!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Chmurka, ja robiłam tak jak Ancys, naklejalam na łóżeczko albo ochraniacz albo tacie na pizamę, gdy młody spał z nami w łóżku.
U nas ostatnio w nocy było 26 stopni 🤦♀️ To dopiero druga zima w nowym domu i jeszcze się nie dotarliśmy z piecem, w sensie mąż nie umie go dobrze ustawić. Generalnie jest tak, że jest zależny od temp na zewnątrz i jak na dworze jest poniżej zera, to grzeje jak opętany. A co mnie obchodzi czy na dworze jest -0,1 czy +0,1, przecież nie biegam w nocy po dworze 🤦♀️ Mam nadzieję, że się to jakoś unormuje po zamontowaniu drzwi wewnętrznych...Chmurka lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 😘
Wszystkie dzieciaki urocze, jak ten czas szybko leci
U nas było Kongo przez ostatnie tygodnie, więc nie wchodziłam za bardzo i nie nadrobiłam wszystkiego, ale podczytuje ile mogę.
Od wyjazdu męża dziecko mi się popsuło, młoda była prawie nieodkładalna, zaczęła gorzej sypiać...i tak się bujam z nią do tej pory. Rośnie i robi coraz cięższa, więc już jej jest u mnie na rękach nie wygodnie i czeka (tak samo jak ja!)kiedy wróci tatuś i będzie mogła się wygodnie wyłożyć u niego na rękach. Za krótka i cienka w rękach jestem 😅
Wczoraj robiliśmy urodziny syna więc przyjechali dziadkowie i mogli w końcu dzieciakami nacieszyć. O dziwo młoda przeszła całą wizytę spokojnie, dała się uśpić babci i cieszyła się z zabaw z nią. Noc też w miarę przespała a to wyczyn, patrząc na ostatnie tygodnie.
Popsuło się nam również kp, czasami schodzi nam z godzine bo młoda denerwuje, że nie ma mleka, więc przystawiam ją ciągle na zmianę... już i jej i mi brakuje cierpliwości do tego. Parę razy chciałam ją dokarmić mm, ale nie da rady, nie chce butelki i koniec, więc nie dość że glodna to jeszcze zła na mnie, że proponuje jej coś innego niż pierś.
Ogólnie mam czasami lepsze i gorsze dni, pewnie jak każda. Kręgosłup mi też siada, co nie ułatwia sprawy (ciągle wtedy myślę o Joannie naszej i Adasiu 😅😘). Ale mam nadzieję, że jakos ten czas przetrwamy
Przesyłam uściski i buziaki dla Was i dzieciaków :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2020, 12:05
-
AHope miloz ze jesteśmy wtedy z Wami myslami i podnosimy Cie na duchu 🥰😅 oby to dzialalo 😘
Na pocieszenie powiem, ze u nas maly znow mocno przybiera chyba na wadze od kiedy super go przystawiam. Sutki doszly do siebie i o dziwo karmienie stalo siw dla mnie przyjemnościa. Serio. Nie wiem jak moglam tak zaniedbywac sprawe tyle czasu, ze mnie bolk 😔 ale chyba tak te kolki nas absorbowaly, ze nie mialam sily na nic innego.. i jak mnie bolalo to trudno, byleby on zjadl..
Do sedna.. na szczepieniu 2 tyg temu bylo 8250g chyba, wczoraj zwazylam sie z nim na normalnej wadze ze mna i pozniej sama. Wyszlo, ze maly w spodenkach z pampersem i body krotki rekaw wazy 9000g. Takze mysle ze te 8600 wazy minimum. Wiem, ze liche wazenie tak ale juz na normalna wage jest za dlugi i nie dajemy rady.
AHope codziennie odliczam godziny kiedy moj wroci z pracy 😅 wiec mam podobnie 😂
Erre u nas tylko pozycja klasyczna, ale tak ze nogi malego juz zwisaja na mnie/moje nogi a ja podtrzymuję tylko jjz lekko pupke. Czasem jak jest senny to udaje sie nam na lezaco. Pod gorke to dalam rade tylko tak do 6kg pozniej rece zaczely mi wysiadac. I tez zadna inna pozycja nie wchodzi w gre 🤷♀️
Przybijam #pjone za temp, u nas tez ostatnio w sypialni 26st. Wymienilismy podczas remontu instalaje i grzejniki na gorze. I jakas cholera sie zrobila ze w sypialni od razu sie zapowietrza grzejnik jesli nie jest minimum na 4 🙈 zar tropikow doslownie.
