X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka a próbowałaś kompresów multimam?

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • joana Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda to moim zdaniem to normalne. U nas tez czasem Adas je co godzinę a czasem co 3. Czasem ciumka 30 min a czasem tylko 5 min.
    U nas ostatnio jak odrywanie bylo tak jest ale znow wrocilo jedzenie bardzo czeste i jak na siebie to duzo spi.

Teraz co do wizyty u urologa dzieciecego to tak..
    Z.Adasiem wszystko dobrze, odstawiamy antybiotyk. Mial robione usg. Wyszla powiększona jedna nerka ale to lekarz mowi ze moze byc blad pomiaru bo maly strasznie sie wiercil. Kontrol za 3 miesiące dla pewnosci.
    Mamy odstawic antybiotyk.
    I tak..
    Co moze przydac sie wszystkim.. to u nas pediatra kierowala na sam posiew bez badania ogolnego moczu. A to najpierw powinno zrobic sie sam zwykly mocz i jesli wyjda podwyzszone leukocyty (tak jak u Ancys- chyba dobrze pamietam?) To wtedy swiadczy, ze moze cos byc na rzeczy i robimy posiew zeby wiedziec czy jest bakteria i jaka.
    Ogolnie bakterie sa ale... nie zawsze swiadcza o zumie.
    I u nas niepotrzebnie wprowadzono tyle strachu samym posiewem.
    Ale sam urolog tlumaczyl pediatre ze oni maja tylko wiedze ogolna i pomagaja jak moge.
    Ale z tej pomocy to my faszerowalismy niemowlaka 1,5 miesiaca antybiotykiem.........🤯

Co wiwcej.. zadnego odciagania napletka. Powiedzial, ze niektórzy tak radza ale to bardzo zla szkola ktory prowadzi czesto do stulejki.

A co do wodniakow.. sa wodniaki i przepuklina. Jesli lekarz stwierdzi wodniaki to mamy sie njm3nie stresowac do 2 roku życia bo one same sie wchlaniaja. I to jest bardzo rzadkie zeby wogole potrzebny byl zabieg.
    Takze mamy, ktore maja wodniaki jak u nas możemy byc spokojne 😊

Ogolnie super lekarz i bardzo sympatyczny. Droga do lekarza dramat...... na szczescie w druga strone spal caly czas 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 20:58

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Pogoda a kiedy mieliscie szczepienie? Moze to po szczepieniu? Moj Szymik dzis popoludniu jadl co godzine.. CO GODZINE.. az w koncu padl po kąpieli i cycu..

Chmurka probuj inne pozycje, odbijaj, zawin w kocyk zeby nie machala. Szkoda Twojego smietankowego mleczka..

Dave to moj Szymik mial tylko bilirubine calkowitą , ta wiazana byla malusia 0,35. Leczcie sie. Na oewno bedzie dobrze.
    U nas była 0.6 0.8 1 a teraz 0.9 całkowita spadła z 14 na 11.9 ale chodzi o tą że druga że powinna być mniejsza . Mam nadzieję że nic złego jej nie będzie w związku z tym i. Enzymem ggtp

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • Aina Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dave przepraszam przypomnij jak to się stało że u was badali bilirubinę i skąd przypuszczenia że jest źle

Moja mała była mega żółta a w szpitalu tylko tym pistoletem badali jak miała 2 tyg miała wizytę patronazowa i lekarka zleciła krew bilirubinę i mocz. Ale badania nie wyszły krew się skrzepła i odpuściła i położna uznała ze mała jaśniejsza

Ale jak patrzę na oczka to wydaje mi się że wciąż nie są białe.

Płacz moja Kaja płaczę jakby na kolkę ale też są takie płaczę nagle histerycznie aż sinieje tak jakby w sekundzie ja coś strasznie bolalo

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda próbowałam ale ja nie mam poranionych tych brodawek tylko takie jakby przekrwione i mocno nadwrażliwe... Kompresy nic nie pomogły... I maltan ani lanolina też nic nie dają... Mam wrażenie że tu by pomogła tylko maść znieczulająca;P

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dave mam nadzieję że wszystko u Was będzie dobrze.
    Joana super że fajny lekarz, to dużo daje jak lekarz jest kompetentny i miły do tego;) teraz na pewno będzie tylko lepiej;*

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana dobrze ze trafiłaś na odpowiedniego specjalistę :)

Życzę Wam wszystkim dobrej nocy 😘

joana lubi tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • joana Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj powiem Wam, ze megaulga 😅 moze teraz jakos zacznie sie układać...

