X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Patutka przexiez rece nogi widac tez na zwyklym badaniu. A jak cos jest nie tak z jakims narzadem to co zrobisz? Bo jesli nie masz w planach usuniexia to to wszystko tez wyjdzie na polowkowych.
    Nie chodzę na usg co miesiąc. Miałam usg jakiś spory Czad temu :)
    Więc to nie było tak wszystko widoczne

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    No ale ja tego i tak nie rozumiem...
    To jest placówka medyczna...
    To teraz do jakiegoś maja mam byc bez opieki lekarza?
    Bo na prywatnego nie mam...
    Ja rozumiem wirus itd, ale tam akurat było wejście tylko dla ciężarnych..
    To akurat dziwne. Czyli to nie jest taki szpital że jest i ginekologia i inne odziały tylko sam ginekologiczny?

Szpitale obecnie wstrzymują przyjęcia planowe, planowe operacje, po to żeby mieć wolne miejsca na epidemię.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    No ale ja tego i tak nie rozumiem...
    To jest placówka medyczna...
    To teraz do jakiegoś maja mam byc bez opieki lekarza?
    Bo na prywatnego nie mam...
    Ja rozumiem wirus itd, ale tam akurat było wejście tylko dla ciężarnych..
    No ale dzisiaj jesteś w końcu umówiona na tą wizytę tak?

Kotka, gdyby to badanie nie było ważne to raczej nie byłoby obowiązkowym badaniem w ciąży prawda? To ważne badanie. Jakby były poważne wady to rodzice mogą zdecydować się na aborcję, chociaż to weryfikuje sytuacja w której się znajdujemy.
    Moja znajoma na genetycznych dowiedziała się że jeden z jej bliźniaków nieżyje a drugi ma większość narządów poza ciałem. Naprawdę miałaby chodzić 2 miesiące z tymi maleństwami w brzuchu nie wiedząc co się dzieje? Bo waże jest dopiero połówkowe? Mam trochę odmienne zdanie.

Patutka, Freja000, to_tylko_ja lubią tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z tobą Audrey, pierwsze prenatalne jest bardzo ważne, zwłaszcza dla osób które dopuszczają możliwość terminacji ciąży w razie nieprawidłowości.

Freja000, to_tylko_ja lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    No ale dzisiaj jesteś w końcu umówiona na tą wizytę tak?

Kotka, gdyby to badanie nie było ważne to raczej nie byłoby obowiązkowym badaniem w ciąży prawda? To ważne badanie. Jakby były poważne wady to rodzice mogą zdecydować się na aborcję, chociaż to weryfikuje sytuacja w której się znajdujemy.
    Moja znajoma na genetycznych dowiedziała się że jeden z jej bliźniaków nieżyje a drugi ma większość narządów poza ciałem. Naprawdę miałaby chodzić 2 miesiące z tymi maleństwami w brzuchu nie wiedząc co się dzieje? Bo waże jest dopiero połówkowe? Mam trochę odmienne zdanie.
    Udało się w innym szpitalu, z którego po prostu nie zrezygnowałam i przez szpital z córką nie odwołałam wizyty.
    Więc idę dzisiaj tak, ale nie tam gdzie ciąże prowadzę :(

Jestem Twojego zdania. Ja niestety dziecka nie trzymałabym w takiej sytuacji jeszcze 2 miesięcy.

Dla mnie jest ważne bo po pierwsze nie latam jak poparzona na usg co 3 tygodnie, a po drugie ważne bo pokazuje jak coś już pierwsze nieprawidłowości.

Moja przyjaciółka urodziła syna z zespołem suszonej śliwki. Dzięki genetycznym w 14tc chłopczyk miał operację w 16 Tc gdzie pobudzili pęcherz do pracy itd bo by nie przeżył do porodu.

2016 🩷

2020 🩵

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey ale takie rzeczy widac na zwyklym usg.
    W Niemczech to nie jest obowiazkowe badanie i tak jak wspominalam lekarze przestrzegaja przed tym badaniem.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialam cie tylko pocieszyc ze to naprawde nie jest jakies wazne badanie*. Polowkowe juz tak.

* Ja tych badan nigdy nie robilam i znam wiele osob ktore tez nie robily (i takie ktorym to badanie przynioslo wiecej szkody niz pozytku)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I uwazam ze te badania bylyby calkiem ok gryby nie to durne okreslanie prawdopodobienstwa jakichs chorob genetycznych.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli Patutka prowadzi ciążę na NFZ to równie dobrze I prenetalne może być jej pierwszym badaniem USG (wiem, że chyba tak nie jest).

W UK robią prentalne 1 trymestru wszystkim.

Patutka lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Jeśli Patutka prowadzi ciążę na NFZ to równie dobrze I prenetalne może być jej pierwszym badaniem USG (wiem, że chyba tak nie jest).

W UK robią prentalne 1 trymestru wszystkim.
    No ja prowadzę tylko na nfz.
    Co prawda raz byłam prywatnie, no i 2 razy miałam ze względu na nie pojawiający się zarodek, z czego 1 było na IP co miałam plamienie.

Dla mnie to badanie jest bardzo ważne i moim zdaniem takich rzeczy odwoływać nie powinni....

