X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • erre Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, ja właśnie dzisiaj byłam osobiście w pracy i wypelnialam papier zgłoszenie członków rodziny do ubezpieczenia w ZUSie.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Dave, a jak waga? Położna przychodzi? Wazy? Nie ma problemów, ze np jest za żółta itp?

Lekarze i położne każą przez pierwszy miesiąc pilnować tych 3 h i to liczone od czasu wsadzenia cyca do buzi 🤪. Z synkiem to był dla mnie koszmar, bo on potrafił cyca po 40 min albo i dłużej, ale budzić się na początek nie chciał, wiec kazali mi zaczynać budzić go np 15 min wcześniej, żeby przebrać pieluszkę i wybudzić go porządnie. Wydawało mi się, ze w ogóle nie śpię, czasem miałam kłopoty żeby dobrze ustawić budzik w komórce na kolejna pobudkę 🥴. Nie pomyślałam wtedy, żeby karmić go na śpiąco 🤪.
    Na początku nie przybierała na wadze a teraz już tak , kolejna wizyta w pt będzie to się dowiem a żółta jest bo położna mówiła

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dave87 wrote:
    Na początku nie przybierała na wadze a teraz już tak , kolejna wizyta w pt będzie to się dowiem a żółta jest bo położna mówiła
    To ja bym wybudzala. Mi położna kazała karmić co 3 h, bo żółta (trzeba wypłukać bilrubine).

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Laski zglaszalyscie juz dziecko do ubezpieczenia w zusie? Ktos mi cos takiego mowil i nie pamietam zebym tak robila ze starszym.
    Tak, zgłosiłam w pracy i widzę na stronie zusu, ze jest u mnie zgłoszona.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, jak tam? Nocka przespana czy już nie dało rady? 🙂

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, dziecko jest automatycznie przez rok ubezpieczone ale warto do ubezpieczenia w pracy dopisać.

Dave, ja nie budzę, ale moja to co 3-4h się budzi.

Mąż dzisiaj jedzie odebrać akt urodzenia, jesteśmy zarejestrowano na bioderka , na wizytę popołogową, wypełnione dokumenty do becikowego i 500+.

A wczoraj byłyśmy na spacerze. Po polbruku koło domu.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, dasz radę,nie taki diabeł straszny. Ja po pionizacji pomyślałam że jest strasznie, wszystko No i, wstać nie idzie, jak ja sobie teraz dam radę itp ale jak usłyszałam płacz to nie patrzyłam na ból tylko na dziecko. A ból fixyczny już przechodzi.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sluchajcie czy u was kupka po kazdym karmieniu lub co drugie? Ale taka w ilosci 1lyseczki od herbaty a nie kleks? Martwie sie troche bo moje male tak duzo jie robi :/ polozna kazala zapisywac i o ile wczorsj bylo ok to dzis w nocy ani jednej. Siusia dobrze,pieluszki sa zmoczone i nasiakniete. Tak to byk sie nie stresowala ale szymis musi przybieeac na wadze przy tej zoltaczce a brak kupki to troche jak za malo pokarmu w brzuszku :/

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się ze szpitalnego łóżka. Jutro przed południem cięcie.

edka85, erre, Pogoda, Leeila26, Natalii, Krokodylica, joana lubią tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientujecie się jak to z tym becikowym jest? Kurczę różnie w internetach piszą albo ja mam problem z interpretacją. Podobno jest ileś miesięcy na zgłoszenie tego. No i jak się zgłosi później to biorą późniejszy okres rozliczeniowy. Jeśli to prawda to może nam się becikowe udac jeśli nie to nie ma szans. Jak w tym momencie złożymy to niestety okres rozliczeniowy dla nas niekorzystny. Chyba jakoś przy zgłoszeniu w listopadzie jest kolejny okres rozliczeniowy. To prawda? Ktoś tak robi?

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponawiam też pytanie o nianię elektroniczną. Dziewczyny chwalcie się lub narzekajcie co macie 😀

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio wrote:
    Ponawiam też pytanie o nianię elektroniczną. Dziewczyny chwalcie się lub narzekajcie co macie 😀

Ja mam vtech z kamerka misiem dostaliśmy w prezencie. Sprawdza się ok ale obraz nie jest jakis rewelacyjny, nie widać czy dziecku się ulalo. Komunikacja jest 2 kierunkowa i można puszczać jakieś melodyjki szumy itd . Obraz jest aktywowany dźwiękiem którego czułość możesz sobie ustawić . Można tez cały czas mieć podglad. Póki co nie sprawdzaliśmy na większej odległości niż z pokoju obok ale zanim się mały urodził to maz poszedł z odbiornikiem 2 piętra wyżej i dobrze działało.

