🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula tak, będę miała jeszcze usg bo położna chce poprawić kilka zdj 3D z racji małej wstydnisi naszej więc 6 idę na wizytę i później 19 znowu i pozniej już co dwa tyg ma się u niej wizytę do porodu chyba 👏
Wiec będę teraz tam często. USG pewnie teraz i później juz nie ale wizyty częste ☺️
Nutka no to na ulewanie napewno jestes gotowa jak cos 🙈
Ja jestem ciekawa jaka nam sie trafi córeczka 🥰
Dokładnie podziwiam kazda która do pracy jeszcze chodzi 💪
Paula. lubi tę wiadomość
-
Nutka, moje drugie dziecko też tak ulewało i też trzeba było ubrań dokupić.
Ja dziś dużo lepiej. Nie spałam tyle ile bym chciała ale na tyle długo, że widzę ogromną różnicę w funkcjonowaniu.👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
23.04 19+0 251g
25.04 🌸🌸🌸 It is a girl! 🌸🌸🌸
30.04 Gensulin N - insulina nocna
13.05 20+5 379g
21.05 21+6 574g
08.07 28+5 1320g (III prenatalne)
Insulina nocna 13j ↘️ 2j
Rośnij maluszku

-
Nati96De wrote:Yennefer ja nie wiem jak Ty dajesz radę, w dodatku cały czas pracując. Podobnie Ounai.
Ja od czerwca na L4 jestem, moja praca fizycznie mnie nie obciążała (chociaż dużo pracowałam), ale psychicznie mnie strasznie dojeżdżała, więc nie chciałam ryzykować. Chciałam dobrze wspominać swoją pierwszą ciążę i pozwoliłam sobie na odpoczynek. To teraz ogarniam kartony, wyprawkę, spełniam się w kuchni na co zawsze mi czasu brakowało, lubię to swoje obecne slow life. Btw Kasia - tarta aż ślinka cieknie🤤
Co do przewijaka to ja poprosiłam o wspólny prezent na baby shower od gości i mamy leander Matty i jest przemiły w dotyku🥰
Powiem Ci że jadę na oparach. Jutro ostatni dzień w pracy 🥳 jestem naprawdę zmęczona.
Mam nadzieję że zdążę odpocząć i ogarnąć wyprawkę przed porodem, bo nasilenie moich skurczów BH jest takie, że boje się że porodowymi je pomylę 🫣
Też mam plany sprzątania, przemeblowań w domu 😆 szafę nową pod zabudowę będę miała do jednego pokoju. Będzie intensywnie w sierpniu 🫣 -
Dziewczyny mega szacun że dotrwałyście z pracą do tego etapu! ja swoją przygodę zakończyłam w 21 tc. I jak patrzę teraz na to że dostaje dużo wyższe wynagrodzenie to nie wiem czy nie poszłabym na l4 wcześniej 😅
Z ciekawości - pijecie kawę w ciąży?
Co do przewijaka to też nie będę inwestowała w niego tyle kasy (tym bardziej że słyszałam że w zasadzie przewija się dziecko wszędzie tylko nie na przewijaku - choć jak to ze wszystkim - co człowiek to opinia).
Jutro wizyta - mam nadzieję że gin potwierdzi że mój dzidziuś rośnie w swoim percentylu i nie będę się musiała stresować jakimś zahamowaniem wzrostu 🙏 -
Ja tez juz zaczynam na oparach lecieć, a jeszcze do konca sierpnia bede pracować. Odpuściłabym ale mam juz praktycznie do konca pozapisywanych pacjentów i nie chce ich tak na lodzie zostawić.
Ja pije 1 kawe codziennie, w niektóre dni 2. Jedynie w 1 trymestrze na jakieś 2 miesiące mnie odrzuciło od kawy i piłam tylko wtedy gdy mialam na rano i po prostu potrzebowałam kofeiny. Ostatnie kilka dni boli mnie rano glowa i przechodzi dopiero po kawie, myślę ze jednak to niskie ciśnienie trochę daje mi sie we znaki, dzisiaj zmierzyłam po kawie to mialam 95/50.
