!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Pogoda nie. Jakos totalnie nie: nie jem masla, nabialu itp, nie pije mleka. Ale np jak jest masło w czyms to uzywam, np dzis smazylam na minimalnej ilości masla klarowanego. Ale no ogolnie staram sie, zeby takie sytuacje byly rzadkoscia. Do kawy uzywam napoj owsiany czy np do nalesnikow albo platkow.
Ale jesli np uzyje mleka do kawy czy płatków, choćby malo raz dziennie to maly odrazu ma bole brzuszka, duzo gorzej spi i jest megamarudny (tak, okazuje sie, ze moze byc bardziej niz jest normalnie😅).
A Ty czemu myslisz, ze bj? Kurcze na to nie zwracalam uwagi 🤔a moze tez.. no ale boje sie okropnie podać mu jajko..
Audrey no ja np dawalam do zupki warzywnej też 😊 np z cukinii czy dyniowej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 17:53
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Niedziela jest dniem jajowym, bo jemy jajecznicę na śniadanie. Często wtedy Julus miał masakrę z brzuszkiem. Wczoraj Np zjadłam jajo na kolacje i dziś widzę kropki za uszami. Zjadł tez jabłko ze słoika ale chyba mało prawdopodobne zeby jabłko uczuliło. Sama nie wiem... ja mało nabiału jem, ale jednak jem.. mleko do kawy owsiane, jogurty kokosowe lub sojowe ale masło używam i jem ser żółty. Dziś sobie pozwoliłam na normalny jogurt. Byłam na diecie bez bmk, ale nic nie wniosła. Może u nas chodzi bardziej o ilość tego białka 🤷🏼♀️
Dieta bez bmk nie do końca chyba jest dla mnie bo strasznie lecę z wagi... już ważę 52 kg gdzie przed ciaza było 58.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 18:07
-
No to rzeczywiscie mocno lecisz..
U mnie tez czasem sa re krostki nadal za uszami...🤦♀️ musze zastanowic sie czy nie w dzien jajowy..
U nas tez niedziela dniem jajecznicy, a sobora owsianki 🤣😅Adaś
-
Ansyc dziekuje za pamięć 😊
Ostatnio się nie odzywałam bo miałam roboty po pachy. Czytalam po trochu dzisiaj dokończyłam wiec się odzywam
U nas 14.03. Stuknęło 6 miesięcy i w tym samym dniu byl chrzest. W kościele wszystko ok, pod koniec teoche juz byk zmęczony starszak i maluch wiec marudzili ale nie było źle. W domu na czas obiadu malutki spal wiec super. Obudzil się na deser i tort wiec idealnie. Nie wiem co u Was dzieci dostały na prezenty, ale u nas jeden byl szok. Dostal krzeselko (kinderkraft fini - polecam) jakieś zabawki, kosmonautę pluszaka z metryczka wyszyta, od starszyzny kasę itp. I uwaga Pismo Święte! Nie wiem szczerze mówiąc na hugo polroczniakowi pismo Święte. Na komunie to może jeszcze ale na chrzest? No mniejsza. Viesze się ze juz po. Bylo fajnie, chrzestny ze Szwajcarii dojechal wiec bylo Oki ale zmęczona jestem do dzisiaj ...
Opowiadacie o rozszerzanie diety. My z mężem ciągle mówimy ze starszak slabo jadl a swietnie spal a maluch na odwrót. Swietnie je ale kiepsko sypia. Rano je maly sloik owoców plus 2 czubate łyżeczki kaszki mannej lub owisianej. Jesli nie sloik to podobna ilość sama robie. Na obiadek pol dużego sloiczka. Kolacje to różnie. Albo wcale albo podobnie jak sniadanko. W międzyczasie mm. Od rozszerzania nie karmie juz piersią.
Używałam różnych sliniakow, ostatnio sylikonowe z kieszonka. Wodę staram się podawać z doidy. Czasami coś wleci ale kiepsko idzie. Jogurtow nie podawałam. Jakie dajecie? Jajko tez podam ale może za 3 -4 tygodnie. Ogolnie moje dziecko woli konkrety za mlekiem chyba nie przepada...
