X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wrote:
    Dziewczyny właśnie się dowiedziałam że pionizacja po CC u mnie w szpitalu jest po 24 h...
    W związku z tym na pierwszą noc dziecko jest zabierane na sale noworodków...

a planowe CC wygląda tak że jak się zacznie akcja porodowa to robią cesarkę. Chyba że się nie zaczyna to w dniu terminu porodu robią CC już nie czekając.

Zgadzam się z dziewczynami, 24 godziny to długo...
    Ja po 6 godzinach już leżałam na boku, pielęgniarki nie pozwoliły mi się podnieść ale kręcić już tak. Ja bym więcej nie wyleżała na plech bo kręgosłup by mi pękł 🤣 a potem sama sobie usiadłam na łóżku więc jak przyszły mnie pionizować to wstałam z łóżka i poszłam pod prysznic- były w szoku.
    U nas jest tak, że pielęgniarka idzie z Tobą pod prysznic, pomaga Ci we wszystkich czynnościach i pilnuje żeby nie upaść.

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Para młoda dostaje kopertę i co ich to obchodzi czy kupiłaś sobie sukienkę i ile za nią dałaś?????? Jak idziesz na wesele w starej sukience to równowartość nowej dorzucasz w gratisie do koperty?????

Ja mowie o sobie. Ze ja bym wolala ta kase do koperty dostac i nie mialabym problemu w tym zeby ktos na moje wesele przyszedl mniej elegancko ubrany bo akurat jest w ciazy czy go poprostu nie stac.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem... dla mnie przyjscie na wesele, jakis duzy obiad rodzinny swisdczy troche o braku kultury czy szacunku w tym przypadku dla mlodej pary. Nikt nie oczekuje od gosci stroju od projektantki itp, niewiadome jakiejs fryzury.
    Ale u nas byla laska, ktora wygladala jakby dopiero co wstala z lozka.. srednio to wygladalo.
    Tym bardziej, ze skoro ludzie tak komentuja wyglad mlodych, bo to ich wyjatkowy dzien, pamiątka na zdjciach i filmie. Oczekuja wygladu idealnego. To raczej powinni myslec, ze oni sa elementem tego wyjatkowego dnia. Oni tez sa na zdjeciach.
    Zreszta nikt raczej nie kupuje na kazde wesele co chwila sukienki. Ta tez można np komus pozniej oddac lub kupic tak w miare elegancka, ze nada sie tez jeszcze na jakis rodzinny obiad. Sa tez strony gdzie ciezarne chetnie odkupuja/odsprzedaja ubrania, wiec jakas czesc kasy odzyskuja.

Co do do kasy. Moim zdaniem kazdy daje ile chce i na ile go stac. Raczej nie sadze, ze istnieje jakas mloda para co mysli " niech przyjda w dresach byleby dali w koperte duzo". Mi wesele zwrocilo sie i to bardzo, ale od samego poczatku mowilam, ze ja nie oczekuje grubych kopert. Skoro kogos zapraszam to mogl mi i dac grosze. Wkoncu skoro go zapraszam to widac dla mnie ktos wyjatkowy i wazne, zeby byl. I co najblizszej cioci mialoby nie stac dac w koperte to mialaby nie byc?

Qunai mysle, ze jak Ancys ze jesli boisz sie korona to nie powinnas isc i do kosciola. Przeciez tam tez ma sie stycznosc z gośćmi. Nie sadze, ze da sie tego uniknac, ze ktos stanie blizej nas niz 2m. Zreszta jak mowisz Pan mlody jezdzi za granice a z nim i panna mloda musisz miec kontakt chocby przy zyczeniach. Wiec jesli ten aspekt Cie martwi to ja nie szlabym wogole.

Zreszta ja zyje normlanie w swiecie z korona ale na wesele czy slub nie poszlabym i do najblizszej rodziny. Raz ze roznie mozna sie juz czuc a dwa wlasnie ze balabym sie ze na koniec ciazy wyjdzie mi zakazenie.