Wiem ze niezdrowo ale nic nie poradzimy. Czekamy na hydraulika, bo nie mial zaden czasu wczesniej w wszystkie propozycje telefoniczne jak to naprawic nic nie daja......
Tak nam wyszedl bokiem remont 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2020, 12:42
erre, AHope lubią tę wiadomość
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
joana wrote:AHope codziennie odliczam godziny kiedy moj wroci z pracy 😅 wiec mam podobnie 😂4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23) -
Moja też karmiona teraz na leżąco, na początku było klasycznie, ale w miarę jak rosła stało się jej i mi nie wygodnie. Teraz się śmieje, że chociaż jak karmię to 'odpoczywam', bo poleżę troszkę z 'przymusu'. Później zawijam kiecę i lecę bawić że starszakiem (podłoga to ława, teraz na tapecie, więc co się naskacze to moje 😅) Klasycznie karmię w ostateczności, jak np wracam z przychodni a musi się uspokoić i podjeść troszkę, a tak to w domu tylko na leżąco w sypialni.
Moja na szczepieniu 18.11 miała 5850, teraz sama nie wiem. Ale mąż podnosząc ją od razu mówi czy jest najedzona czy nie 😅 Ostatnio ją nakarmilam i wziął ją, żeby zasnęła i mówi ' o młoda panno, Ty to się chyba porządnie najadlas, od razu cięższa'...dla mnie to ona ciągle ciężka, więc czy zje czy nie to czuję wagę klopsika tak samo 😅 Joanna a Ty nosisz prawie dwa klopsiki w jednym, serio podziwiam 😘 A jak trafi się czas na marudzenie, to o matko, nie dziwię się, że na męża tak czekasz 😅
-
Ahope no niezły klopsik ale od początku, wiec tez mysle, ze to jest inaczej bo ja juz jestem w tym zahartowana 😅
Ostatnio jak bylismy na bioderkach to bylo jeszcze w kolejce kilka maluszkow na 1 kontrol. To maz pozniej w domu sie mnie pytal czy widzialam, ze biedne chore dzieci. I ze ich mamy to maja dopiero zmartwienie. A ja pytam o jakich chorych dzieciach mowi. A on ze no te maluszki co byly.. mial nieźle zdziwienie jak mowilam mu ze gadalam z tymi mamami jak mnie zostawil (tlum na jedna godzinę mogli w przychodni ustalic 🤷♀️ ale juz opiekun musial byc jeden) i to byly po prostu normalne wagowo na swoj wiek dzieci 😂😂😂
A Twoj maz widze, ze ma niezla wage w rekach 😅AHope lubi tę wiadomość
Adaś
-
😅 My też jak trafiliśmy na szczepienie siedziała już jedna mama z dzieckiem. Ja tu cała zgrzana rozbieram małą, próbując jakoś to ogarnąć bo mi maseczka widzenie w dół ogranicza i widzę kątem oka jak ta mama, tak zerka, to na nas to na swoje dziecko. Za chwilę jak podniosłam mała ona do mnie tak nieśmiało 'a Pani dziecko ile ma?', ja tak na nią na małą i mówię że prawie 9tygodni, a ona wielkie oczy i 'naprawde? To tak jak moja córka, ale ona przy pani córce to taki szczypior'...to się zasmialam, że no każde dziecko inne, więc mają prawo się różnić wagowo. I nagle pada 'moze to dlatego, że ja karmię piersią, może na mm byłaby wieksza'. To ja już nie wiedziałam, czy to stwierdzenie ma mnie ubodnąć, czy ta mama nasłuchała się wkoło, że karmiąc kp mała nie przybiera na wadze, więc się tylko uśmiechnęłam i powiedziałam, że z synem musiałam przejść na mm po paru miesiącach, teraz udało się z samym kp, więc może po prostu moje dzieci w genach mają nabieranie szybciej masy w pierwszych miesiącach życia nie patrząc na sposób karmienia 🤣
Dobrze że ta waga nie działa jak mnie podnosi 🤣 Bo wtedy twierdzi że nic nie czuje, żebym przytyła 😅😅😅
-
Dziewczyny używacie leżaczka do kąpieli? Ja się nad nim cały czas zastanawiam, bo mimo, ze kapiemy we dwoje i maz trzyma to jakoś coraz ciężej go utrzymać tak szaleje 😂 tylko czy mi się nie wykopyrtnie z tego leżaczka ? 🤔 mamy mała wanienkę z ikei
-
Pogoda my nie mamy lezaczka. Mamy wanienki shnuggle. Maly w niej sam "siedzi" maz go przytrzymuje w miare bo i tak kiwa sie na boki.
