X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn, które maja planowane cc: czy lekarz kazał Wam robić gbs?

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w sumie nawet nie wiem jaki mialam gbs bo zrobilam go, ale maz nie zdazyl odebrac wyniku przed porodem a w szpitalu wyszedl im wynik " do powtorki", wiec i tak mi musieli podac antybiotyk, choć wiem ze nie wszedzie przy cc podaja. Ale tu wszystko było tak szybko, ze nawet nie wiem co mi podawali. W sumie dobrze, nie zdążyłam sie za bardzo zestresowac, choc jak usłyszałam ze znieczulenie ogolne to prawie padlam na zawal. Ale potem stwierdzilam ze moze lepiej, bo ja jestem taki panikarz,ze sie trzese przed kazda operacja i gadam głupoty, a tak spalam :-) jednyny minus, ze do rana nie widziałam dziecka, jedynie maz zrobił zdjecia i był przy wazeniu i mierzeniu.

3i49df9hejgg7mjl.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    No nie gbs dodatni :( przynajmniej tyle że bardzo wrażliwy na większość antybiotyków
    Tak sobie poczytałam o tym gbs i czym grozi dodatni że teraz mam jeszcze większy stress. Do tej pory bałam sie że nie dojadę do szpitala na czas na poród a teraz doszedł lęk że będzie za późno żeby podać leki. Kurde chyba wolę przenosić żeby mnie położyli w szpitalu.... Tyle nerwów mniej bym miała.

Ja zarówno w pierwszej jak i tej ciąży mam dodatni. Co więcej wrażliwy jest tylko na penicylinę, na którą ja jestem uczulona. Antybiotyk dostałam oczywiście za późno, bo twierdzili, że długo poród potrwa a poszło o wiele szybciej. Sprawdzali córce kilka razy crp. Naszczescie nic się nie stało, a trochę byłam spokojniejsza, z tym crp. Teraz znów mam wrażliwy na penicylinę. O ile wiem, że jak wody odejdą to trzeba od razu jechać, tylko się zasntawiam jak to przy skurczach, tym bardziej przy drugim porodzie. Ale lekarz mi tłumaczył, że np w Niemczech wcale nie robią tego badania i powoli w innych krajach się od tego odchodzi.

Mi położna mówiła, żeby przed pobraniem gbs wcale się nie podmywać. A ja akurst się umyłam no i wyszedł dodatni, więc widać że to nie ma wpływu

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Tak

3i49df9hejgg7mjl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Ale lekarz mi tłumaczył, że np w Niemczech wcale nie robią tego badania i powoli w innych krajach się od tego odchodzi.
    No właśnie ja mam koleżankę,która rodziła w Niemczech i też nie miała gbsa robionego, druga w Iralndii tak samo... tak ponoć nie robią tego badania, że niby nie ma ono większego i potwierdzonego badaniami wpływu na dziecko

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:

Ja nie mam planowanej ale wiem że moje koleżanki co miały bo np. Ciaza blizniacza to nie miały.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frezyjciada super wyglądasz , śliczne fotki ! :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frezyjciada bardzo klimatyczne fotki.

• 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Dla rozluźnienia przedporodowej atmosfery wrzucam fociałki z mojej sesji :) Potem usunę!także nie cytujcie, proszę :) ale jestem tak zadowolona, że musze się pochwalić! zdjęcia robiła koleżanka, potrzebne jej były do portfolio a ja mam za darmoszkę piękną pamiątkę!

Piękna pamiątka i śliczna Ty :-)
    Nawiązując do wczorajszego pytania ja tez cały czas funkcjonuje normalnie. Lekarz 3 tygodnie temu kazał mi się oszczędzać ale wytrzymałam 3 dni. Poza tym chyba leżenie ma znikomy wpływ na skracanie szyjki. Jak ma puścić to tak będzie.
    Nie puchne od kiedy mam dietę cukrzycowa, cera się poprawiła bo nie jem słodyczy i wszystko idzie tylko w brzuch :-)
    I dziś oraz we wtorek miałam fragmenty czopu tylko kolor żółto-zielonkawy był na papierze ale już konsultowalam ze to nie zielone wody plodowe i może taki byc

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frezyjciada, pięknie wyglądasz! <3

Mam pytanko z innej beczki - odstawiacie magnez przed porodem? Jeśli tak to ile przed terminem?

EDIT: właśnie dzwoniłam do położnej, kazała mi odstawić magnez po skończonym 36 tc i wtedy też zacząć pić liście malin bo wcześniej mogą wywołać poród (a ja głupia już zaczęłam). Zapytałam też o wiesiołka - dwie kapsułki dziennie doustnie, dopochwowo nie jeśli jest robiony masaż krocza olejkiem z migdałów.

Ja już głupieje w tych tematach :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 14:09

Mum2b lubi tę wiadomość

3i499vvjgx57zohf.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal biorę 3 razy dziennie. W środę wizyta wiec się dopytam czy już mam odstawić tylko ja go biorę dopiero 3 tydzień

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w czasie cc majac to znieczulenie w kregoslup mozna poprosic o cos zeby odleciec? Przy usunieciu jajowodu dali mi bez problemu tak sie balam i czuje ze teraz ze stresu tez wole odleciec niz byc swiadoma w czasie ciecia

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoja droga widze ze wiekszosc ma juz 37 czyli donoszona. Alez Wam zazdroszcze :)

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Czy w czasie cc majac to znieczulenie w kregoslup mozna poprosic o cos zeby odleciec? Przy usunieciu jajowodu dali mi bez problemu tak sie balam i czuje ze teraz ze stresu tez wole odleciec niz byc swiadoma w czasie ciecia
    Jesteś pewna, że nie chcesz od razu zobaczeć swojego dzieciątka? Męża siostrze coś podali takiego, bo to zwykłe nie zdążyło zadziałać i zaczęła czuć jak ją rozcinają to anestzjolog od razu jej zapodał... Ale bardzo to przeżyła, bo jak się obudziła to nie widziała ani dziecka ani nikogo dookoła nie było... Dziecko też jej sporo później podali miała bardzo duże problemy z kp, bo z automatu dali dziecku butlę :/ walczyła, walczyla i się udało ,ale ile ją to kosztowało wysiłku, to na prawdę byłam pełna podziwu...

