X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 wrote:
    Ja pierwsze słyszę, że potrzeba 15 min żeby się zarazić, wszędzie trąbią co innego. Widać wirus ten sam, a każdy ma na jego temat inna teorie 😂

Na weselu będziemy krócej, ale do koperty wsadzamy tyle samo ile dalibyśmy normalnie. Tak jak pisałam, dla nas to bliska osoba i nie będzie ubolewać, że wywalili kasę na dwa miejsca a my sobie poszliśmy, tylko będzie się mega cieszyć, że wogole się pojawimy.

Dziewczyny, dostałam w końcu kase z ZUS! 😁 Póki co wyrównanie do 21 kwietnia, ale mam nadzieję, że teraz już jakoś poleci 👍
    Gdzieś czytaliśmy z mężem badania, że potrzebna jest dłuższa ekspozycja, no chyba, że ktoś nakicha albo nakaszle na Ciebie, ale jeśli tylko się mijasz ze sobą to nie ma możliwości zarażenia. Dlatego górnicy chorują, a ekspedientki w sklepie nie. Może to nie być zgodne z prawdą, ale z drugiej strony nasi mężowie chodzą na zakupy, chodzimy po ulicy i się nie zarażamy więc może to mieć sens.

age.png

age.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qunai masz rację u mnie w pracy też tak mówią( sanepid) . Wiec coś musi być na rzeczy. Z tą ekspozycja chodzi też o to że im dłużej to większa szansa że te wirusy się do Ciebie dostaną. Wiadomo że jak ktoś nakaszle czy się do danej osoby przytulisz czy pocalujesz to wystarczy sekunda;)

Ounai lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 wrote:
    Ojj wyczekałem się jak nie wiem co. Wniosek był złożony 14 kwietnia, czyli 2 tyg opóźnienia. Wydzwaniałam co chwilę, monitorowalam sprawę, ale chyba nic to nie dało, bo swoje trzeba odczekać. Zasłaniają się tarcza antykryzysową, że jest masę wnioskow i mają opóźnienia.

Mój wniosek został złożony zaledwie 2 dni później od Ciebie, a w PUE nawet nie widzę, żeby go wprowadzili, czyli nie został jeszcze rozpatrzony :/ też dzwoniłam, pisałam i dziś znów napisałam, ale mają to gdzieś. Ty jesteś z dużego miasta czy małej miejscowości? Bo wydaje mi się, że w Krakowie jest na tyle dużo wniosków, że nie ogarniaja... Żenada!

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai mi też się coś obiło o uszy o tych 15 minutach i to już mówili na początku pandemii...
    My znów mamy dylemat czy jechac na urodziny i przy okazji dzień dziecka do kuzynki męża. Tam jest zawsze min 20 osób z takiej okazji, a jej tata pracuje jako kierowca autobusu w Niemczech. Ja byłam gotowa jechac, bo trzeba zacząć się otwierać, ale mój mąż się o mnie boi i nawet sama kuzynka zaproponowała, że może nas ugościć w innym terminie.
    No i mój brat też pracuje w Niemczech, ma studio tatuażu i niedawno wrócił, kwarantanny nie musi odbywać tym razem. Mój mąż też się tego obawia, ale brat codziennie widuje się z rodzicami i im nic nie dolega. A chciałam jechac własnie w tą sobotę do rodziców zobaczyć się z nimi z okazji dnia matki i przy okazji z bratankami z okazji dnia dziecka.
    W Małopolsce od kilku dni jest bardzo mało przypadków albo wcale, więc teoretycznie mała szansa, że coś złapie.

