!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, wy się tak na zapas nie martwcie tym kp. Wszystko wychodzi w praniu, najlepiej o tym nie myśleć. Może się okazać, że dziecko od razu załapie i nic nie trzeba będzie poprawiać i nic nie będzie boleć.
joana, Totoro lubią tę wiadomość
-
Ja za nakladkami nie jestem. Oczywiscie nie mowie komus, zeby nie kupil itp. Kazdego wybor a moze i sama z nimi skoncze.
Akurat u mnie w towarzystwie polozne doradzily kolezankom z malymi sutkami, ze nakladki im pomoga. A efekt taki, ze jak poszly do doradcy to okazalo sie, ze kazal przestac uzywac, bo przdz nie zaczal im zanikac pokarm.
Qunai dzieki, czyli musze zrobic zamowienie do rossmana 😊
Leila ja tez wole co kupic, oczywiscie w malych ilosciach, bo jak sie mieszka na wsi to o apteke ciezko. Najblizsza z dyzurami prawie 20 km od nas 🙄
Co do kikuta to slyszalam, ze odchodzi sie od octenisept i teraz twierdzi sie, ze pielegnacja na sucho tylko woda i dobrze osuszyc.
Mam pytanie:jakie macie zdanie na temat kapieli dziecka? Kiedy planujecie pierwsza kapiel po wyjsciu ze szpitala? I czy dacie umyc w szpitalu?Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
W moim szpitalu położne obsługujące noworodki są takie "mechaniczne" i wydają się mało czułe.
Jak urodziłam, to leżałam na sali z dwiema dziewczynami i wieczorem nakarmiłyśmy maluchy, położyłyśmy spać, przygasiłyśmy światło i nagle wpadają dwie położne z wrzaskiem, kto pierwszy do kąpieli, zapaliły ostre światło, dzieci się obudziły i w ryk, my zszokowane odmowiłyśmy kąpieli, to wyszły i tak zostawiły z tym światłem i ryczącymi dziećmi 😔 Także mi generalnie taka kąpiel szpitalna kojarzy się z traumą i jednak wolę na spokojnie w domku.Jaśmina, joana lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Ok, ale Ty nabierasz najwięcej w 2 trymestrze. Nawet jeśli wchodzisz w 3 trymestr z wagą dziecka 1kg a będzie miało 3,5 kg to dziecko przybierze jedynie 2,5kg w 3 miesiące. To jest ok 250g na tydzień. I gdyby to była prawda, że najwięcej tyjesz w 3 trymestrze to nie pisaliby we wszystkich poradnikach i artykułach, że przyrost wagi mamy w 3 trymestrze spowalnia.
Miałam nakładki w 1 ciąży z Canpol i Medeli i zdecydowanie medela lepsza.
No z moich źródeł wynika zupełnie inaczej 🤪
W II trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o 360 kalorii;
W ostatnim III trymestrze zapotrzebowanie na kalorie wzrasta aż o 475 kcal...
Więcej kalorii, więcej kilogramów i nie mówię tu o nadmiernym objadaniu się. Ja w drugim trymestrze przybrałam ok. 2 kg. a na porodówce pewnie będę miała koło 10 więc myślę, że to i tak w dużej mierze zależy od organizmu więc ciągnięcie dalej tematu nie ma sensu.
Leeila26 wrote:Ounai a w jakiej formie ten paracetamol dla maluszka? Wiem, że syrop, ale konkretnie jaki można podać tak wcześnie w razie czego? Ja też z tych, co woli mieć i nie biegać 😉 u nas apteka czynna do 16, w nocy do apteki musiałabym 30km jechać..
Do mnie te nakładki na sutki trochę nie przemawiają. Spróbuję bez, sutki mam spore i sterczące 😂 mam nadzieję, że dadzą radę, najwyżej dokupie 😉
Z tego co czytałam, kikut właśnie po octanisepcie lubi się ,,babrać" i długo to schodzi, zanim odpadnie
Leeila26 a podasz maluszkowi syrop na gorączkę bez konsultacji pediatry?!
