!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Agnieszka, ja miałam takie pobolewania lwciutkue w ciąży. Ale na okres też więc ryzyk fizyk.
U mnie walili jakby w roletę rzucali, Agata się przez 3min wierciła ale nie obudziła się w ogóle, dopiero o 2.
U nas już jest super leżenie na brzuszku. Wczoraj obróciła się na brzuchu o 90 stopni. A dzisiaj mnie mega zakończyła bo leży na brzuchu, dupa w górę i przepełzła do przodu z 20cm 😱 nie ma obrotów na brzuch ale zaczyna turlac się na boki. Dziewczyny, jak to jest z siedzeniwm u dzieci? Kiedy można np posadzić na siedząco na kolana? My nie pionizujemy Agaty ale tak się zastanawiam. Np od 6msc chce rozszerzać dietę ale nie wyobrażam sobie żeby karmić nie siedzące (niekoniecznie już w 100% stabilne) dziecko 🤔
Edka, Ty chciałaś zacząć rozszerzać dietę od świąt prawda? Jak poszło? -
Moja córcia niestety tez jeszcze sie nie przekręca z plecow na brzuch, dopiero zaczyna lapac się za nozki 😒, ale moze przez ts ciagle wysypki nie moze sie na tym do konca skupic. Ciagle cos mana czole i sie drapie. Dzis musiałam, złożyć jej niedrapki bo już ma krew na nim 😪. Po kąpieli tylko jest ladne to czółko
-
Kaja 21.12 skończyła 3 miesiące
Nie chwyta zabawek na brzuchu lezy raczej słabo
Nie chwyta kolan w sumie nie wiem czy wie że je ma
Za to namiętnie gryzie ręce poświęca temu prawie cały dzień. I turla się na boki a przez prawe ramię wczoraj i dziś obróciła się w pełni na brzuch i tak sobie leżała patrząc na zabawki.
Po jakimś czasie obracając się na plecy ale chyba z utraty równowagi -
Kurde tak piszecie o tym turlaniu a u nas nic takiego nie ma miejsca 🤷🏼♀️ No chyba ze mu pomogę to owszem się przekręci. Tak tez na macie staram się go obracać z plecków na brzuszek i spowrotem. Ale nie zawsze mu się ten powrót podoba. Za to coraz lepiej chwyta zabawki. Na leżaczku bawi się pałąkiem już dwoma rączkami. Coraz częściej wyciąga raczki przed siebie. Chwytanie zabawek tez już idzie mu całkiem niezle. Gryzak grzybek się fajnie sprawdza i tez przekonał się do gryzaka ark tego co poleciła neurologopeda. W ogóle coraz śmieszniej gaworzy i mega wystawia język 😂 zaczal sobie śpiewać jak go lulamy 😄 tzn najpierw płacze a później mruczy albo śpiewa sobie po swojemu aaaaa guuuuu
-
Audrey, u mnie rozszerzenie diety to na razie tylko kasza. Robię taką średnio gęstą i mała je normalnie łyżeczką. Jarzyny wprowadzam za 2tyg.4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31 -
U nas grzybek jest teraz najukochańszy 🤣 Nawet z nim zasypia i muszę odczekać z pół godziny, żeby wyjąć z rączki, bo tak kurczowo trzyma.
Obroty jak zegarek też są, ale nie wiem czy to celowe czy raczej w wyniku prób przekręcenia się z pleców na brzuszek. Próby się kończą na boku i dosłownie brakuje niewiele, żeby wylądował na brzuszku,a zamiast tego jest wkurzanie się, że znowu nie wyszło 😆
Czy Wasze maluchy piszczą? Nasz od kilku dni i doprowadza do szału... Najpierw to było, żeby zwrócić uwagę na niego, ale teraz już w trakcie zabawy też piszczy. No raczej to brzmi jak uciecha, ale to nadal pisk 🤪 Najgorsze jest to, że starszak powtarza i serio można sobie w łeb strzelić 🤦
-
Nasza kolanek jeszcze nie ogarnia:P ładnie wyciąga łapki przed siebie, ładnie chwyta zabawki ale nie przekłada ich zraczki do rączki za to próbuje nimi trafiać do buzi. Krzybek i żadne inne gryzaki póki co się nie sprawdzają bo ma odruch wymiotny jak sobie za głęboko je wsadzi a ten grzybek to ma duży ten dzyndzelek... Z resztą tego grzybka sama złapać nie umie, muszę jej go wsadzać w rączkę a nie jest to takie proste...
U nas ostatnio masakra z dziaselkami... Koło 19 zaczyna się ryk i to nie jest brzuszek tylko ewidentnie dziąsełka. Bo uspokaja się trochę jak jej je masuje albo jak smaruje żelem... Ale ten żel co mamy to ulgę jej przynosi tylko na chwilę o jest ogólnie ciężko .. wczoraj to aż pedicetamol musiałam podać bo tak płakała.... Ale nie widze żeby tam w buzi coś się działo:/ nie wiem ... Eh -
Boze tyle napisałam i poszło sie....
To teraz juz w skrocie:
U nas Adas tez nie woe jeszcze ze ma kolanka ani nie robi zadnych obrotow. Chyba ze jak z nim cwicze.
Sa okropne piski, tez takie z radosci albo jakby chciał zasmiac sie z czegoś.
R
Wysuwa tez super mocno język i lubi robic bable ze sliny.
Takze rozwoj tak ale taki na leniucha 🤣🤣🤣 tam gdzie za duzo nietrzeba ruszac sie.
Ale wiem, ze dzieci ram nie znaja wiec daje mu czas na rozwoj w swoim tempie.
