!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Maja gratuluję dobrych wieści z wizyty.
Ptysio ale z tego co pamiętam w drugiej ciąży na krzywej cukrowej jeden z pomiarów wyszedł mi trochę zawyżony a mój ginekolog powiedział że nie ma tragedii i spoko i tyle.więc z powodu jednego lekko zawyżonego wyniku stwierdzać cukrzycę ciążowa? Nie znam się na tym ale wydaje mi się to dziwne.
Ptysio, maja2024 lubią tę wiadomość
-
Maja pytalas o moje cisnienie. Mam w spoczynku (15min siedzenia na kanapie) 130/80-135/85.to jeszcze norma ale i tak mi poznien wywali. Gin mowi,ze te wahania najgorsze bo w spoczynku mam wysokie a przeciez jak przejde sie po domu, cos zrobie czy wejde na pietro to cisnienie skacze. Tym razem to nie jest cisnienie indukowane ciązą tylko mi sie po prostu zaczyna nadcisnienie (jestem obciazona genetycznie-ojciec ma nadcisnienie i tysiac wspolistniejacych chorob). Pierwszy trymestr juz za mna wiec sie zgodzilam na ten dopegyt.tak to bym jeszcze walczyla zeby nie brac. No i puls mam wywalony w kosmos. (Bez ciazy 90 a teraz juz 102a nawet 120...masakraaa).
A cukier z poniedzialku na czczo tez mam 99,1(norma dla ciezarnych 99😂). Jezcze sie okaze,ze i cukrzuce bede miala to sie bardzo ucieszeSzymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Krokodylica wrote:Maja gratuluję dobrych wieści z wizyty.
Ptysio ale z tego co pamiętam w drugiej ciąży na krzywej cukrowej jeden z pomiarów wyszedł mi trochę zawyżony a mój ginekolog powiedział że nie ma tragedii i spoko i tyle.więc z powodu jednego lekko zawyżonego wyniku stwierdzać cukrzycę ciążowa? Nie znam się na tym ale wydaje mi się to dziwne.
A jak duże wtedy dziecko urodzilas?Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Qunai masz rację. Jesli chodzi o dodatkowy pomiar cukru to po tłustym jedzeniu nie sprawdzałam (Ale chyba sprawdze)natomiast po słodkim sprawdzałam po jakiś 20 minutach, po 1h i jakos 1,20h. Nie zauważyłam jakiś dziwnych skoków.
Jedyne co mnie dziwi to to że mając obiad na dwa dni jem to samo na obiad A cukier może się różnić o około 15 jednostek. No ale tłumaczę to sobie tak że ma znaczenie też co jadłam wcześniejMaluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Bez czekolady się da... Ale owoce? No masakra. Oczywiście jeśli diabetolog zabroni to i owoce wyklucze ala najpierw chce wiedzieć czy to konieczne. Mam tylko wewnętrzną walkę czy na NFZ zw szpitalu osobiście czy prywatnie telefonicznie...Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Dziewczyny, zaczęłam się martwić. Zamiast przybierać na wadze, chudnę. Mam już - 1.5 na wadze w porównaniu do wagi sprzed ciąży. Miałam lekką nadwagę, plus do tego odwieczna anemia, a teraz zaczęłam się martwić co z dzieckiem, czy mu nie zaszkodzę. Jem częściej ale mniej niż przed ciążą, bo nie jestem w stanie zjeść więcej. Z informacji które znalazłam wynika, że powinnam być teraz ok 3 kg na plusie, czyli jestem dobre 4 w plecy. A brzuch rośnie
-
Ouinai co ty mowisz??? 😱 moj ginek dzis na to powiedzial,ze bedziemy robic krzywą ale w odpowiednim czasie i nic wiecej. A na nastepna wizyte to w ogole zlecil tylko mocz i krew!
Krokodylica lubi tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
W 7tc cukier mialam ladny 76na czczo. Teraz wyszlo 99 (czy taki troche podniesiony mogl byc dlatego,ze dosc dlugo nie jadlam? Kolacje poprzedniego dnia zjadlam chyba dosc wczesnie i potem nic nie jadlam).Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
Ounai ma rację 99 to norma dla wszystkich oprócz ciężarnych.
N4dzieja, a który to tc? Ogólnie nie biorę do siebie tych widełek wagowych. Ja np jestem 1,5kg na plusie ale bmi mam 26 i cieszę się że nie tyje. Jem z głową, nie przejadam się, nie jem za dwoje więc Mała nie jest głodzona a ma tyle ile powinna mieć. U większych kobiet jest zupełnie inaczej niż u chudych. Chyba że cały czas wymiotujesz i waga leci w dół to faktycznie problem bo nie wiadomo jak dziecko to znosi. Byłaś dość dawno na wizycie, nie próbowałaś dostać się gdzie indziej?
Pytanie do mam dziewczynek ☺ jest sens kupować jakieś sukienki na 62/68? Będzie to jesień i zima więc nie wiem czy nawet będzie okazja żeby założyć, a nie wiem też czy to praktyczne ubierać już małą w rajstopki. Czy darować sobie i kupić coś bliżej wiosny gdzie będzie już ciepło a mała już większa? Bo nie chce niepotrzebnie kasy wydawać 😉 -
Dzień dobry 😊
W środę byliśmy na usg połówkowym. Tyle się działo po drodze, że piszę dopiero dziś.
Wszystko w porządku 😊
Maleństwo ma się dobrze, zdrowo rośnie, ma 310 g, serduszko bije 153 / min.
Jest śliczną dziewczynką 💜
Synek będzie miał siostrzyczkę, choć nastawil się na brata.
Ja nie mogę uwierzyć, że będę musiała nauczyć się kiedyś pleśc warkocze 😉
A Mąż chodzi dumny jak paw 😊
Oto nasza Królewna 💓
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2020, 07:02
ancys85, katwie27, Audrey, Chmurka, Pogoda, Anika, Ptysio, erre, Natalii, pap86, joana, Annia, Ounai, Asia000, edka85, Krokodylica, Domi1995, maja2024, Dave87, Dżoana12 lubią tę wiadomość
-
Audrey wrote:
Pytanie do mam dziewczynek ☺ jest sens kupować jakieś sukienki na 62/68? Będzie to jesień i zima więc nie wiem czy nawet będzie okazja żeby założyć, a nie wiem też czy to praktyczne ubierać już małą w rajstopki. Czy darować sobie i kupić coś bliżej wiosny gdzie będzie już ciepło a mała już większa? Bo nie chce niepotrzebnie kasy wydawać 😉
Ja urodziłam córkę w kwietniu więc przed nami dopiero były ciepłe dniale gdybym teraz we wrześniu rodziła dziewczynkę to jak najbardziej kupiłabym sukienki. Warto jednak zwrócić uwagę na wygodę dziecka przy jej wykończeniu, tj. czy z tyłu nie ma np. wiązań bo taki Maluszek głównie leży i musi być mu wygodnie. Zresztą nie wiem czemu wszystkim sukienki kojarzą się z masą falban i koronek 😁 piękne są też takie proste, dzianinowe i w dodatku bardzo ciepłe. Poza tym jak zamierzasz kupić kombinezon na zimę to już w ogóle nie martwiłabym się że Dzidzia zmarznie.
Ja uwielbiam stroić córeczkę, oczywiście nie na co dzień ale jest tak dużo fajnych ubrań (wcale nie musi być to sukienka) i masa dodatków, które wcale nie czynią z dziewczynek landrynek 😜
Moja uwielbia torebki, spinki i od jakiegoś czasu, falujące sukienkiWiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2020, 07:56