Ja bym się chyba nie odważyła, nawet przy trzecim dziecku 😜
Jak kilku miesięczne to już prędzej i do tego czasu na pewno będziesz parę razy w aptece 😉
Poza tym jedne dzieci reagują na paracetamol, inne na nurofen; jak temp. nie spada podaje się naprzemiennie.
Zalecenia się zmieniają co chwilę, jak urodziłam syna to octanisept też był w modzie.
Zakupić można, bo czy do pępuszka, czy innych rzeczy wykorzystasz, bo fajnie odkaża, choćby ranki a nawet można robić płukankę na bolące gardło 😉 -
Ancys to też prawda 👍 ale czytam, że niektóre z Was kupują coś, zeby mieć coś w razie ,,w". Wolalabym mieć i nie użyć 👍
-
Ja też nie miałam sterczących sutków a nakładki niestety powodowały, że jeszcze bardziej się chowały więc nie korzystałam; syn wyciągnął, tylko trzeba było zacisnąć zęby i zaczekać jak się wyleczą. Potem to już czysta przyjemność 😁
Szczerze- cieszę się, że mam to już za sobą 😂😜 teraz to już luzik!
...ale tak na pocieszenie... dziewczyna obok na łóżku bez problemu karmiła piersią swoje pierwsze dziecko- mały od razu zaskoczył 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 16:58
-
Leeila26 wrote:A mi się zmniejszył żołądek chyba albo coś, bo jak zjem, nawet małą porcje czegoś, to czuję się taka pełna jakbym serio przesadziła 🤷
A co bierzecie do pielęgnacji krocza? Zamówiłam Tantum Rosa, piankę ginexid, płyn do higieny intymnej w wersji mini, którego używam na codzien i najprostsze, szare mydło 😂 no i octanisept do psikania jakby co
Biorę czopki z paracetamolem.
Ancys, nie wiem jak to jest z tymi zaleceniami ale jak byłam w ciąży to wszędzie trąbili żeby na pępek nic nie dawać, a to matki sobie modę na octenisept zrobiły, nie lekarze.
Ja paracetamol biorę dlatego, że w razie gdyby coś się działo i gdybym dzwoniła do lekarza i np powie "proszę podać i czekać do rana" to go będę mieć. Ja jestem osobą która wyznaje zasadę lepiej nosić jak się prosić, zwłaszcza w kwestiach medycznych. Co innego jakieś malutkie ciuchy, bo najwyżej dziecko 2-3 dni w za dużych przetrwa. Ale zdrowie to zdrowie.
Pierwszy lepszy artykuł który wyraźnie mówi że w 3 trymestrze zaleca się przytyć mniej niż w 2:
https://www.google.com/amp/s/parenting.pl/kilogramy-w-ciazy%3famp=1
W 3 kolejnych artykułach ta sama informacja, więc nadal uważam że nie masz racji
Joana, mimo syna myli w szpitalu i nie przeszkadza mi to, niech myją
Erre, dziecko z kolka płacze cały dzień, napina brzuszek, nie może wypuścić bączka. Ok 16 płacze mocniej, ale nie tak, że w dzień nie płacze wcale, tylko po prostu wieczorem ten ból się nasila. Jak układ pokarmowy zaczyna dojrzewac to kolka sama przechodzi. Trwa to ok 4 miesiące. Nie pomagają żadne krople, w zasadzie nic. Jeśli podasz krople i pomogą to nie jest to na 100% kolka. Masaże przynoszą delikatna ulgę, tak samo krople, rurki windii itd.
-
Leeila do krocza to maly octenisept-psiknac po skorzystaniu z toalety i tamtum rosa ze 2saszetki(przy pierwszym nie uzywalam). Pamietam jak bardzo sie balam po porodzie dotknac krocza papierem zebym osuszyc.
Erre dyschezja to po prostu niedojrzalosc ukladu pokarmowego i u 95% maluchow po 2-3tygodniach bedzie placz na brzuszek ale to nie kolma bo dziecko nie placze kilka godzin jak przy kolce. Wtedy zwykle pediatra proponuje dawac enzym laktazy przed karmieniem. Mojemu to pomagalo i cieple powietrze z suszarki na brzuszek(trzeba z duzej wysokosci suszyc zeby nie oparzyc-termoforek tez pewnie bedzie dobry). Zaczynaja sie bączki,stekanie na brzuszek i takie tam. To dyschezja. Nic sie z tym nie zrobitrzeba przeczekac. Jest mniej uciazliwa niz kolki ale tez widac po maluszku ze chodz o brzuszek.