Chmurka nam na zeby bardzo pomaga zel polecony przez Agnieszke 😘😘😘 calgel. Nim samruje od południa gdzie wjezdzal mocniejszy bol. A od rana uzywam dentosept mini. A raczej psikam nim po 1 karmieniu, bo wtedy widze ze go swedzi ale do zniesienia.
Nie zna nikogo po 4 cc..
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Wiem ze wiele z Was ma i temat byl poruszany.
Jaka polecacie mate?? Tzn tak z tiny love z zabawkami mamy. Ale ona jest mala a chcialam cos zebysmy i my weszli na nia podczas zabawy. Jakas piankowa czy np zwijana. Nie musi byc droga i super wow, bo chce tylko do salonu a taka wow to kupimy juz pozniej malemu do jego pokoju.Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Aina wrote:Cc
Dziewczyny pojawia się między nami już wątek kolejnej ciąży
CY znacie jakąś dziewczynę co miała 4 cc?
Jak rodziłam córkę to kobitka przede mną miała czwarte cięcie ale osobiście nikogo nie znam 😉 myślę że w dzisiejszych czasach jest to do ogarnięcia aczkolwiek nie zaleca się więcej niż trzech cięć. -
joana wrote:Wiem ze wiele z Was ma i temat byl poruszany.
Jaka polecacie mate?? Tzn tak z tiny love z zabawkami mamy. Ale ona jest mala a chcialam cos zebysmy i my weszli na nia podczas zabawy. Jakas piankowa czy np zwijana. Nie musi byc droga i super wow, bo chce tylko do salonu a taka wow to kupimy juz pozniej malemu do jego pokoju.
U nas taka, piankową, zwijana z pokrowcem, 1cm, miękka i ciepła. Z jednej strony Jak widać czarno Biała a z drugiej jest kolorowa , alfabetem i wyrazami i obrazkami np np. "L jak lew" i łeb lwa. Mam wymiar 180x120 i mieszczą się spokojnie 2 mamy i 2 maluchy. Były też mniejsze i większe. Cena 95 zł. Nie polecam mat puzlowych bo np 8 miesięczny małych bez problemu je odrywa od siebie. No a.mataWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2021, 21:00
Krokodylica, AHope, joana, DarlAa lubią tę wiadomość
-
U nas okropna noc. Stary się oczywiście za bardzo nażarł i żołądek boli. O 23.30 jakaś łajża musiała za oknem petarde rzucić bo aż ja się przestraszyłam i obudziłam a Agata że mną z płaczem. 20min stałam i smoczka podawałam, w końcu dałam mleka. Ale cały czas się wierciła, o 1 jakoś lepiej zasnęła ale za to stary przez sen stęka i rzuca po całym łóżku. Godzina 2 Agata znowu płacze przez sen, więc bujam do teraz. Przelewa jej się w brzuchu, co słyszę bulgotanie tak jest wiercenie i czasem pisk.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 02:54
-
Jezu, o 3 odłożyłam a po 30min obudzona na mleko i srake. Ileż razy można w nocy wstawać? Pierdyliard. 🤦♀️🧟♀️ matka to ma przesrane jednak 💩
Erre, u nas piszczenie jak piszczenie. Ja na to mówię darcie ryja. Od dwóch dni masakra, drze się prawie cały dzień, nie z niezadowolenia, bólu czy coś. Tylko po prostu się drze i piszczy na cały regulator. A jak wczoraj rano zapytałam czy kiedyś się łaskawie zmeczy to mi pięknie odpowiedziała "nie", żem padła ze śmiechu. Jak się za tym drugim razem zawsze budziła to tylko głośniej krzyknęła żebym już przyszła a teraz? Darcie na całe gardło, i na przewijaku przy zmianie pampersa 💩🤦♀️ wiem że to darcie to taki etap bo jej kuzyn też tak się wdarł. Wyczytałam że dziecko tak po prostu ćwiczy swój głos i to normalny etap jego rozwoju 🤷♀️ mimo że matka szału dostaje 🤣 przedwczoraj Agata tak zakrzyczała swojego kuzyna że się biedny przestraszył i popłakał, nawet nagrałam jak do niego gada 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 04:24
-
Aina, myślisz jednak o czwartym?
Ja to mam huśtawkę jeśli chodzi o trzecie dziecko. W sumie to bym chciała, ale jak mi ta dwójka daje w kość, to nagle mi się odechciewa
U mojej dobrze śpiącej królewny przyszedł niestety ten trudny regres snu czwartego miesiąca. Jak zazwyczaj po kąpieli szła sama spać, to wczoraj był opór, bunt i krzyk, że nie. Wolała gadać, piszczeć i jęczeć - tak jakby zapomniała, że już dzień się skończył. Za to w nocy budzenie co 2 godziny kij wie w jakim celu. Ciekawe jak długo to będzie trwało i ile ja tak pociągnę. Bo w dzień nie mam opcji spania.
Mała ma tylko turbo drzemki z obowiązkowym kołysaniem - to raz, a dwa - starszak domaga się zabawy.4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31 -
Julson nie piszczy jeszcze, ale specjalnie kaszle czasami i pluje w sensie robi takie „pfff” mocne. Śmieszne to i język wystawia na potęgę 😅
Audrey u nas noce nigdy nie były rewelacyjne ale od 2 czy 3 nocy od 4 nie ma spania... tzn on śpi bujany, albo jak jeździmy łóżeczkiem 🤦♀️ Generalnie nie przespie ciągiem więcej niż 1,5 h 🤷🏼♀️
Czy tylko moje dziecko nie przesypia nocy? Czy ja się kiedyś wyspie? Dam cyc to śpi a po godzinie się budzi i wkurza. Ululam to śpi 30 min kolejne 30 minut jeżdżę łóżeczkiem a później znów cyc który nie zawsze pomaga ale nie mam siły go bujać wiec już wole spróbować dać cyca a może akurat zechce