!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas za to papki wchodzą jak szalone 🙈😅 dalej daje pół słoiczka, dzisiaj jak wstałam z pustą miską to był płacz jak nie wiem co 😂 woda też smakuje, jak widzi Doidy to cała się trzęsie 😃 Tylko się cieszyć i oby tak dalej 💪
Czuć już wiosnę.. 😍 wreszcie można z przyjemnością pospacerować w słoneczku mogłoby już tak zostać.. 😅AHope, Pogoda, joana lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyUdalo mi się umówić wizytę na jutro, to przed szczepieniem lekarka zerknie na ten katar.
W ogole mam dużo do niej pytań, bo Tosia ma te suche czerwone placki na całej klatce piersiowej i brzuszku, smaruję Medidermem i nic nie schodzi, chyba musi wjechać cos mocniejszego, boję się, czy nie będziemy musieli zmieniać mleka.
Poza tym dalej mocno ulewa, trochę się uspokoiło i znowu to samo. Chyba w koncu zaczniemy zagęszczać mleko lub syrop na refluks.
Od tygodnia Tosia juz jest tylko na MM, a moja laktacja zanikła... tak jakoś samoistnie sie to stało, jadla coraz mniej i mniej, aż w końcu nic. Przykro mi trochę, ale pocieszam się, że przez 3 mce byla tylko na piersi, a prawie 5 mieszanie, wiec chociaz tyle. Dalam jej najwięcej dobrego, ile moglam.
Chcialam zacząć rozszerzanie w ten weekend, ale pojawił się ten katar i poczekam aż przejdzie, nie chcę jej psuć poczatku -
My z Szymem mielismy dzis szczepienie i wazy 7kg i 65cm (jest znowu na 10centylu przybral w 2miesiace 700gram ). Rozmawialam z lekarka o tym slabym przyroscie,powiedziala,ze mogl by wiecej rzeczywiscie i wypytala o karmienia(a Szymo je baaardzo czesto! A w nocy to chyba czesciej niz Maks Kroko ), mleko w piersiach jest, slychac jak przelyka, jest zadowolony no to nie wiem i powiedziala,ze w takim razie zebysmy zaczeli rozszerzac diete no to tez powiwdzialam,ze nie jest zainteresowany,ze wypluwa ale mamy probowac bo to proces. Patrze na ksiazeczke starszaka i w tym samym okresie byo az o 600gram ciezszy!(tyle,ze na tym etapie juz byl kp i mm). Jakos sie troche martwie,ze taki lekki ale w ogole nie wyglada bo z wygladu to jest taki akurat i ma65cm(tez mniej niz starszak haha,moze bedzie nizszym chlopcem po prostu)Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualnyMialam Was pytac - czy macie doświadczenia z implantem antykoncepcyjnym?
Dzisiaj bylam u ginekologa, pytalam o wkladkę to mi ją odradził ze względu na 2 cc. Ze lepiej ten implant. Cena taka sama, czytam i nie wiem. Teraz biorę Cerazette i jest ok, trochę moze woda mi się zbiera, ale kiedys bralam hormony i mialam trochę huśtawkę nastrojów i pogorszenie znaczne i tego się balam. Ale tu nic takiego nie widzę. Ponoc ten implant nie zawiera estrogenu i tez nie powinien powodować zaburzeń nastroju i innych takich, ale czytam i piszą, że może, tak samo jak przy tabletkach. I sama nie wiem.
Najchętniej w ogole nie ladowalabym się w hormony, ale nie chce polegać tylko na gumkach i kalendarzyku (mimo ze latwo nie zachodze w xiazę, o kazda starałam się ponad rok). Jednak wpadka i 3 dziecko zdecydowanie by mnie przerosło i boję się ryzykować.
I pomyśleć, że z drugim czulam taka ekscytację, ze jak sie wpadnie to "trudno" 😀 nie rozumiałam nigdy do końca, jak ktoś stanowczo mowil, ze wiecej dzieci nie chce 😂 -
PAP, Aniela ma 6750g i mierzy 66,5 cm... Więc jest szczuplejsza ale pediatra nic nie mówiła. Ale fakt że 5tygosni temu ważyła 5950 więc w 5tygodni 800g przytyła. Ale generalnie moim zdaniem nie wygląda na szczupłą. Ma takie tłuste nóżki i rączki a jest lżejsza a dłuższa niż Twój Szymuś... To jest 10 centyl? Mi się wydawało że Aniela jest w 50 centylu...