Waga to niecałe 8 kg nie wiem dokładnie bo od szczepienia troszke minęło. Kolejne w połowie kwietnia.
Wczoraj bym chyba ostatni spacer w gondoli bo królewicz za mało widzi i się denerwuje. Także dzisiaj wyprałam. Zobaczymy jak będzie.
Drzemki to u nas nie zawsze ale często wyglądają tak: 1,5h pierwsza potem zasnie miedzy 13.30 a 14 ale o 14.30 musze go jbudzic bo jadę po starszaka do przedszkola. To jest straszne ale coś nie wychodzi mi przestawienie tych godzin drzemek 😐 potem albo do wieczora wytrzyma a jak nie to jeszcze drzemka pol godzinki. Zasypia różnie. Staramy się okolo 20 zeby oba smyki spaly ale bywa różnie.
Pytanie w kwestii starszaków. Zna ktoś jakas grę na komputerze z użyciem myszki? Jakas najlepiej matematyczna? Moj synek nie umie jeszcze korzystać z komputera. W czerwcu slonczy 4 lata. Chcemy go troche wdrożyć bo chce go zapisać na angielski online z native speakerem no i do tego musi jako tako ogarniać np. Zakreślanie kolek czy coś..
Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Audrey pamiątki typu srebrny obrazek Święty z tyłu z dedykacją czy małe kolorowe wydanie biblii dla dzieci z modlitwami to mamy i jest super. Serio. Ale to jest olbrzymia księga stary i nowy testament. To oczywiście nic złego ale zszokowało mnie to po prostu 🙂no nic... trafi na półkę moze Michu za parę lat zajrzy.Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Pogoda zazdroszczę wagi też bym tak chciała lecieć ale niestety u mnie raczej w górę. Może warto sprawdzić tsh?
Ja podawałam do zupek kaszę jęczmienna jaglana i manna i ok. Ktoś też pisał wcześniej o surowym jabłku i ja podawałam było ok w sumie to nawet by mi do głowy nie przyszło żeby jabłko gotować nawet ostatnio wpadłam na pomysł żeby starkowac do tego surowego jabka marchewkę również surowa ale jednak tego nie zrobilam. Mojemu idzie już 8 miesiąc wiec podam mu jajko w weekend i jakiegoś jogurta i powielam pytanie jakie jogurty polecacie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 23:28
Pogoda lubi tę wiadomość
-
Ptysio ja zaszokuje bardziej.. Na SWÓJ chrzest dostałam książke kucharską! Z piękną dedykacją: Z okazji Chrztu Świętego bla bla Dodam jeszcze tylko, że gotowanie już od najmłodszych lat stało się moją pasją, a później wykonywanym zawodem ale broń Boże nie sugeruj się moim przypadkiem haha To czysty przypadek z tą książką
Ja jeszcze nie dawałam kaszy typu jęczmienna, ale faktycznie - wypadałoby Amela je na śniadanie kaszki typu owsiana, jaglana czy manna. Na wodzie, z dodatkiem musów owocowych. Jeśli chodzi o jogurt, to chyba obojętne.. jogurt to jogurt. Oby nie miał cukru
Dziewczyny, myślicie, że mogę zapisać Amelę na to Boxsero tak za miesiąc? Nie będzie za wcześnie zważając na to, że wczoraj dostała Prevenar? Niby te dwa szczepienia można łączyć i podaje się oddzielnie tylko dlatego, że po Boxsero więcej NOPów stwierdzonych.. Tak się zastanawiam.. chyba wolę ją zabezpieczyć chociaż pierwszą dawką jak najwcześniej. Ogólnie to po tym wczorajszym szczepieniu jest dość spory obrzęk i zaczerwienione miejsce, także u nas też soda poszła w ruch. Audrey po jakim szczepieniu robiłaś Agatce te okłady?
