X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, duża dziewczyna. Moja jest 2,5 tygodnia młodsza i o połowę mniejsza aż. Ale niby wymiary idealne do daty porodu.

Któraś bierze żelazo w tabletkach dodatkowo? Bo teściowa straszy mnie że Po tym żelazne popsuja mi się zęby i zaczną wypadać 😕

Kotka, ja też bym nie wytrzymała w😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2020, 07:45

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey ja biorę. Na opakowaniu jest napisane żeby nie przetrzymywać w buzi , nie rozgryzać itd. a moja mama jak się dowiedziała że będę brała żelazo to myślała że będę je pić;p i też mówiła że mi się żeby popsują

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, a jakie bierzesz? Ja tardyferon. Mi kazał na czczo, najpierw na czczo euthyrox, odczekać 30 min i żelazo.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola. wrote:
    Kurde 8 kg to tak dużo na 27i4dni. Ja mam 23tydz4dni i 8 na plusie. Nie wiedziałam że to aż tak dużo jak na ten etap.
    Ja zaczynałam z BMI 28 = nadwagą i nie powinnam przytyć więcej niż 12kg. Jak ktoś zaczyna z normalną waga to może przytyć więcej.
    Audrey, ja chyba już takie duże dzieci muszę rodzic syn urodzony dzień przed terminem a ważył 4,6kg

age.png

age.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Chmurka, a jakie bierzesz? Ja tardyferon. Mi kazał na czczo, najpierw na czczo euthyrox, odczekać 30 min i żelazo.

Powinnas odczekac dluzej, conajmniej 2h zanim wezmiesz zelazo (to samo tyczy sie preparatow z wapnien i prawdopodobnie magnezem). Zapytaj pan w aptece, one sie na takich rzeczach czasem lepiej znaja niz lekarze 😉.
    Chodzi o to, ze substancja czynna z euthyroksu czyli lewotyroksyna tworzy kompleksy (laczy sie) z kationami metalu co powoduj obnizenie obydwu ich ilosci we krwi. Badania koncentruja sie praktycznie zawsze na ilosci lewotyroksyny (do 25% mniej gdy brane z zelazem) a nie na ilosci metalu ale logiczne jest ze ilosc tego metalu tez maleje.
    No i jesc tez wtedy nie nalezy np produktow zawierajacych duzo wapnia np. Mleko ser etc bo to wszystko (jesli jedzone zbyt szybko po polknieciu euthyroxu) obniza ilosc lewotyroksyny.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Zabka_89 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2020, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis mam 100dniowke i z tego co pamietam to z kims mam :) jak ten czas dosc szybko leci.
    Czy wy na usg zabieralyscie meza zeby sobie mogl popatrzec? Bo moj byl tylko raz na pierwszych prenatalnych a pozniej juz wszedl zakaz i nawet do przychodni wejsc ze mna nie moze. A jak to bylo wczesniej u was przy innych ciazach? Bo moj maz to jest zalamany i juz mu sie klinika nie podoba bo skoro sie tyle placi to on tez wymaga hehe no ale koronawirus mu pokrzyzowal plany i nic na to nie poradzimy.

pap86, maja2024, ancys85 lubią tę wiadomość

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż był tylko raz i to na pierwszej wizycie potwierdzającej ciążę. Nie mógł być już nawet na pierwszych prenatalnych.
    Też biorę tardyferon ale mi kazała brać między posiłkami i zwracać uwagę żeby te posiłki pomiędzy braniem tego leku nie były bogate w wapń.

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka, Ale żelazo też miałam brać na czczo, to co rano euthyrox, 2h odczekać i żelazo? To śniadanie zjem na oko około 10 a to dla mnie za długo😕 kurde, Chmurka, Jak Ty bierzesz?

Ounai, No w porównaniu do S
    Twojej to moja to okruszek, no ale jesteś trochę do przodu ☺ taki już Twój urok ☺

Żabka, ja chodziłam z mężem ba każda wizytę do wybuchu epidemii. Jeszcze nie można przychodzić z osoba towarzysząca.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey, ja też biorę żelazo, ale Sorbifer Durules, to ma 100mg jonów Fe. W ulotce jest napisane, aby tabletki połykać w całości, bo mogą powodować przebarwienia zębów. Brałam w pierwszej ciąży, nie rozgryzałam i zęby mam ok :)
    Dodatkowo biorę metyldopę na nadciśnienie i też muszę zachować min 2h odstępu.