Ale do sedna.. lezaczki chyba troche sa podobne do tych wiaderek w siedzeniu. I niestety u nas z malym nie jest jakos wygodnie, bo czasem mamy wrazenie, ze zwyczajnie wyjdzie nam z wanienki. Tak sie wygina i prezy jakby chciał sie uniesc 🤣
No ale u nas ogolnie jest i tak problem, ze waniebka do 12 m a u nas robi sie stanowczo za mala 🤷♀️
Ahope dobra mama.. to nie wiem co powiedziałaby na Adasia tym bardziej przy moim kp 🤣🤣🤣 pewnie obwinilaby mnie, ze moje pije smietane 😂😂😂
U mnie znow byla odwrotna sytuacja na pierwszych bioderkach. Obok stala mama z taka slodka dziewczynka. Najpierw mnie wkur.. i to mocno bo Adas zaczal plakac jak to on. Ja juz bordowa na twarzy, bo dla mnie to byla norma ale Ci ludzie zaczęli na mnie dziwnie patrzeć. Nie wiedziałam co zrobić to tylko rzucilam w zarcie: to tylko cicha wersja, cwiczy sie na wieczor z kolka. Na co ta matka, ze pewnie to moja wina bo zle jem.. powiedzialam, ze o dziwo prpwadze od samego poczatku ścisła diete matki karmiacej. Jeszcze wtedy tak bylo.. zatkalo ja.
Pozniej stoi obok i mowi, "ojej jaka slodka drobinka"(chodzilo mi ze w porowananiu z adasiem i ze jako komplement bo byla slodka) a ona oburzona: jaka drobinka? Urodzila sie 3800 i 55cm. Prawie mnie zatkalo, bo chcialam byc tylko mila. ale odpowiedziałam tylko: no to serio drobinka bo moj urodził sie 4460 i 60cm 😂
Takze niektóre matki sa dziwne 😅
Co do wagi meza to urocze, ze wtedy sie psuje 🥰
Erre naiwni jakby nie pracowali wcześniej z niemowlakiem 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2020, 19:40
AHope lubi tę wiadomość
Adaś
-
joana wrote:Chmurka ja napewno nie wzielabym welny dla dziecko bo napewno bedzie drapala. Sama mam plaszcz z domieszka welny i cholery dostaje jak gdzie ta welna styka sie ze skora.
Dave a nie mieliście zleconego masazu od razu po zabiegu? Dopiero 3 dni po?
Edka brawo dla malej.. 🤩u nas juz placzu na brzuszku nie ma ale to wytrzymuje tylko 5 min i jest placz. Ale moj ananans to ogolnie nie lubi za dlugo lezec i na plecach. Najlepiej na recach i chodzic 🤷♀️🤦♀️
Choc z brzuchem tez sa juz postepy bo ladnie sie juz trzyma i czesto sie kladziemy po te 5 min, czasem cout dluzej.
Co do raczek to u nas tez tak ma blisko. Jesli mu je oddalam to jest placz..
Starania od 2013 r
Za wysokie amh 13 i Pcos .
1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn
2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle
Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić
10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA
10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍
21/22.01 krwawienie
06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
27.04 ❤️🧒
5.05 Połówkowe 👍
24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
Walczymy dalej 💪 -
Ja mam lezaczek do wanienki i uzylam ze 2-3razy. Po 1 i tak nie pusci sie takiego malucha zeby sam na nim lezal, po 2 trzeba wlac bardzo duzo wody do wanienki zeby na tym lezaczku choc troche przykrylo malucha, po3 ja mam jakis plastikowy i mi sie wydsje,ze na nim musi byc strasznie niewygodnie tak wiec ja nie polecam. Uwazam,ze to zbędny przedmiot. Woke trzymac na swojej rece i w5min umyc malucha szczegolnie,ze za chwile maluchy beda coraz to bardziej mobilne i bedzie niebespiecznie na takim lezwczku.
Krokodylica lubi tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Do kąpieli przy synku i przy młodej używam tego typu leżaczka : https://www.smyk.com/p/tega-baby-fotelik-do-kapieli-frota-bezowy-i6600336?gclid=CjwKCAiAwrf-BRA9EiwAUWwKXsK8GHAudksXMA7GPgKPntVoT7v6YA5wgz_T6kdvFGfyguZy6QTQ2BoCxCEQAvD_BwE
Kupiliśmy go w sklepie w mieście ale jest taki sam jak ten ze smyka. W plastikowym młody nam zjeżdżał, a w tym owszem czasami się obsówa młoda jak się zaczyna pluskać za bardzo, ale podtrzymuje wolną ręką koło pupy jeśli już koniec kąpieli i tylko zostało mi ją opłukać, albo poprawiam jeśli to gdzieś środek kapieli. (Tzn mamy już nowy a nie ten po młodym). Jak synek już siedział sam nie używałam leżaczka.
