WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Trzymajcie kciuki. Dzisiaj lekarz na obchodzie powiedzial, ze zlecil badanie na poziom bilurbiny i jesli bedzie ok to przywioza dzisiaj mala do mnie na sale i jutro do domu. Powiedzial, ze wyglada dobrze, wiec moze sprawdzil tez tym urządzeniem co sie przyklada i mierzy. Przybrala na wadze o 20g od wczoraj. Teraz czekam jak na szpilkach bo lekarz powiedział, ze wyniki to roznie przychodza, czasem nawet o 18. Wiec teraz czekam i nie wiem czy nie ma wyniku czy jest zły. Odmawiam wszystkie modlitwy jakie znam.
JustynaG, Natalia1984, kasia1518, Paulinda, 100krotka30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKrasnalova raczej nie ma wyniku, nawet jakby był dalej podwyższony poziom to od razu by Cię o tym poinformowali
zaraz jeszcze chwila i będziesz miała Anielkę przy sobie 24h na dobę
zdążycie się sobą nacieszyć! Przypomnij mi z jaką wagą się urodziła i w jakim tygodniu?
Mój mały jakoś przystopowal chyba za bardzo -
Ja mam schizę już z tym łożyskiem nisko. Że zacznie się nagle odklejać albo krwawić. Lub jeszcze gorzej. Że będzie się odklejało i krwawiło do wewnątrz. Na początku ciąży czytałam tu historię dziewczyny, która właśnie krwawiła do wewnątrz, nie wiedząc że cokolwiek złego się dzieje i straciła synka w 38 tc... siedzi mi to w głowie. Potworność. Niech już będzie ten wrzesień.
-
nick nieaktualnyPo obejrzeniu zdjęć szczególnie na zagranicznych stronach, stwierdzam, że tak! To co dziś "znalazłam" to jest czop. Powinna być na belly taka galeria tych czopów dla potomnych. Bo na polskich stronach nie wiele foto jest, a on może mieć różne oblicze przecież...
ola_g89 lubi tę wiadomość
-
frezyjciada wrote:Krasnalova raczej nie ma wyniku, nawet jakby był dalej podwyższony poziom to od razu by Cię o tym poinformowali
zaraz jeszcze chwila i będziesz miała Anielkę przy sobie 24h na dobę
zdążycie się sobą nacieszyć! Przypomnij mi z jaką wagą się urodziła i w jakim tygodniu?
Mój mały jakoś przystopowal chyba za bardzofrezyjciada lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny. Z tego co wyczytałam w internecie jednak podwyżka się należy ,jeśli tak jak w moim przypadku dostali ja wszyscy pracujący w samym szpitalu na tym konkretnym stanowisku. Tym bardziej że na zwolnieniu odebrali mi w tym momencie dodatki które miałam do podstawowej pensji i wszystkim je włączyli do podstawy po prostu a mi je odebrano. Dla mnie to chore ale podobno na zwolnieniu i macierzyńskim mogą to zrobić. No nic zobaczymy jak wrócę. W prywatnych firmach na pewno jest gorzej. U nas nie ma czegoś takiego jak widełki mamy w zasadzie tylko młodszego asystenta starszego i specjalistę i kazdy miał pensje taka sama w obrębie tych 3 grup. Ja w tym momencie jestem dość mocno stratna bo dosyć że ominęła mnie podwyżka to jeszcze zabrano te dodatki. Echhh życie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 13:08
-
Moja corcia juz wazy 2756♥ ,przeplywy ok ,tyle ze ulozyla sie poprzecznie na skos,ostatnio byla glowka w dol,gin jakos sie tym nie przejal..
JustynaG, Mum2b, kasia1518, Camilla13, OctAngel, Paulinda, Asiaf, ola_g89, p_tt, Natalia1984, Izabelle, Amy333, Vlinder, Yoselyn82 lubią tę wiadomość
2017r-IVF-wrzesień-nieudane
2018r-naturalny Cud♥
-
nick nieaktualnyPaplak wrote:Mo wlasnie jak zapytalam lekarza kiedy bedzie wynik to powiedzial ze roznie, czasem nawet 17-18. A jak zapytalam czy bedzie mozna sie przyjsc dowiedzieć to powiedzial, ze jak bedzie dobry to przywioza Pani dziecko na sale. Wiec teraz mam nerwy. Urodzila sie w 35t+3d ( a tak naprawde wg badan prenatlanych w 35+1d) z waga 2440g
-
Hedgehog wrote:No właśnie nie. Veritaserum już doczytała a ja w między czasie zagadnęłam koleżankę która wracała z macierzyńskiego w grudniu. Wcześniej jej o to nie pytałam bo w sumie czasem o kasę pytać to tak średnio... Dostała aneksy z podwyżkami jakie były dla wszystkich. Bez jednej uznaniowej ale w sumie szybko jej to wyrównano tak że zarabia w sumie tyle samo co wszyscy.
