X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darla super dzidzius:)

Współczuję Wam dziewczyny tych problemów po sn.

Kotka ale to co, przez cały połóg na spacer nie można wychodzić z Maluchem? Ty nie wychodzisz? My pierwszy spacer zrobiliśmy jak Mala miala tydzień i dwa dni. I od tamtej pory wychodzimy codziennie.

Znalazłam swój sposób na zbieranie mleka. Jak niunia śpi a ja czuję że pierś któras pełną to wyciągam na wierzch. Podstawowym kubeczek i w 10- 15 minut mi 40 ml nakapie
    . A ja w tym czasie pije sobie ineczke albo rozmawiam z mężem;) takim sposobem dziś już 80 ml zebrałam.

KotkaPsotka3 lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, niezły patent. Ja mam wkładki laktacyjne, więc one wszystko wchłaniają. Ale ty znalazłaś sposób na niemarnowanie mleka :)

Ja już na drugi dzień po wyjściu ze szpitala poszłam z małą na dwór. Zaliczyłyśmy nawet zakupy w sklepie.

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23)
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nossw wkładki. Kubeczek podstawiamy tylko raz na jakiś czas. Próbowałam nosić muszle ale są dla mnie niewygodne i i tak nic tam się nie zbiera(moje cycki ich chyba nie lubią). Za to jak wyjmę cycka na wierzch to chyba myślą że będzie karmienie i tak mi leci;P

Leeila26 lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Chmurka cycki myślą że będzie karmienie.. 😂😂 super patent! 👍 Ale z moich cycków leci tak samoistnie tylko wtedy, gdy mała płacze lub są przepełnione (w nocy). Tak między karmieniami nie mam jakiejś nadprodukcji, żeby zbierać mleko :/ ale ja to już nawet z laktatorem się nie lubię, przestałam odciągać.

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dziś dzień noszenia i karmienia. Mała może miała 2 drzemki po 30min i 1 na 1h. I ulewa dzisiaj bardzo, nie wiem czemu. Myślę że to od przeżarcia chyba. Bo wypija z cycka a potem butla po najmniej 60ml. Teraz też wypiła 80ml i ulała. No ale nie wmuszam w nią butli, ona sama chce jeść. A jak chce to podaje. Już próbowałam oszukać i podać smoczek ale nie chce, cycka po chwili też już nie chce. Nie wiem o co kaman 🤔 może mleko jej nie pasuje? No ale cały czas tego samego używam więc niewiele czy to to.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2020, 20:25

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka podobno konfliku w grupach glownych nie mamy a nic innego nie badali. Ja mam ab+ a to podobno przy minusowej matce. No nie wiem. Moj pierworodny makrew a- itez mial taką zoltaczke.
    Edit:doczytalam,se chodzi o grupe krwi matki 0. No to ja mam ab.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2020, 20:46

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia tez dzisiaj duzo ulewa, wlasciwie tak juz od kilku dni. Próbuję ją odbijać, ale srednio sie udaje, odkladam ja do lozeczka j po chwili jęczy, placze i wystawia język, a potem ulewa. I tak w kółko:/
    Nie wiem, jak jej pomóc, zwlaszcza, ze to ja wybudza i się denerwuje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podmienili mi dziecko dzisiaj. Mój syn jest głodny, przystawiam Go do piersi, zje troszkę i za chwilę zaczyna się denerwować i płakać, wypluwa pierś i dalej płacze, że jest głodny... jakieś sposoby na to? Z czego to może wynikać? Za szybko leci z cycka czy co? Noc dzisiaj nie zrobiłam, bo tylko Go odkładam i od razu jest ryk

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi u mnie to standard. Dodatkowo szarpie pierś... :( To chyba chodzi o brzuszek

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 01:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienawidze karmić piersią.... Czuje rozczarowanie że nikt nie powiedział że to az tak cholernie boli.... Czuje strach przed każdym kolejnym karmieniem i przed własnym dzieckiem że źle złapie albo bedzie ciągnąć... Czuje żal bo chcę dać mojemu dziecku to co najlepsze a przez ból tracę samozaparcie i siły .... Czuje smutek że nie umiem zmusić się do polubienia karmienia.... Czuje złość że nie umiem jej karmić tak żeby to nie bolało.... Mam poczucie winy że ona pewnie odczuwa moje emocje podczas karmienia a one nie są pozytywne i ciepłe... Czuje się bezsilna gdy znów podczas karmienia zagryzam poduszkę, piszcze i wylewam łzy... Czuje wyrzuty sumienia gdy w myślach zarzekam się że już więcej jej piersi nie podam i przejdę na mieszankę... Czuje się ze sobą źle gdy modlę się żeby to całe karmienie piersią się już skończyło... Czuje do siebie obrzydzenie i mam poczucie że jestem przez to wszystko złą matką... Czuje rozgoryczenie gdy wszyscy mi powtarzają że tak musi byc, że każda tak miała i że muszę wytrwac... Czuje że z każdym kolejnym karmieniem coraz bardziej tego nie lubię... Czuje sie bezsilna że nie mogę zmienić moich odczuć i myśli...czuje się rozdarta bo wiem że gdybym zrezygnowała z karmienia piersią i przeszła na mleko modyfikowane to nie mogłabym sobie bardzo długo tego wybaczyć i też bym płakała i miała poczucie porażki... czuje przerażenie że ten ból i te emocje jakie rodzą się we mnie podczas karmienia w koncu mogą zaburzyć moja relacje z córeczką...Czuje że glupieje...wariuje... Czuje się wyczerpana psychicznie... nie chcę karmić piersią jeśli to musi tak boleć... Ale nie chce przechodzić na mleko modyfikowane...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 03:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wiem, ze to Cie nie pocieszy ale mam tak samo..
    I nadal mimo, ze mija nam 1,5 miesiaca mam takie uczucia.
    Czuje sie jak najgorsza matka, bo nie lubie karmienia piersia, bo sprawia mi bol. Bo myśle, ze gdybym lubila to mialabym jeszcze lepsza wiez z malym.
    Tez mam wyrzuty, ze maly zapewne czuje moje negatywane emocje. Czasem obwiniam sie za te jego zle humory, ze to pewnie efekt tego.
    kocham go i chce dla niego najlepiej dlatego caly czas to znosze. Ale ile to jest lez i nieraz placzu, ze podam mu zaraz butle zamiast piersi.
    Raz juz kiedys wolalam do meza w nocy, zeby poszedl po mm bo ja juz mam dosyc psychicznie. Ale jednak wyrzuty sumienia, ze co ja gadam wygraly..
    Czasem to zaluje, ze udalo mi sie z tym ze mam pokarm... a po takich myslach czuje sie jesscze gorzej. Jak okropna matka, ktora zaluje ,ze ma co dobre dla dziecko.. bo mysli o sobie i tym, ze ja boli,zamiast, zeby dziecko mialo dobrze😔

Czasem sa dni jak ostatnio, ze kp jest super i az tak nie boli a maly nie walczy.. a czasem sa jak teraz w nocy, ze w h.. boli bo maly tak sie wyrywal jak zasnal od sutka. Ze zamiast otworzyc buzie to wyrywal go sobie 😪

I caly czas modle sie, ze wreszcie to minie.. i zacznie to byc przyjemne.. kazdy tak mowi.. tyle, ze u mnie juz minąło 1,5 miesiąca 😪 a czasem to tylko odliczanie do konca kp mnie trzyma na silach.
    Obiecalam sobie, ze bede karmic minimum rok.. a coraz czesciej w to watpie jesli tak bedzie to wygladalo...

I najgorzej, ze przez takie moje marudzenie czuje sie jak najgorsza matka...

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 03:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie lubię kp i wiem co czujecie. Tylko u mnie to nie jest spowodowane bólem tylko pokarmem który jest a którym się moje dziecko nie najada, wiecie jakie to uczucie mieć pełne piersi, dziecko pije a i tak potem zeżre butlę bo mój pokarm jest do dupy ? To dopiero jest moja porażka. Przystawiam do piersi z wielką niechęcią, żeby mi się opróżniły i tyle. Z tym że ja się już z tą myślą pogodziłam i szczerze to odliczam dni do wizyty popołogowej i przejścia w pełni na mm. Nie cieszy mnie kp. Jestem przy tym czasem aż zła i mam potworne wyrzuty sumienia.

Dziewczyny, probowałyście nakładek na sutki? Dla mnie to fenomen. 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2020, 04:44

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale macierzyństwo to nie tylko kp!! Dajecie swoim maluchom mnóstwo miłości, ciepła, poczucia bezpieczeństwa i uwagi i jesteście CUDOWNYMI MAMUSIAMI!! 🥰😘

A te nakładki, o których mówi Audrey, uratowały mi kp przy pierwszym dziecku, stisowałam je aż 4 miesiące, po czym dziecko zaczęło pić bez nakładki.

AHope, Jaśmina, Krokodylica, joana lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela nie umie pić z nakładkami... Wypadają jej z buzi... Ślini się strasznie wtedy... No słabo to wygląda.

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, Agata też nie chciała pierwszy tydzień, nawet ponad nakładek. A teraz niestety uwielbia nakładkę ale sutka już nie chwycił np. No ale moje sutki to pożal się Boże w ogóle nie wystają także ten 😅 próbuj kochana, z zakładkami nie boli nic. To tak jak że smoczkiem, raz weźmie raz nie. Myślę że jak wyczucie że stamtąd mleko płynie to ogarnie.

A moja i budziła się o 3.30, dostała cycki i wypiła 120 z butli. Żarłok 🙈 no ale przynajmniej wiem że popija zdrowa wodą- moją 🤣

Dzisiaj mamy wizytę położnej. Znowu ważenie 😊 obstawiam że dzisiaj powinno być 4kg skoro w środę było 3960g 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2020, 07:34

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey. Ja też mam takie sutki właśnie. Chociaż po karmieniu jak je Mała wyciągnie to wystają że heeeej

iv09hdge02bk9ct0.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, nie będziesz złą matką jeśli przejdziesz na mm. Czasami taka decyzja jest trudna, ale potrzebna, abyś mogła dobrze się poczuć. A Twoje dobre samopoczucie udzieli się także córce. I na pewno nigdy nie będzie miała do ciebie żalu za to, że karmiłaś mm. Poza kp bliskość daje samo przytulanie, głaskanie, mówienie. Jesteś najlepszą matką - pamiętaj o tym!

Współczuję wam bardzo tych dylematów. Ja lubię kp, nie boli mnie, a wręcz sprawia przyjemność. Ale pamiętam jak byłam w 13tc i musiałam odstawić syna od piersi, bo tak mnie bolały sutki od karmienia (z powodu wysokiego progesteronu). Pamiętam ten ból i ten smutek, że nie dam rady dalej i muszę to zrobić. Okazało się, że najbardziej ten proces przeżywałem ja. Syn łatwiej to przyjął i szybko zaakceptował.

AHope lubi tę wiadomość

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23)
  • Jaśmina Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey ja wiem jak to jest i nie uważam, że mój pokarm jest do dupy ani nie uznaję tego za porażkę. Też karmię piersią i też dokarmiam. I cieszę się ogromnie z każdej kropli jaką wypija moje dziecko, bo wiem że dla niego to jest coś najcenniejszego co mu mogę dać. Uważam to za wielki sukces bo po przebytych zabiegach mogłam nie karmić piersią wogóle, a jednak się udało. To nic że tylko troszeczkę. Nie uważam się też za gorszą matkę z tego powodu, że dokarmiam mm. Dla mnie najważniejsze jest, żeby dziecko rosło, było zdrowe i przybywało na wadze, a czy będzie to kp, mm czy mieszanie to nie ma to dla mnie znaczenia. Jestem dobrą matką, bo staram się dać i daję mojemu dziecku to co najlepsze. A dołując się i użalając odbierałabym tylko sobie uroki macierzyństwa, a nie o to w tej przygodzie chodzi.

Natalii lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka jejku, nic nie musisz, serio.
    Daj butlę z mm i bądź szczęśliwą mamą.
    Po co się tak katować.
    Pierwsza moja córka była tylko na mm i wuerz mi nic jej nie brakuje. ;)

AHope, Jaśmina, erre, Chmurka lubią tę wiadomość

• Audrey Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaśmina, może to źle zabrzmiało. Dzień wam już nie mam wyrzutów sumienia że dokarmiam i że chce przejść na mm potem już w ogóle. Na początku uważałam się za gorszą- fakt. A jeśli chodzi o ten pokarm do dupy...to chodzi o to że jej to nie wystarcza, że potrafi długo pić, i naprawdę pije ale jest mi przykro że jest tak rozwodniony że nie dostarcza jej tego co powinien 😔 nawet wyciągnęłam sobie trochę żeby zobaczyć, to jest on taki rozwodniony, jakby do mleka z kartonu dolać wody, w smaku tak samo 🤦‍♀️ no ale cóż, daje się jej napić żeby się poprzytulac, żeby ona była spokojna itp. To moje pierwsze dziecko i bez uważam że trochę panikuj i schizuje 🙈🤦‍♀️

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
‹‹ 1113 1114 1115 1116 1117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