Edit: właśnie sprawdziłam. Wagowo jest pod 50centulem, a wzrostowo pod 75... Więc jakim cudem Szymek jest w 10Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 14:57
-
Natalii, powiedz po wizycie, co Ci lekarka doradziła na te czerwone placki.
U nas też są, a nagle dzisiaj jeden zaczął się sączyć na żółto
Odbębniłam teleporadę z pediatrą, to stwierdził, że to bakteryjne i zalecił Triderm, a potem miałam teleporadę z dermatologiem (godzinną!), który zalecił coś zupełnie innego, na skórę atopową, ale udało mi się umówić na jutro na wizytę na żywo w placówce.
-
nick nieaktualny
-
Infomujcie dziewczyny co Wam doradzili lekarze. Ja tez z Julsonem muszę się umówić, bo nie dość ze nie mogę sobie poradzić z odparzeniami, to jeszcze ma kilka suchych placków na ciele. Maść z hydrokortyzonem pomogła na odparzenie na szyi tylko na chwile. Obstawiam łzs, ale wole skonsultować
-
Chmurka ja mam zaznaczony 10centyl przy tych wymiarach.pewnie dla chlopcow i dziewczynek sa troche inne. Chmurka przypomnij jeszczejak to sie dalej potoczylo u Was z nabialem?bochybaAnielka miala cos ze skora?bo ja dzis pokazalam2szotstkie placki przy lokciach a lekarka sprawdzila za uszami i powiedziala,ze warto by odstawic u mnie nabial i zobaczyc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 16:53
Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Zgadza się, dziewczynki i chłopcy mają inne siatki bo zakładają, że chłopcy są więksi 🤷 Amela leci od początku 10 centylem, na tą chwilę ma około 6600g i 70cm.
Współczuję Wam tych problemów skórnych a kąpiecie w emolientach? Amelka się myje w Eloderm, który poleciła nam pediatra jak HiPP uczulił (chociaż ja do dziś jestem prawie pewna, że to nie był odczyn, tylko źle rozsmarowany kosmetyk 😂😂) ale służy jej, więc nie kombinuje. Na odparzenia może maść Tormentile albo albo Tormentalum?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 17:49
-
Pap tak, mieliśmy podejrzenie skazy białkowej. Odstawiłam wszystko co mogłoby chociaż koło nabiału stać;P w sensie sprawdzałam skład wędlin itd. żeby nie było nawet napisane że zawiera śladowe ilości. Po tygodniu przeszło ale trzymałam jeszcze miesiąc tak ścisłą dietę. ( W sumie 5 tygodni). Potem powoli wróciłam do nabiału ale tak że najpierw przestałam po prostu składy czytać, potem z raz czy dwa mi się zdarzyło zjeść kawałek ciasta z jakąś masa budyniową. A potem pozwoliłam sobie czasem posmarować chleb jakimś Almette czy coś. Po kolejnym tygodniu zaczęłam mleko do kawy dawać. I niby Anielce początkowo wyszły takie delikatne plamki ale pediatra powiedziała żebym nie objadala się nabiałem ale go nie odstawiała to będzie Aniela się uodparniala( u nas problemów z brzuszkiem nie było, tylko ta skóra). Teraz jem już nabiał normalnie a buzia czysciutka. Ale jak czasem podaje nam to takie Bebilon prosyneo ha. Niby na alergie
-
Mi dzisiaj lekarz powiedział, że u tak małego dziecka ciężko odróżnić łojotokowe od atopowego. Mam nadzieję, że jutro lekarz okaże się dobry, bo to też taki z przypadku
Kąpiemy w emolium, a od początku był HiPP i przez 3 miesiące wszystko było dobrze 🤷
-
Ja zaczęłam kapać w emolium, ale zmiany się pogorszyły. Tormentalum stosowałam przez tydzień na odparzenia i raz mi się wydawało lepiej raz nie teraz kapiemy znów w hipp i jest jakby delikatnie lepiej. Smaruje cetaphilem na próbę. Cała skóra jest gładziutka tylko te pojedyncze plamki najgorsze. A i czasem mu pęka skóra przy uszkach
-
nick nieaktualny
-
Kurcze wspolczuje Wam dziewczyny przebojow skornych..
