🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
ja, po dzisiejszej wizycie, mam AFI wpisane 16,41 cm - nie mam pojęcia co to znaczy

ale pani ginekolog nic nie komentowała, raczej, ze wszystko jest ok, że bombel z tych większych i tyle.
wg usg też termin 25.08
i mimo tego, że to w sumie już za nieco ponad miesiąc to do mnie to chyba nie dociera jeszcze 🙈😁
znowu na USG się młody kręcił, nawet jego twarzy nie zobaczyłam na chwilę, tylko nos
ale najśmieszniejsze jest dla mnie to, że on tam fiflaki kręci a ja go nic nie czułam 🙈
Trypcio lubi tę wiadomość
-
Fox wrote:Ja tak mialam wlasnie na grupie czerwcowej 🤣 połowa się rozpakowała jeszcze w maju, a ja dopiero w lipcu! One juz ponad miesieczne bobasy, zupełnie inny wymiar macierzyństwa, a ja dopiero z pytaniami pt. "Jak przystawić dziecko do cyca?" 😅
No to my z Trypcio tak będziemy 😁 a Wy już doświadczone będziecie nam radzić 😁
Trypcio lubi tę wiadomość
-
Fox, ciężko stwierdzić. Właśnie dlatego chcę z księgową pogadać. Pewnie jest duża szansa że mnie wezwą na komisję.
Z tym to z usg to jeśli macie normalne cykle a nie jakieś tasiemce 45 dni to raczej nie ma co się nastawiać że dziecko urodzi się wcześniej tylko raczej większe prawdopodobieństwo że urodzi się w terminie. Ja w 1 ciąży od samego początku miałam dziecko 2 tyg do przodu. Ale miałam cykle 28 dni z owulacją w 13 albo 14 dniu cyklu. Gdyby dziecko rzeczywiście było 2 tyg do przodu oznaczaloby to, że owulacja była w 1 dniu okresu co jest niemożliwe. Ale jesli ktoś ma nieregularne miesiączki to wtedy rzeczywiście to z usg jest bardziej prawdopodobny. W dodatku o ile się nie mylę te rozbieżności bierze się pod uwagę jeśli to rzeczywiście są 2 tyg w pomiarach, a tydzień roznicy to raczej genetyka zwłaszcza jesli rodzice są wysocy lub bardzo niscy. Np mam koleżankę która rodzila wszystkie dzieci poniżej 3kg ale ona ma 150cm a jej mąż 170 więc tam nie mają z czego te dzieci być wysokie.
Ja sie nie nastawiam na żadne wcześniejsze porody bo wiem że w poprzednich ciazach mnie to kosztowało dużo frustracji. Wyglądałam objawow, patrzyłam czy brzuch się obniza, czy czop odchodzi i strasznie źle się czułam bo tylko się katowalam tym że mi ciężko a dziecko się nigdzie nie wybiera. Syn wg USG miał się urodzić 11 grudnia, wg OM 25 grudnia a wyszedł po 16h męczenia matki w Wigilię. Córka miała się rodzić we wrześniu a po 6 dniach indukcji wylazła w sierpniu. Teraz obstawiam że urodzę końcem września. Jesli tylko 3 poród będzie szybszy niż dwa pierwsze to mogę czekać
👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
23.04 19+0 251g
25.04 🌸🌸🌸 It is a girl! 🌸🌸🌸
30.04 Gensulin N - insulina nocna
13.05 20+5 379g
21.05 21+6 574g
08.07 28+5 1320g (III prenatalne)
Insulina nocna 13j ↘️ 2j
Rośnij maluszku

-
Ja mam termin z miesiączki na 24.09, w karcie mi położna wpisała 25.09 i ten termin wszędzie jest najbardziej brany pod uwagę, a termin z 1 prenatalnych to 27.09. więc jak ktoś mi się pyta o termin to nie mówię konkretnie, tylko "koniec września". Mam bardzo duzą nadzieje, że urodzę we wrześniu, a nie w październiku i najlepiej tak koło połowy 😁
Z synem miałam z miesiączki na 7.02, położna mi wpisała w karte na 10.02, a z 1 prenatalnych na 17.02 🤯 takie rozbieżności miałam. Finalnie brali pod uwagę termin 10.02 i urodziłam 15.02 40+5. A ja raczej dosyć reguralne 30dniowe cykle miałam🤷
My wzięliśmy dzisiaj z siostrą dzieci na sale zabaw, bo pogada na nic innego nie pozwalała. Super było, tylko ja potem jeszcze z synkiem poszłam na pizzę, do CCC kupić kapcie na wrzesień do przedszkola i straciłam rachubę czasu. 15 min się spóźniłam na parking i już mandacik czekał 🫣 dobrze, że tylko 50 zł, ale to też na ziemi nie leży, więc trochę się wkurzyłam. Mam taki mózg ciążowy, że po prostu zapominam praktycznie o wszystkim.