Ptysio lubi tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAP u mnie nie po każdym karmieniu , ale z tego co wiem to jest normalne jak dziecko jest na samym cycu. Ja się zastanawiam jak jest z bączkami , bo myślałam ze mam kulturalne dziecko które mało baków puszcza albo wcale , ale to chyba nie jest do końca dobre. Wczoraj popołudniu wpadał w taka histerie ze znów deprechę łapałam ale po kąpieli zjadł i poszedł spać

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, u mnie są czasem kupki wielkości właśnie łyżeczki, takie małe kleksy. Ale my się karmimy z cycka i dokarmiamy butla. No ale w każdym razie tych małych kupek i jest mało, większe częściej, no i po każdym karmieniu raczej. Bąków jest dużo, ile razu słyszę jak w brzuszku jej się przelewa, ale położna mówi że to dobrze.

Ptysio, becikowe do roku od urodzenia, tylko musisz mieć becikówkę od położnej. I 1900+jakieś grosze na osobę w rodzinie nie może przekraczać. Nic nie wiem o okresach rozliczeniowych, raczej na pewno ich nie ma bo wszyscy których znam to w różnych porach roku rodziła dzieci i zawsze szybko dostawały.

Ptysio lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecię puszcza ogrom bąków i robi dużo kup 🙈🙊 raz większe, raz mniejsze, czasem wodniste innym razem bardziej zbite ale zawsze coś jest w pieluszce 😉
    matka też już oberwała kupą 😂🤣

Nianie mam jeszcze po synu z fisher price więc mega stary sprzęt i moja opinia będzie nie na czasie 🤪 ogólnie swoją funkcję spełnia ale drugi raz bym się nie zdecydowała na tą firmę.

Ptysio jest rok na pobranie becikowego jak dobrze pamiętam. Do wniosku załącza się przeróżne dokumenty a wyznacznikiem kryterium dochodowego jest dochód z roku poprzedniego podzielony na 12 miesiący i przez ilość osób w gospodarstwie domowym.
    Najlepsze informacje uzyskasz dzwoniąc do mopsu, bo to on wypłaca to świadczenie.

Jeszcze kartę NFZ trzeba wyrobić, masakra ile tego załatwiania 🤦‍♀️
    Dziewczyny dostałam już 500+ za Pawełka, łał aż jestem w szoku- dwa dni po złożeniu wniosku 😁

Ptysio lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica szkoda mi łez Twojej Malutkiej i jeszcze ta krew z noska, tule mocno 🤗🤗
    Pytałaś Pań co się wydarzyło? Dziwne, że nie zauważyły, ja już bym alarmowała zdarzenie.

Chmurka dzisiejszy dzień będzie Ci się dłużył za to jutro minie bardzo szybko. Zaglądaj do nas i relacjonuj co u Was 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2020, 09:40

Chmurka, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narazie jestem po badaniu ginekologicznym i pobraniu krwi więc mogłam już zjeść kanapkę co jest niezwykle istotne dla mnie teraz;D mam mieć dzisiaj jeszcze ktg i EKG. ;)

Ptysio lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, jeśli Szymus regularnie moczy pieluszki to nie masz się czym martwić. Wy chyba tylko kp? Kupki nie musza się pojawiać tak często. Czasem dzieci robią wtedy tylko raz na kilka dni i to tez jest ok. To po prostu oznacza ze mleko dobrze się wchłania :)

Ja się przez chwile troche tez martwiłam o kupy u synka. Bo u nas z kolei kupa tylko co drugi dzień. No ale my tylko mm i wg położnej w tym przypadku tak jest jeszcze ok, bo pieluszki moczy, kupa miękka, raczej bez nadmiernego wysiłku wiec to nie zaparcia :)

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Chmurka Ci doradzam od siebie że jutro po cc daj znać tylko najbliższym i do pionizacji porządnie odpocznij i się prześpij. Ja bardzo żałuję że podczas tych 12h do wszystkich dzwoniłam i 2h tylko spałam bo potem z racji braku pokarmu i tego że położne nie chciały podać mm żeby mała nie była głodna to po prostu nie spałam 2 następne dni.

Ancys, ale do becikowego wypełniasz tylko wniosek i dołączysz becikówkę, nic więcej.

Chmurka lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Nadzieja Koleżanka

Wysłany: 23 września 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się wczoraj na Świat przyszedł Jakub 3770g i 58cm. Jestem zakochana 💞
    Poród ciężki z obawa zakończenia cesarką bo mu tętno spadalo ale udało się porozrywał mnie w środku wszędzie pół godziny szyli szwów pełno. Nie wiadomo dlaczego mu to tętno spadalo bo nie był owinięty pępowina trochę stracha nam narobił.od razu dostał 10 punktów

ktosiowa, Audrey, Pogoda, Asia000, erre, Chmurka, Leeila26, Ptysio, ancys85, Krokodylica, joana lubią tę wiadomość

‹‹ 1069 1070 1071 1072 1073 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