X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja zawsze myślałam że rozstępy to centralnie na brzuchu a tu na prawym boczku.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata, a to na pewno takie bóle ala miesiaczkowe? Bo mnie czasem też tak boli ale na gazy albo na dwójkę.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwalcie się co dziś na obiad robicie bo szukam inspiracji 😜😆

• fasolka86 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim.
    Nie udzielam się często, ale czytam Was codziennie.
    Gratuluję wszystkim mamusiom córeczek i synków. Z tego co czytam to głównie dziewczynki królują u wrześniówek.
    Jutro mam w końcu badanie połówkowe. stresuję się, bo nadal nie mogę uwierzyć, że udało się w końcu umówić na wizytę. Były z tym niezłe przeboje. Od 1 marca nie byłam u lekarza, pracuję z domu zdalnie i mało wychodzę, tylko na spacery. Niestety nawet mając dwóch lekarzy prowadzących nie udało się ominąć problemów. Mój lekarz na nfd całkowicie odwołał wszystkie wizyty. Nie przyjmuje nikogo. Pracuje tylko w szpitalu i zapewne to jest powodem jego decyzji. Niestety dzwoniąc do poradni 2 tyg temu Pani wzięła mój numer telefonu i obiecała, że lekarz zadzwoni i umówi się ze mną na badanie połówkowe. Niestety nie zadzwonił, więc wczoraj zadzwoniłam raz jeszcze. Pani poinformowała mnie, że lekarz jednak nie dzwonił do nikogo i wizytę mam odwołaną, bo sytuacja jest na tyle niebezpieczna, że nie ma sensu odbywać wizyt,, a jak coś będzie się działo to tylko szpital. No przyznam, że się zdenerwowałam. Byłam przekonana, że jednak wizytę 22.04 mam pewną, gdyż jest ważna i czekam tylko na telefon od lekarza. Niestety... Najgorsze jest to, że chciałam już tylko do tego lekarza chodzić do rozwiązania i urodzić w szpitalu, w którym on pracuje. Liczyłam na to, gdyż mu ufam, a teraz sama nie wiem...
    Mój drugi lekarz prywatny również ma tylko teleporady :( ale na badanie połówkowe umówił mnie bez problemu. Napisałam do niego, wyjaśniłam, że od marca nie mam wizyt, ale połówkowe usg jest dla mnie bardzo ważne i chcę, aby się odbyło. Zrozumiał to i wszystko załatwił. W sobotę o 10:20 mam wizytę. Bardzo się cieszę :)

Kolejna sprawa- położna. Zapisałam się do szkoły rodzenia. Myślałam, że znalazłam fajną położną, z powołania. Niestety też wygląda na to, że raczej zaufania do niej nie mam. Już na początku mnie od siebie odstraszyła. Poprosiłam ją o badanie, oczywiście płatne, aby sprawdziła czy jest wszystko pozamykane u mnie itd. Z początku kazała mi przyjść zapisać się do szkoły rodzenia i po formalnościach zrobimy badanie i opowie mi wszystko jak u niej wygląda prowadzenie ciąży. Przyszłam rano, zapisałam się do szkoły rodzenia i niestety nie miała jednak czasu na zbadanie mnie. "Innym razem".
    Jestem w szoku jak kobiety w ciązy w obecnej sytuacji są traktowane. 12 lat temu będąc w ciąży z córką czułam się lepiej zaopiekowana i mogłam liczyć w każdej sytuacji na pomoc lekarza. Teraz jest zupełnie inaczej.

Co do wyprawki to ja będę miała mnóstwo rzeczy od przyjaciółek- obie mają 2letnie córki.
    Oczywiście kupuję kilka rzeczy, mam już nawet część rzeczy dodanych do koszyka w sklepie online i jutro po wizycie chcę zrobić zakupy :)
    1. Laktator elektryczny
    2. Ciśnieniomierz ( wolę mieć w domu i mierzyć sobie sama ciśnienie, skoro ciężko się dostać do lekarza)
    3. Smoczki
    4. Butelka antykolkowa Dr. Brown's
    5. Kokon, kocyk, poduszeczka
    6. Otulaczek- moim zdaniem bardzo się sprawdza przy uspokajaniu noworodka
    7. Termometr bezdotykowy

Planuje również kupić kilka ubranek- głównie pajace i body rozpinanie z boku ( te nakładane przez główkę dla mnie odpadają).

Zastanawiam się tylko jeszcze jaki wózek wybrać i czy kupić nowy czy jakiś lepszy, ale używany. Jest taki wybór, że można oszaleć.