Po szczepieniu czuję się super. Wczoraj wieczorem trochę tylko było gorzej, a dzisiaj nic nie odczuwałam. -
ja też mam tydzień różnicy w terminach: z OM 14.09, z usg 7.09. Moja gin mi liczy po OM, a reszta po usg i ja też już sama nie wiem. Ale wydaje mi się że owulacje miałam wcześniej - ogólnie po łyżeczkowaniu miałam nieregularne okresy i cykle po 24-25 dni. Więc bardziej nastawiam się na wcześniejszy termin (i mam nadzieje że tak będzie 😅)
-
Ja wiem na pewno że owulację miałam 2 dni wcześniej ale u mnie doszło do zaplodnienia komórki jajowej która została uwolniona z jajnika przy którym nie mam w ogóle jajowodu i ta podróż tej komórki jajowej mogła trwać dłużej niż w cyklu gdzie jajowód jest obok jajnika i od razu wyłapuje jajeczko a nie czeka aż ono sobie przepłynie do niego.
Moje dzieci padly w 5 min. Mogę iść spać w końcu. Aż mnie glowa ze zmęczenia rozbolała.
Ja czekam na Wasze opisy porodów i relacje na obu na żywo:D
Moja córka będzie chyba gorsza od starszej siostry. Ona się tak strasznie wierci, tak strasznie wypycha że wszystko mnie boli. Jak się położę to jej tyłek i kończyny są wszędzie. A przecież jeszcze dwa miesiące do porodu. Mam wrażenie że ona już nie ma miejsca bo ciągle mi gdzieś jej pupka wystaje.
👩🏻🦰41🧔🏻39
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
23.04 19+0 251g
13.05 20+5 379g
21.05 21+6 574g
08.07 28+5 1320g (III prenatalne)
Insulina nocna 13j ↘️ 2j
Rośnij maluszku

-
Ja dokładnie wiem kiedy miałam owulację i termin miałam najpierw na 24.09 a później z USG na 26.09 wiec tylko dwa dni różnicy. To nic.
I też jak Nutka jak ktoś mnie pyta o termin to mówię , aaaa koniec września 😁 -
Yennefer# wrote:Mogę zapytać jakie macie AFI?
Byłam dzisiaj na USG bo ostatnio w poradni był słaby widok i kazała przyjść jeszcze dzisiaj na oddział.
Moja ginekolog znowu świruje że mam za mało wód. Norma to 5-25, ja mam 10. Więc dobrze.
Nie widziałam jej ponad miesiąc i było mi dobrze, teraz wymyśla za mało wód i każe mi kroplówki sobie podłączać. Okej, podłączyłam sobie, będę więcej pić.. ale nie wiem na ile to jest mało wód ?
Szyjki nie pozwoliłam sobie zmierzyć 🤷 była mierzona w czwartek , nie widzę potrzeby. Była bardzo niezadowolona.
Męczy mnie ta ciąża bardzo.
Ja mialam 2 tyg temu 11 i tez jakoś szczęśliwa nie byla - powiedziała, że jeszcze jest ok ale takim malo zadowolonym tonem. I mi ciągle powtarzała że mam dużo pić i pić... jak mój pęcherz już nie wyrabia i ja prawie tez 🤦♀️ teraz mam w czwartek wizytę zobaczymy czy coś oprócz szyjki będzie sprawdzać. -
Elka🫐 wrote:U mnie Afi na 3 prenatalnych było 9.3 i Pani Profesor mówiła że w porządku ale żeby pić po 2.5 litra wody dziennie ciągle 🙂
Wczoraj też miałam wizytę i dowiedziałam się że już została mi jedna albo dwie wizyty przed rozpakowanie 😳
Miałam trochę przygody ostatnio. Tydzień temu byłam na izbie bo się przewróciłam i położona kazała jechać na usg i ktg, pierwsze w życiu, na szczęście wszystko było dobrze i po usg wyszłam do domu.
