!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Aina Aniela rozszerza dietę od kilku dni. Nie wiem czy cokolwiek trafia do brzuszka bo albo skubie sama kawałki albo sama je łyżeczka więc zdecydowanie nie najada się stałymi pokarmami. Ale nie wiem jakie przyrosty ma bo ostatnio jak byliśmy na szczepieniu to jeszcze nie rozszerzalusmy diety a ja w domu sama jej nie ważę.
-
Aina, też mi się wydaje że boisz się trochę innego jedzenia niż pierś. Sama jestem prawie od początku na mm bo mi młoda nie przybierała na piersi i też mi było ciężko ale dziecko ważniejsze niż przekonania matki. A Kaja przybiera na dolnej granicy czy w ogóle? Co pediatra mówi i tej wadze? Może ona będzie z tych chudzinek? Żadna z nas nie rozszerza jeszcze na tyle żeby dziecko przybierało od innego jedzenia, zresztą od tego momentu nasze dzieci już zdecydowanie będą zwalniamy z waga- waga stópkę a dziecko się wyciąga. Tylko edka wprowadzała kaszke bo mała jej nie przybierała więc ona powinna się turaj wypowiedzieć.
-
Aina my mamy Yummy i serdecznie polecam - pisałam już nawet tu o nim. Jak masz jakieś konkretne pytania na temat krzesełka, to napisz co Cię interesuje. A może Ty panikujesz trochę z tą wagą? I jest oki, tylko Kaja leci niższym centylem tak jak moja Amela? Nasze przykładowe przyrosty:
13.01 (szczepienie) 5,90
25.01 - 6,150
16.02 - 6,500
28.02 - 6,800
10.03 - 7,050 💪
Ja z powodu małych przyrostów na początku, kupiłam wagę i ważę w domu, żeby mieć kontrolę. Może przybierać mniej.. ale ważne, żeby przybierała i nie spadała z centyla. -
Aina mleko w piersiach na bank maszbo inaczej Kaja by po pristu plakala z glodu. Ja tez prsy takich przyrodtach slabych proponowala bym zaczac rozszerzac diete np. Od kaszek. Ja mam co prawds chlopca i on w2miesiace ok700gram prsybral i to daje 10centyl, Kaja jest pewnie na 3cim. Nie boj sie kaszek-kup jakąs z dodatkiem mmbez cukru w skladzie i zacznij jej podawac ze 2razy dziennie. Musi ruszyc troszke z waga zeby miec sile na rozwoj 💪Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Aina przyrosty są małe, wydaje mi się, że to spadek z siatki centylowej 0,5kg w 2 miesiące to bardzo mało..
Ja też kupiłam tego Kinderkrafta w jakiejś promce za ok. 250zl. Nie widziałam go wcześniej na żywo. -
Aina wrote:Czy sa tu jeszcze mamy karmiace kp nie rozszerzajace diety lub tyljo wlasnie ich naluchy obecnie smakuja potraw.... W sensie nei robia jeszcze masy w kg od jedzenia lyzeczka
Jwkie przyrosty wagi maja wasze maluchy
Aina mój Pawełek to typowy smakosz, myślałam że będzie rzucał się na jedzenie ale u nas rozszerzanie diety idzie pomalutku, za to cyc kocha pond wszystko 😄
Mój Klopsik raczej z tych cięższych dzieci i ładnie przybiera na wadze 😉 w przyszłym tygodniu będziemy się ważyć ale myślę, że koło 9 kg to my mamy.
Może po prostu Twoja Kaja będzie z tych drobniejszych dzieci? Skoro lekarka twierdzi, że jest wszystko w normie to może niepotrzebnie się doszukujesz problemów.
Karmcie się, pomału rozszerzaj dietę i badaj krew kontrolnie, żeby sprawdzać płytki krwi inaczej sfiksujesz 🤪
p.s. Ja karmie piersią trzecie dziecko, mleka mam pod dostatkiem ale moje piersi nielubia laktatora więc jak pisze Leeila to nie jest wyznacznik ilości mleka! -
Ancys starszaki tez byky raczej drobne
Musze poszukac zapiskow
Mysle ze w przypadku kajusi zamieszalo mi posiadabie wagi ze starszymi nie mialam wiec tylko polozna kontrolowala
Kajusia mega super przybierala tak do 3 miesiaca w a teraz 4 i 5 to takie kapanie a ostatnie 2 tyg w sumie stoi w miejscu
Tak pediatra nie widzi problemu
Mloda malo poswieca czasu na kp bo wszytko ja interesuje
Bylam pewna z ena jakims etaoie bede panikowac... Po doswiadczeniach ze starsza corka
Mloda tez jest taka miekka w moin odczuciu zlaba trudna w noszeniu i obsludze
Tak ja to widze
Ale obraca sie na brzuch od 3 miesiąca
Obecbie turla sie obraca wokół swojej osi
Przemieszcza po macie
Syn w tym wieku dopiero pierwszy raz sie obrocil na brzuch
Czekamy wciaz na rehabilitacje w wwr i na konsultacje z lekarzem rehabilitacji mamy termin 31.03 zobaczymy co oni o tym powiedzą
Pediatra jest zadowolona.. Obnizonych olytek nie potrafi wyjaśnic na ta chwile mamy zrobic kolejna krew w piatekWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2021, 07:46
-
Aina nasze dzieci mają już pół roku więc i tak najwyższa pora zacząć rozszerzać dietę.