EDIT: mi on pasuje bo jednak najczęściej kąpie sama młodą, jak jest mąż w domu to wtedy idzie sprawniej bo on ją trzyma 🤣
Erre to faktycznie, powodzenia Wam życzę. W szpitalu przy pierwszym badaniu słuchu poszło nam szybko bo młoda spała. Ale jak przyszła kolej na kolejne dziecko, najpierw chłopczyk płakał,bo go rozbudzili bo kazali odstawić od piersi...jak uspokoil to nie mogli ustrojstwa do uszka włożyć bo się wiercil, wiec później też do mamy powiedzieli żeby szybko go uśpiła i odłożyła bo jeszcze inne dzieci na oddziale czekają a pani doktor kończy zmianę. Suma sumarum zbadali słuch dopiero następnego dnia jak przyszli kiedy zasnął.
Joanna też bym się wkurzyła 😅 I wkurzałam przy takich akcjach z synem, później jak płakał a ludzie się patrzyli wzruszałam ramionami i się tylko uśmiechałam próbując go uspokoić. Teraz to mnie już nie rusza jak młoda płacze a ludzie się gapią 😅🤣 Wiem, że mało jest rodziców którzy podniosą na duchu, że 'spokojnie też tak mamy'🤣 Nigdy nie zapomnę jak z synem po porodzie przyszedł kryzys drugiej doby i darł się strasznie, a dziewczyna z sali cały dzień wisiała na telefonie i do każdego 'nie nie to nie moja kruszynka tak się drze, moja to aniołek, czuję że mamusia ją tak mocno kocha i musi odpocząć '...miałam wtedy takiego nerwa, jeszcze w nocy tak wzdychała jak mój się obudził z płaczem,że wtedy myślałam, że do rana nie wytrzymam. W kolejnym dniu wychodziliśmy, a jej córka zaczęła się drzeć jak mój dzień wcześniej to nagle 'o matko, co Ci się stało? Byłaś taka grzeczna...dlaczego placzesz' a ja już chciałam powiedzieć, że pewnie od mojego się nauczyła 🤣🤣🤣 Tym razem to młoda była cichym dzieckiem na sali, panowie trafili się jak mój pierworodny i codziennie mówiłam koleżankom z sali, że spokojnie, też to przeszłam więc niech nie zwracają na nic uwagi, to tylko dzieci i mi to nie przeszkadza, jak mają płakać to będą tak czy siak
Ale z tym oburzeniem że drobinka to się uśmiałam 🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2020, 21:30
-
Darla, śliczną dziewczynka 😍
Chmurka, u nas 21-22 stopnie. Agata ma body z długim, rajstopki i skarpetki. W nocy sam pajac, skarpetki i jest owinięta rożkiem.
Dziewczyny, moje dziecko zdobywa z każdym dniem nowe umiejętności. Na plecach leży już prosto, rączki w linii środkowej, głowa podąża razem z oczkami, pięknie się rozgląda, zaczęła podnosić tyłek zapierając się stopami (co mnie wnerwia jak zmieniam pampersa bo mi go wysuwa 🤣 ), zaczęła odpychać się jedną nóżką i podnosić biodra jakby chciała się obrócić na brzuch. Ale dzisiaj zauważyłam coś co nie do końca wiem czy jest normalne bo u szwagierki dziecka które jest 4 miesiące starsze tego nie zauważyłam 🤔🧐 otóż jak np mąż siedzi na kanapie i ma Agatę na swoich kolanach (pozycja wpół leżąca wzdłuż jego ud) to ona podnosi główkę do góry, plecy proste a ona podnosi. Na płasko tego nie robi. Czy to normalne? 🤔 jestem na 99% pewna że to nie żadne wzmożone napięcie bo nie ma ku temu objawów.