Powiem wam że z każdym dniem jest mi coraz ciężej, od tygodnia czuje jak mnie łapią zadyszki których wcześniej nie miałam, pobudki w nocy non stop, mój brzuch rośnie teraz dosłownie w oczach z dnia na dzień. Mam nadzieję że mały wyjdzie chwilę przed terminem bo nie wyobrażam sobie jak wytrzymać jeszcze 6 tygodni 😮
Patrz mamy tą samą doktor a u mnie byl ton średnio zadowolony z tych 11 🙂 tak rzuciła... no jeszcze w granicach normy ... -
Laurelli wrote:A ja znowu piekę, naszło mnie na chałkę 🙈
Taką z masłem i mlekiem ciepłym popitym ojejku, już się doczekać nie mogę jak ją wyjmę z piekarnika.
😋
Piekłam w ubiegłym tygodniu 2 🤭 tylko ja 2 kawalwczki i brzuch pełny... dzieci i mąż za to byli zachwyceni. Widzę Laurelli że mamy zbliżone smaki - dużo tych samych rzeczy nam smakuje i podchodzi 🙂
Laurelli lubi tę wiadomość
-
Elka🫐 wrote:U mnie owulacja moga być szybciej bo byłam bo dwóch cyklach stymulowanych na zastrzykach do inseminacji, a udało się w następnym cyklu bez zastrzyków i bez inseminacji także mógł organizm przyspieszyć owulacje o kilka dni.
A właśnie jak jest z tym ktg, bo moja lekarka nic o nim nie mówiła że od któregoś tygodnia będę musiała robić?
Widzialam kilka razy w poczekali w imedica ze przychodziły Panie na samo ktg - leżały wtedy w gabinecie 3 albo 2. Tez nic jeszcze doktor mi nie wspominała.
W poprzednich ciążach to tylko w szpitalu mialam robione to ktg. -
Ja mam różnice 4dni między usg a terminem z OM, a ze owulcje mam późne 17-18dc to przyjęła termin z miesiączki na 12.09. I tak tez sie trzymamy.
Powiedziała ze cięcie po skończonym 38tyg takze wypada między 31.08 a 4.09. - ja ciągle w glowie mam że rodze we wrześniu- niestety nie bedzie to jak chcialam 05.09 - bo to sobota 🥲 liczę- bardzo bym chciała dotrwać do umówionego terminu.
Czas mi sie okropnie dłuży bo zaczęłam się oszczędzać przez tą skracającą szyjkę. No i seks u nas poszedł w odstawkę przez tą szyjkę- już by mnie to stresowało, mąż mówi że rozumie. W pierwszej ciąży bylo calą ciążę bez + połóg i dał rade, więc teraz to bedzie króciutko 🤭 -
kasia1518 wrote:Widzialam kilka razy w poczekali w imedica ze przychodziły Panie na samo ktg - leżały wtedy w gabinecie 3 albo 2. Tez nic jeszcze doktor mi nie wspominała.
W poprzednich ciążach to tylko w szpitalu mialam robione to ktg.
Właśnie ciekawe czy na następnej wizycie coś mi powie, będę równo 37t. Wczoraj jak byłam na wizycie to nawet nie sprawdzała szyjki tylko tętno bo stwierdziła że 4 tygodnie temu miałam 3 prenatalne więc nie trzeba, bylam trochę zawiedziona ale pocieszał mnie fakt że jak trafiłam na izbę tydzień temu to miałam usg i ważył prawie 2500, jednak lubię widzieć jak rośnie na bieżąco 😁
U mnie ostatnio też nie była jakoś mega zadowolona z poziomu wód ale mówiła że ona mało kiedy mówi że poziom piękny bo wtedy ciężarne przestają pić dużo wody a to konieczność 😀 -
Elka🫐 wrote:Właśnie ciekawe czy na następnej wizycie coś mi powie, będę równo 37t. Wczoraj jak byłam na wizycie to nawet nie sprawdzała szyjki tylko tętno bo stwierdziła że 4 tygodnie temu miałam 3 prenatalne więc nie trzeba, bylam trochę zawiedziona ale pocieszał mnie fakt że jak trafiłam na izbę tydzień temu to miałam usg i ważył prawie 2500, jednak lubię widzieć jak rośnie na bieżąco 😁
U mnie ostatnio też nie była jakoś mega zadowolona z poziomu wód ale mówiła że ona mało kiedy mówi że poziom piękny bo wtedy ciężarne przestają pić dużo wody a to konieczność 😀
To mi teraz kazała po 2tyg przyjść ( odtatnio 8lipca bylam) pewnie przez tą szyjkę.