Ja dzisiaj wstałam znowu z bólem głowy, nie wytrzymam z tym łbem. Mam skierowanie do neurologa, termin wizyty na koniec kwietnia... zapisałam się dzisiaj do innego lekarza na prywatną wizytę, na czwartek wieczór. -
Kroko pewnie migreny. Podobno sa jakies srodki dozwolone przy kp.
To rozszerzanie to nam idzie jak krew z nosa zrobilam owsiabke na wodzie z owockami-zblendowalam-no pychota!a moj Szymo bleeeee, tarl nosa,odwracal buzie-no ewidentnie nie chcial. Tylko cycek i cycek aoe cos tam zjada jednak bo dzis kupa byla prawie w kolorach tęczy(pare dni nie robil i kolory byly chronologicznie tak jak jadl 😅 haha). Bede dzis do obiadu fasolke gotowac to mu dam do pociumkania. Poczytalam troche o tym blw bo chyba Szymo naprawde woli to co my a sloiczkami pluje.Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Pap o kupie w porządku chronologicznym jeszcze nie słyszałam 🤣🤣 może faktycznie blw Wam się sprawdzi
-
Amela dzisiaj dostała do ręki kawałek brokuła i marchewki. Kompletnie nie wiedziała co z tym zrobić, poza tym, że bawiła się tym i je rozgniotła - była przejęta, że pobrudziła sobie ręce 🤣 nie wpadła na to, żeby chociaż je oblizać 😅 dałam jej trochę rozgniecionej marchwi do buzi, zaczęła nią pluć i kasłać (ten kaszel to chyba wymuszony - matka daj mi spokój 😅). Później wjechał cały słoik indyka w jarzynach. Także takie nasze blw.. ✌️
-
Ja dziś dawałam cukinię. I kawałki pakowała do buzi ale nie smakowało jej;P ale zjadła skubana pół kawałka i chyba dopiero zczaila że za każdym gruzem to to samo o smak się nie zmieni i w końcu uznała że trzeba to wyrzucić;p spróbowałam dać też łyżeczkę ale tak samo, zdjadla łyżeczkę i rzuciła łyżkę z krzykiem. Także cukinia fuj;P
-
Leeila spróbuj usiąść obok . Nałożyć sobie na talerz to samo co podajesz Aameli i sama jeść.u nas w ten sposób poszło jedzebie kawałków. Mąż siedział i wcinał a Aniela patrzyła na niego zdziwiona i tak powoli z wahaniem zaczęła kierować jedzenie.do buzi( jakby chciała powiedzieć - "serio mam to włozyc do buzi? I co dalej m')
-
Krokodylica daj znać po czwartkowej wizycie co z Twoja makówką 🤪
Leeila może rośnie ci mała dama 😁
Jak moja córka miała rok i pojechaliśmy nad morze to z koca nie zeszła, dotknęła raz piasku, ręce się ubudziły i przygoda plażowa się skończyła, więcej prób nie podejmowała 🤦♀️😂 nie powiem, były też tego plusy, można było spokojnie się opalać bo nigdzie nie odeszła 😂😂
Trawa też parzyła 🙉🙊🙈
-
Ale ja jadłam z nią te parowane brokuły! 😅 Przyszło mi właśnie do głowy, że jak ja sobie wsadzę do buzi to księżniczka też. No nie. Łatwiej otworzyć buzię 😅 Jak już była taka fest brudna i zabawa się znudziła, zaczęło się marudzenie i trzymała ręce w górze patrząc na mnie z miną ,,o co chodzi" jakby się conajamniej jakimś błotem pobrudziła.. 🤣 Mam nadzieję, że jej przejdzie.. będę próbować co jakiś czas, zmieniając też przy tym stopniowo konsystencję pałek na ,,grudkowe"
P.S.
Konsystencję papek oczywiście 🤣🤣 grudkowe pałki haha 🤣 (za drugim razem poprawiło mi na łapki 🙄🤭)Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2021, 18:48
-
Raczej mnie tu mało. Strasznie mi się posypało w życiu i musimy to z mężem poskładać jakoś.
Ale na pocieszenie Marta dziś zaczęła raczkować. No i myślałam że będzie spokój, a ona wchodzi w dziwne miejsca i wyje że się zaklinowała 😂joana lubi tę wiadomość