X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim dzieciakom po urodzeniu, jeszcze w szpitalu określali grupę krwi bo mają wpisaną w ksiażeczkach zdrowia.

Nie wiedziałam, że grupa może się jeszcze zmienić...ale w sumie w każdej ciąży i przed każdym zabiegiem oznaczają grupę krwi więc pewnie to mega ważne 🤔

• Audrey Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, Ounai, bo u nas laboratorium otwarte od 7.30 a raz wyczytałam że siuśki muszą być dostarczone do albo w ciągu 2h🤔

Pap, żartujesz sobie z tą grupą krwi?🤦 o ja, ja to bym się nieźle wkurzyła gdyby zasugerowano mi że zdradziłam męża. O ja, stare to a głupie 🤦
    Ja też wstaje 3,4 razy siku w nocy. Ale jak muszę oddać do badania to wieczorem mało pije i dodatkowo nastawiam sobie o północy budzik żeby iść ostatni raz siku. Żeby coś się tam nazbierało przez te parę godzin 🤣

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAP na pytanie czyje to dziecko od razu odpowiedziałabym, że listonosza i ucięła temat😁

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Kroko, Ounai, bo u nas laboratorium otwarte od 7.30 a raz wyczytałam że siuśki muszą być dostarczone do albo w ciągu 2h🤔

Pap, żartujesz sobie z tą grupą krwi?🤦 o ja, ja to bym się nieźle wkurzyła gdyby zasugerowano mi że zdradziłam męża. O ja, stare to a głupie 🤦
    Ja też wstaje 3,4 razy siku w nocy. Ale jak muszę oddać do badania to wieczorem mało pije i dodatkowo nastawiam sobie o północy budzik żeby iść ostatni raz siku. Żeby coś się tam nazbierało przez te parę godzin 🤣
    To chyba coś jest nie tak bo moje laboratorium zawozi do badania próbki do innego laboratorium i odwożą je po 11:00, więc siuski zostawione powiedzmy o 8:00 leżą co najmniej 3-4h. Myślę że to nie ma takiego znaczenia ile one siedzą.

Co do czynnika Rh to jest on zmienny i ustala się faktycznie do 2 roku życia albo do 3roku życia. Nie pamiętam dokładnie, ale lekarz mi to mówił jak syn miał mieć 2 operację i mówili, że trzeba zrobić badanie na grupę krwi. Powiedziałam wtedy, że syn był operowany jak skończył 2 lata więc mamy wyniki, ale lekarz właśnie powiedział, że Rh teraz może być już inne i konieczne jest powtórzenie. Dlatego też teraz dzieciom zaraz po porodzie nie oznacza się grupy krwi. Ale Twój syn Pap ma już 4 lata, więc u niego się już nie zmieni.

BOY 2015
    GIRL 2020
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys, grupa nie zmienia się, ale czynnik Rh może ulec zmianie, tak jak kolor oczu :)

BOY 2015
    GIRL 2020
  • Zabka_89 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap nie przejmuj sie tesciem to pokolenie naszych rodzicow mam wrazenie ze jest tak zacofane wzgledem medycyny szczegolnie ciazy i dzieci ze dzieci z podstawowki wiedza wiecej niz oni. Czasami tak slucham nawet tych "dobrych rad" tesciowej co do opieki nad niemowlakiem to jakbym ja byla z innej planety i jeszcze ten komentarz ze trojke dzieci wychowala i wie lepiej jak postepowac. Po prostu ty wiesz maz wie a reszte niech sobie sami doczytaja jak nie wierza.

Jaśmina lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:

Co do czynnika Rh to jest on zmienny i ustala się faktycznie do 2 roku życia albo do 3roku życia. Nie pamiętam dokładnie, ale lekarz mi to mówił jak syn miał mieć 2 operację i mówili, że trzeba zrobić badanie na grupę krwi. Powiedziałam wtedy, że syn był operowany jak skończył 2 lata więc mamy wyniki, ale lekarz właśnie powiedział, że Rh teraz może być już inne i konieczne jest powtórzenie. Dlatego też teraz dzieciom zaraz po porodzie nie oznacza się grupy krwi. Ale Twój syn Pap ma już 4 lata, więc u niego się już nie zmieni.

Jak rodziłam trzy lata temu córkę to określali jej grupę krwi, myślę że nadal tak jest tylko może nie wszyscy wpisują tą informację w książeczce zdrowia, bo na jakiej podstawie podawali by Immunoglobulinę 🤔
    Jak urodzę Pawełka to przekonam się jak to wygląda w moim szpitalu, w tym roku 😉

Znalazłam taką informację:
    Immunoglobulinę anty-RhD podaje się kobietom RHD ujemnym domięśniowo w czasie nie
    przekraczającym 72 godzin:
    1. Po urodzeniu dziecka RhD dodatniego:
    a). 150 µg* mikrogramów – jeżeli poród był fizjologiczny,
    b). 300 µg* mikrogramów – jeżeli poród był patologiczny (np. cięcie cesarskie, ręczne wydobycie
    łożyska, poród martwego płodu) lub mnogi.
    2. Po poronieniu samoistnym lub przerwaniu ciąży, inwazyjnej diagnostyce prenatalnej, usunięciu
    ciąży pozamacicznej oraz w przypadku zagrażającego porodu przedwczesnego z krwawieniem z
    dróg rodnych:
    a). 50 µg* mikrogramów do 12 tygodnia ciąży,
    b). 150 µg* mikrogramów po 12 tygodniu ciąży.