Ona nie jest skłonna do podawania wagi poza tymi 3 usg - pamiętam jak w drugiej ciąży jakos w 34 czy 35 tyg zapytalam czy może mi powiedzieć ile waży córka, to powiedziała że za dużo parametrów musi sprawdzić żeby to określić a to nie jest usg.
Takze teraz spodziewam sie tylko sprawdzenia szyjki. -
AFI z ostatniej, piątkowej wizyty to 15,9.
Ja mam termin na 1.10 z Om na 30.09.
Teraz to USG pokazuje nawet 18.09.
1 poród -syn termin na 18.09 - urodził się 22/09 miałam tylko plamienie rano, skurcze, wody nie odeszły, urodził się w nocy
2 poród-cirka- termin na 1.04 -urodziła się tydzień szybciej , zjadłam ostre chipsy wieczorem, nad ranem czułam skurcze i plamienie, wody nie odeszły, urodziła się po południu,
Teraz mam nadzieję że urodzi się maluszek po 20 września. Każdy z naszej rodzinki ma jakąś dwudziestkę w dacie urodzenia☺️2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
Ciąża 8
2026- w trakcie - accofil, luteina , acard 150, neoparin 0,4

-
Ja mam termin określony na podstawie 1 prenatalnych, przed mialam na podstawie wizyty serduszkowej. Termin z OM jest duzo wcześniej jakos koło 2 tygodni natomiast u mnie on nie miał większego znaczenia, to byl 2 cykl po odstawieniu antykoncepcji. W 1 cyklu nie dostalam samoistnie miesiączki, musialam miec wywolywaną lekami, a w kolejnym juz bylam w ciazy, tabletki brałam jakieś 11 lat, pcos, wcześniej cykle zawsze nieregularne takze u mnie wgl termin z miesiaczki nigdy nie byl brany pod uwagę.
-
U mnie lekarz liczy tp według transferu czyli na 20-go. Chociaz termin z miesiączki jest dzień później. Po żadnym usg nie zmienil terminu, bo ja nie mialam owulacji a wiemy z ktorej doby był zarodek. Zresztą dla mnie to i tak ponad moje wykroczenia umysłowe jak można nie miec owulacji a byc w ciąży 🫣
Z córką było troche wiecej zmian. No najpierw mialam na 06.02 pozniej dlugo na 02.02 (tej daty sie trzymałam ) a pozniej wedlug usg to córka potrafiła wybiegać ponad 2 tyg do przodu. No i tak szalała, że zamiast w lutym to sie w grudniu urodziła 🫣👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Akcja rodzeństwo od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
13.07 - 30+1 ♡ 2500g 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
U mnie termin z OM wychodzi na 26 września, z I prenatalnych na 18 września, a na ostatniej wizycie mi powiedziała, że 14 września. A ja to w ogóle chciałabym urodzic początkiem września, ale tutaj to za wiele nie mam do gadania przy planowanym porodzie SN 🫣
No powiem Wam, loteria.
A co do wód płodowych to nawet nie wiedziałam co to jest AFI. Moja lekarka mówi, że są ok, więc nawet nie sprawdzam. Nie chcę się nakręcać, a jestem naczelną panikarą😬
Wy chałki, a ja co chwilę robię gofry 🧇 🫠
Laurelli, kasia1518 lubią tę wiadomość
-
Te szyjki to też normalne że się skracają na tym etapie.. norma jest do 25 tc i tak naprawdę potem już nie ma.
Także to sprawdzanie to też psu na budę , i tak nic się z tym nie robi.
Już jestem poirytowana tym wymyślaniem , zmęczona tą ciążą i już mam wszystkich ginekologów dosyć.
Zasnęłam wczoraj i nie wzięłam Bonjesty, nie jestem w stanie usiedzieć w pracy tak mi niedobrze, aż mi pot leci po twarzy. Chyba pójdę do apteki sobie zaraz kupić bo nie wyrobie -
Ja mam dziś straszny kryzys. Jestem przeogromnie zmęczona. Zła na męża że jest w tej delegacji. Nie mam już na nic siły a wszystko jest na mojej głowie.👩🏻🦰41🧔🏻39
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
23.04 19+0 251g
13.05 20+5 379g