!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
joana, pap86, Chmurka, Pogoda, ancys85, Audrey, erre, Krokodylica, Zabka_89, Ptysio lubią tę wiadomość
4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23) -
Edka ale slodzinka 💙
My juz i tak dawno myslelismy nad zmianą pediatry. Więc teraz to juz pewne tylko musze wybrac w innym mieście niestety. A tego mielismy pod nosem. I jutro dzwonie nas umowic na szczepienie. Wkoncu 😅
Ancys super, ze mialas tak dobra ginekolog 🥰
Chmurka u nas tez jest ostre odrywanie ale az tak to nie... no ale tak mysle ze skoro mówisz ze wszystko masz mokrw itp zawsze to przeciez niemozliwe ze nie masz mleka. Albo masz go za malo..
Nie wiem ja sie nie znam ale moze biezesz jakis lek czy cos co moze zmieniac smak mleka i to jej nie pasuje? Albo jak dziewczyny piszą o tym zapachu?
Nie wiem co Ci jeszcze doradzić..
Ale jakos w ta mala ilość mleka skoro tak Ci tryska to watpie...
A jestes moze na grupie kp na fb?? Tam warto spojrzec bo dziewczyny daja pelno rad i sa moduły do nauki i wogole. Mamy opisuja swoje problemy. Osobiscie uwielbiam tam czytac bo wiele mi pomogly. Np.zrozumiec, ze Adas jest wymagajacy ale czesto to przechodzi z wiekiem i musze podejść do tego ze spokojem, ktorego chyba na poczatku mi brakowalo przez zmeczenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 10:44
ancys85 lubi tę wiadomość
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Ostatnio właśnie zauważyłam że aż tak mi to mleko nie leci. W sensie po kąpieli i jak wystawiam cycka. Ale myślałam że się laktacja stabilizuje.
Zapach cycków raczej nie bo mam żel pod prysznic bezzapachowy a nie myje piersi w ciągu dnia przed karmieniem czy coś
Musllzle też bolą bo jest nacisk na pierś wokół sutka. A toples boli bo zawsze jakoś dotkne tych sutków, otre czy coś. Poza tym ciężko nosić dziecko z cyckami na wierzchu;P
Ogólnie w nocy widziałam różnice po tym femaltikerze.
Może ona rośnie i potrzebuje więcej a moje cycki jeszcze nie nadążają z produkcją i muszą się dostosować
Edka super Maluch;) śliczny uśmiech:DWiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 11:06
-
Chmureczka kochana.. nie watp w swoja mleczarnie bo sie skonczy butelką
chcesz tego? Jedynie mi szkods tego Twojego bolu i na to to trzebs jakos zaradzic. Gdzie ty mieszkasz,ze nie masz dostepu do cdl? A w przychodni lekarskiej do ktorej jestescie zapisane jest polozna? Ona powinna pomoc albo prsynajmniej obejrzec to karmienie bo moze cos robisz nie tak, moze mala zle sie jakos przystawia,zasysa sutki jak spaghetti. Tego bolu Ci wspolczuje, nie powinno go juz byc. Zadzson do rejetsracji przychodni i zapytaj o polozna srodowiskowa, opisz problem i ze potrsebujesz jej pomocy. Moze was umowia-pojedziesz tam i pokazesz. Moze cos by pomogla?
Audrey Szymik to stekacz nad stekacze...juz nie wyrabiam.. slysze to stekanie od2czyw nocy do pobudki.. dwie poduszki na ucho nie dają rady 🤪
Byla dzis u nas ostayni raz polozna. Kobieta-aniol w swoim fachu. Obejrzala Szymiaka i przyiechala pomoc w pozycjach do karmienia bo ja mam bardzo duze piersi i to co pisza w poradnikach o przystawianiu srednio idzie w przypadku mojego rozmiaru
Wszystkie laseczki karmiace piersią sluchajcie teraz uwaznie- TO WARIOWANIE PRZY PIERSI, PUSZCZSNIE,ZLOSZCZENIE SIE, PREZENIE,WYGINANIE,KOPANIE to BRZUSZEK. polozns polozyla mu reke na brzusiu i mowi,ze tak pracuje, ze mu sie przelewa.. dla dzieci to jeszxze dyskomfort a moze nawet bol. Pare min pierwsze dziexko pije spokojnie a jak juz dostanie sie troche pokarmu do brzusia to zaczyna sie trawienie i dla niedojrzalych jelitek to moze byc nawet bol plus proba puszczania baczkow lub robienia kupki. Do 3miesoaca powinno sie uspokpic. Jesli bylo by dalej zle to mamy isc po ten debribat. Wiec jesli Wasze dzieci tak jak i moj to robia to juz wiecie,ze to brzusio. Chmurka u Ciebie tez. Ja proponuje to przeczekac albo odstawic od piersi na chwile, dac odpoczac.