Ounai wrote:
    Ancys, grupa nie zmienia się, ale czynnik Rh może ulec zmianie, tak jak kolor oczu :)

Pisząc o grupie krwi myślałam o czynniku Rh 😁 ale skoro zmienia się to u dzieci to po co nam "starym" za każdym razem oznaczają grupę przed każdym zabiegiem?
    ...ale to tylko takie moje luźne zapytanie 🤪😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 11:32

• pap86 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie mysle,ze oni nie chcieli w sumie nic takiego sugerowac ale jakos tak niezrecznie wyszlo. Moze ja zle to odebralam..
    Ouinai badanie mia robione jak mial pare miesiecy wiec jesli rh moze sie zmienic no to kto wie czy teraz nie jest juz plus ale tak po prostu to nie bede go kluc zeby sie dowiedziec. Moze przy okazji dla spokoju ducha jak by cokolwiek sie mialo wydarzyc seby bylo potwierdzenie.
    Bardziej o ten ich upór mi chodzi-krew matki albo ojca.. no to akurat ma ale tylko czesc mojej bo ja AB a on A (maz 0).
    Ja juz do tescia chcialam dzwonic z awanti ale maz byl przy mnie i czytalam mu sms i powiedzial "daj sobie spokoj z glupotami".
    Wlasnie wiedza o ciazy rozwoju itd no to sprzed epoki kamienia lupanego -przeciez moj tesc powiedzial,ze do 6tygodnia ciazy plec dziecka sie moze zmienic. Ekstra nowina co? :D ciekawe co na to genetycy. I w dupie mial jak mu powiedzialam,ze to przeciez chromosomy sie polaczyly podczas zapldnienia i juz wtedy sie plec ustala.
    Moze on chcial zazartowac jakos o tym, czyje dziecko ale wyszlo niezrecznie. Moze ja za bardzo to wzielam do siebie i wlasnie moglam napisac,ze sasiada ze starego bloku i olac tlumaczenie mu.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap tez wkurzylabym sie... wiadome moze to byly jakies glupie zarty, ale niech wiedza, ze Ciebie takie glupie gadanie nie smieszy.

Audrey u mnie tez trzeba oddac do labolatorium probke najpozniej 2 h po umieszczeniu jej w pojemniczku.
    Dlatego ja tez zawsze staram sie zrobić siku do kubeczka 6, bo w labie jestem o 7.30-8.
    A juz co oni z tym robia to mnie nie interesuje. Wiem, ze jest napisane do 2 h i nawet podczas oddawania probki pytaja mnie kiedy probke umiescilam w kubeczku.

Jest promka na Smyku i na 51015 gdyby ktos jeszcze mial malo ubranek.
    Ja zamowilam ze smyka ubranka na 68 i 74, 3 przescieradla do gondoli, ksiazke i pojemniczek na smoczek.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, no właśnie u mnie to samo z moczem. I też nie wiem co potem z tym robią, czy do lodówki, czy leży, robię jak każą i już 🙈

Ja będę zamawiać ze smoka jak już Mała będzie, większe rozmiary, bo może jakieś ciuszki dostaniemy a wolę na bieżąco niz np za dużo mieć. Ale że smyka polecam wszystko bo jakość ubranek super, ceny też, większość rzeczy mam od nich.

Chwilę posiedzę i idę powkładać wszystko do nowej komody bo mąż powiedział że wszystko musi z podłogi zniknąć żeby mógł malować 😊

Czy macie już urządzone pokoiki dla swoich maluchów?

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, wszystko ok ogólnie, mała 1690g ułożona główką w dół :) jedynie szyjka się trochę pochrzaniła od ostatniej wizyty, mam się bardziej oszczedzac, no ale nie na tyle, żebym musiała leżeć czy coś, więc nie jest źle:) waga moja +800g od ostatniej wizyty, więc mój gin nie był zachwycony oczywiście😑

Jaśmina, ancys85, Leeila26, Audrey, joana, edka85, DarlAa, Chmurka, erre, Pogoda, Krokodylica, Asia000, maja2024, Evva lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap ja za taki tekst, teraz byłabym w stanie zrobić niezłą awanturę.. już nie mówiąc o tym, jakby mój mąż to usłyszał 🤦 nie dziwie się, że się wkurzyłas, nawet jak to były żarty. Żartować też trzeba umieć.

