!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Chmurka wrote:Dzięki Qunai, trochę mnie pocieszyłas. No to jeśli bym przytyla drugie tyle co teraz to by wyszło 18...
Mam zamiar mimo wszystko trochę bardziej zwracać uwagę na to co jem. Oczywiście na zasadzie żeby jeść zdrowiej a nie się odchudzaćw każdej książce, którą czytałam na temat ciąży tak było napisane.
Mi póki co woda się nie zatrzymuje, więc nic na razie nie robię, ale też słyszałam, że szczotkowanie pomaga.
Co do lekarstw - ja kupiłam tylko przeciwgorączkowe czopki i kropelki na wszelki wypadek, żeby mieć i nie latać po aptekach na samym początku. Nie były drogie, więc nawet jakby się nie przydały to wolę mieć. Espumisanu, środków na katar itd nie kupowałam.
Właśnie a jak z tą witaminą K - wszędzie czytam, że noworodkom karmionym piersiom trzeba suplementować, ale nie mogę nigdzie znaleźć takiej dla noworodków. Witaminę D kupiłam.
Audrey - ja potrzebuję tych nakładek, ale na razie nic nie zamawiam. Muszę się spotkać z położną i niech ona mi coś doradzi.08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
to_tylko_ja witaminę K podają w szpitalu w zastrzyku czy tam w szczepionce bo u mnie 2 ostatnio rodziły i mówiły. I potem nie trzeba suplementiwac w witaminę K.
Zamawiacie podgrzewacz do butelek? Bo tak sobie myślę czy zamawiać czy mikrofalówka wystarczy 🤔to_tylko_ja lubi tę wiadomość
-
Ja tez niestety przytylam juz 6 kg. Zaznaczam, ze ja mialam juz dobra nadwage przed ciąża, wiec mi lekarz kazal zmiescic sie o ile dam rade w 10 kg.
Ja tez slyszalam, ze najbardzej kilogramy wchodza na ciezarna w ostatnik trymestrze. Nawet ze wzg na puchniecia itp.
Lekow jeszcze nie zamawiam, ale mam zamiar juz rozejrzec sie cenowo. Mysle, ze te rzeczy pomysle w lipcu.
Wczoraj przyszly nam meble do pokoju synka. A w piatek zamowilismy lozeczko i materac z woodies.
Teraz jak poloza nam podlogi to mamy to zlozyc i niech sie wietrzy. No i zaczne robic pranie.
Leila zgadzam sie, ze jako pierworodka napewno zaszaleje z bagazem 🤣 zreszta ja nawet na zwykły wyjazd zawsze mam walize, wiec to nawet nie kwestia porodu 😁
Podlaczam sie do pytania o szczotkowanie, jaka szczotke polecacie? Moje nogi sa ciezkie jak z olowiu. U mnie w srode wizyta 3 trymestru 🥰
Audtey ja mikrofali nie mam i bede kupowac podgrzewacz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 10:55
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Audrey wrote:Ja też nie zamierzam się odchudzać, też przestanę słodkiego jeść.
Ounai, a nie tyje się najwięcej w 3 trymetrze? To skąd moja błędna wiedza? 🤔
Dziewczyny, ważne pytanie, czy zamawiacie już takie rzeczy jak linomag itp? Chodzi mi o aptekę internetową Gemini. Czy to nie za szybko? Poza tym, czy w te upały zamawiać, nic się nie stanie z tym?
I teraz ważne bardzo 😉 czy któraś zamawia nakładki na sutki? Takie co pomagają wyciągać brodawki? Bo nie wiem jaki rozmiar wziąć? Jak to zmierzyć, mam sobie szerokość sutków zmierzyć? -
Audrey chodzi o te nakładki na sutki do karmienia?!
Jeśli tak to ja miałam z Avent przy synu, u mnie w ogóle nie zdały rezultatu bo młody nie umiał przez nie pić więc nie używałam.
Ale avent chyba ma uniwersalny rozmiar więc lepiej z innej firmy poszukać.
Ja w ogóle nie szaleje z kosmetykami dla bobasa.
