X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 października 2020, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na bolące i poranione sutki polecam kompresy mam. Mam muszle i lanoline ale nic tak nie pomagało jak te kompresy. Pomogły nawet odetkac zatkane ujscie kanalika, a było konkretnie zatkane, aż zastój mi się zrobił od tego.

Przy okazji, czy któraś z Was też walczy z rozejściem mięśni? Ja już zwtejpowana, rozejscie na 4cm

age.png

age.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 4 października 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Moja położna poradziła mi przed karmieniem rozmasować pierś i wycisnąć trochę mleka, aby dziecko przystawić na "gotowe", bo ono wtedy nie szarpie tak tym sutkiem tylko ładnie je. Ja tak robię. Jak posmyrasz sutkiem po dolnej wardze to dzieć otworzy dzioba i wtedy zapychasz cyca najgłębiej jak się da.
    Robię tak. Mi mleko wycieka więc jak jej przystawiam to mała jest w tym mleku automatycznie... Ale tak macha głową że w tym mleku jest cała... I niestety dalej macha... Jakby w życiu nic nie jadła...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 4 października 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka z czasem nabieresz wprawy z wkladaniem, zobaczysz 😘

Zastosuje rade z palcem 😍

A nosek czyszcze codziennie, bo niestety mojemu przez ulewanie czesto furczy i to mocno. Niestety jak zaklope to widze w dziurkach dalej gilunki i patyczkiem ich nie siegne, wiec musze odciagac 😪

Qunai ja jeszcze nigdzie nie bylam z zadna kontrola po porodzie.

My przy malym normalnie funkcjonujemy, czy to odkurzacz czy rozmowy. Choc czasem jak spi nie spokojnie a ma krotkie drzemki to bardziej uważamy, żeby go nie obudzic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2020, 23:07

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 02:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam te kompresy. Używam od trzech dni u narazie dupa. Zero poprawy:(

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Aina Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 04:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sen nocny
    Moja mała wciąż nie wie do czego służy noc
    Nie mam pomysłu nie ukrywam że ja od zawsze mam problem ze spaniem ale jednak coś bym się przespała chętnie

Ale mała ma większość mocy oczy jak koraliki

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2020, 05:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie bolaly pierwszy tydzień sutki bardzo i krwawiły. Smarowalam lanoliną i wietrzylam, chodzilam bez stanika i sie zagoiły.
    Tez robię tak jak Qunai, wkladam palec w kącik ust i wtedy mala zazgryza palec, a piers wyciagam, zeby poprawić. Serio, polozne tak radzą i to pomaga.
    Nasza tez na razie płacze przy kapieli, na bank przez wodę, bo mąz jej wlewa 37 stopni i kyslę, ze to dla niej za zimno :/ czekam aż odpadnie jej kikut i sprobujemy kapiel w wiaderku, syn uwielbial, wiec moze jej tez sie spodoba :)
    Co do odbijania to ja syna odbijałem zawsze, bo po kp dojadał MM. A malutka jest tylko kp i ponoc nie trzeba odbijać. I faktycznie biore ją do góry i czekam, jak nie odbije to odkładam na boczek. Wszystkie mamy kp odbijacie malenstwa?

My byliśmy wczoraj na sesji noworodkowej :) Ciezko bylo, ale mam nadzieje, ze bedzie fajna pamiatka. Z synem nie robiliśmy, wiec chvialam vociaz teraz :)

• Ounai Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wrote:
    Ja mam te kompresy. Używam od trzech dni u narazie dupa. Zero poprawy:(
    U mnie ból sutkow trwał 3 tygodnie. Pytanie czy bolą bo są poranione czy dlatego że się hartują. Jeśli to drugie to żadne kompresy nie pomogą, jedynie czas.

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2020, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam chyba jakiś problem z blizna po cc. Juz mnie praktycznie nie bolala, ale od wczorsj batdzo zaczelo bolec i piec od lewej strony w jednym miejscu :/
    Mam z tamtej strony siniaka i opuchliznę, ale dodatkowo zrobila sie spora gulka :/
    Z wierzchu nic się nie dzieje, ale boki przy wstawaniu, śmianiu się, dłuższym chodzeniu. Bol taki jak w pierwszych dniach po cc i nie wiem, czy mi się tam od środka cos nierozchodzi :/
    Od 3 dni naklejam plastry Sutricon.

Jak Wasze blizny po cc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2020, 06:16

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    U mnie ból sutkow trwał 3 tygodnie. Pytanie czy bolą bo są poranione czy dlatego że się hartują. Jeśli to drugie to żadne kompresy nie pomogą, jedynie czas.
    A nie wiem. Są zaczerwienione. Ale ran nie widać. I bardzo tkliwe. Smarowanie boli, wkładka boli. Wszystko boli

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, ja do noska nic nie psikam bo nic nie ma tam. Czy trzeba psikać profilaktycznie marimarem? I potem odciągnąć aspiratorem? Chyba nie co, bo marimar to sól morska właśnie do noska i tam tylko napisane że psikać.