Joana baaaardzo dobre wiesci przynioslas id lekwrza. To teraz tylko flore jelitoea naprawic.polecam biogaiaChmurka, joana, Pogoda, Leeila26 lubią tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Pap kochana jesteś;* dziękuję za wsparcie;* polozna środowiskowa była patrzyła mówi że ok... I że pewnie boli dlatego że mam płaskie brodawki:( czyli tak jakby musi boleć
będę próbować ta cel.. chociaż do kilku jak dzwoniłam to albo nie przyjmują albo nie dojeżdżają
bo najbliższą cdl mam 45 km od mojego miejsca zamieszkania.
-
Chmurka to znaczy,ze sutki nie stercza ci jak wentyle jak karmisz? W sensie masz malutko wystajace same brodawki? Najpierw zawalcz z cdl. Jak sie nie uda, i dalej bedziesz karmisz i plakac to wtedy przemysl mm. Az tak to nie mozna sie zameczac.
-
Chmurka rozumiem z cdl. Do mnie najblizsza tez ma 50 km i nie dojezdzaja niestety. Mi wlasnie proponowano nagrac filmik lub zrobic zdjęcia jak przystawiam malego. Als ja zrezygnowałam nie ze wzg, ze dla mnie to zly pomysl tylko ze akurat wtedy jak dzwonilam to byl totalny kryzys. A okazalo sie ze to byl skok. Jak sie skończył za dwa dni to bylo oki. Znaczy mnie nadal boli prawa piers mocno jak przystawiam ale chyba to juz wina wyplywu bo tu mocniej mi tryska. I ogolnie stwierdziłam, ze nie jest u mnie zle, zeby radzic sie cdl.
A u Ciebie sprawdzal ktos wedzidelko? Wiesz jesli ona nieefektywnie je to moze byc i ze ten pokarm spada na ilosci. I jesscze kwestia kiedy zauwazylas ze masz mniej pokarmu? Wieczorem? Wtedy podobno wyplyw mocno spada i ilosc mleka dlatego tez dzidziulki mocniej wariuja przy piersi. A to ze w nocy sa jak kamienie to zwczajnie efekt ze przerwy sa najczesciej dluzsze niz w dzien.
Co wiecej to co pisalam Leili poczytaj o kryzysie laltacyjnym. Nie wiem czy jakos nie jestes w okresie kiedy jest pierwszy. U mnie nie bylo ani jednego ale ja czasem sama z siebie wypijam sobie piwo 0%smakowe, a moj ssak tez nie pozwoli cyckom odpoczac bo je co godzine ostatnio.
Pap dzieki 💙 biogaie mamy od miesiaca. Teraz kupilam kolejne opakowanie więc odbudowujemy 🥰Adaś
-
Chmurka a wyciągasz sutki tak do góry zanim jej podasz?takie wiesz ostre szczepienie z wyciaganiem?
U mnie byl duży problem z lewym sutkiem na początku, bo byl taki płaski. Ale położna pokazała mi te wyciaganie i pozniej jak poprawnie włożyć sutek z brodawka do buzi. Tak zeby sutek szedl do gory. Zobacz sobie u zaugajpolznej na krociutki filmik jak ma isc sutek do buzi..
Mi te wyciąganie pomoglo.. teraz lewa to cudo do karmienia a placze jak mam karmic prawa 🥴
A i mi sie wydaje ze widzialas roznice po femaltikerze bo ona jest przyzwyczajona do szybkiegi wyplywu. A po nim taki jest.
I problemem wydaje mi sie wedzidelko albo przystawianie.
Albo potrzebuje zwyczajnie czasu nabrac sily zeby ssac piers z wolniejszym wyplywem. A nie sikajaca mlekiem jak to jest na początku.
U kazdej na poczatku jest duzo wiekszy wyplyw a pozniej on zwalnia i dzidzia musi zaczac bardziej pracowac. Ale to ze mleko nid sika ani nie jestes mokra od niego to nie znaczy ze go nie ma..Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 12:25
Adaś
-
Pap a co Ci zaleciła na te bóle brzuszka ?
My dziś byliśmy u neurologopedy i mamy wędzidełko do podcięcia jednak. Dlatego się tak krztusi i dziwnie ssie ostatnio. Poleciła mi lekarza to którego terminu są dopiero na marzec ale napisałam do niego prywatnie i coś ma dla nas znaleźć. Mamy robić masaże przed i po zabiegu. Niestety nie zostały nam wszystkie zaprezentowane na Julusiu bo oczyścicie się zaczal zanosić płaczem mimo ze moment wcześniej jadł. Ta babeczka stwierdziła ze ewidentnie go coś boli i zapewne brzuszek. Zasugerowała mi ograniczenie bmk. Smoczki bibs to najgorsze zło i idą do kosza. Polecała avent, lovi, mam albo jakieś na „d” (nie pamietam nazwy). Generalnie wg niej smoczek wcale nie jest zły o ile jest prawidłowo dobrany i przy problemach z wedzidelkiem wręcz wskazany. Poleciła nam tez żebyśmy poszli jeszcze raz do osteopaty po tym podcięciu zeby mu rozluźnił mięśnie szczeko czy żuchwy...
