X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey nienawidzę takich tekstów ... pewnie za 2 h by dzwoniła żebyś ja brała spowrotem, a Ty nie mogłabyś jej uspokoic kolejne 2... łatwo sie mówi osobom które na chwile są z dzieckiem a to Ty musisz je ciagle na rękach nosić i uspokajać. Ale pewnie najważniejsze „ zeby się przyzwyczaił” 🤦‍♀️
    Wczoraj odwiedziła nas moja przyjaciółka z mężem i synem. Julusiowi się ciocia bardzo spodobała, ale synek 3letni już nie bardzo. Był głośny i wsadzał mu zabawki prawie do oczu 😅 wiadomo ze to tylko dziecko i chciał dobrze, ale za każdym razem jak się zbliżył to był ryk. Koniec końców jakiejś wielkiej tragedii nie było na szczęście. Ale zanurzyliśmy rutynę i koło 21 dopiero była kąpiel. Mimo wielu wrażeń całkiem dobrze spał.
    Ale tez usłyszałam rady w stylu „nie ucz go spania w ciszy, niech chodzi tv głośno” ... tylko jak on mi prawie nie spał w ciągu dnia i budził się przy skrzyknięciu kolana to hałas nie jest najlepszym pomysłem. Niektórzy nie rozumieją, ze każde dziecko jest inne 🤷🏼‍♀️
    I jeszcze chyba zapomniała jak się nosi takie niemowlę bo wzięła mi go z przewijaka nie trzymając główki prosto na biodro 😳 myślałam ze zawału dostanę, młody oczywiście od razu w ryk. Mam nadzieje, ze mu się nic nie stało przez takie jedno nieprawidłowe trzymanie. To były sekundy na szczęście.
    A i Julus już mniej płacze na widok babci bo w końcu zaczęła się do niego dostosowywać i zabawia go zabawkami a nie wpycha swojej gęby 5 cm od jego buzi

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda, może babcia się w końcu uczy? 🤔

Wiesz, ja to jestem zagorzałą przeciwniczka metody wychowawczej pt "niech dziecko się wypłacze" i jak usłyszałem tekst że w końcu przestanie płakać to miałam w głowie obraz mojego dziecka które płacze godzinami i aż się we mnie zagotowała. Zresztą co ona sobie myśli, że 1 dzień z babcią zastąpi 4 miesiące jej życia? I jeszcze te teksty że ona ich nie zna. No nie zna nie z mojej winy. I to właśnie tym spowodowane bo była potem druga babcia którą Agata widzi codziennie i do niej się po prostu śmiała.

Pogoda, ja zawsze ludziom którzy dawno nie widzieli albo nie widzieli w ogóle Agaty to np mówię żeby łapać za główkę bo dziecko jeszcze do końca jej nie trzyma. To niebezpieczne bo jak dziecko zostanie przełamane to rehabilitacja murowana, ale wtedy też mnóstwo płaczu jest. Wiem bo mój brat został przełamany przez babcię i trzeba było go nastawiać i mama mówiła że dużo płaczu przez to było. Ja bym koleżance delikatnie powiedziała że ma inaczej trzymać. Wiesz, to się pewnie zapomina jak swoje dziecko jest już duże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 19:00

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj cały dzień tak, co jak co ale waleczna jest ta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2021, 21:00

