🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
A czy ktoras z Was kupowala takie wkłady do gondoli? Te 9 lat temu, albo nie było albo nie rzuciło mi sie w oczy. Teraz z racji, że wózka nie kupujemy to bym chciala takim wkładem ożywić i odnowić gondole. Tylko jestem ciekawa czy to do każdej gondoli sie sprawdza czy nie zjeżdża ten materiał.
Lini dla przykładu o co mi chodzi
https://mojswiatdziecka.pl/pl/p/Babymam-wkladka-do-gondoli-wozka-przescieradlo/5975?gad_source=1&gad_campaignid=20273542249&gbraid=0AAAAAByyCSeEmuQA2n-pO9UQX91GbWKvl&gclid=CjwKCAjw46HPBhAMEiwASZpLRH9qBnmVuf0mfc7B_WU4IBC0SfqN3qy_HhTBYZ8Ts5niv7o1L9AS9xoCFxIQAvD_BwEWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:40
👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Starania od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
Na 90%🩷
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
9.09 albo 12.09 musze sprawdzić jak mam ostatecznie wpisane w karcie ciąży 😆Mamacita wrote:Hej dziewczyny, cały dzień się nie umiem zebrać żeby do Was napisać, mam jakąś totalną zamułę, chyba to ten jet lag mnie dopadł?
Gratulacje Karolina i Fox 😍
Ja rano pooglądałam sobie moją panienkę i wierciła się strasznie 😁 położna trochę ją pomierzyla i mówi, że jest idealnie w połowie normy, szykuje mi się więc średnie dziecko, oby tak zostało.
Miałam trochę za wysokie ciśnienie, ale możliwe, że to efekt długiego lotu się jeszcze utrzymuje.
W kwestii lekcji: jesteśmy wstępnie zapisani do szkoły rodzenia, którą ona prowadzi. Jakoś za miesiąc ma się to zacząć.
Super, że zaczynacie tematy wyprawkowe, bo ja poza ubrankami i dywanikiem to w sumie nic nie mam i trzeba się za to pomału zabrać! Któraś z Was pisała o łóżeczku Chicco next to me forever, chyba się na nie zdecydujemy bo fakt, że można je mieć do 4 roku życia do mnie przemawia.
Edit: zrobiłam trochę porządku na 1 stronie, jeśli komuś czegos nie wpisałam to dajcie znać!
Wixa 🌸 jaki jest Twój termin porodu?31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione
27.12 ⏸🌱
10.02 26mm cudu z pięknym 💖
28.03 142g dzieciątka 😍
15.04 256g dzidzi 💜

-
Fox wrote:Dziewczyny co do maści pamiętajcie, że jeśli na codzień będziemy używać kremów i maści z działaniem właśnie na odparzenia to jeśli do takich dojdzie mogą po prostu przestać działać. Ja używam od początku linomagu zielonego, jak się trochę czerwieni to bepanthen baby. W sytuacjach krytycznych Sudocrem, a Tormentiol użyłam raz jak juz pupa była w krwi przy kuracji antybiotykiem. Każda oczywiście robi jak czuje, żeby nie bylo 😇
Lista wyprawka super! Dla mam po raz pierwszy idealna. Pominęła bym jedynie niedrapki tak na start, dzidzia musi eksplorować 😇 pieluszek nigdy za wiele, to mozna kupować hurtowo 😅 ostatnio nawet okna myłam tymi, które już mają przebarwienia 🫣
Pomyślcie jeszcze nad termometrem bezdotykowym i ja dość szybko kupiłam też inhalator z funkcją nebulizacji z Microlife (mis).