Mi upał póki co nie przeszkadza. O tej porze unikam słońca, a w domu mam chłodno 😊 no i wentylator jest zbawieniem 😁

Ciekawe jak szybko lipiec przeleci, bo w sierpniu to już zrobi się poważnie 😉 i pozostanie czekać 🙈

Ja dzisiaj poszłam na siku z nocy dopiero o 7. Pobiegłam wręcz.. 😂 może przez to, że wieczorem mniej piłam. Ale wyspałam się dzięki temu 😁

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • joana Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro piękna waga już dzidziulka 🥰

Audrey ja to samo wole nie wnikać. Robie jak jest napisane niz zeby kiedys mieliby mi nie przyjąć moczu. A jade z nim do badania 40 km 🙄

Co do ubranek ze Smyka ja tez bardzo polecam. Jeszcze czekam na przesylki z aptek i z kappahl.

Pokoik to u nas jeszcze dluga droga. Ale gdyby polozyli nam panele w tym tyg to w weekend skladamy meble do małego i będzie już coraz bliżej konca 😊
    Moze do polowy lipca wyrobimy sie, zeby wszystko bylo w miare gotowe. Pozniej juz tylko dekorowanie części wyremkntowanej.

Totoro lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jako biolog to najpierw zrobiłabym awanturę a potem wykład;P
    Ja w nocy sikam jak szalona się tak rano wstaje z pełnym pęcherzem więc nigdy się nie przejmuje godzina. I u mnie jest jak u Qunai. Siki i krew jedzie z punktu pobrań dopiero o 11 do laboratorium;P więc tym bardziej się nie przejmuje. Ale ja teraz mogłabym zrobić o 5.30 a o 6 nasikać cały pojemnik;P

Ubranka ze smyka też mamy i fajna jakość się wydaje, chociaż dostałam sporo z nexta i newbie i te są chyba lepsze jakościowo. Ale i cena inna za takie ciuszki.
    Pokoik mamy połowicznie. Stoi łóżeczko, komoda i regalik. Ale tak jest jeszcze sucho i pusto. Muszę dokupić zasłonki, coś na podłogę, może jakaś naklejkę na ścianę.

Dziś oficjalnie zaczęłam wielkie pranie ciuszkow. Piorę wszystkie rozmiary jakie mam jak leci, po segregacji kolorystycznej oczywiście. Będę wkładać narazie w zwykle worki już segregując rozmiarami. A potem, jak upiorne wszystko, mam plan prasować po kolei od największych do najmniejszych rozmiarów i wkładać w worki próżniowe i do komody. Mam nadzieję że po wyjęciu z tych workow nie będę musiała ich jeszcze raz prac... Ani prasować... Ma któraś doświadczenie w używaniu worków próżniowych? Bardzo pogniecione te ciuszki potem będą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 13:02

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro piękna waga dzidziusia! Fajnie tak czytać ze te nasze Maluchy tak rosną jak na drożdżach:D

Ja mam nadzieję wyrobić się z praniem i prasowaniem od końca lipca. Bo już mi jest ciężko i boje się że w sierpniu nie dam rady. W sierpniu chce już spakować torbę i mimo że mam termin na koniec września to już bym chciała mieć wszystko ogarnięte.. potem przed samym terminem porodu powyciągam rozmiarem 56 z worków próżniowych i poukładam ładnie w organizer ach w szufladzie w komodzie i będzie pięknie:D

joana, Totoro lubią tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba dzisiaj jest jakiś taki dzień, że mamy kiepskie samopoczucie. Mnie jakieś poty oblaly, słaba się zrobiłam i leżę na kanapie. Chyba włączę coś dla syna, spróbuje trochę poleżeć i może zdrzemne się, tylko czekam aż książę posprząta łaskawie swoje klocki.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• pap86 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robie pokoju dla drugiego malucha. Lozeczko bedzie w naszej sypialni i tu tez komode przygotuje na jego rzeczy (w tej komodzie ostatnio mam balagan i leza tam glupoty. Musze powychrzaniac i po upraniu/prasowaniu ciuszkow powkladam i beda czekac. Ja chyba nie bede juz ich w worku czy skatki chowac do wrzesnia. W worki to przygotuje sobie pare zestawow do szpitala choc wiem,ze pewnie jakies zmiany z tym beda zachodzily do samego dnia porodu bo nie wiadomo jaka pogoda bedzie 😂

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ta pogoda to napewno wykonczy do samego porodu 🙄
    A najgorzej, ze mamy taka cala koncowke ciąży 🙄🙄🙄

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się wzięłam za pranie ubranek. Od razu wyprasuje i włożę do szuflady, może aż tak się nie zakurzą do września :) wolę to zrobić póki mam energię

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • erre Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wykończyliśmy ostatni pokój i przenieśliśmy meble. W pokoju dla drugiego dziecka na razie nic nie ma oprócz lampy sufitowej i chmurki :D W środę przyjdą meble dla starszaka, to pewnie w weekend skręcimy i przeniesiemy komodę, łóżeczko i przewijak dla maluszka. Jeszcze tylko wybrać dywan dla starszaka, bo nie możemy się z mężem dogadać i chyba zostawimy młodemu do wyboru, a obecny dywan musi iść do czyszczenia (nie wiem co nam strzeliło do głowy, żeby biały dywan kupić :D). No i tak na razie będzie pustawo, bo nie będę teraz wyciągać żadnych pierdółek czy pościeli, żeby się nie kurzyło.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
‹‹ 687 688 689 690 691 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