Chmurka, joana, Krokodylica, Pogoda, edka85, DarlAa lubią tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łomatko a mi sie juz zdarza brac Szymika pod paszki bez trzymania glowy...on juz nawet przy probie nossenia jeszcze na fasolke to tak protestuje,ze masakra. Tylko przodem do swiata albo tak podobnie jak do odbijania, tak jak starsze dzieci sie trzyma ale ja sie wtedy mocno wyginam (auć moj ktegoslup) i nozki mu robie jak do zabki a nie na prostono i najwazniejsze,ze staram sie go nosic tak bardzo krotko, doslownie4min i odkladam. U nas te przewroty na brzuszek to bardzo rzadkoz dzis bylo kilka jak z nim pocwiczylam i mu pokazalam. Musze mu tą mate z palakiem kupic jakas to moze go zainteresuje. Mamy pozyczony babygym(tak to sie chyba nazywa) taki drewniany pałąk z 3drewnianymi kolkami no to zawieszam mu tam tez zabawki ale szczerze to srednio ma ochote,pobawi sie doslownie 3min i juz mu sie nudzi. Na brzuchu ostatnio krzyczytak jak by mial chrype z niezadowolenia hehe. No okrutnik i rządziciel z tego mojego Szymiaka.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najczęściej noszę Aniele albo na fasolkę albo jak do odbicia( tak mocno przewieszoną przez ramie- to jej ulubiona pozycja).
    Na brzuchu leży mało... Udaje nam się ją położyć 3-4 razy dziennie po 5-8 minut maks..:/
    Ostatnio już prawie wcale nie polezy sama na macie czy w łóżeczku bo zwyczajnie chce żeby się z nią bawić... Trzeba pokazywać i podawać zabawki, często je zmieniać, gadać nimi itd:/

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, u nas Agata nie lubi na fasolkę już (tylko do spania na noc) . Najczęściej pionowo przodem do świata i jak do odbicia. Tą fizjoterapeutka mówiła że można jak do odbicia nosić i nie trzeba aż tak na żabkę bardzo, zdarza się też tak że noszę właśnie jak starsze dzieci bo ona sama tak chce. Łe wtedy jak mówisz ja odchylam się ciut do tyłu. Ja też czasem biorę pod paczki ale wtedy palcami popieram kark. Chodziło mi z tym przełamaniem że chwyta się za pachy bez asekuracji 🙂

Chmurka, będzie lepiej. Pamiętasz, ja byłam załamana że Agata wrzeszczy i płacze jak kładę na brzuszku. A teraz 15min kiła razy dziennie. Jak zaczyna mruczeć to wiem że już jej się np znudziło albo jest zmęczona i do spania 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 20:16

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Aina Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś

U nas leżenie na brzuchu słabo ale nie ma już takiego krzyku ze sinieje

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey nawet nie strasz 🙊 ja tez coraz częściej biorę pod paszki ale jednak główkę podtrzymuje. Czasem nosze w pionie ale mocno wtulonego i właśnie nóżki bardziej na żabkę i pilnuje zeby główka była blisko mnie. Koleżanka pewnie dlatego tak wzięła bo jak był u mnie na rękach to wydawał się bardzo stabilny, tylko ze ja mu cały czas asekuruje podparcie kręgosłupa, zeby czuł się bezpiecznie. Naoglądałam się mamafizjoterapeuta 😅 Nie zwróciłam jej uwagi bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się ze mama 3 letniego dziecka tak szybko zapomniała jak trzyma się niespełna 4 miesięczne dziecko. Moja mama mając 70 lat dobrze wie jak trzymać dziecko (tylko ze ona była położna kilka lat, ma 5 dzieci i 7 wnucząt wiec słabe porównanie 😄)
    W każdym razie mam zamiar i tak się wybrać do fizjo. Mam nadzieje ze mu krzywdy tymi kilkoma sekundami nie zrobiła

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasze dzieci tez tak malo spia? Ło matko od kilku dni mała śpi mi ok 3-4h w ciągu dnia. Fakt w nocy śpi od 21 do 8 i tylko na jedzenie sie przebudza i dalej śpi. Ale w tym wieku chyba jeszcze powinna miec więcej niz 2 drzemki 😒

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka91 wrote:
    Wasze dzieci tez tak malo spia? Ło matko od kilku dni mała śpi mi ok 3-4h w ciągu dnia. Fakt w nocy śpi od 21 do 8 i tylko na jedzenie sie przebudza i dalej śpi. Ale w tym wieku chyba jeszcze powinna miec więcej niz 2 drzemki 😒

To jest mało ? 😆 ja marze zeby Julek tyle spał 😁 chociaż dziś miał 2 dłuższe drzemki przy cycu to w sumie przez cały dzień może 3h się uzbierało :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy to! Mała opanowała obroty na brzuch. Po południu była jedna próba z wielkim wysiłkiem i płaczem, a wieczorem już kilka razy na spokojnie. Tak się jej spodobało, że wykorzystuje każdą okazję na obrót jak tylko położę ją na plecach. I to nie jest śmieszne. Nie mogłam przez to zmienić jej pieluchy na przewijaku, bo co chwilę fik na bok.