Chumrka rozumiem mocno wrażliwe piersi... u mnie to samo. I nic nie pomaga a najgorzej jeszcze jak maly je porani np jak ma skok.. ale tu ratuje lanolina.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana na pewno zacznie się układać. Nie dziwne że Maluszek płaczliwy jak tyle czasu mały brzuszek musiał znosić antybiotyk:(

A powiem Wam że wychwalałam męża a dziś mnie wkurzył tak że mam ochotę go wystrzelić w kosmos.. pisałam Wam że Aniela szaleje przy cycku. Ale butle zjadła po południu jak jej dałam po cycku. I teraz wieczorem było to samo... Trochę zjadła a potem się zaczęła rzucać przy cycku i szaleć. Zjadała rączki ale jak jej dałam cycka to od razu wypluwala i się zloscila. Naszarpala mi te cycki że aż płakałam karmiąc... A karmiłam ja jakieś 45 minut... I mówię do męża że chyba już nic w tych cyckach już nie mam a ona głodna. A on na to że ' to podaj butelkę skoro sobie wmówiłaś że nie masz mleka" :/:(:(

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam nieraz takie problemy przy karmieniu ze Michaś pije wkurza się aż czerwony się robi znowu pije no i taka to szarpanina. U nas działa wtedy na chwilę smoczek uspokoi się i znowu cycek. Zazwyczaj to pomaga a jak nie to dużo lezenia na brzuszku lub noszenie w pozycji na brzuszku.

Ancys pytanie do Ciebie. Czemu kontrolnie robiłaś badanie moczu? Tak się zaleca? Bo się zastanawiam czy może też powinnam. Choć nic się nie dzieje.

Jeszcze jedno pytanie czy1.5kg w 6 i pół tygodnia to ładny przyrost?

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 01:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka przecież ty masz rzeke mleka! A sprawdzali Wam wędzidełko? A może to skok rozwojowy? No i człowiek po prostu głupieje w takich sytuacjach.. ja też nie wiem co jest u nas grane z tymi awanturami podczas karmienia, jak się jeszcze okaże w środe, że waga stoi w miejscu to zaczne wierzyć w bajki o chudym pokarmie.. i w Świętego Mikołaja.
    Ja już tu co nie co pisałam na temat komentarzy mojego męża i butelki.. na szczęście już się ogarnął, bo to nigdy nie jest miłe i rozumiem Cię bardzo dobrze.. dzisiaj za to teściowa przebiła system. Mąż jej mówił, że Amelke brzuszek boli, na co teściowa: to może dajcie jej ,,Bebiko"? :D I to mówi kobieta, która wykarmiła cycem sześcioro dzieci! Wychodzi na to, że naszą Amelcie też by chyba chciała wykarmić, no bo przecież nie umiałam urodzić naturalnie to pewnie karmić też nie potrafie. Zawsze pisałam tu o niej dobrze, ale ostatnio tak mi działa na nerwy.. ale wtedy myśle sobie o teściowej Joany i mi przechodzi :D Przy okazji - Joana super, że u Was już wszystko dobrze a lekarz rozwiał Wasze wątpliwości :) To teraz już samych pięknych chwil!

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • joana Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 03:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka tez jestem ciekawa co teraz powie pediatra na te newsy od urologa 😅

Chumrka tak jak pisze Leila przeciez Ty mas kraine mlekiem plynaca 😘 nie wiem.. ja posadzalabym u Ciebis wedzidelko ale najbardziej skok.. a butli nie dalas i szybkim wyplywie, więc to jej pasowalo? W sensie wiesz po co mam sie denerwowac jak tu leci bez pracy..
    Kolejne ja mam zarloka bez dna w tylku. Sama mowie do meza ze to typ brzydko mówiąc.." przesram sie3a zjem". Sorry ale moze Tobie tez trafil sis taki przypadek??
    I wcale nie chodzi ze malo zjadla tylko ze niewazne ile doatanie to zje..
    U Ciebie mi wychodzi teraz 5 tz? U mnie wtedy byl napewno pierwszy skok. I to byl tragiczny czas karmienia. Raz ze rwanie sie to jadl co pol godziny doslownie. Tylko cyc i tulenie.
    Ogolnie nie pociesze u nas juz 2 miesiące i maly nadal jak je to muszę mu piers wkladac milion razy do buzi🙄 i tez mam porządne kopania itp.. wiec to chyba juz norma.. dzieci widac tak jedza i forum tutaj tez to potwiwrdza...
    Ja osobiscie zaczelam juz triche to zlewac. Odstawiam go i przystawiam. Nieraz piers jemy na kilka podejsc. Np dzis w gosciach rzucal sie jadl moze 5 min. Wkurzylam sie z nim bo wyplyw ostro lecial i nawet pozycja na lezaco nie pomagala. Przerwalam i za 30 min maly znow plakal jak szalony. Przystawilam i juz zjadl, bo chyba i wyplyw sie uspokoil.
    Leila tylko chce wykarmic? 😁 to rzeczywiście ciesz ske ze nie masz mojej.. 🤣🤣🤣ta chce dawac nauki o wszystko.. karmienie, bujanie, usypianie, spacery, ubieranie, moje jedzenie, zreszta wogole czemu ja jej nie oddam Adasia skoro on to chyba jej dziecko? Mowilam, ze co tydzien porownuje go z ksiazeczka zdrowia meza? I robi komemtarze a Pawel to juz wiecej wazyl... zawsze komentuje a Pawel to urodzil sie 42tc a Adas 38, to dawno orzeroslby tate, chyba mama zle go karmila 🤣🤣🤣
    Talze jednym uchem wpuszczam drugim wypuszczam ale i zawsze cos odgryze. Ty rob tak samo bo szkoda nerw na tesciowe 😅 to dziwny gatunek i z relacji kolezanek kazda po urodzeniu wnuka daje w kosc matce, mimo ze wczesniej sie lubily 😡