My mamy np komunie 20.09 i juz mowimy glosno, ze my nie jedziemy. Jest od nas 80 km. Tp mam niby na 03.09. Nie bede ryzykowac, zeby jezdzic gdzies z takim malenstwem. W czasie kiedy juz zaczynaja ie infekcje itp. Tylko, zeby komus bylo milo.
    To akurat dziecko rodzonej siostry meza. Koperte z prezentem przekazemy przez rodzicow i tyle. Ale juz slysze glosne komemtarze, ze widac mi nie zalezy na rodzinie 🙄 bo moglibysmy isc na godzinę na sam obiad...
    Godzine jechac autem, zeby zjesc i godzinę wracac autem.. niektórzy widza tylko swoj czubek nosa 🙄

Krokodylica, Ptysio lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Heh to ja bym wolala ta kase z sukienki dostac do koperty 😉. Serio nie szkoda wam tyle kasy wydawac na kiecke na pare godzin? Chyba ze bedzie taka ze so tonda unrac tez po ciazy.
    Ja mam w szafie 5 sukienek, każda po 300zl i ubrane były 1-2 razy, bo ja nie lubię za bardzo sukienek. Chyba po ciąży je będę sprzedawać, bo szkoda żeby tak wisiały.

My damy kopertę normalnie. I tak mnie taniej wyjdzie bo do kościoła to w zwykłej bawełnianej sukience pójdę.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys, żeby się zarazić musisz mieć kontakt z zarażonym przez 15 min. Jeśli będę na zewnątrz i złożę tylko życzenia to ryzyko będzie znikome. Jeśli pójdę tylko na obiad to potem zostanie im wolne miejsce przy stole. Poza tym muszą za mnie zapłacić za całe wesele.

age.png

age.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana ale mi nie chodzi o tocze kazdy tak powinien przyjsc bo tez uwazam ze to faj ie wyglada jak kazdy ladnie sie ubierze, ale jesli ktos np nie ma za co kupic kiecki to wole zeby przyszedl w ogole na moje wesele niz zeby klamal ze nie moze (a powodem brak funduszy na kiecke). Tak samo uwazam ze jak kobieta jest w ciazy to ma szczegolne prawa i nie musiala by na moje wesele sie odstawiac tylko przyjsc w czym jej wygodnie. No ale mowie o swoim weselu😉 (i tak jak mowi w calym tym zamieszaniu nawet nie zauwazylam ze ci znajomi byli normalnie ubrani i potem cieszylam sie ze w ogole byli a nie ze siw wykrecili bo nie bylo ich stac na ciuchy)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym nie była w ciąży, to pewnie i tak kupowałabym sukienkę na to wesele.. nie pod kątem, żeby komuś miało się podobać, albo nie, ale jak wyskoczę np. w ogrodniczkach to raczej nie będę się czuła komfortowo pod kątem wizualnym (bo wygodnie pewnie by było ;)). I tak z takim wielkim brzuchem będę rzucać się w oczy i wolę jakoś wyglądać. Nie wydam na sukienkę oczywiście 400zl, zamówię coś na Bonprix za 100-150zl.

Też mamy wesele 20 września, też bliska rodzina, ale już podjęliśmy decyzję że nie jedziemy. Raz, że okres grypowy, dwa gdzie z takim malutkim dzieckiem, a trzy to ostatnie na co pewnie będę mieć ochotę wtedy to jeździć po komuniach 😂

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze słyszę, że potrzeba 15 min żeby się zarazić, wszędzie trąbią co innego. Widać wirus ten sam, a każdy ma na jego temat inna teorie 😂

Na weselu będziemy krócej, ale do koperty wsadzamy tyle samo ile dalibyśmy normalnie. Tak jak pisałam, dla nas to bliska osoba i nie będzie ubolewać, że wywalili kasę na dwa miejsca a my sobie poszliśmy, tylko będzie się mega cieszyć, że wogole się pojawimy.