Krokodylica, Pogoda, Asia000, ancys85, DarlAa lubią tę wiadomość

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was nie dostała jeszcze miesiączki ?

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do porodu hmmm. Miałam wywoływanie , zakładany balonik , podawana oxy i straszne skurcze plus przez 3 tyg przed porodem kolkę nerkowa . Gdyby samo się zaczęło to spróbowałabym sn ale jakbym miała mieć wywoływany to wolałabym druga cc

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • joana Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda mysle, ze te krotka chwila nic nie zrobiła Julkowi😘 moze wystraszylo j stad placz, ze nowa osoba i jeszcze nowa pozycja? I masz racje. Tez sadzilabym, ze osoba która juz miala takiego malucha zapomni jak nosic ale moze ona tak nie przykładala wagi jak nosic swojego malucha?
    Co do zwracania uwagi, to ja sama idealnie nie nosze malego ale jesli cos widze to zwyczajnie zwracam uwage. Np moja tesciowa. Chyba jej najczesciej zwracam uwage. I uwierzcie az dziwne, ze ta kobieta wychowała tyle dzieci i wnuczat. Najczęściej chce nosic na fasolke a on juz ja toleruje tylko do spania. I tu dla niej zaczynają sie schody. Więc np ostatnio zaczela go sadzac sobie na kolanach. Ale doslownie sadzac jak duze dziecko. Innym razem patrzę a ta siedzi ale jego ma tak dziwnie.. nawet nie wiem jak ona to zrobila ale.. on byl totalnie prosto, glowa bez ppdparcia a ta gorna reka oplatla mu brzuch, ze az go cisnela a druga totalnie wyprostowane nogi w kolanach 🤯 nie wiem czy Wam to zobrazowalam ale wyglądało strasznie.
    To samo wiem ze maly siluje sie jak nosze go przodem to świata ale staram sie tak zaokraglic ta dupke, ze jednak ten kark byl oparty o mnie a nie ze wyciaga szyje jak zolw.... a ta nosi go tak na fasplke przychodzi do mnie i wola, ze "zobacz jaki silny, jak sie siluje". I mozna milion razy jej tlumaczyc zeby nie nosila gp na fasolkw bo on tak siluje sie ponad swoje sily bo chce ogladac swiat.......🤷‍♀️🤦‍♀️
    U nas ogolnie maly jest bardzo silny, wiec czesto podnoszę go juz za paszki z przewijaka ale palcami choc troche asekuruje ten kark.

Chmurka mysle, ze nie masz co sie przejmowac. Zobacz ze u nas wiele dzieciakow jest mieosac wiekiem do przodu. A dla dziecka killa dni to ogromma roznica.

Edka gratki 🥰

Agnieszka byloby super gdyby Adas tyle spal w dzien. Nawet jako bobas nie wyrabial takich godzin. A teraz to jest czazem 10 min po jedzeniu. Plus moze dwie drzemki po 20-30 min. A w nocy tez spi malo.
    Ale czekam na czas, ze te nasze dzieciaki beda super spaly na drzemkach w dzien i w nocy 🥰

Audrey mamy nawet nie skomemtuje, bo az zagotowalam sie. Nie ma co... z zazdrości, ze wnuczka woli inna babcie, która zna to niech teraz sie zaplacze a ja pokaze jaka super babcia jestem.

