!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Chmurka, zdecydowanie nie ma się co martwić. Przynajmniej ja z własnego doświadczenia to pisze 🙂. Córka długo, długo nie chciała nam jeść stałych posiłków. A jak już jadła to naprawdę znikome ilości. Pediatra cały czas powtarzała, żeby nie nie martwić. Jeśli dobrze przybiera, nic jej nie dolega, jest radosna, ma siłę do zabawy, dobrze się rozwija i wyniki krwi ma w normie to próbować ale nie przymuszać. No i faktycznie zaczęła jeść więcej dopiero w okolicach półtora roku albo nawet dwóch lat. Mleko mogła pić przez cały czas 😅. Oczywiście na początku się trochę martwiłam ale uspokajało mnie , że właśnie Amela dobrze przybiera na wadze, nie choruje, świetnie się rozwija. Teraz je normalnie. Fakt, że jest wybredna ale u niej mięso to podstawa więc o niedobory żelaza się nie boje 😅.
Igor je zazwyczaj rano kaszkę (ale naprawdę bardzo malutko , bo jakoś rano nie ma apetytu), później obiad (podajemy grudki), podwieczorek staram się jakiś owoc ale nie zawsze chce jeść więc albo to co zostało z obiadu albo jakiś słoiczek otworzę albo jakiś jogurt- różnie.
Co do pierwszych bucików ja bardzo , z całego serca polecam attipasy. Kupiłam Amelii jak zaczęła chodzić (przed rokiem) i były super. One są takie śmieszne ale super dopasowaly się do stópki. Z Amela miałam problem bo ona ma szeroką i wysoką stopę więc ciężko było dobrać buty , które ja nie upijaly i można było włożyć na stopę. Na te pierwsze kroki na podwórku sprawdziły się świetnie. Później kupiłam Elefanteny i Amela do tej pory nosi z tej firmy. Igorowi też już zamówiłam attipasy ale nie po to, żeby z nich chodził a z myślą o wózku i jak go puszczam na trawę żeby nie raczkował w skarpetach 🙈.29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Chmurka tak bardzo Ci współczuję... masakra!
Katwie bardzo mi przykro z powodu dziadka. W życiu zawsze się coś kończy zeby mogło zacząć się coś nowego... będzie dobrze
U nas rano kaszka i owoce w różnej proporcji
Potem obiadek zwykle sloivzki to wtedy pol dużego. Może to nie do końca dobre ale skuteczne. Jesli któryś obiadek nie przypadnie mu dk gustu to dodaje do niego kawałeczek rozgniecionego banana i zjada ze smakiem jakbym podała co innego. Kolacja to podobnie jak śniadanie ale staram się zeby to były inne owoce lub inna kaszka. Przekąski czasami chrupek czy ryzowy wafelek z hippa. Od czasu do czasu robie różne rzeczy z alaantkowe no. Buleczki, placki puerozki, frytki z batatow itp.
Mleko głównie w nocy w dzień mało...
Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Amela raz dostała chrupka (oczywiście z mojej ręki, bo bałam się, że ułamie kawałek i się udławi 🙈🤣) to tak średnio była nim zainteresowana.. ale też powoli przechodzimy do grudek, także myślę, że małymi kroczkami do celu. Miękkie warzywa typu brokuł w kawałku są oglądane, rozgniatane i wywalane za burtę 🙈 i przy tym mina w stylu: poj.bało Cię? Taka miękka zabawkę mi dajesz? 🤣 Jeszcze do niedawna jakąkolwiek grudkowata konsystencja powodowała cofkę, ale jajecznicę zjada czyli jest lepiej 💪
Mleko po przebudzeniu, do drzemek x2, na noc. To są takie porządne karmienia do syta. Oprócz tego oczywiście w nocy open bar i czasami w ciągu dnia po posiłku lub w trakcie zabawy coś tam sobie pociumka. Ale ogólnie kocha jedzenie 😃 kaszka na 200ml płynu jest pochłaniana w całości, na obiadek objętość małego słoiczka, jogurtu zjada 3/4 albo tubka Bobovity 80g
Chmurka masakra.. 😭😭 straszne to wszystko..Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2021, 11:22
-
Chmurka wrote:Moja mama ma koronawirusa. Chrzciny odwołane, wszyscy na kwarantannie
-
Katwie współczuję z powodu dziadka.
