X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • joana Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey ale Ty jesteś po cc tydzien 😘 spokojnie..
    Ja tydzien po cc trafilam do szpitala. Malego okrrslono mianem dziecka zaglodzonego 😭 i tez wtedy nie mialam pokarmu niego. Musialam odciagac i walczylam ile sie dalo..
    Najwazniejsze to nie poddawaj sie, bedzie dobrze.
    Dopiero jak wrocilam do domu i odpuscilam, zaczelam bardziej o siebie dbac w sensie zebym minimalnie odpoczela, pilam femaltiker to pokarm zaczal sie pojawiać.
    U Ciebie tez bedzie, tylko czasem glowa blokuje. Daj sobie troche luzu. Jestes najlepsza mama i tego sie trzymaj 😘
    Tez smucilam sie przy mm, ale narobicie to, a teraz wazne, ze malenstwo nie bylo glodne.
    Trysjakacy pokarm mam od tygodnia, to sama pomysl ile musialam na niego czekac skoro jutro maly ma 4 tyg 😘 Twoj czas tez nadejdzie 😘

Leila dla mnie po cc to tez byl tragiczny bol.. ale prosilam o przeciwbolowe i szlam dalej 😊

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka kochana gratulacje! Wiedzialam,ze zakochasz sie od razy a ten zapach swojego dziecka,ktory czujesz tylkp ty jest niesamowity! :D

Normalnie kur** jakas klatwa mnie dopadla po tym jak do Audrey pisalam o kp,ze jest w glowie itd. No masakra dzis! Piersi puste,Mlody ssal ssal ssal ponad 2h i ciagle plakal! Raz jeden raz drugi cycek (jak nacisne to jest jak u Audrey-cos tam poleci ale bez wiekszego szalu).musialam dzis do gina(dostalam drugi raz te tabletki na oczyszczenie macicy po porodzie bo jeszxze nie wszystko wyszlo a lekarz chce uniknac zabiegu u mnie) wiec sciagnelam mleko laktatorem i ledwo 60ml sciagnelam elektryczhym. Chce mi sie normalnie przeklinac i plakac.jeszcze pare dni temu piersi mi sie powiekszaly,ze az musialam na wlasne żądanie malego przystawiac a teraz flaki. Wieczorem 2,5h wiszenis na piersi a skonczylo sie wypiciem 50ml mm i dopiero odpadl i spi.. pije duzo wody (tak mysle,ze duzo), pije jakis tak prenalen na laktacje(nie bylo felmaltikeru,to tez ze slodem i na mleko) a w piersiach pusto.. wiem,ze mleko produkuje sie na biezaco ale cos tu u mnie jest nie reges. Moze wlasnie przez te leki co biore?mam metocard na kolatanie serca, bralam 5dni furagine i jeszcze te tabletki "poronne" ale one sa dowcipne. No jaka masakra dzis z tym karmieniem.

Chmurka lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Aina Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka gratulacje

• Aina Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KP
    Kaja jadła od 22.00 do 24 z prawej piersi i nie ma co podejmować próby oderwania bo i tak jeśli samoistnie nie puści to nie zaśnie

Obecnie jest 1.14 i zaczynam lewa także ten trochę potrwa nim obie coś pospimy

Ale ja uważam że bezsenność 3 trymestr ma za zadanie za hartowanie matki właśnie do takich zadań specjalnych

• Britty Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka gratulacje! Spokojnie przez 1 dobę noworodek wcale nie musi chcieć cycka, jest opity wodami plodowymi mozesz sobie ściągać mleko laktatorem żeby pobudzić piersi.

Pap spokojnie ściągasz dużo mleka laktatorem ja dziś ściągnęła całe 30ml 😁 i wcale się tym nie przejmuje bo mleko się produkuje jak maluch jest przy cycku.furagina nie wpływa na mleko. Mozesz spróbować ściągać mleko sposobem 7 5 3. Zmieniaj pozycję do karmienia,ja często muszę dokładać młodego spod pachy żeby łaskawie zaczął ciągnąć. Dużo pik wody, odpoczywaj,mleko najdzie i przede wszystkim uwierz w to że dziecko nakłada się twoim mlekiem. Ja przy 1 dziecku miałam to samo dokarmialam bo byłam pewna że młoda się nie najada, ciągle sprawdzałam czy pampers jest zasilany, dopiero kiedy w końcu odpuściłem psychicznie, mleko poleciała jak szalone. Przy drugim dziecku jest łatwiej. Trzymam kciuki!

