X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to planujesz przejść na blw tak?
    Jej, ja też pewnie będę panikować początkowo;P jak sobie pomyślę że za miesiąc mam jej dać marchewkę w rękę i heja. Jedź sobie;P

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas za to papki wchodzą jak szalone 🙈😅 dalej daje pół słoiczka, dzisiaj jak wstałam z pustą miską to był płacz jak nie wiem co 😂 woda też smakuje, jak widzi Doidy to cała się trzęsie 😃 Tylko się cieszyć i oby tak dalej 💪

Czuć już wiosnę.. 😍 wreszcie można z przyjemnością pospacerować w słoneczku :) mogłoby już tak zostać.. 😅

AHope, Pogoda, joana lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udalo mi się umówić wizytę na jutro, to przed szczepieniem lekarka zerknie na ten katar.
    W ogole mam dużo do niej pytań, bo Tosia ma te suche czerwone placki na całej klatce piersiowej i brzuszku, smaruję Medidermem i nic nie schodzi, chyba musi wjechać cos mocniejszego, boję się, czy nie będziemy musieli zmieniać mleka.
    Poza tym dalej mocno ulewa, trochę się uspokoiło i znowu to samo. Chyba w koncu zaczniemy zagęszczać mleko lub syrop na refluks.

Od tygodnia Tosia juz jest tylko na MM, a moja laktacja zanikła... tak jakoś samoistnie sie to stało, jadla coraz mniej i mniej, aż w końcu nic. Przykro mi trochę, ale pocieszam się, że przez 3 mce byla tylko na piersi, a prawie 5 mieszanie, wiec chociaz tyle. Dalam jej najwięcej dobrego, ile moglam.

Chcialam zacząć rozszerzanie w ten weekend, ale pojawił się ten katar i poczekam aż przejdzie, nie chcę jej psuć poczatku ;)

• pap86 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z Szymem mielismy dzis szczepienie i wazy 7kg i 65cm (jest znowu na 10centylu :/ przybral w 2miesiace 700gram :/ ). Rozmawialam z lekarka o tym slabym przyroscie,powiedziala,ze mogl by wiecej rzeczywiscie i wypytala o karmienia(a Szymo je baaardzo czesto! A w nocy to chyba czesciej niz Maks Kroko :P ), mleko w piersiach jest, slychac jak przelyka, jest zadowolony no to nie wiem :/ i powiedziala,ze w takim razie zebysmy zaczeli rozszerzac diete no to tez powiwdzialam,ze nie jest zainteresowany,ze wypluwa ale mamy probowac bo to proces. Patrze na ksiazeczke starszaka i w tym samym okresie byo az o 600gram ciezszy!(tyle,ze na tym etapie juz byl kp i mm). Jakos sie troche martwie,ze taki lekki ale w ogole nie wyglada bo z wygladu to jest taki akurat :) i ma65cm(tez mniej niz starszak haha,moze bedzie nizszym chlopcem po prostu)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam Was pytac - czy macie doświadczenia z implantem antykoncepcyjnym?
    Dzisiaj bylam u ginekologa, pytalam o wkladkę to mi ją odradził ze względu na 2 cc. Ze lepiej ten implant. Cena taka sama, czytam i nie wiem. Teraz biorę Cerazette i jest ok, trochę moze woda mi się zbiera, ale kiedys bralam hormony i mialam trochę huśtawkę nastrojów i pogorszenie znaczne i tego się balam. Ale tu nic takiego nie widzę. Ponoc ten implant nie zawiera estrogenu i tez nie powinien powodować zaburzeń nastroju i innych takich, ale czytam i piszą, że może, tak samo jak przy tabletkach. I sama nie wiem.
    Najchętniej w ogole nie ladowalabym się w hormony, ale nie chce polegać tylko na gumkach i kalendarzyku (mimo ze latwo nie zachodze w xiazę, o kazda starałam się ponad rok). Jednak wpadka i 3 dziecko zdecydowanie by mnie przerosło i boję się ryzykować.

I pomyśleć, że z drugim czulam taka ekscytację, ze jak sie wpadnie to "trudno" 😀 nie rozumiałam nigdy do końca, jak ktoś stanowczo mowil, ze wiecej dzieci nie chce 😂

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAP, Aniela ma 6750g i mierzy 66,5 cm... Więc jest szczuplejsza ale pediatra nic nie mówiła. Ale fakt że 5tygosni temu ważyła 5950 więc w 5tygodni 800g przytyła. Ale generalnie moim zdaniem nie wygląda na szczupłą. Ma takie tłuste nóżki i rączki a jest lżejsza a dłuższa niż Twój Szymuś... To jest 10 centyl? Mi się wydawało że Aniela jest w 50 centylu...

