X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2020, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAP nie onanizuja ale potrafią usiasc i tam 'grzebac' dla żartów 😕. W przedszkolu używają zapachowych papierów toaletowych nawilżonych może od tego.
    Czy któraś daje dzieciom już kaszki/słoiczki? Bo moja ciągle głodna jest po mleku. W środę kończy 4mce

• Dave87 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    a9918aaf83ad.jpg
    Tak kazala nosic lekarka na asymettie tylko,ze dwie rece pod pupcia miec zlaczone i wyprostowane.
    To moj mikolajkowy Szymonek 🥰
    a61cf361044c.jpg
    Nom mi też tak kazała ogólnie jaka kolwiek pozycja byle nogi były podkurczone , nigdy proste

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka91 wrote:
    Czy któraś daje dzieciom już kaszki/słoiczki? Bo moja ciągle głodna jest po mleku. W środę kończy 4mce
    Ja od świąt startuję z kaszą i jakimiś jarzynkami że słoika (ale tylko dla smakowania).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2020, 17:31

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja postanowiłam że te początki gdzie dziecko je 2-3lyzeczki to będę dawała słoiczki. Potem jak już będą większe.porcje to będę gotowała. Pamiętam jak przy dziewczynkach wyrzucałam na okrągło a narobić się musiałam bo wszystko na papkę przerobić itd.. teraz sobie ułatwie😆. W środę mam wizytę j chyba się wstrzymam, mam nadzieję że pozwoli już bo nie nadążam odciągać. Więc albo w środę pozwoli nam wprowadzić kaszkę albo będę musiała się wspomóc mm 😕

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję rozszerzać dietę w marcu ewentualnie pod koniec lutego. Ale mam pytanie. Czy jest różnica co się najpierw podaje? W sensie czy warzywa czy jakaś kaczkę np? A druga sprawa na niektórych forach laski piszą że podają kilka dni po kilka łyżeczek np marchewki. I dopiero po kilku dniach wprowadzają nowy produkt. I znowu go podają przez kilka dni... Serio tak się robi? Wydaje mi się to totalnie bez sensu. W ten sposób do trzeciego roku życia nie będzie jadła normalnie tylko dalej będzie próbować po kilka łyżeczek nowego pokarmu ;P

iv09hdge02bk9ct0.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, układ pokarmowy nie potrafi od razu wszystkiego przetwarzać, więc te wytyczne mają swoje uzasadnienie, żeby nie męczyć brzuszka. A te kilkudniowe przerwy są po to, żeby zaobserwować ewentualne problemy np wysypka.

Chmurka lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka tak się robi i wierz mi że wyrobisz się ze wszystkim dużo szybciej. ;)
    Najpierw podaje się same warzywa, potem owoce (nie odwrotnie), dopiero potem mięso i na końcu nabiał. Kaszki można w między czasie ale dostosowane do wieku dziecka bo gluten wprowadzamy nieco później.

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok.dzieki dziewczyny;) czyli początkowo podaje się raz dziennie kilka łyżeczek np.marchewki. i tak przez kilka dni a potem przez kilka dni brokuła.a kiedy można mieszać? Albo podaje się dwa 'posilki'? W sensie np jak się podaje metodą blw? Pytam bo ja totalnie zielona w temacie i jeszcze nic nie czytałam na te tematy

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zaczął siec ciężki okres. Dziś urodziny syna dlaczego kolegów, za tydzień dla rodziny, potem święta. Marta dziś pierwszy raz sama przekręciła się z pleców na brzuszek.
    W kwestii maty - z synem miałam dywan piankowy, taki jak ma humbi, teraz mam puzzle kinderkraft luno i te puzzle są dużo lepsze. Nie rozpinają się i układam tyle ile potrzebuję. Łatwiej je też w razie czego przetransportować choć na wyjazdy prawdopodobnie kupię cienki, składany dywan piankowy.

Rozszerzaniem diety planuję nie wcześniej jak po skończonym 5 miesiącu albo nawet 6. Pewnie trochę papek, trochę blw.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, macie na oku jakieś fajne krzesełkami do karmienia? W jakiejś racjonalnej cenie albo łatwe do sprzedania ;)

age.png

age.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai też planowałam do 6mies tylko kp ale mała ma taki apetyt że napewno nie dam rady bo powoli porcje które odciagam jej nie wystarczają.. oszukuje woda i jakoś daje radę. Dziś dałam jej kaszkę Bebilon alerec bez glutenu i bez mleka. Taka była zadowolona ze az piala. Zjadła z 5lyzeczek. 🙂.