U nas zawsze na takie pomaga linomag zielony albo nivea emolient sos.
Co wiecej suche placki Adas tez mial ale ja odstawilam nabial to u nas i znikly problemy brzuskzowe, i tak samo skora jest super.
Pogoda a Ty nie próbowałaś z tym nabialem?
Pap podobno czesto te dziecko z nietolerancja bmk słabo przybierają..
U nas to już był czas, ze.Adas jechal na minimalnym mozliwym przyroscie.. a teraz po rozszerzaniu az 350g w 10 dni. W piatek ważył juz 10.160kg. Ale nie daje mi wielkich ilości. Tylko taka orientacyjna ilosc na sloiczek. Wode tez super pije. Wogole podaje papki i kawałki juz. Papke w sumie tez ciezko nazwac papka bo to np tylko rozgniecione a nie zblendowane. Je chetnie obie formy. Ale kawalki tylko z mojej reki choc czasem cos próbuje. A bbxa trzyma juz prawie sam czasem 🥰
Widac taki jego urok z masa ciala... licze, ze ruszy na nogi to zacznie spalac, zeby nie bylo mu pozniej trudno..
Moze za jakis czas znow przystopuje z przyrostem. Ciekawe ile ma wzrostu ale to juz bedzie wiadome jak pojdziemy na szczepienie w polowie marca.
Wpgole nie pmaietam.. kto szczepil lub planuje szczepin na meningo..??
Co wiecej.. U nas pelno karmien w dzien i w nocy. W sumie pewnie 12-14. Bo caly czas co 1,5 -2h. W dzien zasypia różnie. Czasem wystaczy, ze sie przytuli, czasem zasypia na spacerzea czasem jest trening Lewej czyli szybkie śpiewanie, plus kolysanie z głębokimi przysiadami. Maz zartuje, ze dziekuje, ze dzieki niemu odzyskała swoja dupkę. A ja ciesze sie, ze 3 opcji jest juz malutko i to rzadkosc. Wieczorem zasypia przy cycu albo przytulony do mnie.
A i bylam dzis u ginekologa. Pobral cyto. Poza tym wszystki dobrze. Tabletek nie wzielam, bo niestety nie chce zeby mi namieszaly znow. Poza tym możemy starac sie o kolejne bobo za 1,5 roku od cc. I tak planujemy z mezem. Ale decyzja taka, ze teraz zdecyduje los, bo skoro 1 juz mamy to teraz juz nie bierzemy sie na zadne leczenie gdyby nie wychodzilo.
Leila rozumiem Cie doskonale z tym strachem 🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 19:55
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Joana próbowałam odstawić przez kilka tygodni, ale wtedy nie było problemów ze skóra tylko z brzuszkiem. Tak próbuje sobie przypomnieć, ze jadłam w sb pierogi z serem i nie dość ze noc była tragiczna to chyba właśnie wtedy pękła ta skóra przy uszkach. Może faktycznie jak za dużo zjem białka to tak reaguje
-
Pogoda, chodzi o to miejsce za uszkiem? U starszaka tak było, tym bardziej, że często sobie targał te uszy i smarowalam oliwką. Teraz u małego widzę, że ma bardzo suche i profilaktycznie posmarowalam, teraz czekam aż coś znowu wyjdzie 🙄
Joana, my szczepimy na meningo. Jak mi się uda umówić, to też celujemy w połowę marca.
W ogóle zazdroszczę trochę tej wagi, mój Adaś osiągnął 10kg na drugie urodziny 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 20:51
-
Hm.. no to za nietolerancją bmk u Szyma mojego prsemawia niski przyrost wagi i 2plamki szorstkie na przedramieniu i 2suche plamki za uszami. I tyle.. a ja w ogolw.sobie nie wyobrazam odstawic nabial.. o ilw sery mleko itd da rade to co jesc skoro w weslinach tez ..Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt