🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Oooo dxięki, dopiszę. Rzeczywiście gdzieś mi mignęły. Nie dpstawałam żadnych pieluch w szpitalu, naqet nie wiedziałam, że mozna takie uzywac. Jedynie na piersi mialam takie zelowe z lansinoh ktore mozna bylo Lbo schlodzic albo podgrzac, zalezy jaka była potrzeba.Alczii'90 wrote:Ja bym polecała takie chłodzące podkłady poporodowe. Mi się świetnie sprawdziły. Chłoną co mają chronić a dodatkowo niweluje ból np po pęknięciu czy też samym porodzie bez pęknięcia. Można je też sobie położyć podobno na bliznę po cięciu cesarskim. Je się tak jakby przełamuje i zaczynają być chłodne. Duże wygodniejsze niż zamarźnięta pielucha czy bryła lodu, jaka dają w szpitalu.👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
23.04 19+0 251g
25.04 🌸🌸🌸 It is a girl! 🌸🌸🌸
30.04 Gensulin N - insulina nocna
13.05 20+5 379g
Insulina nocna 12j
Rośnij maluszku

-
Ja właśnie czekam w kolejce do lab. Oczywiście nikt ciężarnej nie przepusci. Nie wyspalam sie. Cukier z palca 100. Zrobie przy okazji glukoze na czczo, porownam sobie.
Przelozylam diabetologa wczesniej, na za tydzien bo mialam miec dopiero 11 maja, a te cukry od jakiegos czasu juz takie
Z plusów weszlam dzis na wage i od poprzedniego pomiaru mam mniej. Od najnizszej wagi w ciazy mam +0,1kg, od startowej -4,8 a od pierwszego wpisu w karte ciazy -0,4kg.
👩🏻🦰41🧔🏻39
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
23.04 19+0 251g
13.05 20+5 379g
Insulina nocna 12j
Rośnij maluszku

-
Mnie wczoraj bolał brzuch jak na okres i zmartwiłam się tym. Później ból w okolicach krocza i stwierdziłam, że jak nie przejdzie do dzisiaj to jadę na wizytę. Jakby tego było mało to w nocy śniło mi się, że poroniłam. Czytam ten sen jako info, że powinna zwolnić, więc zaczynam zrzucać z siebie obowiązki. Dzisiaj czuję się już lepiej i robię porządki w pracy zeby faktycznie nie brać na siebie wszystkiego
-
Nati ja też mialam ostatnio sen że krwawiłam i mama mnie wiozła na sor… to jest straszne więc nie zazdroszczę. Ale ja to zwalam na to że jednak martwię się cały czas że coś się stanie i sny odzwirciedlają nasze obawy

Ounai też ostatnio czekałam w kolejce do pobrania, panuje znieczulica niestety.
Połówkowe o 15:30 - już odliczam 🙏
Nati96De, Paula., Flora96, Olo323, Alczii'90, Laurelli lubią tę wiadomość
-
Ja ostatnio podeszłam do okienka drugiego, gdzie wisiała kartka "poza kolejnością przyjmowani są : dzieci poniżej roku, osoby w trakcie chemioterapii oraz kobiety w ciąży". Powiedziałam do Pana że jestem w ciąży i stanęłam przed nim 🤷 mam to gdzieś.
Nati96De, Paula., Flora96, Olo323, Alczii'90, Laurelli lubią tę wiadomość
-
• Ubranka
◦ Rozmiar 56
▸ Body na długi rękaw 10 sztuk
▸ Body na krótki rękaw 5szt
▸ Spodenki 10 sztuk
▸ Pajacyki 10 sztuk
▸ Kombinezon Engel
▸ Skarpetki 10 par
▸ Czapeczka ciepła i 2 cienkie
▸ Niedrapki
◦ Wózek 2w1
◦ Fotelik z bazą
◦ Łóżeczko Chicco next to me forever+materac/łóżeczko ???