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina wrote:
    KP
    Kaja jadła od 22.00 do 24 z prawej piersi i nie ma co podejmować próby oderwania bo i tak jeśli samoistnie nie puści to nie zaśnie

Obecnie jest 1.14 i zaczynam lewa także ten trochę potrwa nim obie coś pospimy

Ale ja uważam że bezsenność 3 trymestr ma za zadanie za hartowanie matki właśnie do takich zadań specjalnych
    A dziecko łyka? Jeśli nie łyka tylko robi sobie smoczek z cycka to ja bym jednak odstawiła od piersi. Moja córka właśnie w ten sposób zrobiła ze mnie niewolnika, spanie tylko przy cycku, był placz to cycek i ciągle cycek przy drugim dziecku powiedziałam sobie że już nie popełnia tego błędu,najada się to sru do łóżeczka z początku trzeba było trochę nosić, kolysac dawać smoka teraz zasypia sam bez problemu.

Krokodylica lubi tę wiadomość

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 03:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Relacjonuje dalej. Koło 20 zabrali mi niunie na przebranie i powiedzieli że jeśli nie będzie płakać to ja trochę zostawia a ja mam się zdrzemnąć. Do 22.30 spałam. Potem przynieśli Mała to się karmiliśmy. Przez pół godziny ssała( nie wiem jak efektywnie ale ssała , czułam coś w piersiach i czułam obkurczanie macicy). Zasnela potem na pół godziny i znów się obudziła na cyca. Pojadla z 20 minut i od tamtej pory wciąż mi spi. Ze mną na łóżku jest. Ale zaczynam się martwić czy ona może tak spać... Jak jej teraz próbuje dać cycka to nie chce. Ale też nie krzyczy tylko stronie parę razy na znak że nie chce i śpi dalej...
    Ja koło tej 20 dostałam Ketonal w zastrzyku ( jako druga dawkę przeciwbólowego bo wcześniej miałam kroplówkę z tramalu) i jest na prawdę ok. Nie boli nic w sumie. Trochę ciągnie tylko.

pap86, Krokodylica lubią tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Aina Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 03:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty tak łyka bardzo efektywnie

Britty lubi tę wiadomość

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurką gratulacje! To ze mała śpi to normalne. Po 12h powinna jeść co 3h lub częściej

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty kochana to mojdrugi synek.przy pierwszym nie lamietam az takiego wiszenia na pkersiach i piersiflakow. Wrecz przeciwnie,pamietam ze mi sie napelniamy i wrecz jak maluch jadl to czulam ulge ze odciaga pokarm z piersi. A teraz flaki :/ muszejeszcze wiecej pic plynow. Mose piwo 0%w hurtowej iloscibo tam slod jeczmienny? 😅

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, dziki, to że Ty dostałaś pokarm po 3tyg daje mi nadzieję 😊 widzę też że moja po piersi jak dostaje butlę to zostawia w butli, albo wypije malutki ostatnio 40ml i lula, nie chce więcej i śpi. Więc to znaczy że z piersi trochę sobie już wyciąga. Mam nadzieję że znajdziemy z butla do zera. Ogólnie mam problem z brodawką bo moja jest płaska i mała się wkurza jak chce ja chwycić. Jak żeś się to już ok. Kapturek nie pomaga bo widocznie ona nie chce mieć w pyszczku tego plastikowego gównie.
    Aha, drugi nasz problem to wzbudzające czkawki🤦‍♀️

Aina, zgadzam się z Britty, położna też mówiła żeby nie dać sobie z cycka smoczka zrobić bo się nie ogarniemy. Że jak nie ssie tylko cumka to wyciągnąć cycka. Miałam z tym duży problem w pierwszych 3 dobach. A wtedy było w ogóle 0 pokarmu więc wiedziałam że ona się bawi.