Co do laktatora powiem Wam ja kupiłam jeszcze będąc w ciąży i nasłuchałam się swoje, ze po co mi. Ze nie wiadomo czy będę potrzebować. Finalnie bylam rok KPI, a wszystkie mądre glowy ktorr wczesniej mnie krytykowaly później same błagały o rady co, jak, kiedy i czym. Także tutaj tez zróbcie sobie porządny rachunek sumienia 😅
Mam jeszcze jedną polecajke, ale to juz do ewentualnego zakupu od razu po porodzie - nie na zapas. Maść po peknieciu- Hexatiab Activ. Leżałam w szpitalu tydzień (bo maly miał antybiotyk przez porod z zielonych wod nadkaził się rumieniem) więc z nielimitowanym wietrzeniem itp było dość pod górkę, mega kombinacje, ale z ta maścią praktycznie po dwóch dniach wyszedl pierwszy szew, a po tygodniu nie pamiętałam nawet o peknieciu. Tak sobie teraz myślę, że może to brzmieć hardkorowo 😅 ale uprzedzam - nie ma się czego bać.
Oooo Linomagu zielonego też używałam ciągle. Nie Alantanu 🤦 wybaczcie, to już było trochę lat temu xD zwykły olej lniany bez żadnych substancji czynnych -
Dziewczyny gratuluję udanych wizyty😊 powiedzcie ile czasu mniej więcej trwa usg połówkowe?
Na moich pierwszych prenatalnych lekarz miał opóźnienie i mocno się spieszył cała wizyta trwała może 7min 😅31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
27.12 ⏸🌱
28.03 142g dzieciątka 😍
15.04 256g dzidzi 💜

-
Ja nie lubie emolium. Mam azs i z tego powodu uwaznie czytam sklady i emolium niestety ma nienajlepszy sklad. Moje dzieci tez maja azs po mnie. My uzywamy Avene Xeracalm, duzo mam tez kosmetykow z lullalove, na nroz sprawdzal mi sie momme, na slonce sunbrella 50 i pharmaceris 100 na twarz. Ewentualnie sesderma ale jest drogi bardzo.Paula. wrote:Moja corka nie miala zadnych uczulen podraznien, ale ja uzywalam oliwki, emulsje do kąpieli, krem na dwór itp. z Emolium Dermocare . Stosowalismy bardzo dlugo. A czasem jeszcze sporadycznie do mycia nie raz jej jeszcze kupię.
Przy drugim dziecku też bede używać kosmetyków tej firmy.
Pod pieluszką sporadycznie nam sie coś robiło a jak juz to uzywalam tylko bepanthenolu
Oliwke uzywalam 10 lat temu bo nie wiedzialam ze zatyka pory. Przy 2 dziecku juz bylam bogatsza o ta wiedze i nie uzywalam.
Nutka, ja mialam to samo z laktatorem, podobno to wina zle dobranych muszli do wielkosci brodawki. Teraz planuje kupic miarke i dobrac odpowiednio.
Yennefer, moja kolezabka ma ale rodzi w maju. Czekam na jej opinie i dam Ci znac
bo tez zastanawiam sie czy nie zamienic katarka na nasibo.
My nebulizator mamy Flaem, ale zastanawiam sie czy nie dokupic siateczkowego, bo maz sie wkurza ze flaem jest wielki i nieporeczny. Plus taki, ze mozna nim dmuchac balony.👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
Rośnij maluszku

-
Nie nadarzam zapisywać co polecacie 🤣🙈
Ja kocham tormentiol, zapach i wogóle na wszystko sama go używałam przed ciążą. Krostki nie krostki.
Dla bejbi też kupię ale właśnie z opcją że w wyjątkowych sytuacjach a tak zobaczymy co się sprawdzi. Tak jak ciąża=porod = dziecko: każde inne no nie? 🤗
Alczii'90 lubi tę wiadomość
💃🏻 35 ✨
🦋 Niedoczynność tarczycy – leczona
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🌍 Ciąża i życie za granicą
🍬 first baby
💔👼 Poronienie X.2025 (9/7 tc) 🕊️ Poronienie zabiera marzenie, nie odbiera nadziei ✨🤍
12.01.2026 – ⏸️ + Acard 💊
03.02- 0,74 cm maluszka i mamy 💖
25.02-2,6 cm maluszka wszystko dobrze💖
02.03- 3,85 maluszka
06.03- NIPT niskie ryzyka i dziewczynka pod moim serduszkiem 💖👧🏻
18.03 prenatalne-wszystko OK 🌸✨

-
Wixa🌸 wrote:Dziewczyny gratuluję udanych wizyty😊 powiedzcie ile czasu mniej więcej trwa usg połówkowe?
Na moich pierwszych prenatalnych lekarz miał opóźnienie i mocno się spieszył cała wizyta trwała może 7min 😅
Moja pięć . 🫣
Prenatalne też tyle albo mniej 🫣
Miałam wątpliwości powiem szczerze i myślałam żeby iść prywatnie. Ale raz że mam kariotyp, dwa że moja lekarka robi mi ciągle długie USG i myślę że styka. Ten chłop co mi robił połówkowe i prenatalne wcześniej pracował na klinikach, ma pełno certyfikatów, FMF, jakieś echa serca robił, jest też perinatologiem. Stwierdziłam że jak szybko robi to może po prostu się zna 🫣🤣
Wixa🌸 lubi tę wiadomość
-
Ounai wrote:Ja nie lubie emolium. Mam azs i z tego powodu uwaznie czytam sklady i emolium niestety ma nienajlepszy sklad. Moje dzieci tez maja azs po mnie. My uzywamy Avene Xeracalm, duzo mam tez kosmetykow z lullalove, na nroz sprawdzal mi sie momme, na slonce sunbrella 50 i pharmaceris 100 na twarz. Ewentualnie sesderma ale jest drogi bardzo.
Oliwke uzywalam 10 lat temu bo nie wiedzialam ze zatyka pory. Przy 2 dziecku juz bylam bogatsza o ta wiedze i nie uzywalam.
Nutka, ja mialam to samo z laktatorem, podobno to wina zle dobranych muszli do wielkosci brodawki. Teraz planuje kupic miarke i dobrac odpowiednio.
Yennefer, moja kolezabka ma ale rodzi w maju. Czekam na jej opinie i dam Ci znac
bo tez zastanawiam sie czy nie zamienic katarka na nasibo.
My nebulizator mamy Flaem, ale zastanawiam sie czy nie dokupic siateczkowego, bo maz sie wkurza ze flaem jest wielki i nieporeczny. Plus taki, ze mozna nim dmuchac balony.
Czytałam że siateczkowy lubi się zapychać , zostają pozostałości leków na membranie. Ale też nie miałam , więc tylko ze słyszenia.
Z Emolium to racja, ja jestem atopikiem i moje jedno dziecko. Emolium ma dużo konserwantów.. kiedyś zaczęłam to analizować, srokao fajnie o tym pisze.
Ja od dłuższego czasu używam dla siebie i starszego syna (poza okresowo Protopikiem) takich balsamów i olejku :
https://zapodaj.net/plik-cqbBGtqLsa
Ten olejek jest wyjątkowo fajny i na długo starcza. Tylko drogi. Też to nie jest tak że ja się smaruje tym ciągle, bo bym ocipiała. Mam gorsze okresy ze skórą. Ostatnio tak się drapałam po nogach że obudziłam się z nogą zgiętą w kolanie i drapiąc się przez sen 🤦 to już było przegięcie 😂 -
Yennefer# wrote:Moja pięć . 🫣
Prenatalne też tyle albo mniej 🫣
Miałam wątpliwości powiem szczerze i myślałam żeby iść prywatnie. Ale raz że mam kariotyp, dwa że moja lekarka robi mi ciągle długie USG i myślę że styka. Ten chłop co mi robił połówkowe i prenatalne wcześniej pracował na klinikach, ma pełno certyfikatów, FMF, jakieś echa serca robił, jest też perinatologiem. Stwierdziłam że jak szybko robi to może po prostu się zna 🫣🤣
Ahaha czyli powoli mogę się nastawiać że opóźnienie może być dłuższe niż sama wizyta🤣 o 1.5h podróży w jedną stronę już nie wspominam 😅
Dr u którego byłam na prenatalnych na nfz też jest pod tym kątem chwalony i prowadzący mi go polecił. Podobno robi taki dokładne usg dlatego zdziwiłam się że wizyta była taka ekspresowa 🙊Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:57
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
27.12 ⏸🌱
28.03 142g dzieciątka 😍
15.04 256g dzidzi 💜

-
Dziewczyny u mnie ciagle coś... mam bakterię w moczu... Posiew mam dodatni- Streptococcus agalactiae (paciorkowiec grupy B ) 10 do 5 CFU/ml. Ja teraz już zawsze robię mocz ogólny i posiew od razu, bo w ogólnym zawsze coś mam nie tak... Mam czekać z tym do wizyty za tydzień we wtorek u ginekologa, czy mam z tym iść do rodzinnego po antybiotyk ???
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:13
-
Nie czekaj . Jeśli masz możliwość skontaktuj się z ginekologiem lub recepcja . Albo ostatecznie rodzinnyNutka15 wrote:Dziewczyny u mnie ciagle coś... mam bakterię w moczu... Posiew mam dodatni- Streptococcus agalactiae (paciorkowiec grupy B ) 10 do 5 CFU/ml. Ja teraz już zawsze robię mocz ogólny i posiew od razu, bo w ogólnym zawsze coś mam nie tak... Mam czekać z tym do wizyty za tydzień we wtorek u ginekologa, czy mam z tym iść do rodzinnego po antybiotyk ???1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
Jeden zdegenerował
22.02.2025 ET 4.1.2
7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
07.04 poronienie 7/9 tc 💔
4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
18.12 FET 4.1.2
7dpt ⏸️
9dpt 164
11 dpt 460
25 dpt ♥️
16+3 🩷👧

AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44
On
10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%) -
Moja też parę minut trwałaWixa🌸 wrote:Ahaha czyli powoli mogę się nastawiać że opóźnienie może być dłuższe niż sama wizyta🤣 o 1.5h podróży w jedną stronę już nie wspominam 😅
Dr u którego byłam na prenatalnych na nfz też jest pod tym kątem chwalony i prowadzący mi go polecił. Podobno robi taki dokładne usg dlatego zdziwiłam się że wizyta była taka ekspresowa 🙊
a droga w jedną stronę w taką samą jak Ty
1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
Jeden zdegenerował
22.02.2025 ET 4.1.2
7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
07.04 poronienie 7/9 tc 💔
4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
18.12 FET 4.1.2
7dpt ⏸️
9dpt 164
11 dpt 460
25 dpt ♥️
16+3 🩷👧

AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44
On
10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%) -
KarolinaKika wrote:Nie czekaj . Jeśli masz możliwość skontaktuj się z ginekologiem lub recepcja . Albo ostatecznie rodzinny
Nie mam kontaktu do ginekologa... Recepcja już nie odpowiada, bo mają do 17... Zapisałam się do rodzinnego na 13 na jutro, ale też będę dzwonić na recepcję. -
Nutka15 wrote:Dziewczyny u mnie ciagle coś... mam bakterię w moczu... Posiew mam dodatni- Streptococcus agalactiae (paciorkowiec grupy B ) 10 do 5 CFU/ml. Ja teraz już zawsze robię mocz ogólny i posiew od razu, bo w ogólnym zawsze coś mam nie tak... Mam czekać z tym do wizyty za tydzień we wtorek u ginekologa, czy mam z tym iść do rodzinnego po antybiotyk ???
To jest ta bakteria która kolonizuje drogi rodne kobiety - babeczki w ciąży mają wymaz z pochwy w kierunku tej bakterii (GBS) w 3 trymestrze. Więc pewnie ten wymaz też wyjdzie dodatni.
Teoretycznie w ciąży każdą bakteriurię znamienną w posiewie trzeba leczyc , jak jest antybiogram to trzeba coś włączyć bezpiecznego w ciąży, amoksycylinę , fosfomycyne (Monural) , zależy na co tam jest wrażliwe. Najlepiej szybciej niż we wtorekWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:32
Nutka15 lubi tę wiadomość
-
Yennefer# wrote:To jest ta bakteria która kolonizuje drogi rodne kobiety - babeczki w ciąży mają wymaz z pochwy w kierunku tej bakterii (GBS) w 3 trymestrze. Więc pewnie ten wymaz też wyjdzie dodatni.
Teoretycznie w ciąży każdą bakteriurię znamienną w posiewie trzeba leczyc , jak jest antybiogram to trzeba coś włączyć bezpiecznego w ciąży, amoksycylinę , fosfomycyne (Monural) , zależy na co tam jest wrażliwe. Najlepiej szybciej niż we wtorek
Dziękuję Ci dobra kobieto za wytłumaczenie ❤️ A czy ja powinnam mieć dane też coś na drogi rodne? Bo ja pamiętam w pierwszej ciąży, jak miałam pozytywny posiew, to lekarz i dawał mi antybiotyk doustny i od razu globulki na bakterie dopochwowo. -
Ja też już po połówkowych. Dzidziuś rośnie i wszystko wygląda bardzo dobrze 🥹 no i potwierdziła się płeć - mamy chłopca więc Mamacita w wolnej chwili wpisz proszę🩵
moja wizyta trwała 25 min z czego większość czasu usg. Lekarz wszystko dokładnie sprawdził i pokazywał więc jestem bardzo zadowolona
Mamacita, Flora96, Paola2604, Trypcio, Paula., Fox, Yennefer#, kasia1518, Laurelli, Nutka15, Eggi, Wixa🌸 lubią tę wiadomość
-
Sprobuje ta bioderme dla odmiany. Ja wlasnie codziennie po kapieli uzywam do smarowania calego ciala ten balsam z avene co wyslalas i skora jest zupelnie inna. Lubie go bo sie latwo rozsmarowuje. Ja juz sie nauczylam ze drogi i wydajny to mniejszy wydatek niz tani i malo wydajny. Jak mam olejki z avene xeracalm to są i są i skończyć się nie moga (chyba ze moja córa się dorwie, to roznie bywa, raz ni cala butelke olejku za 50zl na jedno posiedzebie w wannie zużyła bo... lalki kąpała).Yennefer# wrote:Czytałam że siateczkowy lubi się zapychać , zostają pozostałości leków na membranie. Ale też nie miałam , więc tylko ze słyszenia.
Z Emolium to racja, ja jestem atopikiem i moje jedno dziecko. Emolium ma dużo konserwantów.. kiedyś zaczęłam to analizować, srokao fajnie o tym pisze.
Ja od dłuższego czasu używam dla siebie i starszego syna (poza okresowo Protopikiem) takich balsamów i olejku :
https://zapodaj.net/plik-cqbBGtqLsa
Ten olejek jest wyjątkowo fajny i na długo starcza. Tylko drogi. Też to nie jest tak że ja się smaruje tym ciągle, bo bym ocipiała. Mam gorsze okresy ze skórą. Ostatnio tak się drapałam po nogach że obudziłam się z nogą zgiętą w kolanie i drapiąc się przez sen 🤦 to już było przegięcie 😂
Ja dzis padam ze zmeczenia ale bylam rano w lab, w biurze projektu (50km od nas), w ikei, u meza w pracy (ktora jest moja byla praca wiec tez mam tam mnostwo znajomych) i po syna. Cos probowalam ogarnac bo mi do lazienki dla gosci przyszly reczniki i posciel, ale jie posprzatalam za duzo bo sil juz brak. Jutro sie wezme do roboty. Kupilam pudelka do biura i bede ogarniac dokumenty
W ogole to w Ikei jest twraz promocja ze jak sie zje danie objadowe to dostaje sie bon na 20zl przt zakupach za 50zl. A ja mistrz biznesu jak odkladalam pusta tace to ogarbelam wzrokiem te odlozone tace i jeszcze zawinelam sobie 2 dodatkowe kupony wiec mialam dzis na te pudla 60zl znizki. Rekin bisnesu normalnie!