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinda wrote:
    Frezyjciada, pięknie wyglądasz! <3

Mam pytanko z innej beczki - odstawiacie magnez przed porodem? Jeśli tak to ile przed terminem?
    Dzięki!
    Ja w pierwszej brałam magnezu duuuuuzo ale kazali mi odstawić po skończonym 36tc żeby nie hamować ćwiczeń macicy. Skutek był taki, ze nie miałam wcale skurczy przepowiadających, nic do porodu nie było gotowe, wywoływanie było męczarnią, której największemu wrogowi nie życzę...

• Agatek_gagatek Przyjaciółka

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, może któraś z bardziej doświadczonych dziewczyn pozwoli mi zdiagnozować co się właśnie u mnie dzieje? Jestem w 37+1 i dzisiaj od rana mam jaką inną wydzielinę- przezroczysta, ewidentnie śliska, lekko ciągnąca się (coś podobnego do kurzego białka, wodnistej żelatyny) + drobne uczucie mokrości na bieliźnie (jedynie co jakiś czas). Moje pierwsza myśl- sączą mi się wody płodowe- obdzwoniłam wszystkie apteki w mieście, ale nigdzie nie mają pasków lakmusowych, więc nie sprawdzę. Teraz zaczęłam się zastanawiać czy to czasem czop śluzowy mi nie zaczyna odchodzić powoli (bo to jednak taki przezroczysty śluz, a nie woda), chociaż żadnych większych kawałków nie zaobserwowałam. Żadnych skurczy, dzidzia się rusza normalnie.

Widziałam się z moim lekarzem 2 dni temu (we wt. po południu i było wszystko ok). Tak się składa, że widzę się z nim jutro kolejny raz o 9 (wizyta w szpitalu, aby zmierzyć mi miednicę, bo jest ryzyko, że główka dziecka nie przejdzie przez moją miednicę- to wtedy mu o tym powiem i poproszę o zbadanie. Pytanie tylko czy nie za późno- bo jeśli to czop zaczyna odchodzić to ok (nie ma powodów do natychmiastowej wizyty na IP), ale jeśli wody zaczynają się sączyć to już chyba gorzej? (mimo że nie zabarwione w żaden sposób). Nie chciałabym jechać na IP, aby przypadkowy lekarz mnie badał.

Czy któraś z Was coś podpowie z własnego doświadczenia? To moja pierwsza ciąża, więc na prawdę nie wiem jak wyglądają skurcze, wody płodowe i odchodzenie czopa ;)

2017r. - puste jajo płodowe (10tc)
    2018r. - narodziny zdrowego bobaska
    2019r. - ciąża od 4.09.19r. wg OM, zakończona poronieniem w 11+1 tc
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi :) zapytam we wtorek na wizycie o ile znowu czymś mnie nie zaskoczy na tyle mocno, ze zapomnę :D

Frezyjciada - ale z Ciebie piękna mamuśka! <3 super pamiątka, pięknie wygladasz!

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frezyjciada piękne zdjęcia!
    Ja mam gbs w pon. Rezygnyje jednak z krakowskich szpitali, wybieram ten 40 km od miejsca zamieszkania. O ile zdążymy:) maja tam sale 2 osobowe. Dziecko przebywa z mama na oddziale porodowym az do przeniesienia obydwoje na polozniczy. Po ewentualnym cc, jesli nie ma przeciwskazan kontakt skora do skory az do zakonczenia pierwszego karmienia. Pomoc w karmieniu i wspieraja kp. O ile nie ma przeciwskazan mozna rodzic w wybranej pozycji lub w wodzie. Pilki, worki, Tens itd. Mam nadzieje, ze rzeczywiście tak jest. II stopien referencyjnosci.
    Gin prowadzacy obiecal zrobic pomiary blizej porodu. Kolejna wizyte mam e 36 tyg. Wiec wtedy pewnie jeszcze nie :/

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Rezygnyje jednak z krakowskich szpitali, wybieram ten 40 km od miejsca zamieszkania. O ile zdążymy:)
    Eeej ja rezygnuje z tego co jest 35km i drugiego 40km, a wybrałam taki co jest 80km ode mnie i zamierzam zdążyć :D

Asiaf, madwitka lubią tę wiadomość

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frezyjciada, piękne zdjęcia :)
    Ja ogólnie nie mam żadnej wydzieliny, sucho jak na pustyni, dzięki temu mogę chodzić do woli bez majtek i tak też robię, tylko czasem po siusiu, na papierze mam taką wydzielinę przypominającą białko kurze, coś jak śluz płodny... Tak poza tym nie mam już żadnych bóli miesiączkowych, twardnienia brzucha, tylko mała się strasznie rozpycha. Ja nie wiem jak rozpoznam, że zaczyna się poród :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 14:55

klz9df9hvltz8vcc.png
‹‹ 1018 1019 1020 1021 1022 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