzidziuś też mały? Możliwe że wcześniej też tak było, tylko inny lekarz tego nie zauważył? Pytam, bo 4cm to wydaje mi się bardzo dużo, a Ty przecież wizyty masz dość często.
No i nie dałaś znać gdzie Ci w końcu będą robić dopplera?
Trzymam kciuki za Ciebie Kochana! -
Poszłam spać ok 1, od godziny się kokoszę i ostatecznie koniec spania.
Tymczasem u nas, wszystko ok 😍 Mała w ciągu 2 tyg przybrała 600g i waży 1700 (+/- 170g). Różnica między brzuszkiem a główką nadal istnieje, ale lekarz powiedział, że samo to stwierdzenie nic nie wnosi. Ja oczywiście tego nie wyłapałam, ale rzeczywiście ta różnica była już widoczna podczas pierwszych prenatalnych i lekarz mówi, że widocznie taka jej uroda. Najważniejsze, że wszystko rozwija się proporcjonalnie. ☺️
Narządy super, przepływy rownież. Łożysko w dobrej kondycji (I st. dojrzałości), więc nic, tylko dalej nosić, dbać i z dumą znosić kopniaki, którymi nawet teraz mnie córeczka raczy. ☺️
Byliśmy potem jeszcze pierwszy raz w szkole rodzenia i myślałam, że tam umrę. Mała salka, ludzi w pizdu, zero klimy i duchota. Wykład prowadzony przez lekarkę, którą chyba odmrozili specjalnie na te zajęcia. Czułam się jak na lekcjach WDŻ w podstawówce 🙈 Czyli pierwsze wrażenie bardzo słabe.andziaxs, andziaxs, klopsik, monkle, Kaska, pola0909, Annie80, k878, stayaway, cytrynówka, marchev lubią tę wiadomość
-
Hej. Witam sie w nowym dniu. Dzis juz oiatek
koniec tyg. Juz sie nie moge doczekac poniedzialkowej wizyty. Jak tam maly i kiedy to cc
No ciekawe ile nas sie w sierpniu wypakuje
Milego dnia. -
A ja się dziś wyjątkowo wyspalam. Chyba w końcu planowałam moja ciążowa poduchę. Rychło w czas, biorąc pod uwagę, ze mam ja od maja 😂
Dziś dzień skręcenia łóżeczka! I w sumie jestem gotowa.Mańka, cytrynówka, marchev lubią tę wiadomość
Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Hej dziewczyny:)
Ja tez dobrze spałam chociaż poszłam jak na siebie późno bo po północy i teraz wstałam.
Laurka- trzymam kciuki za usg i dopplera, nieciekawie z tymi łydkami maszoby nie zaczynało się to zatrucie
Manka- aż musiałam spojrzeć na kiedy masz termin, rośnie Ci maluch ale sobie pomyślałam kurczę ale różnice moja taka wyrośnięta haha
Stayaway- planuje taka sama komodęsuper ze już stoi i czeka!
Lenka- jak po nocy?
Ja mogę powiedzieć ze idealnym czasem do rodzenia jest lato, mój syn z połowy lipca mniej więcej i ani z początku ani z końca dzięki temu :p temat odpieluchowania ogarnelosmy w styczniu jak kończył 2,5roku i dostał się do przedszkola- załapał w ciągu 2 tygodni i poszło gładko. Musiał być już po prostu na to gotowy jak teraz o tym pomyśle
Zrobiłam porównanie 35tyg4dnia w pierwszej ciąży i terazto było ostatnie zdjęcie które miałam z synem w brzuchu, jeszcze chodziłam z nim trzy tygodnie. 6 lat różnicy
Ula_Lbn, andziaxs, monkle, Mańka lubią tę wiadomość
-
Mama Zuzia, ty ze szpitala wyjdziesz bez śladu ciąży
mam nadzieje, ze ja tez 😀 już mi się marzy ubranie czegoś innego niż ten dość ograniczony zestaw ciuchów. U mnie problemem nie jest to, ze się w stare ciuchy nie mieszczę, tylko to, ze nie lubię, jak mi coś brzuch obciska. Wiec zostały mi tylko luźne sukienki, bo nawet spodnie ciążowe z tym pasem mi jakoś przeszkadzają...
Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Cytrynówka nie mam problemu z patrzeniem na brzuszki. Po miescie też ciężarne chodzą a przecież nie zamknę się w domu. Poza tym też będę swój miała za jakiś czas to trzeba się psychicznie nastawiać 😊
A jutro mija 8 tygodni od urodzin Weroniki. Czy połóg już się skończył?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 08:05
Karola9316, klopsik lubią tę wiadomość
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
VianEthel2 wrote:Cytrynówka nie mam problemu z patrzeniem na brzuszki. Po miescie też ciężarne chodzą a przecież nie zamknę się w domu. Poza tym też będę swój miała za jakiś czas to trzeba się psychicznie nastawiać 😊
A jutro mija 8 tygodni od urodzin Weroniki. Czy połóg już się skończył?
Połóg sam w sobie tak, aczkolwiek jak np myslisz o ćwiczeniach to dobrze byłoby się przejść do fizjo uroginekologicznego i sprawdzić jak tam mięśnie proste brzucha, żeby sobie kuku nie zrobić -
Gomerka- ja niektóre koszulki lub sukienki mam takie ze nawet w ciąży o dziwo są luźne i musiałabym się za brzuch Łapać żeby dokładnie było widać ze jestem w ciąży. Ale pamietam ten problem z pierwszej ciąży ze chodziłam w spodniach dresowych starego krótkich bo tak mi dupsko i biodra poszły na boki ze nie miałam nic innego niż legginsy do noszenia haha
a nie chciałam już kupować nic typowo ciążowego.
Wszystkie wyjdziemy bez śladów ciąży ze szpitala, a co! -
Hej hej
Laurka mój lekarz na każdej wizycie mierzy wysokość macicy. Myślałam, że to standard.
Współczuję puchnięć. Z tego co mówiłaś to i tak później niż ostatnio? No i dobrze, że ciśnienie w normie. Kiedy to USG?
Oj ja mam dziecko z listopada i faktycznie cały rok do tyłu. I różnicę widać w przedszkolu. Chociaż też zależy jak dziecko się rozwija. A kupa w majtki to często się zdarza. Wiem, bo miałam przyjemność pracować w przedszkolu. Zresztą, dzieci w przedszkolu inaczej się zachowują. Naśladują inne i niekoniecznie będą robić. Może być wręcz przeciwnie. Przygotujcie 3 zestawy majtek na zmianę i będzie ok
A jak któreś dziecko nie lubi sikać do nocnika to spróbujcie na podkładce do toalety. U nas tylko tak szło
Mama Zuzia to jak zwykle nas oszukuje :p w pierwszej ciąży wcale nie miałaś dużego brzucha. A teraz to już nawet się nie wypowiem bo to brzuch nawet nie jest :p
Stayaway skąd komoda? Bo szukam podobnej.
Mańka dobre wieści
-
Kaśka- miałam miałam, zdjęcie jest tylko zdjęciem ale byłam cała bardzo duza, do porodu ważyłam mniej więcej 90kg
rzeczywistość a zdjęcie to jak widać dwie różne rZexzy haha ale byłam bardzo masywna bo mi się to wszystko porozkładał mocno
Komoda jest z ikei odpowiadając za stayaway :p no chyba ze znalazła taka sama gdzie indziej
Mi zawsze tez lekarz sprawdza gdzie mam dno macicy ale robi to po prostu głowica do usgWiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 08:47
-
A ja dziś rozpoczynam 36 tydzień, aż ciężko w to uwierzyć!
Mi lekarz na początku zalecił powtórzenie grupy krwi (wynik miałam jeszcze za czasów nastoletnich) i wyrobić tzw kartę krwi. Potrzebne są do tego właśnie dwa badania o wydają taka plakietkę wielkości dowodu osobistego. Ale szczerze mówiąc nie pytałam się po co i dlaczego, ale coś w tym jest skoro tyle z Was ma takie zalecenia.