Yennefer#, Laurelli lubią tę wiadomość
👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
Rośnij maluszku

-
Nutka15 wrote:Dziękuję Ci dobra kobieto za wytłumaczenie ❤️ A czy ja powinnam mieć dane też coś na drogi rodne? Bo ja pamiętam w pierwszej ciąży, jak miałam pozytywny posiew, to lekarz i dawał mi antybiotyk doustny i od razu globulki na bakterie dopochwowo.
Nie, bo to nie jest zakażenie tylko kolonizacja akurat tą bakterią. Ten wymaz z pochwy wykonujemy tak ok 35 tc z tego co pamiętam. Jeśli jest pozytywny to okołoporodowo kobieta rodząca otrzymuje profilaktykę antybiotykową. Jeśli zdąży otrzymać pełną dawkę to dobrze, a jeśli poród jest szybki i nie otrzyma antybiotyku , to dziecko ma badane CRP i w razie podwyższonego wyniku dostaje antybiotyki.
Antybiotyk okołoporodowo jest po to , żeby dziecko przechodząc przez drogi rodne nie zaaspirowało bakterii i nie rozwinęło zapalenia płuc , bo ta infekcja jest dla dziecka groźna.
Dla kobiety obecność tego patogenu w drogach rodnych nie ma znaczenia.
(Czy podają profilaktykę przy cesarce to szczerze nie wiem)
Tak samo jak u niektórych pacjentów występują w moczu bakterie w takim zwykłym badaniu ogólnym moczu. Nie ma żadnych wskazań do leczenia takiego bakteriomoczu (nawet jeśli ktoś sobie oznaczy posiew i wyjdzie bakteria !) jeżeli nie ma żadnych objawów (gorączka, krwiomocz, bóle podbrzusza). Bo uznajemy to za kolonizację dróg moczowych, podawanie wówczas antybiotykow jest wręcz błędem w sztuce- chociaż często niestety takie leczenie widziałam od lekarzy rodzinnych.
Są tylko dwa przypadki kiedy leczymy bakteriomocz bezobjawowy : kobiety w ciąży i osoby przed zabiegami na drogach moczowych (np przezcewkowe usunięcie prostaty ).
Gdybym miała kobietę w ciąży z dodatnim posiewem moczu to od razu włączyła bym antybiotyk. Lekarz rodzinny na pewno jutro da.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:25
Ounai, Nutka15, Laurelli, Eggi lubią tę wiadomość
-
Ooo super listy wyprawowe- na pewno sie przydadzą- Nutka - muszę przyznać że zaszalałaś 👏👏👏
Niestety znieczulica jest straszna. Ja w niedziele stałam godzinę w kolejce po lody ( ludzie udawali ze mnie nie widzą) ja to jeszcze poł biedy ... ale byla kobieta, z takim brzuchem jakby po tych lodach miala od razu na porodówkę jechać i nikt tez jej nie puścił.
Przy cesarce tez podaja antybiotyk... ja mialam zrobiony GBS ale nie zdążyłam odebrać wyniku bo mi wody odeszly w nocy w 2 ciąży i uznali wtedy że wynik dodatni... ale wymiotowalam po tym antybiotyku od 7 rano do 18... a cięcie bylo po 8 rano ... to bylo coś strasznego. W 1 ciąży akacja byla tak szybka w nocy że mi nie podali tego.
Nutka, lepiej niw czekać, tylko działać od razu.
Gratuluję udanych wizyt Dziewczyny 🍀
Yennefer#, Nutka15, Kate3330 lubią tę wiadomość
-
@Yennefer# jak dobrze, że ty tutaj u nas jesteś i nam tak wszystko tłumaczysz ❤️
Czytałam, że ja juz nawet nie muszę mieć pobieranego tego wymazu pod koniec ciąży, bo to, że mialam taka bakterie w moczu uznaje mnie za trwale skolonizowaną, czy jakoś tak i automatycznie muszę mieć podany antybiotyk, nawet jakbym miała jednak robiony wymaz i wyszedłby ujemny. 😳 Ile w tym prawdy to nie wiem, zapytam ginekologa.