Chmurka, a byłaś już się przejść? Ja was podziwiam z kp na leżąco po cc, ja się przewracalam co prawda na boki ale próba leżenia na którymś to była tragedia a co dopiero karmienie przez godzinę 🤦‍♀️🙈

Pap, mam nadzieję że nie wywołałam ducha u Ciebie🙈

Pap, ja pije Lecha 0% 👍

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey ja przy pierwszym synu też miałam płaskie brodawki, teraz już są pięknie wyciągnięte więc jak tylko chcesz karmić piersią to Agatka na pewno je wyciągnie 😉 mi babka z noworodków podpowiedziała przy córce, że jak mała nie umie zassać brodawki to warto ją trochę spłaszczyć, wypróbowałam- działa- polecam 😁

Moje dziecko pije i jak ma już "full milk" to wypluwa brodawke a jak nie chce pić to za nic w świecie nie zassie sutka, tylko wypycha językiem 🙊🙉

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka z tego co czytam to bardzo podobnie przeszłaś cięcie do moich.
    Życzę szybkiego powrotu do domciu, tulcie się i poznawajcie 😊

A jaka reakcja męża na Anielke?

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pisalam, że dla mnie te skurcze przez 14 godzin to był luz w porównaniu do tego, jak mnie bolało po CC. Wolałabym kolejne 14 godzin na skurczach 😅 Pierwsze karmienie też miałyśmy na leżąco bo to jeszcze przed pionizacją. Bolało jak diabli, ale znalazłam w sobie siłę, żeby obrócić się na bok 😅

Ja małej daje troche pociumkac cycka zanim usnie. Ale jak już widzę, że śpię, to podmieniam na smoka i śpi dalej 😅 Inaczej to już bym chyba cycki z podłogi zbierała 🙈

Położna mi mówiła, że podczas regularnego kp, piersi po jakimś czasie regulują ilość pokarmu i nam się wydaje, że go tam nie ma ale jest. Ja przez dzień tez mam flaki.. najbardziej nabrzmiale są po nocy. Najczęściej z plamą na koszuli 🙈 I to nie jest tak, że tyle co wpada do laktatora, to ta sama ilość, która zjada dziecko. Tak jak pisze Britty, pokarm produkuje się podczas przystawienia do piersi. Laktatora przecież nie kochamy, a dziecko bardzo. Ja też nie ściągam wiele.. czasami 30ml, czasami 60ml. Różnie jest. No przecież jakby mała zjadała tyle podczas 30 min wiszenia na cycku, to wcale by nie usnęła tylko dalej była głodna.

Audrey, u nas czkawki też na porządku dziennym.. czasami już prawie śpi, tak ją łamie.. a tu nagle czkawka 😅

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys, jak spłaszczyć brodawkę? 🤔 bo ja ja łapie dłonią i tak jakby ta brodawkę zgniatam żeby był stożek żeby lepiej zaciągnęła 🤔

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila najgorszy jest nawał bo wtedy cycki są wielkie i twarde...mi parę dni kręgosłup siadał przez ten ciężar 🤦‍♀️ ale potem mleko się normuje, piersi maleją, są miękkie a mleka pod dostatkiem mimo, że wydają się właśnie takie "flaki".
    Kryzys laktacyjny pojawia się potem koło 9 miesiąca więc jeszcze trochę czasu przed nami 😁

Mój synuś jak poje do syta to wypluwa cyca i się śmieje 😊 Wasze też takie wdzięczne za mleko 😀😂

Leeila26 lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Ancys, jak spłaszczyć brodawkę? 🤔 bo ja ja łapie dłonią i tak jakby ta brodawkę zgniatam żeby był stożek żeby lepiej zaciągnęła 🤔

Chyba mniej więcej o to chodzi 🙉 hahaha teraz to by się przydały wizualizacje 😂
    Na przykładzie lewej piersi... Kciukiem (u góry) i palcem wskazującym (na dole) delikatnie zgniatasz brodawke nad sutkiem i pociągasz do przodu, sutek wówczas powinien się bardziej uwidocznić i wtedy wkładasz go do buźki małej, to jest też fajny sposób na poranione sutki, żeby dziecko samo nie zasysało piersi. Mam nadzieję, że logicznie to brzmi 🙉🙈

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka gratulacje!!!!