Natalii, nie powinna boleć ta blizna. Gulkę ja też mam, to niby normalne , że się wchłonie. Tym bardziej że nie bolało a teraz znowu boli.

Chyba spróbuje większą ilość wody i większą temp. Bo mimo że kikut odpadł i się zagoiło to nalaliśmy mało wody i 35 stopni tak jak na tym głupim termometrow byli narysowane, a widziałam że jej zimno jest. Dzień i za rady dziewczyny.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, posmaruj swoim mlekiem te sutki. Lepsze to niż lanolina nawet.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey 35st? Moze zle napisalas. Woda powinna miwc 37 do kapieli malucha tyle co cialo.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam taki termometr do wody i tam są 3 buźki - smutna, uśmiechnięta i zła. Na uśmiechnięte jest 35st. 🤔

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:

Przy okazji, czy któraś z Was też walczy z rozejściem mięśni? Ja już zwtejpowana, rozejscie na 4cm

Ja. Ale u mnie to narazie ekstremalnie jest. Dziura na cala reke ze az flaki widac (normalnie widac jelita przez skore).

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey w ciul wyrzuc taki termometr!kto cos takiego wyprodukowal :/ woda ma miec tyle co cialo ale ja np bym zamarzla w takiej. Dziecku robie 37-37,2

KotkaPsotka3 lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie odbijam po karmieniu bo ile razy bym nie próbowała to nic z tego. Czasem mu se beknie bez względu na pozycje. Położna i CDL mówiły ze po kp nie trzeba odbijać. Nas pierdzioszki męczyły cała noc ale bez wiekszego płaczu, raczej kręcenie się i stękanie.
    Dziewczyny po porodzie SN... po dłuższym spacerze mam wrażenie jakbym coś miała w pochwie, takie trochę uczucie jakby mi miało zaraz coś wypaść... nie wiem czy to normalne w 4 tyg połogu czy jednak powinnam iść do gina albo fizjo?

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do kąpieli ponad 38 leje czasem nawet cieplejsza.

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:

Ancys jak sytuacja u Was?

Nie wiem czy moja młodsza córka pójdzie jutro do przedszkola, okaże się rano, ale jeszcze ma katar.

Dzięki Krokodylica że pytasz 😘
    Jesteśmy jeszcze w szpitalu.
    Dziś mają powtórzyć usg jamy brzusznej a koło 12 będą wyniki z posiewu moczu i wymazu z napletka i wtedy podejmą decyzję co dalej z nami. Z racji że Pawełek niema żadnych objawów będą się starać uniknąć antybiotyku.
    Jak wyjdzie posiew z zanieczyszczenia to do domu a jak wyhodują jakieś bakterie to będą myśleć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2020, 19:01

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda wrote:
    Ja nie odbijam po karmieniu bo ile razy bym nie próbowała to nic z tego. Czasem mu se beknie bez względu na pozycje. Położna i CDL mówiły ze po kp nie trzeba odbijać. Nas pierdzioszki męczyły cała noc ale bez wiekszego płaczu, raczej kręcenie się i stękanie.
    Dziewczyny po porodzie SN... po dłuższym spacerze mam wrażenie jakbym coś miała w pochwie, takie trochę uczucie jakby mi miało zaraz coś wypaść... nie wiem czy to normalne w 4 tyg połogu czy jednak powinnam iść do gina albo fizjo?

Niestezy to nie jest normalne. Masz prawdopodobnie obnizone narzady rodne, ktoras sciane pochwy. Zalezy od stopnia ale w gorszych przypadkach moze dochodzic do wypadania pochwy. Radze szybko udac sie do ginekologa i do urofizjoterapeuty. Nie dzwigac nic poza dzieckiem, duzo odpoczywac i samemu juz zaczac cwiczenia na mdn.
    Dlatego mowilam, w pologu trzeba duzo odpoczywac i lezec.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2020, 10:45

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 5 października 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai pierwszy raz słyszę o tych kompresach, już zamówiłam.
    Mi na prawym sutku brakuje po prostu kawałka skóry.

Natalii ja odbijam bo Młodemu się wraca mleko.

Audrey ja psikam disnemar baby nawet kilka razy dziennie ale Młodemu furczy w nosie, nawet się zastanawiałam przez chwilę czy to nie katar. Ale w nosie póki co nic nie widać.

Ancys powodzenia.

U nas noc całkowicie z dupy, ledwo patrzę na oczy. Chyba Młodemu brzuch zaczyna dokuczać, od wczoraj podaję espumisan.

ancys85 lubi tę wiadomość

‹‹ 1103 1104 1105 1106 1107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