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Co do kąpieli to ja bym wolała na spokojnie w domu, bo w szpitalu to poprawcie mnie te co już rodziły, to kąpiel odbywa się w umywalce. No chyba, że z jakiś nieprzewidzianych powodów zostaniemy dłużej. Kiedy kąpiel po powrocie do domu to nie wiem, bo nie wiem jak to będzie wszystko wyglądało.
Ja nakładek nie kupuję, bo moje piersi to wyglądają jak dwa smoczkiwięc mam nadzieję że damy radę. Jak nie zawsze można dokupić.
Mam pytanie o książeczkę zdrowia dziecka, którą dostajemy w szpitalu. Czy położna od razu wpisuje w niej imię i nazwisko dziecka? Pytam bo my z mężem nosimy inne nazwiska, a mały ma mieć nazwisko męża. -
Jasmina, u nas wypisują od razu położne. Nie powinno być problemu bo w akcie małżeństwa macie napisane że dziecko z małżeństwa nosi nazwisko ojca.
Maddelainen, a jakieś skurcze, coś? Podobno wody płodowe są przezroczyste i bezwonne, Ale ja jak się opiję wody to też mam mocz bezbarwny i bezdomny także ten. Myślę że powinny się wypowiedzieć dziewczyny które już rodziły.Jaśmina lubi tę wiadomość
-
Maddelainen wrote:Dziewczyny, kichnęłam i coś ze mnie wyleciało. Nie mam pojęcia czy to mocz czy może wody płodowe. Jakoś można to odróżnić? Strasznie się boję i nie wiem co robić...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 18:38
Maddelainen lubi tę wiadomość
-
Właśnie bezwonny był tyle, że ja dużo pije. Skurczy nie mam ani nic w ten deseń, na razie.. czytałam w necie, że najlepiej na sor. W sumie mam tą położną tyle, że nie wiem czy można korzystać z jej usług bo można chyba dopiero po porodzie...👩+🧔♂️+👱+🐶
2020 👶 💙
30.12.2024 ⏸️
https://www.tickerfactory.com] -
Maddelainen wrote:Dziewczyny, kichnęłam i coś ze mnie wyleciało. Nie mam pojęcia czy to mocz czy może wody płodowe. Jakoś można to odróżnić? Strasznie się boję i nie wiem co robić...
Maddelainen, to_tylko_ja lubią tę wiadomość
-
Co możecie polecić sprawdzonego na zgagę i na puchnięcia nóg ? Męczy mnie jedno i drugie od 3 dni
Starania od 2013 r
Za wysokie amh 13 i Pcos .
1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn
2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle
Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić
10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA
10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍
21/22.01 krwawienie
06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
27.04 ❤️🧒
5.05 Połówkowe 👍
24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
Walczymy dalej 💪 -
Dave87 wrote:Co możecie polecić sprawdzonego na zgagę i na puchnięcia nóg ? Męczy mnie jedno i drugie od 3 dni
Ja puchniecia nie pomoge, bo sama narazie nie wiem.
Ale na zgage bardzo pomogly mi te tabletki. Neobianacid. Szczerze na poczatku bralam kilka dziennie a teraz moze jedna wieczorem. Jem tak samo wiec mysle ze one super dzialaja.Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
joana wrote:Ja puchniecia nie pomoge, bo sama narazie nie wiem.
Ale na zgage bardzo pomogly mi te tabletki. Neobianacid. Szczerze na poczatku bralam kilka dziennie a teraz moze jedna wieczorem. Jem tak samo wiec mysle ze one super dzialaja.
Starania od 2013 r
Za wysokie amh 13 i Pcos .
1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn
2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle
Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić
10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA
10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍
21/22.01 krwawienie
06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
27.04 ❤️🧒
5.05 Połówkowe 👍
24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
Walczymy dalej 💪