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey moja lewa tez byla licha i plaska,.ale maly juz tak ja wyciagnal, ze jest ladna jak ta druga.

Leila uwielbiam te mokre koszule nocne 🙈 u mnie identycznie i dwa granaty zamiast piersi.

Kurcze my dzis z mezem w nocy zaliczylismy pierwsza klotnie rodzicielska. Troche przyznaje sie, ze ze zmeczenia przesadziłam. Ale jak on mnie wkurza jak narzeka, ze jest zmeczony albo prosze go ponos malego po odbicia a ten kladzie sie z nim i malwgo sobie na brzucha. Polozyc sie to ja tez moglam skoro rece mi opadaja. Ale jego po czym maja bolec skoro jedzie do pracy 6 a wraca czasem 17... malu najczesciej albo spi wtedy albo jak wczoraj wisial mi na piersi. To on raptem moze malego z godzinę ponosi przez caly dzien. Gdzie nawet watpie w ta godzine 😑
    Oczywiście jak polozyl sobie tak malego z pelnym brzuchem tak,.zaczal sie wkurzac i znow wybudzony. Na co maz, ze on chyba znow chce jesc.. ja pierd... myslalam, ze go udusze bo maly dopiero co zszedl mi z piersi po 1,5h.
    W efekcie znow karmialm go godzine, bo robil sobie przerwy.. po co go odkladalam do lozeczka to ten placz. Wzielam na rece i lulam, spi.. idkladam i ryk..
    Plecy mi pekaly.. a ten obok spi..
    Serio chcialam go udusic..
    Jak zla na niego nawrzeszczalam to nazwal mnie wariatka... serio 🤬
    I aktualnie nie odzywamy sie do siebie..
    Wiem, ze przesadzilam tez.. ale niech troche przejrzy na oczy, ze jak nakarmie malego to moglby sam mu zmienic pampersa czy ululac a ja juz moglabhm sobie drzemac czy odpoczelyby mi plecy..
    Wiem, ze on w pracy tez nie lezy ale ja nie odpoczywam ani dzien ani noc. A jeszcze obowwiazki domowe. Tesciowa oczywiscie, zeby dac jej spokojnego malego na spacer to ma.. niby zeby odpoczela albo cos zrobila w domu. Ale np brudnej lazienki, ktora ja sprzatam w trakcis drzemki malego to nie sprzatnie. Czy nie lepiej pomoglaby mi tym?
    A pozniej maz tylko na mnie warczy, ze nie odpoczywam i wygladam jak zombi. A kiedy mam to zrobic???
    Pap kochana a lekarz nic nie mowil, ze te leki któreś moga tak wplywac? Choc wiesz mi to sie wydaje, ze stresujesz sie ta wizja szpitala i to efekt tego te flaki..
    Ja zestresowana w szpitalu np odciagalam laktatorem 10-20 ml. Wróciłam tylko do domu a tam 60... moze glupie ale serio wierze, ze nasze zmeczenie czy stres ma na to wplyw i to siedzi w glowie..

Ancys u mnie tak samo smieszki i slodkie minki pp wypluciu cyca..😅 i jeszcze ta buzi mokra od mleka. Nic tylko schrupac 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2020, 09:39

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys,dokładnie tak robię 🙊😅👍

Chmurka, jak po nocce?

A ja pije właśnie falmatiker, kawę zbożowa, herbatę, woda, jem śniadanie i czekam aż mi się dziecko obudzi bo śpi ślicznie od 6.30.

Kotka, a jak u Ciebie sytuacja, dzidziukek już się pcha czy jeszcze nie?

Jestem ciekawa co u pozostałych dziewczyn które wcześniej urodziły 😊

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
‹‹ 1074 1075 1076 1077 1078 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