Ja z przewijakiem sie caly czas zastanawiam czy isx w taki klasyczny czy typu leander, mamy na łóżeczko przewijak bo byl w zestawie, ale raczej chcemy wolnostojacy tak zeby byly jakieś półki zeby było gdzie postawić Chusteczki pampersy itp. Mąż ma jakis plan i chce go sam zaplanować i zbudować, mam nadzieje ze ogarnie do porodu 😅🫣
Moja mloda od wczoraj jakos mniej sie teoche rusza, kopnie od czasu do czasu żeby dać o sobie znać czy sie wypchnie, ale jakos tak rzadziej i zaczynam sie stresować.... ona głównie kopie jak ja siedzę i nic nie robie, a wczoraj byłam rano w jednej pracy, potem posprzątałam mieszkanie, zrobiłam zupe, pojechałam do drugiej pracy i jeszcze do domu ktory kupujemy a na koniec jeszvze wieszałam pranie. Próbuję sobie tłumaczyć ze to moze dlatego mniej ja czułam no ale i tak sie stresujeWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:19
Kate3330, Yennefer# lubią tę wiadomość
-
Też mam takie dni z tymi ruchami - ostatnio nawet specjalnie położyłam się na lewym boku i zaczęłam liczyć i serio się zestresowałam bo nic nie czułam - przewracałam się z boku na boku żeby obudzić małego, piłam wodę itp. I chyba po prostu faktycznie spał bo mnie raczył takimi pojedyńczymi lekkimi puknięciami gdzie sama nie byłam pewna czy go czuje czy nie. Zjadłam obiad i się rozszalał.
Też mam ogólnie tak że jak jestem zajęta i coś robie to zapominam że mam w brzuchu lokatora
Mój ostatnio się najbardziej rusza jak jest dużo ludzi wokół i słyszy głosy o rozmowy 😃
Trypcio lubi tę wiadomość
-
Kate3330 ja pije kawe jak mam ochotę. Potrafie pić kilka dni pod rząd, a pozniej przez kilka dni nie mam ochoty. Tylko, że ja pije słabą bo latte z ekspresu z mocą jednego ziarenka.
Ja ogolnie zawsze mam ochotę na kawe rano jak sie obudzę (bo często piłam przed śniadaniem, albo zaraz po] . No ale w ciąży uwazam, że śniadanie ważniejsze i jak już zjem to nie mam miejsca na kawe. A pozniej to albo sobie zrobię albo nie. Ale jak mam ochotę to sobie nie odmawiam pozniej w dzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:42
Kate3330 lubi tę wiadomość
👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Akcja rodzeństwo od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
13.07 - 30+1 ♡ 2500g 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Ja też pije 1/2 kawy dziennie. W 1 trymestrze nie mogłam pić wcale.
Co mam zrobić z przewijakiem - nie wiem.
Stal u mnie w łazience przez 8 lat przewijak z Ikei, taka wielka szafa. Uwielbiałam go, dzieciaki już duże same na niego z wanny wychodziły, łatwo mi było je ogarnąć na mojej wysokości .
Ale przewijaka już nie ma bo pół roku temu remontowaliśmy łazienki.
Mam jedno łóżeczko turystyczne z przewijakiem na nim, i jeden ten Baby Hug ta miska jeżdżąca. I nie wiem co mam robić.
Nie chce mi się zagracać znowu domu tym przewijakiem ale myślę że może być potrzebny bo jednak go lubiłam
Kate3330 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny może ten temat był już przewijany, ale najwyzej spytam raz jeszcze.
