!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Anika, gratuluję udanej wizyty!
Joana, bez problemu można w nich usiąść, ale rzeczywiście można zamówić dwa rozmiary i zwrócić, bo w Lidlu są zwroty za darmo.
Też się zaczynam bać, że będzie jakiś problem z wizytą, a jest dopiero za 2 tyg...Anika lubi tę wiadomość
-
Audrey wrote:Nigdy o czymś takim nie słyszałam :o
To sie nazywa pseudokrup bo krup albo podglosniowe zapalenienkrtanie bo inaczej blonica.
https://www.mjakmama24.pl/dziecko/zdrowie/pseudokrup-przyczyny-objawy-leczenie-aa-oUrF-n1JR-1eLf.html
Tez o tym nigdy wczesniej nie slyszalam ale jak moja corka dostala takiego kaszlu to sobie wygooglowalam i na drugi dzien potwierdzilam u lekarza. Ja nie pojechalam na IP bo dla mnie to jest absolutnie absolutna ostatecznosc ale z roznych for wiem, ze ludzie z tym najczesciej jada albo dzwonia po karetke i napewno nie zostana zignorowani. W szpitalu/karetce dziecko dostaje steryd w zastrzyku.
Ja czuwalam do rana i uspokajalam dziecko, a rano pojechalam do lekarza. Dostala recepte na inhalacje (sterydem) ale poniewaz nie mam inhalatora to wymusilam na lekarce recepte na czopki (ale mi ich nie polecala bo jak powiedziala nigdy ich nie uzywala). Ja natomiast zadzwonilam do lekarki w De i ta kazala czopka dac co zrobilam.
Jak narazie (pol roku) to sie nie powtorzylo ale wiem, ze sa dzieci ze sklonnosciami.
Naprawde zawalu mozna dostac jak sie pierwszy raz ten kaszel slyszy i jak sie pozniej dziecko dusi.
-
maja2024 wrote:Ja mam nadzieję, że mi genetycznych nie odwołają, mam w środę. Póki co tylko szkoły i przedszkola na 5 tyg. mają zamknąć.
KotkaPsotka3 Ty mieszkasz w Niemczech ?
Tak. Ale teraz jestem w Polsce u rodzicow juz od 2 tyg. Dzisiaj dojechal maz i zostajemy jeszcze max 3 tyg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2020, 16:58
-
ancys85 wrote:Gratuluję udanych wizyt!
Moje dzieciaki już wiedzą, syn liczy na brata, a córa mówi, że w brzuchu mamy jest lala🤣
KotkaPsotka3 ja też nie słyszałam o czymś takim, o bezdechu owszem ale o pseudokrupie nigdy.
No to teraz juz bedziecie wiedziec. Dlatego to napisalam. A nie jest to przypadlosc rzadka jak sie okazuje.
Jeszcze z takich porad ciotki klotki to wam napisze o czyms o czym tez nigdy wczesniej nie slyszalam i pozostaje to u dzieci bardzo bardzo dlugo niezdiagnozowane albo zle zdiagnizowane.
Mutyzm wybiorczy - dziecko jest normalne, umie mowic, gada w domu duzo i ladnie a w przedszkolu a potem w szkole nie mowi nic i do nikogo. To nie jest niesmialosc! ani problemy logopedyczne. Dziecko nie potrafi wydusic slowa do obcych (w ekstremalnych przypadkach nawet do dziadkow). Kiedys to bylo nieznane zjawisko lub bagatelizowane. Ludzie tez dlugo tego nie zauwazaja bo odbieraja dziecko ze zlobka a ono normalnie gada. Wielu psychologoe sie na tym nie zna nawet. Ale to dosc rzadkie zjawisko aczkolwiek jak sie czlowiek zastanowi to moze sobie przypomni ze takie osoby zna lub znal w pkolu, szkole etc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2020, 17:49