No i u nas problem z leżeniem na brzuchu. Tzn, nie ma ryku ani nic, ale jak leży to jest tak leniwa że opiera głowę o rączki i je liczę, gryzie, susa. Nawet jak jej odzywam rączki to ona i tak je przysuwa, próbowałam gadać, lusterko a ona się podpiera i gryzie. To nie jest tak że ona nie podnosi główki bo podnosi ślicznie jak już nie gryzie pięści, no ale chciałabym żeby częściej podnosiła a nie się odbijała 🤣 no i z tym ssaniem, gryzieniem rąk to jakaś masakra 🤦♀️ ślini się niemiłosiernie, wkurza się jak nie może rączką do buzi trafić, prawie całą pięść ładuje do buzi, nawet moje palce potrafi brać do buzi. A dzisiaj jak ćwiczyłyśmy chwytanie to brała nóżki (takie wąskie) króliczka do buzi. Wasze dzieci też tak robią?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2020, 21:53
-
Pamiętam jak przy pierwszym dziecku razem z mężem kapalismy syna. Bo nie wyobrażaliśmy sobie tego, że jedna osoba mogłaby to ogarnąć Teraz sama kąpię dwójkę. Najpierw zaczynam od córki. W tym czasie syn myje zęby. Gdy mała leży już na przewijaku i relaksuje się pod suszarką, to wtedy kąpię syna. Następnie mąż usypia córkę, a ja w tym czasie synka. I jak już oboje śpią, to wreszcie mamy czas dla siebie.4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23) -
BOŻE.. czemu ja zawsze jak sie tak rozpisze to usuwa mi się post.. no szlag mnie.. wyszłam tylko na chwile.. siku. Wróciłam i musiałam coś kliknąć. Chyba zacznę pisać w wordzie
Aurey cudnie Agatka jest urocza Na córcię Darli się niestety nie załapałam
Juluś oczywiście też przesłodki
My mamy dwa leżaczki do kąpieli, ale chyba pójdą w odstawkę bo mała coraz stabilniejsza, a moja ręka też pewniejsza się zrobiła Pozycje do karmienia też zmieniłysmy ale odwrotnie - z leżącej na siedzącą Mam wrażenie, że Amela na leżąco się rozprasza, wierci, kopie, co chwile sie poprawiamy.. jak ją złapie, przystawie to lezy i ciągnie
Ludzie, dziewczyny.. za chwile już będzie rok jak piszemy a za momencik, na belly pojawią się wrześniówki 2021. Czy wy wierzycie, że to AŻ tak szybko zleciało?
Zapisałam nas na sesje świąteczną w sobotę Mam umówiony nawet makijaż, także będzie łogień
Miałam dotrzeć przed północą, ale się nie udało Wrzucam Wam moją Królewne, która wczoraj skończyła 3 miesiące i przyszła się pochwalić ciotką jak urosła
No i ,,making off".. Musiałam Ten dziad nam tak dzisiaj przeszkadzał w robieniu comiesięcznego zdjęcia, że masakra.. ale to jest tak przesłodkie, jak on ją kocha niesamowicie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2020, 02:36
Zabka_89, erre, Audrey, Pogoda, joana, edka85, pap86, ancys85, AHope, Chmurka, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
Audrey to normalny etap u nas tak było i takie same mialam myśli co ty. Jak Mikolaj podnosił główkę ładnie do momentu jak zaczął sobie wkładać rączki do buzi ale spokojnie z 2tyg tak było i teraz pięknie podnosi główkę już nie wkłada raczek i przy tym jest duzo okrzyku radości z jego strony bardzo lubi leżeć na brzuszku tylko dla ciekawosci podkładam jakas zabawkę i się śmieje w głos
U nas było nieciekawie bo zmarł mi teść na covida więc zamiast chrzcin była stypa w domu a chrzciny zrobimy jak to wszystko minie. A ogółem na duchu podtrzymuje nas Mikolaja śmiech a śmieszek zrobił się z niego niesamowity.
I u nas minęły 4 miesiące czas leci ale z dnia na dzień widać jak dziecko się rozwija i codziennie coś nowego albo jakieś nowe dźwięki wydaje albo już tak leży na tym brzuszku fajnie nawet raz się już odwrócił s powrotem na plecki
Jeżeli chodzi o karmienie to zależy od dnia czasami na leżąco muszę go karmic cały dzień a czasem normalnie klasycznie.
Jaśmina a przez to że masz wczesniaka tak jak i ja to lekarze coś Ci mówią o tym że dziecko może się wolniej rozwijać? Tzn u mnie myślę idzie wsztstko tak jak ma być tylko przełożyli mi wizytę u neonatologa więc jestem ciekawa jego oceny ale pediatra nas chwali
A u nas kontrole uszka mieliśmy i jest wszystko ok.
Nie pamiętam która pisala chyba erre że badanie macie audiologiczne ale coś wyszło nie tak? Czy coś źle przeczytalam?
Ladne te wasze dzieciaczki ja bym się moim pochwaliła ale nie wiem jak się tu wrzuca zdjęcia