Krzesełko mam z Ikei gdyż łatwo umyć, nie lubię żadnych z obiciami bo moje dzieci zawsze mocno brudziły przy jedzeniu 😆

• Ounai Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Chmurka tak się robi i wierz mi że wyrobisz się ze wszystkim dużo szybciej. ;)
    Najpierw podaje się same warzywa, potem owoce (nie odwrotnie), dopiero potem mięso i na końcu nabiał. Kaszki można w między czasie ale dostosowane do wieku dziecka bo gluten wprowadzamy nieco później.
    To są stare zalecenia, tak sie robiło kiedyś, nawet jak syna rodziłam 5 lat temu. Najnowsze badania mówią, że to nie ma znaczeniami kiedy wprowadzamy alergeny albo gluten bo jeśli dziecko ma problemy z tolerancją to i tak je będzie mieć. Więc kolejność wprowadzania jest dowolna. Natomiast z kolejnością warzywa owoce się zgodzę. Jedynie orzechy wprowadza siec późno ze względu na ryzyko zadławienia i grzyby bo są xiezkostrswne
    Natomiast Chmurka, tak jak dziewczyny mówią. Po podaniu jakiegoś warzywa trzeba odczekać żeby zobaczyć czy dziecko nie ma wysypki i też dać mu czas żeby poznało ten nowy smak. Brzuszek też musi się przyzwyczajać. Zwłaszcza że są dzieci, które od razu zjadają wszystko, a są takie które potrzebują naprawdę dużo czasu żeby się przestawić na nowe smaki.

Agnieszka, moja pediatra mówi, że moja mała jest bardzo ciekawa świata i jej zdaniem mogę rozszerzać dietę bo prawdopodobnie chętnie będzie kosztować nowych smaków. Ale szczerze mówiąc mi się nie spieszy. Mi się ciągle wydaje, że ona jest jeszcze taka malutka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2020, 01:07

age.png

age.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wrote:
    Ok.dzieki dziewczyny;) czyli początkowo podaje się raz dziennie kilka łyżeczek np.marchewki. i tak przez kilka dni a potem przez kilka dni brokuła.a kiedy można mieszać? Albo podaje się dwa 'posilki'? W sensie np jak się podaje metodą blw? Pytam bo ja totalnie zielona w temacie i jeszcze nic nie czytałam na te tematy

Jak przerobisz marchewkę i brokuła to możesz zupkę jarzynową, tzn. marchewka, ziemniaczek, pietruszka. Uważamy na seler bo on lubi uczulać.
    Mięsko dodajesz później ale gotujesz je osobno i dodajesz do warzywek. Wywaru z mięsa na początku się nie podaje.
    Ja na początku jadę na słoiczkach bo jest wszystko odpowiednio dostosowane do wieku i jest zwyczajnie wygodnie. Jeśli chcesz gotować sama patrz na skład sloiczka i wiek, to będziesz wiedziała co kiedy podawać. :)
    Jak by co to mam gdzieś rozpiskę to mogę Ci tu wrzucić.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2020, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha i jeśli dobrze kojarzę produkty które uczulają są na słoiczkach w składzie podjreślone i opisane jako alergeny. :)

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak tylko wpadłam Wam napisać, że dostałam okres dzięki Bogu 🙈😂 odezwę się jutro, bo dziś zwariowany dzień

Audrey, Chmurka, erre, Krokodylica, joana, Pogoda lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2020, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo z was już ma okres po porodzie? Ja po bliźniaczkach jak nie karmiłam piersią to dostałam po 3mies, teraz jeszcze nie mam a już 4mies mija ale karmię piersią

• Audrey Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2020, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leila, zabiłaś ten dreszczyk emocji 🤣

Dzwoniłam dzisiaj do fizjoterapeuty. On nie zajmuje się maluszkami ale umowi mnie do swojej koleżanki która się specjalizuje w nich. Ogólnie to mówił że bardzo dobrze że zadzwoniłam już teraz, że prawdopodobnie Agata ma asymetrie 😔😪 mówił że z racji tego że jest malutka to prawdopodobnie wystarczy poprawienie nosić dziecko. A jeśli potrzebna będzie jednak rehabilitacja to iść najlepiej do rodzinnego po skierowanie i wtedy za darmo. Dziewczyny, bo wiem że u niektórych was też stwierdzono asymetrie... naprawdę wystarczy tylko inaczej nosić dziecko? Jest faktycznie poprawa? Bo boję się że będzie wymagała rehabilitacji 😔 i oczywiście się już stresuje i obwiniam siebie o tą całą sytuację 🥴

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka, ja dostałam okres dokładnie 2 dni przed tym jak Agata miała 2 miesiące. Przez pierwszy miesiąc karmiłam piersią.jak poszłam do gin po 9 tygodniach to mi już mówił że mam owulację.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2020, 19:00

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2020, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy starszaku kp przez 12 miesięcy i okres dostałam równe 13 miesięcy po porodzie. A teraz lecę na pigułkach, więc tu okresu nie ma, tylko krwawienia.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2020, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey zalecenia na nasza asymetrie ti bylo wlasnie noszenie przodem do swiata, zabawa po mniej lubianej stronie, rozluznianie dloni, duuuzo lezenia na brzuszku i takie krecenie calymi barkami dla rozluznienia uscisku. I tyle. I po miesiacu kobtrola ale oczywiscie swieta, urlopy lekarzy wiec bedziemy mieli kontrole po 2miesiacach. Ale Ty sie tak nie stresuj ta asymetria. Mysle,ze jest mnostwo dzieci, ktore maja asymetrie a nikt tego jie wylapie i zyją, i rosna i maja sie dobrze :) ja bym nie wpadla,ze Szymik ją ma gdyby nie to trzymanie mocno glowy jako miesieczniak i te zacisniete piąstki.

Co do okresu to przy pierwszym dziecku przeszlam szybko na antykoncepcje a teraz nie stosuje pigulek i nie mam okresu.

Audrey lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
‹‹ 1213 1214 1215 1216 1217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