Dave ja jeszcze nie dostalam okresu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 01:01

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Stęskniłam się za Wami ale moj starszak cały grudzień byl przeziębiony (masakra jak się skonczyl kaszel to zaczął katar, co się poprawiło to zaraz znowu kichnął. Niby nic poważnego ale wiadomo do przedszkola pójść nie mógł.. ) no i święta, sylwester ehh tyle się działo. Większość udało mi się nadrobić. Piekne postępy udało Wam się zrobić a właściwie Waszym maluszkom.

U nas za 10 dni pykna 4 miesiące. Z jednej strony się cieszę że dzieci rosną a z drugiej jakoś tak smutno ze to mija bezpowrotnie.

Przez 3,5 miesiąca karmiłam wyłącznie piersią ale jednej nocy kilka dni temu wymiękłam. Malutki się nienajadal co chwile sie budził byl bardzo wściekły. Ciężko ho było przystawić. Wjechało modyfikowane i juz z nami zostało. Na ten moment jest to pol na pol. Bardzo chcialam karmić 6 miesięcy ale niestety mi się nie udało. Dołuje mnie to ale jeszcze walczę.
    Michałek pięknie chwyta zabawki, przyciąga do siebie, obraca się z brzuszka na plecy. Z plecków na boczek ale na brzuszek jeszcze nie. Ciągle gaworzy, cudnie się śmieje. Potwornie garnie się do siadania aż ciężko go utrzymać. Lezy w bujaczku czy wózku i się podciąga do góry.
    Święta minęły nam bardzo dobrze bez problemów. Prezenty bardzo trafione. Bon do sklepu, pampersy, recznik z kapturkiem, zestaw mat i klocków sensorycznych, ubranka grzechotki itp. Sporo bo nie mala rodzina.
    Sylwester to zasnął 23:45 wiec zdążyliśmy se starszakiem na oglądanie fajerwerków.

Okres niby byl ale nie jestem jakoś pewna tego. Tak słaby

Hmmm to chyba tyle u nas. Jutro starszak chyba pójdzie do przedszkola i może uda ki się częściej tu zaglądać.

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Aina Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 05:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey przyrost wagi
    Dziewczyny jaka ma 3 miesiące i było fajnie z waga
    Ma obecnie 5700 a urodzeniowa 2700 (spadek 2600)

W miesiąc przybierała ponad 1 kg
    Ale teraz w grudniu na cały miesiąc tylko pół kg. Jak to wygląda u was na kp kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 05:42

• Ounai Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dave87 wrote:
    Ja nadal nie mam

age.png

age.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina, u nas mm ale jest taka sama zasada jak kp. Dziecko przybiera najwięcej w pierwszych miesiącach, potem zdecydowanie zwalnia. I to jest normalne bo inaczej gdyby dziecko przybierało jak na drożdżach to rocznika miałby z 17kg. Twoja Kaja już podwoiła swoją wagę urodzeniową a dziecko ma czas to osiągnąć do pół roku a widzisz, ona ma niecałe 4msc i już to osiągnęła. Zresztą każde dziecko rośnie indywidualnie, jedno będzie chude u długie a inne przeciwnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 07:11

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dave87 wrote:
    Ja :) tylko kp. I ciesze sie z jej braku jeszcze haha

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina ja pisalam ze2str temu,ze u nas zdziwko bo wyszlo ze moj Szymus przez 2miesiace przybral tylko 450gram i mialam juz schize ale postanowilam sie wstrzymac z porada u pediatry bo Szymon baaardzo czesto zglasza sie do piersi, mam mleko, on rosnie bo widze po ubraniach. Moze byl zle zwazony wczesniej i dlatego wyszlo,ze tylko 450gram. Nastepne szczepienie mam 20lutego to sprawdze i najwyzej wtedy bede o przyrostach rozmiawiac. Pielegniarkaz ktora go wazyla powiedziala,ze on sie tez wiecej rusza wiec tez spala kalorie.

f2wl9vvjamwjvsgw.png
‹‹ 1240 1241 1242 1243 1244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