Co do ruchów dziecka- ja czuję od 16 tyg. Na początku bardzo delikatne muśnięcia. Teraz czuję się wyraźnie o stałych porach, głównie wieczorem.

ata89_______________ ja również czasami czuje bóle brzucha, ale staram się regularnie brać magnez i boli mniej. Pomaga mi również wtedy odpoczynek i kąpiel, ale nie gorąca tylko ciepła.

Miłego dnia wszystkim!

ae88538f61.png
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey. Ja to już sama nie wiem. Bo gazy swoją drogą mnie męczą. Może więc złożyło się jedno i drugie. Albo to faktycznie problemy trawienne a ja sobie wkrecam..
    Choć bóle jak na okres w trakcie dnia tez się pojawiaja dlatego staram się być czujna..

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie zrobily straszne rozstepy. Smarowalam sie roznymi kremami i olejkami. Mona mama i siostra nie mialy rozstepow.
    Do tego mam rozstep miesni prostych brzucha i wyglada to poprostu strasznie. Jestem tym zalamana. Przed ciaza mialam piekny laski brzuch. Teraz juz nigdy nie zaloze bikini a nawet obcislej bluzki (zaraz mi ludzie kolejnej ciazy gratuluja).

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z ciekawości - w jakiej dawce bierzecie magnez? Ile razy dziennie?
    Te bóle co wczoraj mi towarzyszyły już dzisiaj przeszły :D. Ale faktycznie, często jakieś tam pojawiają się - podejrzewam, że część z nich to efekt rozciągania się macicy, tych wszystkich wiązadeł itp :D póki co nie potrafię ich rozróżnić :/

Ja mam teraz wizytę we wtorek, 21.04 już dzwoniłam zapytać czy nie ma żadnych zmian i wszystko normalnie - na szczęście tak. Później czeka mnie połówkowe 30.04 też mam nadzieję, że nie odwołają :/.

To prawda, że ludzie wzbogacają się też na wirusie :/ Zaczęło się od żeli antybakteryjnych.. normalnie po 4zł, na początku pandemii nawet po 30 za taką samą pojemność :/. Teraz jeszcze dołączyli do nich ginekolodzy.. przykre to.

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się zrobił jeden rozstęp na piersi. Smaruje się dwa razy dziennie( brzuch, uda i pośladki i piersi). Rano balsamem palmers a wieczorem biol oilem
    Albo masłem kakaowym lub olejkiem migdałowym.

Ja też mam często różne bóle.bi wczoraj mi lekarz powiedział że to normalne. Nawet te okresowe jeśli nie są mega silne to żeby się nie martwić bo się macica rozciąga

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rozstępów to wydaje mi się że każda ma inne predyspozycje. Jedna się będzie smarować kilogramami olejków a i tak jej wyjdą a druga nic nie będzie robić i jej nie wyjdą... Ale myślę że dobrze jest nawilżać skórę mimo wszystko i dużo pić. Mi chyba zaczynają się pojawiać na wewnętrznej stronie ud. Ale w razie czego jest medycyna estetyczna ;)

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Ptysio, w ulotce faktycznie "co najmniej pół godziny przed posiłkiem z niewielka ilością wody".

Pogoda, ja mam mieć następne polowkowe więc ani myślę robić teleporade.

Czy miała któraś kosz Mojżesza? Many dom gdzie na piętrze jest strefa nocna a na dole dzienna. I nie wyobrażam sobie znosić na dół łóżeczka albo latać do góry po Małą jak zapłacze. Myślałam o dostawce i mieć ja na dole ale ceny za taką to kosmiczne. Chociaż na dłużej starczy. A kosz nowy że stojakiem wyjdzie 350zl na Dobre Liski🤔
    Chyba że trzymać ją w gondoli po prostu 🤔

Mi tak endokrynolog zleciła. 30 min po tavletce można jeść, jak się sporadycznie zdarzy krócej to tragedii nie ma. No i mówiła że najlepiej popijac kilkoma lykami wody więc się zgadza.

