!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja nie kumam fenomenu blw w sensie jedzenia tylko kawalkow.przeciez na to przyjdzie czas. Zamierzam tradycyjnie sloiczki i nawet obiadki z dobrym skladem bo gotowanie swojego to tez trzeba miec dobre warzywa i owoce i mieso. Na bank teraz tylko beee bardziej uwazala na cukier w skladzie kaszek itd no i mleko krowie musze wprowadzic tak jak zalecają bo przy starszym olalam mleko bo pil mm a potem przestal je pic i nie mialam jak podawac mu wapnia bo mleka nie pil,serow nie jadl,jogurtow tez nie 🤦♀️ teraz musze to inaczej wymyslic.Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Oesu powiedzcie mi dlaczego bluzki CIAZOWE to bluzki do karmienia?od kiedy w ciazy sie karmi?no nic nie znajde na necie bo ceny jakies zaporowe za zwykla bluzke 99zl... ja jestem rozmiar l/xl i to tez powoduje wyzsze ceny ciuchow 🤪 nie chce bardzo duzo inwestowac w ciuchy do karmienia ale ze 2bluzki to musze miec chocby do lekarza idac a nie podnosic zwyklą bluzke i sadlo i plecy na wierzchu (nie mam zadnej kopertowej, nie nosze)Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Pogoda ostatnio w 5.10.15. nakupiłam Maksowi bodów z krótkim rękawem i to za grosze, bo była wyprzedaż -70%. Może tam pozaglądaj?
Zamówiłam też na allegro bardzo fajne, kopertowe, dobry materiał i co? Założył je może ze dwa razy każde, bo to 68 i już za małe.
Ja również nie rozumiem blw. Moje dziewczyny jadły papki ze słoiczków i jakoś nauczyły się potem jeść normalne kawałki. Zresztą te słoiczki są dostosowane do wieku i dla starszych dzieci mają przecież grudki a nie są gładkie jak te po 4 miesiącu. -
Mnie blw przekonuje dlatego bo widziałam w jaki sposób rozwijała się córka szwagierki a dzieciaki mojej siostry. Owszem mogła być to po prostu różnica w dzieciach. Ale dziecko szwagierki mając rok potrafiło zjeść sama zupę łyżka z talerzyka i nie narozlewac w koło. Poza tym jada wszystkie warzywa i owoce. Dzieciaki siostry nie mogły opanować samodzielnego jedzenia prawie do trzech lat( tak żeby to było sprawne)...no i fajne w blw jest to że nie musisz karmić. Tylko sama jesz ciepły posiłek. Dziecko siedzi sobie obok i je swoje.ale tak jak mówiłam ja albo będę mieszać te metody albo zacznę od papek w pierwszych dwóch tygodniach
erre lubi tę wiadomość
-
Kroko chyba nie miałam nic z 5 10 15. Jak rozmiary ?
Rozszerzanie diety tez chyba bym chciała mieszane, ale zacznę od słoików. Natomiast mam problem z butelka... wczoraj zrobiłam próbę. Maz chciał dać moje mleko w butelce... przy avent się krztusi przy lovi się krztusi 🤦♀️ Nie umie pic z buteki. Jest jakaś butelka z której turbo cycowe dziecko będzie umiało pic?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 09:07
-
Moje dziewczyny też szybko umiały jeść same łyżką i widelcem. Mimo że na początku jadły ze słoiczków.
Pogoda a z jaką firmą Ci porównać?
Wydaje mi się że rozmiarówka jest "normalna" tzn. z peoco używamy już 74 a z 5 10 15 jeszcze 68. Chyba też już powoli zacznę wyciągać te 74. Na pewno są większe niż pepco.Pogoda lubi tę wiadomość
-
Kroko, tak jak mówiłam. Pewnie kwestia dzieci;)
Ja będę próbowała łączyć metody. Blw też polecana jest przez fizjoterapeutów i logopedów. Bo dziecko ma bogatsze doświadczenia sensoryczne.