W co zamierzacie ubrac dzidziusia na wyjście ze szpitala ? Planuje kupic taki ciepły otulacz do łupiny i zastanawiam sie czy np jakies body i pajacyk wystarczą ? Pod ten otulacz. Czy szukać jakiegos kombinezoniku na jesień? Bo kombinezon na jesień zamierzam kupić, ale zastanawiam sie czy kupic już na 62 żeby miec na jesienne spacery czy 56 na wyjście? Przez to że ten spory klusek mi sie szykuje to nie wiem jak trafić z rozmiarem .👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Akcja rodzeństwo od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
13.07 - 30+1 ♡ 2500g 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Paula. - ja chyba ubiór zacznę planować jakoś w ostatnich tygodniach ciąży, bo pogoda jest dość nieprzewidywalna.
Teraz mamy lipcopad, a pod koniec sierpnia/we wrześniu mogą być upały.
Co do rozmiaru to chyba to zależy od wagi/rozmiarów bombla. Ja zamierzam zapytać gine moją za 2 tygodnie, czy wg niej w ogóle 56 rozmiar mam brać pod uwagę. Bo nawet jak będzie ciuch ciut za duży to zaraz do niego dorośnie.
Co do kawy to staram się trzymać max 1 dziennie lub 1 matchy dziennie.
Wszystko zależy też od ilości kofeiny, którą spożywamy w ciągu dnia. A kofeina jest też np w czekoladzie
Więc trzeba być w miarę czujnym.
No i polecam po posiłkach minimun 1h odczekać z kawą, bo wypłukuje potrzebne nam żelazo
Ostatecznie chyba zrobię "yolo" i kupię ten przewijak Lionelo. Jeśli ma mi to posłużyć nawet nie rok to te 500 zł nie jest tego warte
Kate3330, Paula. lubią tę wiadomość
-
@Paula ja kupiłam kombinezon dresowy- zobacz Zuzia i Zuzia/ kazum. Ma podwijane nogawki i wzięłam właśnie 62.
We wrześniu różnie może być z pogodą. Może być i upalnie -ostatnie lata tak we wrześniu bywa- a może być chłodno i deszczowo.
Mój syn jak się urodzil 22.09 to pamiętam że wychodziłam ze szpitala w sukience letniej bez żadnych rajstop i sandałach.
Jesli będzie wrześniowo to wezmę kombinezon a jeśli upalnie to pajacyk i cienki kocyk ☺️
Paula. lubi tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
Ciąża 8
2026- w trakcie - accofil, luteina , acard 150, neoparin 0,4

-
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi co do tej kawy - przez całą ciązę nie piłam, ale teraz mam takie zjazdy z ciśnieniem że już muszę i trochę miałam wyrzuty sumienia że pozwalam sobie na tą filiżankę😅
Ja kupiłam na wyprzedaży w smyku taki kombinezon sztruksowy z lekkim ociepleniem, ale na rozmiar 62/68. Więc zakładam że na mojego malutkiego malucha może byc dużo za duży. Zastanawiam się ewentualnie nad sweterkiem/bluzą (mam na rozmiar 56) + na to kocy z wełny merino. Myślicie że styknie na jakąś gorszą pogodę typu deszcz i 15 stopni? Jakoś nie chce zakładać że do połowy września może być chłodniej.
W ogóle kwestia ubioru takiego malutkiego dziecka to jest dla mnie jeden z trudniejszych tematów 😅 moja mama twierdzi że taki maluch bardziej odczuwa zimno, ale też zeby nie przegrzać…
Paula. lubi tę wiadomość
-
No my się wczoraj wzięliśmy za sprzątanie pralni i wynoszenie rzeczy z spiżarki itp co mamy naprzeciwko mieszkania, żeby wywieść część niepotrzebnych rzeczy i powiem Wam że dzisiaj czuję że wczoraj 3-4 h byłam ciągle w ruchu, pochyleniu itp i dziwnych pozycjach. Zmęczona jestem 🤣 dlatego mówię podziwiam te które jeszcze pracują i ogarniają wszystko i dzieci itp.