Aaa jeszcze co do gier. Na pewno znajdziesz jakieś przeglądarkowe wpisując w google: gry dla dzieci np. pierwsze co mi się wyświetliło - https://www.gry.pl/gry/matematyka
Ale z tego co ja kojarzę, u mnie w rodzinie wszystkie dzieci zaczynały przygodę z komputerem od gry memory Może znajdziesz z cyferkami? Fajne jest też to: https://www.gry.pl/gra/just-get-10 łączy się cyferki w paryPogoda, Ptysio lubią tę wiadomość
-
Zabka mysle jak Leila, ze chyba obojetnie jaki byleby sklad byl fajny czyli mleko +kultury bskterii. Nie zaden cukier czy mleko w proszku.
Nie wiem czy teraz ale np mi znajome chwala takie serki Piratki, chyba sa w Lidlu. Ale nie pamietam czy je chwalily, ze dawały od poczatku czy po skonczonym roku. To juz taki serek anizeli jogurt. Trzeba by spojrzec w sklad, bo tam chyba mowily, ze już pojawia sie cukier..
U nas Adas stal się blw na całego 😊 papki z lyzeczki tez chce ale... sam chce trzymac lyzeczke albo chce zgarniac z niej raczka jak ja ja trzymam 😅
Ktos pytal jak idzie picie wody. To u nas super. Az jestem zaskoczona, bo lubi i z otwartego kubka ale i bboxa. Tylko nie daje mu ich zupełnie samodzielnie do trzymania, bo ostatnio zrobil sobie zabawe, ze tylko dostanie do reki to rzuca o podloge 🤦♀️ i smieje sie.. ale dziurawa brida jest i u nas. Mimo to pije naprawde ladne ilosci.
I stwierdzam, ze jak przed rozszerzaniem byl czasem problem z kupa tak teraz jest bez problemu codzienne, albo i 2.
Ptysio tez zdziwilabym sie z takiej wersji 🙈Pogoda, Ptysio lubią tę wiadomość
Adaś
-
Leila, ja podam Boxsero za 2 miesiące żeby odczekać te 8tyg. Szczepir na meningokoki z tego samego powodu co Ty - nop, siostrzeniec miał i masakra, 3 dni gorączka i nie to dziecko, wrócił do się nie jakoś po 5-6 dniach.
Co do obrzęku, szczepilismy infanrix, wcześniej zero obrzęków, dopiero przy tym. Ani doda ani ocet nie pomogły, posmarowałam altacetem w k9ncu i po nocy zniknęło. -
Żabka tsh robiłam jakieś 2 msc temu i było Ok, ale za miesiąc znów muszę sprawdzić. Super ze Wam tak dobrze idzie rozszerzanie diety jogurt bieluch jest całkiem niezły, a z owocami fruvita z biedry jest bez cukru także całkiem niezle.
Polecam Wam grupę na fb żywieniowo. Mnóstwo informacji tam jest
Leeila ktoś Ci wywróżył przyszłość ta książka kucharska 😂 -
Aina w czasach tych prawdziwych dinozaurow to moja tesciowa rozszerzyła diete przrd skonczonym 4. I to byl stamdard, bo cyc byl krótko. I podobno kobiety szybko dawaly jaja i mleko. Az tesciowa dziwi sie, ze my jeszcze nie dajemy 🤣
Pogoda dzieki za polecenie, zaraz lece zobaczyc..Adaś
-
joana wrote:Aina w czasach tych prawdziwych dinozaurow to moja tesciowa rozszerzyła diete przrd skonczonym 4. I to byl stamdard, bo cyc byl krótko. .
joana lubi tę wiadomość
-
erre wrote:Tu jest cały artykuł odnośnie jogurtów:
https://rozszerzaniediety.pl/jaki-jogurt-dla-niemowlaka/
Quote:Idealny jogurt powinien zawierać jedynie: mleko i żywe kultury bakterii (jeśli w składzie jest śmietanka lub białka mleka, to też jest ok).
Czyli tak jak myślałam, Piątnica pierwsza na liście. Dzięki erre. -
Chmurka, przerobiłam ze starszakiem chyba wszystkie dostępne paracetamole i podpasował tylko Hasco smak pomarańczowy. Co prawda zawiera cukier, ale stwierdziłam, że skoro nie karmię tym dziecka całymi dniami, to nic się nie stanie, a dziąsła można obmyć wacikiem.
Chmurka lubi tę wiadomość