Linomag maść(ta zielona z apteki) do pupy zupełnie wystarczy; żadnych sudocremów ani pochodnych nie kupuję.
W szpitalu dostaje się niebieskie pudełko z różnymi próbkami i tam był taki maleńki sudocrem (chyba 5g) i nie użyłam ani razu 😉
Sól fizjologiczna do higieny noska i oczu; ewentualnie woda morska.
Oillan do kąpania i smarowanie (ale nie codziennie).
Witamina D (jak karmisz mlekiem modyfikowanym) lub D+K (jak piersią);
Wszystkie "inne" kupowałam na bieżąco: aspirator jak pojawił się katar, syrop przeciwgorączkowy- jak gorączka... to co zalecił pediatra bądź po prostu było potrzebne 😊
-
Ounai wrote:W artykułach piszą, że w 3 trym jest spowolnienie i u mnie tak było w 1 ciąży. Więc na tym się opieram. Masz rację, w 3 trym dzidziuś nabiera tkanki tłuszczowej ale nie rośnie już tak szybko a w 2 trym i rośnie szybko i tyje plus my nabieramy zapasów więc chyba stąd to wynika.
A ja uważam inaczej.
W pierwszym trymestrze kształtują się narządy, w drugim udoskonalają...
Weszłam w trzeci trymestr, moje dziecko waży około 1000g. a urodzi się z wagą pond 3000 więc chyba jednak największy wzrost, przybieranie tkanki tłuszczowej i mięśni malucha jest na ostatniej prostej.
Ja w poprzednich ciążach najwięcej przybrałam w ostatnim trymestrze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 11:12
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a jaki Espumisan mieć w domu dla takiego maleństwa? Bo jest 40 niby po 1 miesiącu i 100, gdzie nie jest napisane od jakiego wieku (chyba powinno być odwrotnie 🙆). I jakie czopki, jaki syrop na gorączkę? Widziałam, że w większości są po 3 miesiącu. Z witaminą D się wstrzymam chyba, zobaczę co polecą w szpitalu, bo są różne.. wracając do domu po prostu wstąpimy do apteki 😉
-
Leeila nie kupuj na zapas. Maluchom daje se laracetamol ale jak by mi noworodzio zagoraczowal to bym w mig leciala do pediatry(co innego kilkumiesieczniak ktoremu moga zeby wychodzic itp). Wiatomina d+k w takich ampulkach do wyciskania do buzki, linomag zielony najlepszy do pupci bo nawilza. Espumisanu tez na zapas nie bierz. Ja chyba pare razy podalam po miesiacu jak zaczely sie problemy z brzuszkiem(dyschezja niemowleca-zwykle problemy z brzuszkiem ktore stresuja mame bo dziecko placze a nie sa to kolki). Te4lata temu byla moda na octenisept na kikut-czy teraz tez kazą psikac czy nie?
Z tych rzeczy najpotrzebniejszych dla noworodzia to sol fizjo, jalowe waciki do przemywania oczu, linomag i mamusia z cycusiemWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 11:42
Jaśmina lubi tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Audrey mialam te nakladki jakies tam z rossmana czy apteki i chcialam zalozyc zeby sutki troche podleczyc po pierwszym przystawianiu i za honolulu sie nie sprawdzily 😂 zagryzalam wargi z bolu, lzy w oczach i przystawialam do piersi (2tyg trwal moj placz zanim piersi sie przyzwyczaily a ja zaczelam dobrze przystawiac malego).Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
Avent też ma rozmiary - S,M,L. Podobnie Madela. Ja nie mam wysuniętych sutków więc planuje ich używać, bratowej pomagają i dzięki temu karmi piersią.
Espumisan kupię chyba 40 na początek.
Moja położna jest przeciwna wszelkim nadprogramowym kosmetykom i lekom. Dała mi wykaz takich najbardziej podstawowych. Żadnych leków przeciwgorączkowych czy czopków, żadnych emolientów itp.
Pap, dalej każą pryskać octaniseptem. -
ancys85 wrote:A ja uważam inaczej.