◦ Chicco baby hug
◦ Bujaczek
◦ Niania elektroniczna
◦ Monitor oddechu
◦ Przewijak IKEA i na niego piankowy przewijak
Dla mamy
◦ 3 piżamy do karmienia
◦ Szlafrok
◦ Podkłady poporodowe
◦ Podkłady na łóżko
◦ Majtki siateczkowe
◦ Butelka do podmywania
◦ Tamtum Rosa
◦ Pianka ginexid
◦ Staniki do karmienia
◦ Większe majtki bawełniane
◦ Wkładki laktacyjne
◦ Kapcie
◦ Klapki pod prysznic
◦ Lanolina na brodawki
◦ Kompresy na sutki
◦ Rzeczy do kosmetyczki typu żel pod prysznic itd
Butelki avent
Smoczki
Laktator
Kolektor pokarmu
Ręczniki
Wanienka ze stojakiem
Termofor z pestek wiśni
Nożyczki i szczotka
Pampersy
Chusteczki
Podkłady do przewijania
Sól fizjologiczna
Gaziki jałowe
Patyczki
Octenisept
Bephanten
Olej migdałowy do kąpieli
Pieluchy muślinowe 10szt
Chusta
Tulik/otulacz/śpiworek
Kokon
Poduszka do karmienia
Rożek
Otulacz do fotelika
Kocyk
Prześcieradła do łóżeczka i gondoli
Ja mam na razie taka listę, może się komuś przyda 😊 ale też co chwilę coś dopisuje 😅 teraz jak już płeć znamy na 100%, to zaczynam coś kompletować. Najpierw pojadę do teściów sprawdzic co tam mamy i odhaczę z listy. Jak nie będziemy mieli poprawin w niedzielę, to może pojedziemy obejrzeć wózki i fotelik, bo jest niedziela handlowa 😊 największą zagwostkę mam z łóżeczkiem/dostawką. To będziemy kupować na końcu, bo ciągle myślę co kupić.
Mamacita, Flora96, Olo323, Laurelli, kasia1518, Haloes lubią tę wiadomość
-
Ja ostatnio jak w labolatorium zobaczyłam kolejkę na 20 osób, to też stwiedziłam, że nie będę czekać. Akurat wyszła pielęgniarka i się pytam, czy kobiety w ciąży mają pierwszeństwo. A ona, że oczywiście i mnie wzięła. A jedna babcia do drugiej "no jakoś nie widać, żeby ta pani była w ciąży" 😅 ludzie to są niemożliwi.
-
Również mam czasem sen o tym, że poroniłam. To jest potworny koszmar. Tłumaczę sobie to tym, że się martwię i dlatego.
Wczoraj przeszłam poważną rozmowę z córką. Zadała mi kluczowe pytanie. Czy jak dziecko sie urodzi dalej bede ją kochać.
Wyjaśniłyśmy sobie sporo i mam nadzieje, że dzięki temu będzie czuła się bezpieczniejsza.
Dziś obiecałam, że ją odbiorę ze szkoły i pojedziemy na lody. Cieszę się że lekarz dał mi zielone światło na odrobinę normalnego funkcjonowania.
Olo323, Alczii'90, kasia1518 lubią tę wiadomość
👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Akcja rodzeństwo od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
03.06 - 100% zdrowego 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Powodzenia na badaniach ✨✨
Ja też miewałam takie sny, teraz już mam często sny ze mąż ma kochanicę jakieś albo ze ktoś mnie chce zadźgać 🙈 codziennie budzę go w nocy i mówię przytul mnie bo miałam koszmar
Ja od dwóch dni ma taki miękki brzuszek. Wcześniej był taki twardszy a teraz taki dziwny 😱 i już się martwię oczywiście
Nutka świetnie lista wyprawkowa podglądam i zanotuję 🤗 -
Nutka15 wrote:• Ubranka
◦ Rozmiar 56
▸ Body na długi rękaw 10 sztuk
▸ Body na krótki rękaw 5szt
▸ Spodenki 10 sztuk
▸ Pajacyki 10 sztuk
▸ Kombinezon Engel
▸ Skarpetki 10 par
▸ Czapeczka ciepła i 2 cienkie
▸ Niedrapki
◦ Wózek 2w1
◦ Fotelik z bazą
◦ Łóżeczko Chicco next to me forever+materac/łóżeczko ???
◦ Chicco baby hug
◦ Bujaczek
◦ Niania elektroniczna
◦ Monitor oddechu
◦ Przewijak IKEA i na niego piankowy przewijak
Dla mamy
◦ 3 piżamy do karmienia
◦ Szlafrok
◦ Podkłady poporodowe
◦ Podkłady na łóżko
◦ Majtki siateczkowe
◦ Butelka do podmywania
◦ Tamtum Rosa
◦ Pianka ginexid
◦ Staniki do karmienia
◦ Większe majtki bawełniane
◦ Wkładki laktacyjne
◦ Kapcie
◦ Klapki pod prysznic
◦ Lanolina na brodawki
◦ Kompresy na sutki
◦ Rzeczy do kosmetyczki typu żel pod prysznic itd
Butelki avent
Smoczki
Laktator
Kolektor pokarmu
Ręczniki
Wanienka ze stojakiem
Termofor z pestek wiśni
Nożyczki i szczotka
Pampersy
Chusteczki
Podkłady do przewijania
Sól fizjologiczna
Gaziki jałowe
Patyczki
Octenisept
Bephanten
Olej migdałowy do kąpieli
Pieluchy muślinowe 10szt
Chusta
Tulik/otulacz/śpiworek
Kokon
Poduszka do karmienia
Rożek
Otulacz do fotelika
Kocyk
Prześcieradła do łóżeczka i gondoli
Ja mam na razie taka listę, może się komuś przyda 😊 ale też co chwilę coś dopisuje 😅 teraz jak już płeć znamy na 100%, to zaczynam coś kompletować. Najpierw pojadę do teściów sprawdzic co tam mamy i odhaczę z listy. Jak nie będziemy mieli poprawin w niedzielę, to może pojedziemy obejrzeć wózki i fotelik, bo jent niedziela handlowa 😊 największą zagwostkę mam z łóżeczkiem/dostawką. To będziemy kupować na końcu, bo ciągle myślę co kupić.
Tu mam jeszcze jedną podpowiedź do wyprawki.
Pediatra poleciła mi pod pieluszkę maść Tormentiol Baby. Zaleciła spróbować, gdy moja mała miała okropne odparzenie, takie aż krwawiące. Teraz używam na bieżąco i uważam, że znacznie lepiej działa niż Bephanten. Mam w domu jedno i drugie, ale jak tylko pojawia się delikatne zaczerwienienie to używam Termentiolu Baby.
Nutka15 lubi tę wiadomość
👧 07/2024
💔 08/2025 (11tc poronienie zatrzymane)
⏸️ 12/2025
02.01. ɓ-HCG 465 + prog 20,5
10.01. ɓ-HCG 7978 + prog 17,10
16.01.-> 👶0,60 cm i ❤️
30.01. -> 👶2,22 cm i rośnie ❤️
20.02. -> 👶5,63 cm i rośnie ❤️
24.01. -> badania prenatalne I trymestru - niskie ryzyka 💚
20.03. -> 👶waga 165g
07.04. -> kolejna wizyta
Choroby: niedoczynności tarczycy, Hashimoto, IO, stan przed cukrzycowy,
Leki: Letrox 150, Duphaston 10 mg, insulina na noc

-
Ja właśnie się zastanawiałam czy tak nie zrobić, ale przede mną były 2 panie z dziećmi i jedna taka starsza Pani z córką i widać było, że ta pani straszbie się denerwuje żeby szybko wejść. Nie chciałam się "wpychać" przed dzieci bo wiesz jak to jest. Dziecko już i tak jest zestresowane że będa mu igłę wbijać. Bardziej byłam zniesmaczona faktem, że kobiety które same były w ciąży udawały, że tego nie widzą, że ja jestem w ciąży. A jeszcze bardxiej wkurzające było to, że Panie z lab robiły sobie 30-tominutowe pogawędki. Dopiero jak wyszły i zobaczyły, że za godzinę zamykaja a tu 10 osob w kolejce to zaczely pobierac normalnie. Ale ja godzine czekalam zeby pobraly krew tym 3 osobom przede mna.Yennefer# wrote:Ja ostatnio podeszłam do okienka drugiego, gdzie wisiała kartka "poza kolejnością przyjmowani są : dzieci poniżej roku, osoby w trakcie chemioterapii oraz kobiety w ciąży". Powiedziałam do Pana że jestem w ciąży i stanęłam przed nim 🤷 mam to gdzieś.
Alczi, tormentiol to bardzo silna masc z kwasem borowym, nie wolno jej długotrwale stosowac. Zdecydowabie bezpueczniejsze sa masci robione zlecane przez pediatrow na odpieluszkowe zapalenie skory.
Ja jeszcze podpowiem, jesli nie macie kompletnie nic dla dziecka, to warto od razy kupic troche 62 i nawet 68. Bo dzieci ekspresowo rosna i w pologu niwkoniecznie bedzie sie Wam chcialo biegac po sklepach
Bylam w biurze projektu i Pani mi powiedziala ze jak mam kase swoja to moge robic zakupy i to normalnie bedzie rozliczone. Tak, ze luzik do poniedzialku i od poniedzialku dzialam z dg juz na full, mozna powiedziec - wracam do pracy!👩🏻🦰41🧔🏻39
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
23.04 19+0 251g
13.05 20+5 379g
Insulina nocna 12j
Rośnij maluszku

-
Alczii'90 wrote:Tu mam jeszcze jedną podpowiedź do wyprawki.
Pediatra poleciła mi pod pieluszkę maść Tormentiol Baby. Zaleciła spróbować, gdy moja mała miała okropne odparzenie, takie aż krwawiące. Teraz używam na bieżąco i uważam, że znacznie lepiej działa niż Bephanten. Mam w domu jedno i drugie, ale jak tylko pojawia się delikatne zaczerwienienie to używam Termentiolu Baby.
Masz rację 😊 ja właśnie dodałam sobie wszystko na Gemini i też dorzucilam tormentile baby, bo nam bardzo pomagał przy cięższych odparzeniach. Na codzień, na lekkie zaczerwienienia używaliśmy bephanten. I ogólnie dodając rzeczy do koszyka, już widzę parę rzeczy, że brakuje na tej liście 🙈
Alczii'90 lubi tę wiadomość
-
@Ounai Tormentile Baby jest bez boraksu. Tormentile forte już tak.
Tu skład: Petrolatum (wazelina), Zinc Oxide (tlenek cynku), Lanolin (lanolina), Potentilla Erecta Rhizome Extract (wyciąg z pięciornika kurze ziele), Sodium Shale Sulfonate (ichtiol biały), Vanillin.
Ale ja i tak to używałam już jak naprawdę była masakra.
Alczii'90, Ounai lubią tę wiadomość
-
Ja też nigdy nie używałam Tormentiolu, słyszałam że to jest silna maść. Generalnie pupę dzieciom smarowałam Alantanem zielonym, a jak coś się działo to Sudocremem. Ale tym Sudocremem to w ciągu roku może z 5 razy, taka to częstość była.
Ounai, ja też dzieciaki przepuszczam do labu, bo żal mi ich. Ale wtedy akurat nie było żadnych
Jeśli chodzi o aspirator do noska. Miałam katarek , w sumie mam dalej w szafie, do odkurzacza. Działał super, ale poziom histerii dziecka przy włączaniu odkurzacza był poza skalą 🤦 i przy tym tego kataru znowu się zbierało.
Ma któraś z Was dziewczyny może Nosiboo Pro aspirator , albo wśród znajomych ? Czy warto tyle kasy wydawać, czy działa ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia, 12:42
Fox, Ounai lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny co do maści pamiętajcie, że jeśli na codzień będziemy używać kremów i maści z działaniem właśnie na odparzenia to jeśli do takich dojdzie mogą po prostu przestać działać. Ja używam od początku linomagu zielonego, jak się trochę czerwieni to bepanthen baby. W sytuacjach krytycznych Sudocrem, a Tormentiol użyłam raz jak juz pupa była w krwi przy kuracji antybiotykiem. Każda oczywiście robi jak czuje, żeby nie bylo 😇
Lista wyprawka super! Dla mam po raz pierwszy idealna. Pominęła bym jedynie niedrapki tak na start, dzidzia musi eksplorować 😇 pieluszek nigdy za wiele, to mozna kupować hurtowo 😅 ostatnio nawet okna myłam tymi, które już mają przebarwienia 🫣
Pomyślcie jeszcze nad termometrem bezdotykowym i ja dość szybko kupiłam też inhalator z funkcją nebulizacji z Microlife (mis).