Z tymi masażami wszystko fajnie tylko trzeba je robić co 3-4 h a ten mój biduś od rana plakusia. Przy pierwszej próbie masażu był już płacz... najgorsze ze podcięcie bez masaży nie ma żadnego sensu bo się zrobi zrost 🤷🏼♀️ Ale jesteśmy z nią w kontakcie, ma nam wysłać filmiki instruktażowe a my mamy odsyłać jak nam idzie i w razie czego dzwonić i dopytywać -
Chmurka ja tez mam płaskie brodawki, szczególnie lewa i faktycznie jak zle złapie to mnie ostatnio boli. Zaczęliśmy od nakładek, później zeszłam i było ok. Dopiero teraz coś się popitolilo. Ta neurologopeda mówiła ze na początku dziecko ssie intuicyjnie a teraz już zaczyna ssać świadomie i tak jakby uczy się na nowo... to ewidentnie po Julku widać, bo zupełnie inaczej chwyta pierś jakby zapomniał jak się to robi.
-
Pogoda niestety to prawda, ze robia sie zrosty... i niestety pozniej jeszcze raz jest do podciecia. Wspolczuje Wam tego, bo to straszne tak widzieć ze plakusia a niestety robicie to dla jego brzuszka.
Oby szybko znalazl termin i wtedy bedziecie miec to za sobą.Adaś
-
Pogoda zalecila klasc duzo na brzuch(tiaaa akurat szymik tego nienawidzi),nosic na leniwca i czekac. Ewentualnie po ten debribat isc do pediatry jesli dslej bedzie zle. Trzebs przeczekac az jelitka sie unormują. Mowi sie do 3miesiaca zycia.mosesz isc do pediatry i zapytac co twoj lekarz mysli o debribacir. Leeila mowila,ze nie zauwazyla nic spektskularnego.
Co do wedzidelka to u nas tez bedzie do podciecia bo ma krotkie przez co cmoka a i starszy synek powinien byl miec podciete jako niemowle(ja o tym wtedy nie wiedzislam, nikt nie zwrocil.uwagi-wyszlp dopiero w przedszkolu u logopedy. Teraz musi ceiczyc u logopedy bo ma jakies tam seplenienie wlasnie przez krotkie wedzidelko ale teraz to mu nie zafunduje traumy podciecia). Masaze bolacego jezyczks to chyba nic fajnego..ciekawe czy dziecko sobie da masowac.
A. I u nas bialawy jezyczek i polozna kazala to kilka razy dzirnnie jalowym gazikiem w przegotoesnej wodzie zmywac bo to inaczej moze sie w plesniawki przerodzic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2020, 13:14
-
Kobietki NIEDZIECIOWO-
jestem sto lat za swiatem i do tej pory nie mamodkurzacza tego okraglego automatycznego hehe. Pewnie ktoras z Was ma-fajna sprawa? Nie mam dywanow za bardzo( w ogole on ogarnie dywan?)tylko podlogi i mocno sie zastanawiam nad zakupem. Nie chodzi mi o polecenie konkretnego modelu tylko pytam czy wg Was jesli macie to sie oplaca? Ogarnia ladnie podloge?przeciez maluch za pare miesiecy zacznie raczkowac i odkurzanie codziennie kiedy mam pietra a odkurzacz stoi na samej gorze mnie wykonczy 🤣 w ogole widze takiez opcja mopowania! To tez fajna sprawa!Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Pap ja mam z opcją mopowania właśnie. Ogólnie dlugo pracuje i trzeba mu wszystko z drogi poudmsuwac co się da( zabawki, dywanik łazienkowy, kosz na śmieci, krzesła, kwiaty. Ewentualnie w jedno miejsce zsunąć bo parę razy nam się zdarzyło że wjechał gdzies pomiędzy krzesła i jeździł tam godzine bo wyjechać nie mógł.
Ogólnie jestem zadowolona ale zdecydowanie jako odświeżenie podłogi niż umycie ( jak coś się rozleje i zostanie plama np to z tym sobie nie poradzi. A dywany ok. Z takimi krótkowłosymi daję rade -
Dziewczyny, czy wasze dzieciaki też się ślinią? Moja od jakiegoś czasu się ślini, puszczą bąbelki śliną itp. Raczej nie jest to na pewno refluks bo nie widzę przy tym u niej żadnego dyskomfortu.
Chmurka, ponawiam pytanie, próbowałaś nakładek?
Pap, ja mam upatrzone dysona ale kosztuje fortune i najpierw muszę na to zarobić 🤣
Odwołali mi jutrzejsze szczepienie bo babka która szczepi jakoś się dziwnie czuje 😩
Pogoda, ja kupiłam bibsa i powiem Ci że małego ssała to widziałam że jakoś dziwnie tak, jakby nie łapała bo całkiem a na pewno łykała wtedy powietrze. Teraz nauczyła się lovi i super, ma zaspokojoną ppytzebe ssania a namęczyłam się trochę żeby ja nauczyć smoczka, teraz to zbawienie po prostu 🤷♀️