A Pro po rozstępów to na w poprzedniej ciąży używałam kremu dla ciężarnych Ireny eris pharmaceris i czasami bio oil. Pod koniec ciąży miałam tylko kilka ,,paseczkow" rozstepowych. Natomiast jak urodziłam i zobaczyłam brzuch w lustrze to jak to mąż opisał mam tygrysi brzuch. Ale te rozstępy są pamiątka po takim wspaniałym prezencie że trudno trzeba z tym żyć. No i teraz są bladziutkie. Żeby uspokoić pierworodki- nie każdy takie będzie miał. Ja poprostu mam predyspozycje do rozstępów. Dermatolog mnie uprzedziła że jak mam predyspozycje to one i tak wyjdą ale warto smarować żeby były mniejsze i szybciej się,,zagoily "

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też lekarz powiedział że lekkie bóle są normalne bo cały organizm inaczej pracuje.
    Ja też zawsze miałam płaski brzuch, i teraz bardzo szybko mi go wywaliło, ale na rozstępy nie byłam przygotowana 🤣 no cóż, przeżyje, widocznie nie każda ktobieta jest taką szczęściarą że nic jej nie dolega 🤣

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam w nosie rozstępy, o! :D Mam kilka na cyckach i brzuchu właściwie już długo, od okresu dojrzewania - są białe. Nie przejmuję się zbytnio, czy wyjdą nowe.. jak chcą to niech wychodzą ;). Nie latam z gołym brzuchem publicznie, mąż okazuje mi, że jestem dla niego atrakcyjna (zresztą sam ma rozstępy :D) - nikomu innemu nie muszę się podobać. Najważniejsze to, żeby donosić i urodzić zdrowe dziecko - reszta to pierdoły, mogę być w paski :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2020, 10:09

Freja000, Krokodylica, AHope, Jaśmina, Ptysio, maja2024, Dżoana12 lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Freja000 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 11:56

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 11:57

dqprp07wzt9w07bj.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kosz Mojżesza nie dają przypadkiem w tej wyprawce od państwa?

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :)

U mnie na wzdęcia węgiel aktywny albo rumianek.
    Zgagi na szczęście jeszcze nie mam ale pewnie będzie, w pierwszej miałam okropne i pomagało tylko zimne mleko.
    Ja też mam bezsenność, chociaż teraz po 2 nocach nieprzespanych przez ból głowy śpi mi się dobrze.
    Primark zależy co się kupuje ale ja nie narzekam do przedszkola rzeczy idealne ale i bardziej eleganckie też są dobre, tyle, że nie kupuję tych najtańszych. Moja siostra też kupuje i też zadowolona. Raz mi się zdarzyło kupić koszulki na ramiączkach, które sięgały synowi trochę za pępek a rozmiar dobry :)

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:

Chciałabym 🤣 w Norwegii czy jakimś innym skandynawskim państwie dają takie pudełko wyprawkowe. No ale to jest Polska.

Lekka, dokładnie tak mam myślę, byleby było z dzieckiem ok. Też mam rozstępy białe na cyckach i wewnętrznej stronie od bo szybko zaczęły mi rosnąć w okresie dojrzewania.

Leeila26, Ptysio lubią tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:

To takie coś istnieje?! O.O

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Chyba w Warszawie tylko, ale czytałam gdzieś, że przychodzi to z takim opóźnieniem, że dziecko jest już za duże na kosz jak się go dostaje :D

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyprawka od panstwa?? Serio? 😋

Na rozstępy uzywam biooil i narazie, choc mam tendencje, rozstepow brak... ale za to zauwazylam, ze wychodza mi przebarwienia na buzi 🙄

Qunai lacze sie w bolu zgagi... mam juz dawno..... eh.. pomaga tylko popijanie mleka.

Wczoraj mnie tez zlapaly kkropne bole brzucha, jak na okres. Az oblal mnie pot i zrobilo mi sie niedobrze... na szczescie maks 10 min mialam takich boli, bo tez juz balabym sie co robic.... pozniej brzuch pobolewal ale delikatnie.

Co do kosza mojzesza to u mnie pokoj dziecka tez bedzie na gorze. W salonie planuje kupic z chicco takie 4w1. Na poczatku jak kosz mojzesza/kolyska, plys dokupie nasadke wibrujaca, pozniej przemienia sie na inne funkcje wraz z wzrostem dziecka. Wydatek jest ale czytalam to opinie sa dobre. A tak to zestaw uniwersalny, bo na koniec jest fotelikiem do karmienia. Jest na kolka, ktore mozna zablokować, czyli swobodnie bede jezdzila sobie tym po parterze kiedy tam bede.
    Cena jest wysoka, ale stwierdzilismy, ze pozniej kazdy produkt dodatkowo tez by nas kosztowal. No i zaoszczedzimy miejsca.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
‹‹ 409 410 411 412 413 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