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi mi poprostu o to, ze nie powinno byc cisnienia na to zeby ciezarna musiala sie jakos szczegolnie ubrac. Wiadomo, ze nie w dres ale w zwykla letnia sukienk bciazowa (ktora sie w tej ciazy jeszcze przyda) powinno wystarczyc i nikt nie powinien potem krytykowac ze ubrala sie niestosownie a ciezarna nie powinna sie musiec zastanawiac czy isc na wesele bo nie ma co na siebie wlozyc (bo co ludzie powiedza). A ciazowe rzeczy nie sa tanie i nie kazdego stac a zwlaszcza juz jakies ekstra typu wieczorowe itp.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z mniejszej miejscowości, ale pod Krakowem. Więc moja kasa też szła przez Kraków, oni musieli zatwierdzić, wydać decyzję itp. Głównie byłam w kontakcie z ZUS-em rejonowym, ale do Krakowa też dzwoniłam, rozmawiałam nawet z panią dyrektor i z kobietą, która bezpośrednio moją sprawą się zajmowała :D. Dzwoń i pytaj czy został wprowadzony termin wypłaty i na jakim etapie jest sprawa. Mnie tak zwodzili.. najpierw termin wypłaty miał być na 14 maja, później 20 maja, później 26 maja i tego 26 w końcu wysłali.

Ancys na pewno jakieś zakupy będą ;) Jutro wchodzę w 27 tydzien - ostatni tydzień 2 trymestru i kończący 6 miesiąc ;). Także okazja jest! :D

Ounai chyba ile ludzi, tyle teorii na temat wirusa :/ Nie wiadomo już w co wierzyć. Ale w przypadku synka, którego puszczasz do przedszkola teoria o 15 minutach do Ciebie nie przemawia? Przecież też będzie przebywał z innymi dziećmi, paniami.. Dzieci niby chorują rzadziej, ale mogą być nosicielami.

Krokodylica, ancys85 lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • joana Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka dla chcacego nic trudnego. Jak pisalam wystarczy poszukac w dobrym lumpeksie czy na wyprzedazy. Zreszta sa strony gdzie ciezarne sprzedaja uzywane raz sukienki wieczorowe.
    Zreszta nikt tutaj nie pisał o cisnieniu, ze stoi sie jak na obiad do krolowej bo musi. Tylko zwyczajnie o sukience. I zadna nie pisala, ze boze musze na nia wydac 500 zl a mnie nie stac. A musze bo mnie palcami beda pokazywac.

A wczesniej nie pisałaś o ciezarnej glownie tylko o gosciach. Na sukienke nie musi ich byc stac, niech czuja sie zle. Ale noech najwyzej kase za sukienke wloza Ci do koperty. Gdzie zaznaczam, ze piszesz ze niektorych nie stac na sukienke.
    Wiec na sukienke nie stac ale zeby wlozyc Tobie kase do koperty juz tak???
    Gdzie sukienka to powiedzmy juz 100 zl. A koperta w moich stronach minimum 400, bo to oddanie za sam talerzyk.

Krokodylica, Jaśmina, Domi1995 lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • joana Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mysle, ze troche mozna pogubic sie w tych teoriach. I jak sie zachowywac. Ale trzeba znalezc jakis rozsadek.

Popieram Leile, ze dziecko tez moze zlapac w przedszkolu.

Ale co więcej.. u mnie w okolicy robia ludzie prywatnie testy. I co sie okazalo? Ze juz dawno korona przeszli.
    Więc chodzili zarazali innych tylko zwyczajnie nie mieli objawow.
    Także teoria, ze maz chodzi na zakupy i sie nie zarazil nie sprawdzi sie. Moglo byc tak, ze chodzil, juz dawno przeszedl tylko zwyczajnie nie mial objawow. I my tez moze juz dawno to przeszlysmy.
    Dla mnie ten natlok teorii i wiadomosci o korona to tylko robi szum w glowie.. bo czlowiek nie wie jak sie zachowywac i co robic. Jak zyc..

Leeila26 lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy wesele 28 sierpnia... Powiedzieliśmy że będziemy tylko w kościele. Szkoda gdyby zapalili za nasze talerze a ja bym dzień wcześniej urodziła...