Ale nie nastawiam się. Zobaczymy jak będzie. Jak będzie mi i jej łatwiej i wygodniejerre lubi tę wiadomość
-
Jak mój starszak poszedł do żłobka, to panie były w szoku, że on warzywa je, bo zwykle dzieci omijają je 😆
Pap, ja kupiłam zwykle bluzki i sweterki, które mają z przodu guziczki, np:
https://www.lidl-sklep.pl/media/43a88850bdebe7c1e2bf5928d3b0b6ae.jpegChmurka lubi tę wiadomość
-
Dzięki Kroko, dobre porównanie bo pepco 68 już jest lekko małe i niektóre. Najważniejsze zeby nie były wąskie. Jak w porównaniu do H&M?
-
Ja też zamierzam zacząć od słoiczków.. z tego właśnie powodu, że ciężko kupić dynie, jabłko czy marchew dobrej jakości. No i ugotować 10g cielęciny (trudno ją dostać u mnie, a co dopiero jakąś dobrą). Blw chce włączyć właśnie dlatego, żeby Amela uczyła się od początku różnych struktur i pracowała tą buźką 😉 Też się nie nastawiam, bo może pierwsze zadławienie przyprawi mnie o zawał i podziękuję 😅 chociaż ryzyko zadławienia papką jest takie samo.. ja też umiem jeść kawałki 😅 a kiedyś blw nie było tak jak wielu innych rzeczy 🤷
-
Leila, witaj w klubie nieprzespanych nocy, nie wiem jak dłużej wyrobie, mąż miał od 6 wolne i rano brał Agatę a ja choć 1,5h przestałam. Teraz nie wiem jak się ogarnę. Wczoraj zasnęła normalnie a od 21.30 płaczki i prawie do 0.30 o której dostała mleko zasnela. Spała do 6 ale pomiędzy też były płaczki, nie takie że brałam na ręce no ale nie spałam. A najlepsze że zjadła potem dopiero o 10 i nie wiem o co kaman, próbowałam podać butlę i koniec końców 2 pełne poszły do zlewu. A dzisiaj to się nie da z nią, tak marudzi że ani na rękach, ani nosić, ani leżeć, no nic nie pasuje.
Czy któraś też jest w 100% na mm i dziecko czasem nie chce jeść? W środę idzie.y na szczepienie to też zapytam.
Ja też zaczynam od słoiczków, nie przekonuje mnie dawanie kawałków od początku. Zobaczę jak jej pójdzie jedzenie, niech oswoi się z łyżeczką, potem zacznę mieszać i dawać kawałki. Nie uważam że to ma wpływ na to że jedne dzieci rozwijają się szybciej dzięki blw a inne później. Znam dzieci które w ogóle nie były na ble, jedne jadły w wieku 1 rok całe talerze zupy, a inne nie.
Pogoda, ja mam butelkę firmy ebiton one classic. O tyle fajna że masz wymienne smoczki gdzie możesz sobie regulować przepływ mleka- wolny, średni i szybki.
-
Audrey ja jestem kp ale Aniela teraz też ma jakiś kryzys w jedzeniu. Jadła prawie co półtorej godziny a teraz potrafi sobie zrobić w ciągu dnia 5-6 h przerwy od jedzenia:/( a mi cyce pękają). I to drze się jak próbuję ją nakarmić że o matko:/ a przedwczoraj zjadła o 18 usnęła o 23 bez jedzenia i dopiero o 1 się obudziła i zjadła:/ byłam przerażona
-
Chmurka wrote:no i fajne w blw jest to że nie musisz karmić. Tylko sama jesz ciepły posiłek. Dziecko siedzi sobie obok i je swoje.4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31 -
edka85 wrote:Oj, gwarantuję, że nie będzie tak idealnie
-
Moje dziewczyny jedzą wszystkie warzywa i owoce. Myślę że dziecko przede wszystkim naśladuje rodziców. Ja jem dużo owoców a jeszcze więcej warzyw. Jak dzieci widziały ze biore marchew czy paprykę w rękę i jem to i one chciały. Szłam papkami i grudki szły wg schematu sloiczkowego tylko gotowałam sama (wtedy mi się opłacało bo na 2dzieci to więcej tego gotowałam. Teraz będą słoiczki napewno na poczatku).
Jeżeli chodzi o naukę jedzenia sztućcami to myślę ze tu wina jest duża rodziców bo ty nakarmisz szybciej, bo się nir ubrudzi dziecko ani nic wokoło.
