!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Audrey ja też mam problem z zatkanm nosem właśnie na wieczór głównie. Pomagam sobie inhalacjami z soli fizjologicznej czasem. A jak miałam bardzo mocny ten problem to sobie kilka dni inhalowałam solą 3% i mam wrażenie że jest lepiej. Tzn nos i tak się zatyka ale nie aż tak, bo wcześniej to w nocy to mysłałam ze się udusze czasem
-
nick nieaktualny
-
Ja mam okropne problemy w ciazy z katarem.. jeszcze to np po nocy katar ze skrzepami krwi, w ciagu dnia tez. Dzis np az po wydmuchaniu leciala mi krew.
Mialam lekarza o to pytac na następnej wizycie, bo mieszkam tez na wsi a mialam lekka alergie na pylki niektore i teraz mysle, ze to teraz nie pomaga..Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Audrey wrote:
Czy któraś ma ciążową niedrożność nosa? Najgorzej jest wieczorem i rano. A wyczytałam że będę mieć to do porodu a potem przejdzie. I nie wiem czy jest szansa że przejdzie szybciej? Bo mam to już od ponad miesiąca 😠
Ja mam w kazdej ciazy tak,ze mi sluzowka puchnie i jest bardziej unrwiona stad tez czeste krwawienia z nosa. Wydaje mi sie to normalne wiec nie pytalam o to lekarza.
Nie mam kataru ale nos mi sie ze tak wprost powiem zapycha sie glutami.
-
No mąż cały czas mówi "wysmarkaj to" a to się nie da wysmarkać, oprócz rana oczywiście. Po prostu naczynka tak rozszerzone że dziurka zatkana. W nocy to zawsze jedna zatkana, przewracam się na drugi bok to druga też się zapycha i muszę chwilę zaczekać by móc oddychać. Inhalacje nic nie pomagają więc już nawet nie próbuje. Ale liczyłam na to ze minie szybciej niż po porodzie 🤣
-
Ounai wrote:Ja mam to samo a rano jakby pół nosa kozami zapchane i też z takimi skrzepami. Wczoraj spać przez to nie mogłam. Koszmar. Nie pamiętam czy w 1 ciąży też tak miałamMikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
KotkaPsotka3 wrote:Mam pytanie- moze ktoras z was wie.
Ide w czwartek do gina (drugi raz w tej ciazy) i na badanie krwi (pierwszy raz). Przed pieresza ciaza bralam euthyrox 25mg bo mialam zawyzone nieznacznie TSH (innne parametry ok). Bralam go przez obie ciaze i kp az do listopada 2019 bo odstawilam i wyniki wyszly ok. A potem zaszlam w ciaze i o ethyroxi przypomnialo mi sie dopiero niedawno. Na wlasna reke zaczelam brac bez badan bo nie mialam jak zrobic.
Krotko: chce zrobic TSH w czwartek i chcialabym wiedziec jaki poziom mam bez brania euthyroxu. Jak myslicie na ile dni przed go odstawic?Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Freja, też nie wiedziałam że coś takiego jest. Do czasu jak jakaś aplikacja ciążowa pokazała "moze pojawić się u ciebie niedroznosc nosa". Zagłębiam się w to i faktycznie tak jest. Tylko u mnie jest suchy, żadnej wydzieliny, sama niedrożność dziurek. Tylko rano wydmuchuje, ale zawsze rano wydmuchiwałam.
Freja000 lubi tę wiadomość
-
Moja aplikacja ciążowa mówi w tym tygodniu o krwawieniach z nosa i obrzęku śluzówki, więc chyba coś w tym jest..
Za równy tydzień mam wizytę - nie mogę się już doczekać. To będzie kolejny, najdłuższy tydzien w moim życiu, a mała jak na złość pewnie będzie mniej się ruszać. 30 kwiecień połówkowe. Eh.. jak ja bym już chciała maj.. i być po wszystkim.
Co do tarczycy, ja miałam zlecone tylko to podstawowe badanie. Jeśli wyszło ok i nie miałam nigdy problemów, powinnam też sprawdzić te ft4, ft3? Lekarz nic nie mówił.. może się upomnieć? Mocz i morfologię robię jutro trzeci raz (teraz dodatkowo toxo i krzywa cukrowa). Nie mam zleconych żadnych innych badań póki co, np. choćby tarczycy właśnie. Upominać się za tydzień? -
Leeila26 wrote:Moja aplikacja ciążowa mówi w tym tygodniu o krwawieniach z nosa i obrzęku śluzówki, więc chyba coś w tym jest..
Za równy tydzień mam wizytę - nie mogę się już doczekać. To będzie kolejny, najdłuższy tydzien w moim życiu, a mała jak na złość pewnie będzie mniej się ruszać. 30 kwiecień połówkowe. Eh.. jak ja bym już chciała maj.. i być po wszystkim.
Co do tarczycy, ja miałam zlecone tylko to podstawowe badanie. Jeśli wyszło ok i nie miałam nigdy problemów, powinnam też sprawdzić te ft4, ft3? Lekarz nic nie mówił.. może się upomnieć? Mocz i morfologię robię jutro trzeci raz (teraz dodatkowo toxo i krzywa cukrowa). Nie mam zleconych żadnych innych badań póki co, np. choćby tarczycy właśnie. Upominać się za tydzień?
A jakie TSH Ci wyszło? Ja miałam robione FT3, FT4 i przeciwciała, ale mam niedoczynność tarczycy i nie wiem jak wygląda procedura jak nie ma problemów z tarczycą. Wydaje mi się, że jak jest TSH około 1 to nie ma potrzeby badać reszty, w tym standardzie też ich nie ma wypisanych.
Na krzywą cukrową dość wcześnie, mi lekarz mówił, że po 24 tygodniu zrobimy. Jaką miałaś glukozę na czczo?
Mówiąc o standardzie badań mam na myśli te zalecane przez ministerstwo, ja mam wypisane je w karcie ciąży. Wiem, że każdy lekarz ma swoje poglądy na to.08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
to_tylko_ja wrote:Do tej pory powinnaś mieć zrobione badania: morfologia, mocz, TSH, glukoza na czczo, toksoplazmoza Igm Igg, różyczka, kiła, HIV, HCV, grupa krwi. Ja robiłam jeszcze cytomegalię, ale to badanie nie jest w standardzie badań zalecanych, jednak dużo lekarzy je zleca.
A jakie TSH Ci wyszło? Ja miałam robione FT3, FT4 i przeciwciała, ale mam niedoczynność tarczycy i nie wiem jak wygląda procedura jak nie ma problemów z tarczycą. Wydaje mi się, że jak jest TSH około 1 to nie ma potrzeby badać reszty, w tym standardzie też ich nie ma wypisanych.
Na krzywą cukrową dość wcześnie, mi lekarz mówił, że po 24 tygodniu zrobimy. Jaką miałaś glukozę na czczo?
Mówiąc o standardzie badań mam na myśli te zalecane przez ministerstwo, ja mam wypisane je w karcie ciąży. Wiem, że każdy lekarz ma swoje poglądy na to.Jeśli była dobra to tak jak piszesz po 24 tygodniu.
Ounai - o której masz jutro? Będę trzymać kciuki!Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Ja z tych standardowych to nie mialam robionych rozyczki i hiv.
Ale tak samo Wy mialyscie wczesnie robiona cytologie a mi dopiero pobral na ostatniej wizycie. Więc pewnie hiv i rozeczke tez mi jeszcze zleci. Cytomegalii tez nie mialam robionej.
A na kazda wizyte prosi mnie o mocz i morfologie.
Teraz bede robila w czwartek..Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.