W lipcu mam obronę, 18tke w rodzinie i możne ten ślub, planuje kupić jakąś ładną sukienkę. Trzy okazje obskocze. Poza tym teraz gdy siedzi się ciągle w domu w leginsach cieszę się że będę miała gdzie się wystroić.

• joana Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata ja tez szczerze, gdyby nie korona, chetnie skoczylabym na jakas impreze.
    A tak to czekam na sesje z brzuszkiem 🥰 w koncu sie wystroje.. i właśnie mowiac, ze marnuje sie kase. To zmarnuje na kiecke na sesje ale mam z tego wielka radoche 😁

erre lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila możesz mi podać numer do tego nieszczęsnego Krakowskiegio zusu? Bo ja nigdzie nie mogę znaleźć...

My mieliśmy mieć komunie w ten weekend ale jest przeniesiona na wrzesień i nie mam pojęcia czy uda nam się wybrać czy nie... Na razie się tym nie martwię

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana wrote:
    Agata ja tez szczerze, gdyby nie korona, chetnie skoczylabym na jakas impreze.
    A tak to czekam na sesje z brzuszkiem 🥰 w koncu sie wystroje.. i właśnie mowiac, ze marnuje sie kase. To zmarnuje na kiecke na sesje ale mam z tego wielka radoche 😁

To nie są zmarnowane pieniądze, to jesg inwestycja w szczęście 😁

Jaśmina, Agata_K, Krokodylica, joana, Ptysio lubią tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 wrote:

Dziewczyny, dostałam w końcu kase z ZUS! 😁 Póki co wyrównanie do 21 kwietnia, ale mam nadzieję, że teraz już jakoś poleci 👍
    Właśnie też miałam pisać że dostałam dzisiaj w końcu wyrównanie do końca kwietnia. Wniosek złożyła ksiegowa 10.04. No w końcu.

Co do wesela ja bym nie poszła. Już teraz mecze się jak za przeproszeniem świnia a co dopiero za 2 miechy. Ewentualnie poszłabym do kościoła i dała jakiś symboliczny prezent. A uważam że pójście tylko na obiad jest trochę nie ma miejscu bo i tak młodzi muszą zapłacić pełna kwotę. Pamiętam właśnie jak moja chrzestna przyszła tylko na obiad i poszła do domu, nie dość że było mi przykro to zwyczajnie byłam wkurzona.

Ja z reguły na każde wesele kupuje nowa sukienkę - bo lubię i już. A potem leżą w szafie. Może to płytkie i niekoniecznie dobre budżetowo no ale cóż.

Co do pionizacji po CC to to u mnie w szpitalu Po 6h ale dziecko i tak położna biorą do siebie i przynoszą tylko na karmienie.

Kupiłam glukozy cytrynową i szykuje się na jutrzejsze obciążenie 🤢😱

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda wrote:
    Leeila możesz mi podać numer do tego nieszczęsnego Krakowskiegio zusu? Bo ja nigdzie nie mogę znaleźć...

My mieliśmy mieć komunie w ten weekend ale jest przeniesiona na wrzesień i nie mam pojęcia czy uda nam się wybrać czy nie... Na razie się tym nie martwię

Spróbuj na ten 12 424 65 00, jest jeszcze ogólna infolinia, gdzie przekierowują połączenia (22) 560 16 00 i ja dzwoniłam na ten numer. Po 15 minutach dodzwoniłam się, pani powiedziała, że przekieruje mnie na Kraków, po 10 minutach w końcu ktoś odebrał :D strasznie ciężko się tam dodzwonić, a numery faktycznie są ściśle tajne i trzeba się naszukać.