W pierwszym trymestrze kształtują się narządy, w drugim udoskonalają...
Weszłam w trzeci trymestr, moje dziecko waży około 1000g. a urodzi się z wagą pond 3000 więc chyba jednak największy wzrost, przybieranie tkanki tłuszczowej i mięśni malucha jest na ostatniej prostej.
Ja w poprzednich ciążach najwięcej przybrałam w ostatnim trymestrze.
Miałam nakładki w 1 ciąży z Canpol i Medeli i zdecydowanie medela lepsza.
Ja 4 lata temu nie stosowałam octaniseptu na kikut i osobiście odradzam. Dlatego że octanisept jest na bazie wody i namacza kikut, co powoduje, że po psikaniu powinno się odczekać aż kikut wyschnie i dopiero ubierać malucha. Większość osób o tym nie wie i przez to kikut bardzo długo się zasusza. Moim zdaniem najprostsza metoda to po kąpieli osuszyć gazikiem jalowym kikut i tyle. Jeśli nic przy nim się nie dzieje naprawdę nie ma sensu niczym więcej go traktować. Za to octanisept warto kupić dla siebie na ranę po nacięciu krocza.
Ja paracetamol sobie kupię, dlatego, że wolę mieć niż latać wszystko nocy po aptekach. Najwyżej wywalę do kosza. Przeżyje jakoś te parę zmarnowanych złotych. -
Dziewczyny jestem ostatnia osobą, ktora by jakos sie wtracala w sprawy i pomysly innych ale jesli chcecie kp to trzeba zacisnac zeby i przetrwac. Lepiej zaplacic doradcy laktscyjnemu,ktory pomoze przystawiac niz sie bawic w nakladki, muszle, butelki itp. Ja pamietam,ze mnie na poczatku kp tak bolalo,ze kazde kwekniecie dziecka to byl dla mnie stras i lzy az chcialam podawc mm zeby piersi odpoczely. Wtedy pomogl mi moj maz trumqczac spokojnie,ze mleczko moje najlepsze i sebym probowala choc widzial,ze plakalam.. a i tak sama zabilam moje kp w 6ms bo wstydzilam sie karmic poza domem wiec podawalam w butelce i sie odzwyczail i nie chcial piersi.
-
Ounai a w jakiej formie ten paracetamol dla maluszka? Wiem, że syrop, ale konkretnie jaki można podać tak wcześnie w razie czego? Ja też z tych, co woli mieć i nie biegać 😉 u nas apteka czynna do 16, w nocy do apteki musiałabym 30km jechać..
Do mnie te nakładki na sutki trochę nie przemawiają. Spróbuję bez, sutki mam spore i sterczące 😂 mam nadzieję, że dadzą radę, najwyżej dokupie 😉
Z tego co czytałam, kikut właśnie po octanisepcie lubi się ,,babrać" i długo to schodzi, zanim odpadnie -
Noworodkowi to raczej czopki. Szybciej sie wchlaniaja i dzialają.nawet nie wiem czy na opakowaniu od syropu nie jest,ze od 3albo6miesiaca. Nawet w szpitslu jak goraczka to daja czopki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 13:32
-
Pedicetamol (w syropie) jest od urodzenia.
Co do nakładek, u mnie się nie sprawdziły. Miałam jeden sutek wklęsły, dziecko sobie spokojnie z nim poradziło.małe ssaki powyciągają Wam sutki.
Pap akurat muszle laktacyjne to rewelacyjna sorawa która uratowala mi kp, pomogły wygoić poranione na maksa sutki. Tylko ich noszenie przynosiło ulgę. -
A mi się zmniejszył żołądek chyba albo coś, bo jak zjem, nawet małą porcje czegoś, to czuję się taka pełna jakbym serio przesadziła 🤷
A co bierzecie do pielęgnacji krocza? Zamówiłam Tantum Rosa, piankę ginexid, płyn do higieny intymnej w wersji mini, którego używam na codzien i najprostsze, szare mydło 😂 no i octanisept do psikania jakby co