Ale też wiem że człowiek przyzwyczajony do ruchu to i inaczej bo ja jak przed ciążą pracowałam po 12 h to i wracałam i trzaskałam pierogi po 100 sztuk np 🙈
I sprzątałam itp i miałam energię.
Ja też się zastanawiam w co ubrać córeczkę, u nas to wszystko może się zdążyć. Na ten moment mamy jesień od miesiąca i słońca nie widziałam 3 tyg. i już mówię do męża że działa to na mnie depresyjnie …
Trypcio lubi tę wiadomość
-
@Kate3330 ja stosowałam zasadę 1 warstwa więcej niż ja
Sprawdzałam też czy nie jest przegrzane na karku☺️
Kate3330, Paula. lubią tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
Ciąża 8
2026- w trakcie - accofil, luteina , acard 150, neoparin 0,4

-
Ja jeszcze oficjalnie jestem w pracy do 6 sierpnia. I o ile powiedzmy do końca drugiego trymestru dawałam radę, to teraz widzę, że to już ponad moje siły, mimo że to praca biurowa w korpo. Ale prowadzę dwa projekty, oba wymagające, i jednak ten stres daje się we znaki, bo terminy, spotkania, prezentacje.
Mam tracker Oura ring i widzę też na nim że mam od jakichś dwóch tygodni bardzo duże tętno w nocy, że słabiej śpię, że normalne aktywności spalają więcej kalorii niż zwykle. No po prostu fizjologicznie juz jest trochę inaczej. I pewnie nie będzie lepiej 😅 na razie to się będzie rozwijało tylko w jednym kierunku.
Co do kawy, to mam tę samą historię - w pierwszym trymestrze śmierdziała mi brudem i ziemią 🤣 ale tak od 15 tyg wróciłam do dwóch filiżanek dziennie.
Też mi się podoba ten przewijak leander i chyba spróbuję go wyrwać z drugiej ręki. Szukam też z drugiej ręki mebla z szufladami i powierzchnią do przewijania, bo to w sumie będzie też miejsce na rzeczy dzidziuliny. Mam nadzieję to w ciągu następnych dwóch tyg ogarnąć, tak żeby już mieć dedykowany kącik w mieszkaniu.
Z ubrankami jeszcze czekam, mam na początku sierpnia mieć transport od rodziny. Teraz nawet nie miałabym gdzie ich trzymać... Mam nadzieję że znajdzie się tam coś na podróż ze szpitala.
-
No u mnie z kawusią było to samo, przed ciążą miłośniczka kawy. W 1 trymestrze miałam odruch wymiotny na nią, coś okropnego.
A teraz kawusia rano musi być z mlekiem owsianym słony karmel np. no mmmmniami 🥰
Jedna dziennie ☕️
No to u mnie wyprawka cała już gotowa. Doszły mi wczoraj ostatnie rzeczy - mam na myśli- koszyk na komodę na takie rzeczy codzienne i miś wydra. To wszystko 😁 czekam na bejbi haha
No pranie muszę zrobić i się spakować
Paola2604, Paula., Kate3330 lubią tę wiadomość
-
A jak u Was z waga ?
Ja 12 na plus ale moja położna komentuje to że to normalny przyrost i mam się nie martwić jeść zdrowo i że od 15-22 kg to jest całkowicie normalne 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:20
-
A tak wogole to zrobiłam kolaż z wczoraj z zdjęciem naszej panienki i moim jak byłam malutka. Tylko z USG zrobiłam odbicie lustrzane żeby pasowała do mojego jak byłam mała. Patrzcie 🫢 ja widzę tą samą buzię 🥰🙈🧸💕🥺
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:23
Paola2604, Paula., Nutka15, Flora96, KarolinaHildegarda, Kate3330, Fox, Trypcio, Mamacita lubią tę wiadomość