Audrey piona! :D Zlitowali się nad nami ;)
    Co do wesela, tutaj jest troche inna sytuacja.. oni naszą znają, wiedzą, że różnie może być i pretensji na pewno nie będą mieć. Co innego, jak ktoś Cię tak załawi w innym przypadku ;). Co mają od nas dostać i tak dostaną, niezależnie od tego, ile czasu będziemy na weselu. Także to nie jest tak, że zapłacą za miejsce, a my sobie po prostu nie przyjdziemy ;)

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki będę próbować. Na infolinię dzwoniłam, ale nie pomyślałam, żeby mnie babka przekierowała na Kraków... No nic jak się nie dodzwonię to będę ich nękać do skutku :D

Edit: ten numer chyba nie działa, bo włącza się jakaś automatyczna wiadomość żeby dzwonić na nr ogólny :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 13:04

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy mieć dwa wesela w sierpniu. Jedno przełożone na przyszły roku dla nas super, będziemy mogli się pobawić. A drugie 22 sierpnia i nie idziemy. I już nawet przed tym całym korona wiedzieliśmy,ze nie pójdziemy, bo to tylko tydzień przed terminem. A szkoda, bo to ostatnie wesele w naszej ekipie, zabawa byłaby napewno super!

Ja miałam cc o 17.40. Wstałam pod prysznic około 10 na drugi dzien. Niby mogłam wcześniej ale czekałam na męża, żeby mi pomógł. I bardzo dobrze, bo to nie było łatwe i przyjemne.. ale jak sobie przypomnę to śniadanie, które dostałam. To były najpszysniejsze Sucharki i kisiel na świecie 😂

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda to nie pozostaje nic innego, jak dzwonić na ogólny i prosić o wyjaśnienia.. :/ W moim ZUSie rejonowym numer wisiał na drzwiach.

U nas w rodzinie jedna fala wesel się skończyła (moje pokolenie). Teraz zacznie się fala wesel w rodzinie męża, bo najmłodsze pokolenie zaczyna dorastać ;). Z racji, że rodzina duża, to chyba co roku gdzieś będziemy :D.

Mamy oficjalnie przygotowaną łazienkę i pralnię pod płytki :). Zrezygnowałam z białej podłogi - wybraliśmy drewnopodobne. Na ścianach będą białe gładkie i trochę białych fakturowanych, a na centralnej ścianie nad wanną fototapeta winylowa laminowana (specjalna do łazienek - moje marzenie :)). Także od poniedziałku będzie się działo! :D

Pogoda, Ounai, joana lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• erre Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas była niefajna sytuacja, bo jeden z wujków miał wylew 2 tygodnie przed naszym ślubem i wiadomo, nie przyszedł. Razem z nim była zaproszona jego żona i 3 nastoletnich dzieci, czyli 5 osób. O tym, że nie przyjdą dowiedzieliśmy się pocztą pantoflową w dniu ślubu i to już było za późno chociażby na likwidację pustych krzeseł. O wujku wiedzieliśmy od razu, że nie przyjdzie, więc nie musieliśmy za niego płacić, ale o pozostałych osobach nic. Nikt nie zadzwonił nas poinformować.

Teraz miało być wesele w maju w rodzinie męża, ja jeszcze kilka miesięcy temu upatrzyłam sobie piękne suknie w C&A, ale okazało się, że to za rok dopiero ma być :D

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po naszym weselu, przy zliczaniu kasy z kopert, trafiliśmy na 3 puste :D. Kuzyn za to, miał kopertę z kartką, a w kartce gazeta pocięta w paski ;). Oczywiście nie dochodziliśmy kto to itp. nawet nikogo nie podejrzewamy i do dziś nie wiemy, kto ma taki tupet ;). Ale mimo wszystko wszyscy dopisali i bawili się świetnie do rana. Erre faktycznie nie fajna sytuacja, nawet jeśli wydaje się to oczywiste, powinni zadzwonić i poinformować.

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Maddelainen Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupujecie już meble do pokoju? Jak tak to z jakiego sklepu? :)

👩+🧔‍♂️+👱+🐶
    2020 👶 💙
    30.12.2024 ⏸️

https://www.tickerfactory.com]age.png
‹‹ 586 587 588 589 590 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