Edit: właśnie sprawdziłam. Wagowo jest pod 50centulem, a wzrostowo pod 75... Więc jakim cudem Szymek jest w 10

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 14:57

iv09hdge02bk9ct0.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii, powiedz po wizycie, co Ci lekarka doradziła na te czerwone placki.
    U nas też są, a nagle dzisiaj jeden zaczął się sączyć na żółto :/
    Odbębniłam teleporadę z pediatrą, to stwierdził, że to bakteryjne i zalecił Triderm, a potem miałam teleporadę z dermatologiem (godzinną!), który zalecił coś zupełnie innego, na skórę atopową, ale udało mi się umówić na jutro na wizytę na żywo w placówce.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2021, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre o kurczę, nam sie nie sączy, ale zle wygląda juz. Ok, dam znać. Ciekawe, co jutro Ci powiedzą. Ja się obawiam, ze bedzie trzeba dać masc ze sterydem, bo starszak miewał to samo, ale on mial rozne nietolerancję i azs. No zobaczymy.

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Infomujcie dziewczyny co Wam doradzili lekarze. Ja tez z Julsonem muszę się umówić, bo nie dość ze nie mogę sobie poradzić z odparzeniami, to jeszcze ma kilka suchych placków na ciele. Maść z hydrokortyzonem pomogła na odparzenie na szyi tylko na chwile. Obstawiam łzs, ale wole skonsultować

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka ja mam zaznaczony 10centyl przy tych wymiarach.pewnie dla chlopcow i dziewczynek sa troche inne. Chmurka przypomnij jeszczejak to sie dalej potoczylo u Was z nabialem?bochybaAnielka miala cos ze skora?bo ja dzis pokazalam2szotstkie placki przy lokciach a lekarka sprawdzila za uszami i powiedziala,ze warto by odstawic u mnie nabial i zobaczyc. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 16:53

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Aina Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Kaja ma tylko 6300 a to juz miesięcy

Ale podwoila wage urodzeniowa

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza się, dziewczynki i chłopcy mają inne siatki bo zakładają, że chłopcy są więksi 🤷 Amela leci od początku 10 centylem, na tą chwilę ma około 6600g i 70cm.

Współczuję Wam tych problemów skórnych :( a kąpiecie w emolientach? Amelka się myje w Eloderm, który poleciła nam pediatra jak HiPP uczulił (chociaż ja do dziś jestem prawie pewna, że to nie był odczyn, tylko źle rozsmarowany kosmetyk 😂😂) ale służy jej, więc nie kombinuje. Na odparzenia może maść Tormentile albo albo Tormentalum?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 17:49

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap tak, mieliśmy podejrzenie skazy białkowej. Odstawiłam wszystko co mogłoby chociaż koło nabiału stać;P w sensie sprawdzałam skład wędlin itd. żeby nie było nawet napisane że zawiera śladowe ilości. Po tygodniu przeszło ale trzymałam jeszcze miesiąc tak ścisłą dietę. ( W sumie 5 tygodni). Potem powoli wróciłam do nabiału ale tak że najpierw przestałam po prostu składy czytać, potem z raz czy dwa mi się zdarzyło zjeść kawałek ciasta z jakąś masa budyniową. A potem pozwoliłam sobie czasem posmarować chleb jakimś Almette czy coś. Po kolejnym tygodniu zaczęłam mleko do kawy dawać. I niby Anielce początkowo wyszły takie delikatne plamki ale pediatra powiedziała żebym nie objadala się nabiałem ale go nie odstawiała to będzie Aniela się uodparniala( u nas problemów z brzuszkiem nie było, tylko ta skóra). Teraz jem już nabiał normalnie a buzia czysciutka. Ale jak czasem podaje nam to takie Bebilon prosyneo ha. Niby na alergie

iv09hdge02bk9ct0.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzisiaj lekarz powiedział, że u tak małego dziecka ciężko odróżnić łojotokowe od atopowego. Mam nadzieję, że jutro lekarz okaże się dobry, bo to też taki z przypadku :/
    Kąpiemy w emolium, a od początku był HiPP i przez 3 miesiące wszystko było dobrze 🤷

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam kapać w emolium, ale zmiany się pogorszyły. Tormentalum stosowałam przez tydzień na odparzenia i raz mi się wydawało lepiej raz nie :/ teraz kapiemy znów w hipp i jest jakby delikatnie lepiej. Smaruje cetaphilem na próbę. Cała skóra jest gładziutka tylko te pojedyncze plamki najgorsze. A i czasem mu pęka skóra przy uszkach

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupię w Mediderm i fajniutka jest skora po tym. Smaruję też Mediderm Baby. Na odparzenia zasypka.