U mnie też zakaz osób towarzyszących na wizycie, mąż jest bardzo zasmucony.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey ja nie biorę euthyroxu ale ja żelazo biorę nie na czczo tylko pomiędzy dwoma posiłkami ( i zwracam uwagę ci wtedy jem i robię dłuższą przerwę między posiłkami)... Nie wiem w sumie czy to dobrze...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm🤔 wychodzi na to ze każdy lekarz inaczej 🤔

erre lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję wizyt. Moja wizyta już w poniedziałek i nie mogę się doczekać. Tyle się dzieje, że jakoś bardzo szybko ten czas między wizytami leci. Nie wiem jak u mnie waga ale podejrzewam że jest 8 kg na pewno. Duzi się ruszam, apetyt słaby ale za do mam ostatnio parcie na słodycze, gdzie się Nie ruszam to coś dostanę słodkiego i szafka aż się ugina. Dzisiaj za mną bezcenna noc. Mały tak w brzuch tarabanil że nie mogłam spać, a że miałam jeszcze milion tematów w głowie to tym bardziej to nie ulatwiało. Jestem jeszcze spokojna, ale myślę sobie że jak się skończy czerwiec i zostaną dwa miesiące do porodu to zacznę powoli panikowac że to już! :)

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Kotka, Ale żelazo też miałam brać na czczo, to co rano euthyrox, 2h odczekać i żelazo? To śniadanie zjem na oko około 10 a to dla mnie za długo😕 kurde, Chmurka, Jak Ty bierzesz?

Ounai, No w porównaniu do S
    Twojej to moja to okruszek, no ale jesteś trochę do przodu ☺ taki już Twój urok ☺

Żabka, ja chodziłam z mężem ba każda wizytę do wybuchu epidemii. Jeszcze nie można przychodzić z osoba towarzysząca.

https://www.mp.pl/pacjent/zapytajlekarza/lista/show.html?id=97890

http://niedoczynna.pl/6-bledow-przy-przyjmowaniu-hormonu-tarczycy/

W przypadku przyjmowania jednocześnie z lekiem Euthyrox N poniżej wymienionych leków, należy
    koniecznie przestrzegać zaleceń dotyczących zachowania wymaganych odstępów czasu między porą
    przyjęcia poszczególnych leków:

Euthyrox N należy stosować 4 do 5 godzin przed przyjęciem tych leków, gdyż mogą one
      hamować wchłanianie leku Euthyrox N z jelit;
    - leki zobojętniające (stosowane w łagodzeniu niestrawności), sukralfat (stosowany w leczeniu
      wrzodów żołądka i jelit), inne leki zawierające glin, leki zawierające żelazo, leki zawierające
      wapń:
      Euthyrox N należy stosować co najmniej 2 godziny przed przyjęciem tych leków, gdyż
      w przeciwnym razie mogą one osłabiać działanie leku Euthyrox N.

Ze str.
    https://www.medicover.pl/leki/euthyrox-n,27654,d,1344

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2020, 09:21

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Hmmm🤔 wychodzi na to ze każdy lekarz inaczej 🤔
    Ups, miałam zacytować ;)
    To prawda, że każdy lekarz inaczej, ale chyba lepiej zaufać swojemu lekarzowi niż stronom www w internecie.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zmieniając temat. Dziewczyny jak liczycie miesiące ciąży? Według aplikacji preglife jestem w 7 miesiącu ciążowym ale w 7 miesiącu kalendarzowym będę dopiero 30.06. to jak mam mówić jak ktoś mnie zapyta? Że który to miesiąc? Jeśli bym mówiła według tych ciążowych to we wrześniu będę w 10 miesiącu;P

747014560d59.png

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i powodzenia na dzisiejszych!

Jak ja czekałam do lekarza, w kolejce była babka z facetem. Zapytała lekarza czy może z nim wejść - zgodził się. Ze mną mąż był tylko raz, na pierwszych prenatalnych.
    Umowiłyscie się już na USG trzeciego trymestru? Idziecie wgl? Ja powinnam to zrobić na koniec czerwca, ale czekam na grafik siostrzenicy żeby miał ze mną kto jechać 😂
    Te moje wyniki to chyba faktycznie jakieś zapalenie.. zaczyna pobolewac mnie pęcherz i odkryłam ostatnio, że ból w dole pleców promieniujący do nogi to chyba nie kręgosłup, tylko niestety nerki..

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Ups, miałam zacytować ;)
    To prawda, że każdy lekarz inaczej, ale chyba lepiej zaufać swojemu lekarzowi niż stronom www w internecie.

Ufac nalezy sobie a wiedze innych najlepiej weryfikowac. Bledy medyczne to codzoennosc a lekarzy patalachow nie brakuje juz nie wspominajac o zwyklym nienadazaniu za wiedza. Lekarze to zwykli ludzie a nie jacys guru.

Oczywiscie nie nalezy tez ufac jakiejs ko icie na forum ani stronom internetowym. Najlepiej sprawdzac zrodla czyli poszukac odpowiednich publikacji naukowych na ten temat (np na portalu ncbi). Ja takowych poszukalam ale wkleilam tylko polskojezyczne strony na ten temat.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila ja planuję iść ale ja dopiero po 10.07 gdzieś mogę. Bo to między 30 a 32 tygodniem ? Dobrze pamiętam?

iv09hdge02bk9ct0.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obejzalam te filmk z polowkowych sle i tak nie wiem. Najpierw myslalam ze na bank chlopak a teraz ze jednak dziewczynka 🤪

Na 14 mam gina to sie moze dowiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2020, 10:03

Leeila26, Chmurka, ancys85 lubią tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka o ile w przypadku USG drugiego trymestru, gdzie im później tym lepiej, tutaj jest odwrotnie. Ja planuję iść na przełomie 29/30tc bo tak mi zalecił lekarz.

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
‹‹ 603 604 605 606 607 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