Dziewczyny, dostałam w końcu kase z ZUS! 😁 Póki co wyrównanie do 21 kwietnia, ale mam nadzieję, że teraz już jakoś poleci 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 10:27

joana, ancys85 lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wesele w ogole nie zworcilo ale i tak zrobilabym jeszcze raz 😄

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leila super, ze kasa wreszcie doszla 🥰

Kotka mi chodzi o fakt inny.. piszesz, ze wolisz zeby ubrali co chca ale wlozyli Ci kase za kiecke w koperte. Czyli niech goscie zaloza worek od kartofli, super ze byli ale niech kasa w kopercie ie zgadza. Chyba czesciej akurat ludzie nie odmawiaja przez ubranie, bo istnieja lumpeksy z super kieckami za 50 zl itp. Tylko ludzie odmawiaja przez brak kasy na koperte, bo to juz wiekszy wydatek.
    I wlasnie ja wole, zeby ktos przyszedl ubrany tak zeby czul sie komfortowo a nie jak biedny krewny. A mi moze nie dac kasy do koperty.
    Bo skoro tak super, ze ktos przyszedl to chyba nie przez fakt, ze dal mi koperte? Tylko super, ze jest..
    Kolejna kwestia ciezarnej.. nikt nie kaze zakladac sukni balowej. I takich slow nie uzylam. Tylko napisalam o ladnym ubraniu sie a to chyba da rad polaczyc z wygodnie i rozsadna kase?
    Sama mialam miec komunie w maju i juz w lutym kupilam sukienke, ktora nadalaby sie i na wesele. Jest elegancka a kosztowala na wyprzedaży 69 zł. jest luzna, przewiewna. Czyli cena, elegancja i wygodna w jednym. Mozna? Mozna. A chyba komus 69 zl w kopercie nie robi roznicy. Zreszta skoro szlabym to dalabym tyle ile zawsze bez roznicy, ze bylabym nawet na obiedzie 5 min bo ktos zaplacil za mnie.

Qunai tez piesze slysze teorie o 15 min.

Mi wesele sie zwrocilo.. to bylo mile. Ale szczerze to bylo mi i glupio, ze goscie az tyle na to stracili....😔 i fajnie, ze dali mam ladne prezenty ale nie o nie nam chodzilo.. wiec jakos tak bylo nam glupio.....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 10:42

Krokodylica, Ptysio lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila ja też chcę kasę 😭😭 kiedy miałaś złożony wniosek? Bo u mnie kuwa cisza... A tu dzień dziecka idzie i na prezenty już musimy oszczędności wydawać :/

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Krokodylica Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ancys85 wrote:
    Krokodylica chciałabym podpytać o alergię Twoich córek, jeśli nie masz nic przeciwko😜
    Robiłaś testy Łucji?! Mi lekarz mówił, że takie testy wykonuje się po trzecim r.ż. a chciałabym córce wykonać; jak ugryzie ją komar to puchnie jej ręka i robi się na ugryzieniu pęcherzyk, strach pomyśleć o pszczołach i innych owadach...

p.s. jak Łucja?! Dajecie radę?!

Robią wcześniej też. My akurat jeździłyśmy 60km do innego miasta, tam robili Łucji testy na plecach. Tylko to jest dla nas kłopotliwe bo starsza córka ma chorobę lokomocyjną więc wyprawa pociągiem, hardcore.
    Teraz zapisałam je do alergologa w naszym mieście i ta (niemiła na marginesie) babka powiedziała że te testy z września są stare.... i chciała im robić znowu. Tyle że na rękach. Chyba ją porąbało że 2,5letnie dziecko będzie trzymać nieruchomo 10 minut ręce. Acha i ona jeszcze stwierdziła że one żadnych alergii nie mają. Że to co oni namu tamtego lekarza stwierdzili to nie są alergie bo były małe odczyny. Więc co lekarz to opinia. Ale młodsza akurat na pewno alergię ma bo ja to wiem i bez tych testów. ;)
    Ale na takie całodniowe wycieczki pociągiem nie mam siły ani ochoty.
    Na te testy na rękach teraz się nie zgodziłam to zleciła testy z krwi.

ancys85 lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, po tych wszystkich wpisach, że Kotce chodzi o to, że zamiast iść na wesele na chwilę i dawać kasę w kopertę, to lepiej tą kopertę zostawić na swoje wydatki w domu ale może się mylę 😜

erre lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Ja mowie o sobie. Ze ja bym wolala ta kase do koperty dostac i nie mialabym problemu w tym zeby ktos na moje wesele przyszedl mniej elegancko ubrany bo akurat jest w ciazy czy go poprostu nie stac.

Sorry Kotka, ale czasem tak piszesz że czytać się tego nie da.

joana, Jaśmina, Domi1995 lubią tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Ancys, żeby się zarazić musisz mieć kontakt z zarażonym przez 15 min. Jeśli będę na zewnątrz i złożę tylko życzenia to ryzyko będzie znikome. Jeśli pójdę tylko na obiad to potem zostanie im wolne miejsce przy stole. Poza tym muszą za mnie zapłacić za całe wesele.

Ja też pierwsze słyszę o 15 minutach 😕 skoro wszędzie trąbią, że zarażasz się przez drogę kropelkową to teoria o 15 minutach zostaje obalona!!
    Biorąc pod uwagę koronawirus albo bym poszła na wesele albo w ogóle- nawet do kościoła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 10:55

Krokodylica, Domi1995 lubią tę wiadomość

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda wrote:
    Leeila ja też chcę kasę 😭😭 kiedy miałaś złożony wniosek? Bo u mnie kuwa cisza... A tu dzień dziecka idzie i na prezenty już musimy oszczędności wydawać :/

Ojj wyczekałem się jak nie wiem co. Wniosek był złożony 14 kwietnia, czyli 2 tyg opóźnienia. Wydzwaniałam co chwilę, monitorowalam sprawę, ale chyba nic to nie dało, bo swoje trzeba odczekać. Zasłaniają się tarcza antykryzysową, że jest masę wnioskow i mają opóźnienia.

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my planujemy iść tylko na ślub. Ślub ma być w plenerze więc jednak wydaje mi się bezpieczniej niz już potem na sali gdzie jednak bliżej się stoi/ siedzi/ tańczy i ten kontakt jest bliższy i dłuższy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 10:57

joana lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie wiem czy na tym weselu będziemy, bo mogę równie dobrze 20 sierpnia urodzić. Może też stać się tak, że będę miała nakaz leżenia. Albo będę się czuła tak fatalnie, że nawet tyłka za drzwi nie wystawie. Póki co bierzemy pod uwagę wersję optymistyczną, że jedziemy i jesteśmy obecni póki dam radę 😉. Tak jak pisałam, sala jest oddalona o 7km (tym samym 7km bliżej szpitala, w którym chce rodzić ;)) także walizka do auta i mogę z wesela od razu na porodówkę jakby co 😂 pojadę taka odwalona! 😂

Krokodylica, joana, Ptysio, Domi1995 lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Krokodylica 😊
    Jak robiłam badania w Śląskim Laboratorium Analitycznym to był tam plakat odnośnie testów alergologicznych u dzieci, w przyszłym tygodniu będę tam na krzywej to podpytam o szczegóły. Chciałabym to sprawdzić przed sezonem "komarowym", tym bardziej że wiele czasu spędzamy na działce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 11:02

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 coś mi się wydaję, że poszalejesz w tym tygodniu z zakupami, w końcu w poniedziałek dzień dziecka więc Maleństwu trzeba coś kupić 😜🤣😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 11:01

‹‹ 585 586 587 588 589 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