Chnurka niefajnie. Czyli ten katar to korona? Zdrówka dla Was.
Darika elefanten fajne, mają tylko jedną wadę, nie mają profilowanej wkładki.
Ja na pierwsze buty zawsze kupowałam emele i Maksowi pewnie też je kupię. -
Chmurka, współczuję sytuacji Zdrówka dla mamy i rodziny.
U nas kaszki są rano i to jest jedyny posiłek, którego ja nie cierpię podawać, bo wszystko jest upaprane kaszką I robię na 50ml, chyba raz się zdarzyło, że zjadł całą... W ciągu dnia je przekąski, które robię z dziecięcych przepisów. Obiadki też robię z przepisów albo podaję słoiczek i zjada te 190g, ale też zależy od smaku, bo czasami gardzi. Generalnie jak widzi kogoś z jedzeniem, to wyciąga rączkę i kłapie dziobem. Nadal kp 6-11 razy dziennie
-
Okurła Chmurka ale pech!! A Malutka ostatnio marudna i miala temp.. jak i Wam wyjdzie korona to znaczy,ze i ona miala/ma. Msze to soe przelozy,spoko ale co z cateringiem???
Katwie Ty jestes najdzielniejsza mama ze wszystkich mam a jesli rodzice chcieli zmieny domu na mieszkanie no to szacun bo wnsumie mowi sie,ze starych drzew sie nie przesadza.
Co do jedzenia to ja Wam powiem,ze mowi sie,ze grudki sa trudniejsze niz kawalki dla dzidcka i ja sie z tym mega zgadzam. Szymek jako jeden z ostatnich na forum zaczal wreszcie cos tam zjadac bo nie chcial, plul, ciezko bylo. A teraz je chetnie rozne rzeczy jesli maja wlasnie jakies kawalki a nie papki (jemu najbardziej smakuje to,co my normalnie jemy, sloiczek zje mniej chetnie niz zupe moja haha), nauczylam(znaczy Szym dslej sie uczy bo czasem sie zachlysnie i kapszle, czasem przez.brode poleci.. ) pic z kubka/szklanki a ostatnio nawet zdarza mu sie pociagnac z tubki jak ze slomki
Cos jeszcze mialam napisac ale zapomnialam...Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Julson chrupki wciąga w sekundę, chleb tez zje. Brokułem się bawił 😆 ale jak mu dałam słoik z grudkami to odruch wymiotny miał i się krztusił. Kaszki i papki wsuwa. Ale muszę mu częściej dawać grudki zeby się przekonał. Z doidy mu rzadko daje pic bo więcej rozlewa niż pije. Wiem wiem powinnam podawać częściej 🤦♀️
-
Wrócę do tematu zatkanego kanalika. Tak mnie biście bolał, ze płakałam z bólu przy karmieniu. W końcu mąż mi wyssał aż krew poszła, ale ulga niesamowita 🥰 bo bolało mnie nawet jak materiał bluzki dotykał brodawki, a stanika nie było opcji założyć.
-
Chmurka masakra obyście łagodnie przeszli ❤️ Głupie to jest ze Ty będziesz mieć kwarantannę dłużej, bo Ci wyszedł negatywny test. Jak się czujesz ?
-
Moja ośmiomiesięczna pannica
[url=
Chmurka dużo zdrowia dla Was!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2021, 09:43
Pogoda, DarlAa, Chmurka, Ptysio, pap86, Krokodylica, edka85, erre, katwie27, ancys85, Asia000, joana lubią tę wiadomość
-
O Leila, ale fajnie! A ona sama już tak z czworaków usiadła, czy ty ją sadzasz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2021, 22:06
Leeila26 lubi tę wiadomość