Co do laktatora powiem Wam ja kupiłam jeszcze będąc w ciąży i nasłuchałam się swoje, ze po co mi. Ze nie wiadomo czy będę potrzebować. Finalnie bylam rok KPI, a wszystkie mądre glowy ktorr wczesniej mnie krytykowaly później same błagały o rady co, jak, kiedy i czym. Także tutaj tez zróbcie sobie porządny rachunek sumienia 😅
Mam jeszcze jedną polecajke, ale to juz do ewentualnego zakupu od razu po porodzie - nie na zapas. Maść po peknieciu- Hexatiab Activ. Leżałam w szpitalu tydzień (bo maly miał antybiotyk przez porod z zielonych wod nadkaził się rumieniem) więc z nielimitowanym wietrzeniem itp było dość pod górkę, mega kombinacje, ale z ta maścią praktycznie po dwóch dniach wyszedl pierwszy szew, a po tygodniu nie pamiętałam nawet o peknieciu. Tak sobie teraz myślę, że może to brzmieć hardkorowo 😅 ale uprzedzam - nie ma się czego bać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia, 13:54
Yennefer# lubi tę wiadomość
91'
10.2023⏸️->07.2024 🩵Synek
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
23.02 I prenatalne - 6,25cm FHR: 151bpm - ryzyka niskie- 🩵
15.04 II prenatalne - 346g chłopiec 🩵
26.05 - 977g 🐻
11.06 - 1309g 🐻

-
Ja niedrapki wpisałam, bo synek urodził się z takimi pazurkami, że już w pierwszym dniu miał całą buźkę podrapaną. I zakładałam mu w szpitalu, bo nie powinno się od razu paznokci obcinać. Potem już nie używaliśmy.
Właśnie jeszcze aspirator do nosa!
Ja laktator mam po synku, ale ja go za dużo nie używałam. Na początku się przydawał przy nawale, ale potem w ogóle mi nie chciał odciągać. Może nie miałam odpowiedniego do moich piersi nie wiem, nie znam się na tym 🙈 musze go gdzieś znaleźć i zobaczyć. Nowy kupie może po porodzie, jakbysmy byli na KPI. -
Moja corka nie miala zadnych uczulen podraznien, ale ja uzywalam oliwki, emulsje do kąpieli, krem na dwór itp. z Emolium Dermocare . Stosowalismy bardzo dlugo. A czasem jeszcze sporadycznie do mycia nie raz jej jeszcze kupię.
Przy drugim dziecku też bede używać kosmetyków tej firmy.
Pod pieluszką sporadycznie nam sie coś robiło a jak juz to uzywalam tylko bepanthenoluWiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia, 14:24
👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Akcja rodzeństwo od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
03.06 - 100% zdrowego 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Ounai wrote:Ja właśnie się zastanawiałam czy tak nie zrobić, ale przede mną były 2 panie z dziećmi i jedna taka starsza Pani z córką i widać było, że ta pani straszbie się denerwuje żeby szybko wejść. Nie chciałam się "wpychać" przed dzieci bo wiesz jak to jest. Dziecko już i tak jest zestresowane że będa mu igłę wbijać. Bardziej byłam zniesmaczona faktem, że kobiety które same były w ciąży udawały, że tego nie widzą, że ja jestem w ciąży. A jeszcze bardxiej wkurzające było to, że Panie z lab robiły sobie 30-tominutowe pogawędki. Dopiero jak wyszły i zobaczyły, że za godzinę zamykaja a tu 10 osob w kolejce to zaczely pobierac normalnie. Ale ja godzine czekalam zeby pobraly krew tym 3 osobom przede mna.
Alczi, tormentiol to bardzo silna masc z kwasem borowym, nie wolno jej długotrwale stosowac. Zdecydowabie bezpueczniejsze sa masci robione zlecane przez pediatrow na odpieluszkowe zapalenie skory.
Ja jeszcze podpowiem, jesli nie macie kompletnie nic dla dziecka, to warto od razy kupic troche 62 i nawet 68. Bo dzieci ekspresowo rosna i w pologu niwkoniecznie bedzie sie Wam chcialo biegac po sklepach
Bylam w biurze projektu i Pani mi powiedziala ze jak mam kase swoja to moge robic zakupy i to normalnie bedzie rozliczone. Tak, ze luzik do poniedzialku i od poniedzialku dzialam z dg juz na full, mozna powiedziec - wracam do pracy!
Spokojnie, wersja Baby jest bez tego składnika 😊 i lekarka bardzo podkreślała, aby kupić taką właśnie wersję 😉
Ounai lubi tę wiadomość
👧 07/2024
💔 08/2025 (11tc poronienie zatrzymane)
⏸️ 12/2025
02.01. ɓ-HCG 465 + prog 20,5
10.01. ɓ-HCG 7978 + prog 17,10
16.01.-> 👶0,60 cm i ❤️
30.01. -> 👶2,22 cm i rośnie ❤️
20.02. -> 👶5,63 cm i rośnie ❤️
24.01. -> badania prenatalne I trymestru - niskie ryzyka 💚
20.03. -> 👶waga 165g
07.04. -> kolejna wizyta