2016 🩷

2020 🩵

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży przytyłam 12 kg., które zrzuciłam w dniu porodu; jedynie został nadmiar skóry na brzuchu, który szybko zniknął, a po 2 miesiącach kupowałam spodnie w rozmiarze 36 (rozmiar mniejszy niż nosiłam przed ciążą).
    W drugiej, bodajże 8 kg.

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już pisałam wcześniej, dla mnie również pierwsze badanie prenatalne jest ważne.
    Myślę, że aparatury do USG w gabinetach ginekologicznych nie są tak dokładne, no chyba że mega nowoczesny gabinet i sprzęt, zresztą badania prenatalne wykonują lekarze z uprawnieniami.
    Poza tym drugie badanie prenatalne wykonuje się jak dobrze kojarzę między 18 a 23 tygodniem ciąży więc ogólnie ma się mało czasu na ewentualne działanie.

Patutka szkoda, że nie zaproponowali Ci jakiegoś innego terminu, albo rozwiązania, ach ta nasza służba zdrowia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2020, 14:58

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka a co z córką? Przeszła jej ta biegunka?

• Patutka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Patutka a co z córką? Przeszła jej ta biegunka?
    Dziękuję że pytasz.
    Koło 21 były wymioty z 4 razy, w nocy czuwał przy niej mąż już wymiotów nie było, sama biegunka.
    Nad ranem 39 także poczekam jeszcze mam nadzieję, że to rota po prostu.
    Od rana normalnie już je, narazie gorączka się nie pojawia 😊
    Ani biegunka i wymioty. Mimo izolatki pewnie załapała coś w szpitalu 😒

2016 🩷

2020 🩵

• Patutka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ancys85 wrote:
    Jak już pisałam wcześniej, dla mnie również pierwsze badanie prenatalne jest ważne.
    Myślę, że aparatury do USG w gabinetach ginekologicznych nie są tak dokładne, no chyba że mega nowoczesny gabinet i sprzęt, zresztą badania prenatalne wykonują lekarze z uprawnieniami.
    Poza tym drugie badanie prenatalne wykonuje się jak dobrze kojarzę między 18 a 23 tygodniem ciąży więc ogólnie ma się mało czasu na ewentualne działanie.

Patutka szkoda, że nie zaproponowali Ci jakiegoś innego terminu, albo rozwiązania, ach ta nasza służba zdrowia...
    Dla mnie też są bardzo ważne już teraz to. Po prostu moim zdaniem placówki medyczne mimo wszystko nie powinny odwoływać opieki ciężarnych.

I właśnie byłam umówiona do człowieka który robi tylko badanie te trymestralne, żadnych innych.

Tu niby też jestem umówiona do osoby, która robi tylko usg.
    No zobaczymy jak to będzie, idę pod prysznic, wskakuje w kiecke no i będę jechać na 17.
    Ciekawe czy wpuszcza męża z córką.
    (idę do placówki gdzie są tylko ciężarne, żeby nie było że dziecko narażam ale nie mamy jej z kim dziś zostawić)

Swoją drogą u nas w Warszawie są odwołane nawet porody z mężem... Masakra jakaś, mam nadzieję, że do września wróci to do normy :p

Niestety nie zaproponowali. Pani mówiła na wszystko nie wiem/ będziemy się kontaktować.
    Najśmieszniejsze jest to po prostu że odwołali mi też zwykła wizytę za 14 dni u ginekologa 🤣

2016 🩷

2020 🩵

• Freja000 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 11:54

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mevr_A czekamy na wiadomość ... ;)

Mevr_A lubi tę wiadomość

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:
    Kotka, ale Ty chyba piszesz o badaniu Pappa, tak? A Patutka o usg 11-14 tygodni. To ważne badanie.
    Nie. Ja piszę o badaniu usg.
    Nie robiłam żadnej pappy itd.

Chodzi o klasyczne usg 1 trymestru.
    Je odwołali i Pani w rejestracji powiedziala że nie jest ono ważne....
    O że je odwołują....

2016 🩷

2020 🩵

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:
    Kotka, ale Ty chyba piszesz o badaniu Pappa, tak? A Patutka o usg 11-14 tygodni. To ważne badanie.

Nie, ja pisze o badaniu usg okreslajacym przeziarnosc karkowa i nos ktore potem zestawia sie lub nie z badaniem pappa i okresla prawdopodobienstwo wystapienia wad genetycznych.
    A reszte moim zdaniem mozna sprawdzic na polowkowym.

Jak ktos chce to robi. Ja tylko uspokaj niezrobienie tego badania niczym nie grozi (chyba ze ktos chce usunac ciaze jo to akuraz tutaj to badanie byloby zalecane, choc w sumie tez bez sensu bo to trzeba potem ootwierdzac bo to daje tylko i wylacznie prawdopodobienstwo wystapienia wad gen. a nie odpowiedz na to czy sa one czy ich nie ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2020, 16:31

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    No ja prowadzę tylko na nfz.
    Co prawda raz byłam prywatnie, no i 2 razy miałam ze względu na nie pojawiający się zarodek, z czego 1 było na IP co miałam plamienie.

Dla mnie to badanie jest bardzo ważne i moim zdaniem takich rzeczy odwoływać nie powinni....
    A to przysługuje Ci USG prenatalne na NFZ?
    Jak z Twoją pracą tak w ogóle? Bo pamiętam, że miałaś jakieś problemy.

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