Mama Zuzia a mówią że w drugiej ciąży brzuch widać szybciej o najczęściej jest większy, a jak widać nie ma żadnej reguły, ciągle wyglądasz extra!
Mnie mąż jutro opuszcza i jedzie do innego miasta na kawalerski, mam nadzieje że nic się nie będzie działo hehe.
Miłego dnia!Wyczekujemy na 6.09.19 r.))
-
Nie wiem czy ktoś mnie jeszcze pamięta.
Witam się dziewczyny po dluuugiej przerwie.
Leżalam w szpitalu tydzień czasu.
Trafiłam na spr z mocnymi bólami i twardnieniami brzucha i okazało się, że mam zum.
Na szczęście już jest wszystko ok. Muszę się oszczędzać tak czy inaczej bo moja szyjka w tydzień z 3cm zeszła do 2.
Serdecznie Was pozdrawiam i życzę udanych wizyt. Będę Was teraz nadrabiac...
manda21, RudaAnna lubią tę wiadomość
-
Komoda nazywa się Malm i tak, jest z Ikea, ma kilka wersji z różną ilością szuflad, wiem bo miesiąc temu kupiliśmy identyczna i jak zobaczyłam foto to się usmiechnelam, bo u nas też to komoda Oliwki 😁
Ale dziś miałam nieprzyjemne sny, w ogóle się nie wyspałam ☹️Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 09:09
Kaska, stayaway lubią tę wiadomość
-
Co do dzieci z końca roku.. mój syn jest z 24 grudnia 😂🙈 więc no
chcąc nie chcąc zawsze będzie najmłodszy
, póki co on się cieszy, bo w dzień urodzin ma tyleeeee prezentów 😂
-
Moja córka jest z grudnia, jest mega do przodu ze wszystkim. Chodzimy na takie zajęcia muzyczne gdzie są dzieci właśnie z drugiej połowy roku 2015 i powiem wam, że nie dość że moja Ola jest najwyższa(to akurat genetycznie uwarunkowane) to wszystko zależy od stopnia rozwinięcia dziecka, wychowania, bardzo wielu czynników. Chodzi tam chłopczyk z lipca, czyli pół roku różnicy to jeszcze do niedawna chodził w pampersie, zawsze na rączkach u rodziców. Także to nie ma żadnej reguły. Strasznie mnie zawsze wkurzają teksty oj biedna córcia bo jest z końca roku.....
-
Hej!
Laurka mam nadzieję, że wielkość macicy nie ma wpływu na wielkość dziecka. Teraz tylko czekać do poniedziałku.
Mama Zuzia wyglądasz super!
Mańka super, że na wizycie wszystko Okiozr następne zajęcia na szkole rodzenia będą ciekawsze 😁
Vian tak jak pisze Mama Zuzia już po połogu, ale warto się skonsultować z fizjo. Mnie gin powiedział po pierwszej ciąży, że mogę normalnie ćwiczyć, a okazało się, że mam rozejscie kresy białej i tylko bym sobie zaszkodziła normalnymi ćwiczeniami. Nie mówię, że wszyscy tak mają, ale taki fizjo się przydaje do kontroli
Igia gratki kolejnego tygodniaale fajnie, że Twój mąż poszaleje
Hej Cyntia! Najważniejsze, że już wszystko ok. Jest co nadrabiać
Aster fajna ta komoda. My mamy podobna komode kupiona przez stronę Empik.Jakościowo spoko, cenowo też w fajnej cenie. Jakby ktoś chciał to wyślę link. Są różne warianty co do ilości szuflad.
Mój synek jest z 1 grudnia. Ma co nadrabiać, ale smoka miał tylko od 2 do 3 miesiąca życia, odpieluchowany został w wieku 2 lat, więc te rzeczy już miał ogarnięte jak szedł do przedszkola w wieku 2 lat i 9 miesiecyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 09:29