Ja niestety do tej pory popełniam ten błąd bo chce żeby zjadly posiłek ciepły więc zaczynam je karmić a w przedszkolu jedza same
Bałabym się dawać od razu kawałki, dziecko czasami jeszcze nie ma zębów żadnych przy początkach, do tego efekt wypychania posiłków stałych jezykiem na początku... Jakoś tego nie widze 😂 -
Audrey piona 😅
Właśnie wszędzie trąbią, że brak zębów nie jest przeszkodą w blw.. ale jeśli chodzi o sam początek rozszerzania diety, to też mnie to jakoś nie przekonuje 🤷
Brak efektu wypychania posiłków jest jednym z wyznaczników gotowości do rozszerzania diety. Skoro wypycha, podobno nie jest gotowe 🤷 -
Pogoda wrote:Dzięki Kroko, dobre porównanie bo pepco 68 już jest lekko małe i niektóre. Najważniejsze zeby nie były wąskie. Jak w porównaniu do H&M?
Akurat nie mam body hm w rozmiarze 74 więc nie mam jak porównac. Mogę Ci pomierzyć to z 5 10 15 jeśli Ci to w czymś pomoże. -
Krokodylica wrote:Akurat nie mam body hm w rozmiarze 74 więc nie mam jak porównac. Mogę Ci pomierzyć to z 5 10 15 jeśli Ci to w czymś pomoże.
Dzięki, ale nie ma potrzeby bo nic ciekawego w tym momencie nie ma na stronie 5 10 15 🤷🏼♀️ -
nick nieaktualnyCzytalam w koncu o tym dlugim skoku, niby 14-19 tydzien, my mamy 17 tygodni. Z jedzeniem to mamy problem juz 2 miesiąc, je kp rano, o 12 juz wchodzi butla. Pozniej kp i dokarmiam butlą, ale po 16 juz tylko butlą, bo cycek jest zły:/ za to je co 1,5-2 h.
Na wieczór jest butlą o 19, a potem juz tylko kp kolo 23, 4, 7.
Mam nadzieję, że przez te cyrki nie stracę pokarmu. Maz ostatnio się smial, że to nawet wygodne, w nocy nie trzeba robić butli, za to w dzien on moze pokarmić. Ja juz sie zaczelam z tym jakos godzic. -
nick nieaktualnyCo do blw, moj syn jak mial 4.5 mca zaczal jesc kaszki łyżeczką. Potem po 5 mcu najpierw moje buraki, ziemniaki, dynia, jakis oqoc, wszystko lyzeczka. Kolo 6 mcy zaczelam niektore posilki podawać blw.
Pamiętajcie, że blw to nie tylko jedzenie, ale też dotykanie widelca, łyżeczki, nauka trzymania, no i babranie w jedzeniu. W życiu nie widzialam takiego bałaganu 😂
Jasiek jadl np. kaszkę ugotowaną i pokrojoną q kostkę, wiec mógł sam. Na obiad dostawal sloiczek, ale podawałam tez kawałki, zeby sie zaprzyjaźniał z taka forma. I karmiłam mieszanie, skończyło się to tak, ze jak mial rok i 2 miesiace to na roczku u kuzyna jadl sam rosół i cala rodzina nie mogla sie nadziwić, zrobil taki show 😂 te wszystkie ciocie i babcie, które na zmianę panikowały i i byly pod wrażeniem. I fakt, my z mezem spokojnie jedliśmy swoje dania.
Jak umiał juz ladnie trzymac butlę (ok 10 mcy) dostawal mleko rano i wieczorem i pil sam siedząc w krzesełku. To tez byl jak krok milowy dla mnie. Mialam jakos kwadrans na to, żeby rano sie ogranac lub wypić kawę, a wieczorem ogarnąć kuchnię. On obok mnie spokojnie sobie pil. To duze ułatwienie, jak dziecko je samo, ale ile przy tym sprzątania 😂 to nie na mojego męża nerwy, on by chetnie nakarmil i to tak, żeby nic nie kapnęlo z łyżeczki hahaerre, Chmurka lubią tę wiadomość