• joana Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wspolczuje Wam dziewczyny przebojow skornych..
    U nas zawsze na takie pomaga linomag zielony albo nivea emolient sos.
    Co wiecej suche placki Adas tez mial ale ja odstawilam nabial to u nas i znikly problemy brzuskzowe, i tak samo skora jest super.
    Pogoda a Ty nie próbowałaś z tym nabialem?
    Pap podobno czesto te dziecko z nietolerancja bmk słabo przybierają..

U nas to już był czas, ze.Adas jechal na minimalnym mozliwym przyroscie.. a teraz po rozszerzaniu az 350g w 10 dni. W piatek ważył juz 10.160kg. Ale nie daje mi wielkich ilości. Tylko taka orientacyjna ilosc na sloiczek. Wode tez super pije. Wogole podaje papki i kawałki juz. Papke w sumie tez ciezko nazwac papka bo to np tylko rozgniecione a nie zblendowane. Je chetnie obie formy. Ale kawalki tylko z mojej reki choc czasem cos próbuje. A bbxa trzyma juz prawie sam czasem 🥰
    Widac taki jego urok z masa ciala... licze, ze ruszy na nogi to zacznie spalac, zeby nie bylo mu pozniej trudno..
    Moze za jakis czas znow przystopuje z przyrostem. Ciekawe ile ma wzrostu ale to juz bedzie wiadome jak pojdziemy na szczepienie w polowie marca.
    Wpgole nie pmaietam.. kto szczepil lub planuje szczepin na meningo..??

Co wiecej.. U nas pelno karmien w dzien i w nocy. W sumie pewnie 12-14. Bo caly czas co 1,5 -2h. W dzien zasypia różnie. Czasem wystaczy, ze sie przytuli, czasem zasypia na spacerzea czasem jest trening Lewej czyli szybkie śpiewanie, plus kolysanie z głębokimi przysiadami. Maz zartuje, ze dziekuje, ze dzieki niemu odzyskała swoja dupkę. A ja ciesze sie, ze 3 opcji jest juz malutko i to rzadkosc. Wieczorem zasypia przy cycu albo przytulony do mnie.

A i bylam dzis u ginekologa. Pobral cyto. Poza tym wszystki dobrze. Tabletek nie wzielam, bo niestety nie chce zeby mi namieszaly znow. Poza tym możemy starac sie o kolejne bobo za 1,5 roku od cc. I tak planujemy z mezem. Ale decyzja taka, ze teraz zdecyduje los, bo skoro 1 juz mamy to teraz juz nie bierzemy sie na zadne leczenie gdyby nie wychodzilo.
    Leila rozumiem Cie doskonale z tym strachem 🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 19:55

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana próbowałam odstawić przez kilka tygodni, ale wtedy nie było problemów ze skóra tylko z brzuszkiem. Tak próbuje sobie przypomnieć, ze jadłam w sb pierogi z serem i nie dość ze noc była tragiczna to chyba właśnie wtedy pękła ta skóra przy uszkach. Może faktycznie jak za dużo zjem białka to tak reaguje

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • erre Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda, chodzi o to miejsce za uszkiem? U starszaka tak było, tym bardziej, że często sobie targał te uszy i smarowalam oliwką. Teraz u małego widzę, że ma bardzo suche i profilaktycznie posmarowalam, teraz czekam aż coś znowu wyjdzie 🙄

Joana, my szczepimy na meningo. Jak mi się uda umówić, to też celujemy w połowę marca.
    W ogóle zazdroszczę trochę tej wagi, mój Adaś osiągnął 10kg na drugie urodziny 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 20:51

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm.. no to za nietolerancją bmk u Szyma mojego prsemawia niski przyrost wagi i 2plamki szorstkie na przedramieniu i 2suche plamki za uszami. I tyle.. a ja w ogolw.sobie nie wyobrazam odstawic nabial.. o ilw sery mleko itd da rade to co jesc skoro w weslinach tez .. :/

f2wl9vvjamwjvsgw.png
‹‹ 1324 1325 1326 1327 1328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