Chudy pokarm, dzis tez o nim słuchałam😅 podobno taki mam skoro Adas je co godzine.. co tam ze tygpdniowo przybiera 300-400 g minimum 🤣
    Wiec moim zdaniem poki maluch przybiera tzn ze mleko mamy, tylko sa leniuszki co chcialyby zeby samo wlecialo jak to bylo w naszych brzuszkach 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 03:25

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Aina Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 04:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a pochwalcie się jakie macie

Karuzela do łóżeczka
    Mata edukacyjna

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butle dałam jej Avent natural 0+ . Czyli chyba wolny wypływ..
    Ale słuchajcie. Wczoraj walczyłam z nią 45 minut z karmieniem( z czego większość czasu się wkurzyła i wypluwała cycka) potem po 22 dałam jej butelkę... I do 5 spala.. a o 5 wstała tylko dlatego że ja ją obudziłam.. nie kręciła się i generalnie nie było żadnych oznak że chce wstać, ale ja się opolan tych femaltikerow, Inek i piwa bezalkoholowego że myślałam o tej 5 że mi cycki rozsadzi. No i ładnie zajadła z jednego i zaczęła przysypiać , ale że mnie bolał i drugi to jej zaproponowałam to niby cycka złapała ale coumknela dwa razy i śpi...
    Czyli wcześniej musiało faktycznie nie być tego mleka...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina ja mam karuzele sensoryczna Canpol. Aniela ja uwielbia! Są już jakieś pierwsze dźwięki wydawane do niej,;)
    Mate edukacyjna dostaliśmy w spadku więc nie wiem co to za firma. Ale narazie jeszcze nie używaliśmy. Anielka leży na takiej piankowej zwykłej macie jak ćwiczy brzuszek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 05:51

iv09hdge02bk9ct0.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio wrote:

Ancys pytanie do Ciebie. Czemu kontrolnie robiłaś badanie moczu? Tak się zaleca? Bo się zastanawiam czy może też powinnam. Choć nic się nie dzieje.

Jeszcze jedno pytanie czy1.5kg w 6 i pół tygodnia to ładny przyrost?

Ptysio pod koniec ciąży moja gin dopatrzyła się u Pawełka zastoju w jednej nerce i powiedziała, żeby po porodzie to skontrolować; w większości przypadków dzieci wysikują ten zastój z pierwszym moczem ale jak tego nie zrobią to zrobi się stan zapalny.
    Zrobiliśmy więc usg jamy brzusznej, które wyszło dobrze i ogólne badanie moczu, w którym wyszły podwyższone leukocyty.

Ten rzekomy zastój to była miedniczka nerkowa która u nas jest powiększona (na szczęście mieści się w granicy normy) ale brawo dla mojej gin bo dzięki niej i naszej determinacji wychwyciliśmy bakterie zanim się na dobre rozgościła 😉

Według mnie macie bardzo ładny przyrost wagi 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 06:42

Ptysio lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o karmienie piersią, to nie możliwe jest aby każde karmienie było/wyglądało identycznie ponieważ nie znamy ilości wypijanego przez dziecko mleka a poza tym składają się na nie też inne czynniki, jak np. zmęczenie czy rozproszenie...

Paweł zazwyczaj ładnie zjada ale czasem chce się tylko napić, konkretnie kilka razy pociągnie cyca i zaczyna zabawę zassanie, wypluwanie itp.
    Innym razem zje trochę i zaczyna się złościć więc przystawiam do drugiej piersi (zwykle je tylko z jednej) bo według mnie jest jeszcze głodny a mleko nie leci na tyle intensywnie.
    ... zatem karmienie to duża niewiadoma ale wiara w cycki działa cuda 😀

• erre Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, a może zapach piersi jej nie pasuje? W sensie jakieś mydło? Ja tak przy pierwszym synku miałam, że szybko mi się odechciało myć piersi w umywalce po każdym karmieniu i używałam chusteczek nawilzajacych i ich zapach jakoś nie podpasowal dziecku.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byliśmy na usg bioderek, nie wiem czym się tak stresowalam 😅
    Wzięłam na wszelki wypadek butelkę ze swoim mlekiem i jak wróciliśmy do domu, to chciałam podać, żeby się nie zmarnowalo, a mały za cholerę nie potrafił zaciągnąć ze smoczka 😳

W ogóle dostałam wyniki biocenozy pochwy i, jak to lekarz ładnie określił, jestem prawidłowo jałowa 😂 I zalecił mi na suchość pochwy globulki i/lub krem Mucovagin albo Cicatridina.

Joana, super, że już macie odstawiony ten cholerny antybiotyk. W sumie dobrze, że to opisalas nam, teraz wiem, że nie można ufać w kazde słowo pediatry, tylko konsultować ze specjalistą. Szkoda tylko cierpienia Adasia i oby już więcej nie było takich problemów 💪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 08:39

joana lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2020, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dave, trzymam kciuki za Was. No i żeby ta żółtaczka minęła w końcu 😔😘

Chmurka, a czy Ty nie używałaś czasem muszli laktacyjnych, one nic nie dały? Bo przez wkładki, stanik, ocieranie ręcznikiem to tylko podrażniasz te sutki. Jak ja jeszcze karmiłam i miałam tak zmasakrowane te sutki to chodziłam po prostu topless i smarowalam swoim mlekiem - pomogło. A nie zdecydowałaś się na te nakładki?

U nas mimo że butla i mm to też cyrki przy jedzeniu- czy któraś z butelkowych mam też tak ma? Agata pije 30min z butli. To jeszcze ok, ale też przy tym macha rączkami, wierci się i wypluwa. Zauważyłam że robi tak wtedy jak chce jej się kupę albo bąka, bo jak zrobi swoje to już wtedy dopija spokojnie resztę. Jak nie chce to najpierw sprawdzam czy nie chce possać smoczka np ale nie, bo widać że szuka wtedy butli no i dopija w końcu. No i u nas takie cyrki z butla jak jednocześnie jest zmęczona i głodna- czyli wieczorami na spanie. Nie ma opcji żeby zawinąć ja w tulika bo tego nie lubi. A problem taki że przy tym machanie polyka powietrze i wtedy czasem muszę w ciągu 1 karmienia 3 razy odbić. I tak myślę jak to jedzenie poprawić no. Najfajniej jest w nocy (budzi się 1raz) bo wtedy 10 min i ma wypije 150ml, odbija i lulu więc widać że można. Ogólnie myślę też że to jest głodomorek i leniuszek i nie chce się jej ciągnąć bo i tak mam butlę z wolnym przebiegiem 🤣

Pap, dobrze pamiętam że Twój Szymek to mały jękacz nie? 😀 ale Agata ze srejabirm to chyba nawet jego pobiła 🤣 obudziła się w nicy o 2.30 ale stękała od 1.30, potem obudziła sie o 6 a stękała znowu od 4.30. No nie wiem kurde co z tym stękaniem. Już doszukuje się Bóg wie co w tym , niby w nocy i rano nie było kupy więc może to dlatego ale zwykle stękała w okolicach 5.00 a teraz to już w nocy też 🤷‍♀️🤦‍♀️ no nie wiem.

W sobotę byliśmy na tych zakupach - trza było nas widzieć jak omijaliśmy ludzi szerokim łukiem 🤣 kupiliśmy bombki na choinkę,trochę ciuchów kupiłam. Za dżinsy podziękowałam bo wyglądała jak szynka w nich, załamana jestem po prostu. Wszystko od ale ten mój brzuch 🤦‍♀️ a pamiętam jak byl śliczny i płaski przed ciąża 🙈

Ja czekam z barabara do wizyty 9 u giną.

Jutro mamy pierwsze szczepienie, w piątek bioderka. Stresuje się jutrem 🤦‍♀️

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
‹‹ 1163 1164 1165 1166 1167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