Nie doczytałas do końca"równorzędne stanowisko z tym samym wynagrodzeniem" i dalej mamy " jakie dostawałby gdyby nie korzystała z urlopów". I tu jest właśnie pies pogrzebany. Dlatego musieli dać jej wszystkie podwyżki - koleżanka też była trochę zdziwiona bo to był spory bonus w sumie za nic i to zaraz po powrocie - ale tak jej wytłumaczono w kadrach.
Prywatna firma.
Jeśli idzie np. mail "od września wszyscy mają 100zl więcej" to nie mogą pominąć ani jednej osoby i przebywanie na urlopie albo L4 nie zmienia niczego. Po powrocie musza tą kasę dać. Co innego gdyby poszła informacja "niektórzy dostaną +100zl" wtedy nie muszą wyrównywać.
Znakomita większość firm w Polsce to mali i średni przedsiębiorcy, którzy w przytlaczajacej większości nie praktykują "generalnych" podwyżek, więc trzeba to wziąć pod uwagę.
Leon
-
nick nieaktualnypromyczek 39 wrote:Frezyjciada a mowil cos gin na wage małego?
-
Przywiezli mi ja:-)az w to nie wierze po tygodniu, boje sie ze zaraz ktos mi ja zabierze.
JustynaG, frezyjciada, Av, promyczek 39, Angel1988, Mum2b, kasia1518, Camilla13, OctAngel, Paulinda, asese, Asiaf, ola_g89, Natalia1984, Izabelle, Amy333, 100krotka30 lubią tę wiadomość
-
Veritaserum,
hmm... a czy to nie jest tak, że dodatki do pensji są również ozusowane? i w związku z tym powinny być brane pod uwagę przy wyliczaniu płacy na L4 i macierzyńskim?
Pracuję w prywatnej firmie i mam podstawę + premię uznaniową. I na L4 otrzymuje pensje z uwzględnieniem premii jakie otrzymywałam w ciągu ostatniego roku.
Hedgehog, w gruncie rzeczy mówimy o tym samym
Tylko realnie - jeśli się uprą to nie dadzą bo się wykręcą. Poza tym w Polsce jednak często nie mówi się o płacach czy podwyżkach... przez co osoba wracająca może nie mieć świadomości, że ktoś coś dostał...
No i tak jak mówi Av, mali i średni przedsiębiorcy stosują raczej podwyżki uznaniowe w oparciu o wyniki, co sprawia, że nie ma co oczekiwać, że się ją dostanie.
Ale co do zasady, każda podwyżka stażowa powinna dotyczyć również osoby na L4 czy urlopie macierzyńskim, gdyż okres ten wlicza się do stażu pracy. (Nie wiem jak sytuacja wygląda na urlopie wychowawczym)Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 14:38
-
nick nieaktualny
-
frezyjciada wrote:Nie, jedynie, że na pewno będzie mniejszy od brata, chyba że jakoś mega wystrzeli... Ale nie sądzę... Miałam teraz robione dokładne usg ze wszystkimi pomiarami, przepływami itd, bo mi potrzebne na kwalifikację do domu narodzin i wszystko było ok, także widocznie zwyczajnie będzie drobny
No to po prostu bedzie mniejszyjakby byl za malutki to gin od razy by cos mowil .
2017r-IVF-wrzesień-nieudane
2018r-naturalny Cud♥
-
Natalia1984 wrote:Ja mam schizę już z tym łożyskiem nisko. Że zacznie się nagle odklejać albo krwawić. Lub jeszcze gorzej. Że będzie się odklejało i krwawiło do wewnątrz. Na początku ciąży czytałam tu historię dziewczyny, która właśnie krwawiła do wewnątrz, nie wiedząc że cokolwiek złego się dzieje i straciła synka w 38 tc... siedzi mi to w głowie. Potworność. Niech już będzie ten wrzesień.
-
Natalia1984 wrote:Ja na myśl o powrocie do pracy dosłownie mam palpitacje serca. Nie wyobrażam sobie powrotu, tym bardziej biorąc pod uwagę to co się dzieje w Policji i jak nas traktują rząd i przełożeni. Ostatnio odebrali nam dodatki, tj. zwrot kosztów dojazdu do pracy, dofinansowanie za wczasy itd itd. Miałam w grudniu wziąć pieniądze za wczasy dla siebie i małej, to 600 zł. Koniec jest blisko. Dlatego bardzo poważnie zastanawiamy się, czy nie starać się o drugie dziecko na wychowawczym.
Ja lubię swoją pracę, poświęciłam się jej bardzo- mam wysokie stanowisko (jestem managerem i mam pod sobą jakieś 60 osób) - odkladalam ciąże po ślubie bo skupilam się na karierze i rozwoju- siedziałam po 10-12h w pracy (płatne za 8h) no i zostałam nagrodzona w postaci awansow- teraz chce trochę poświęcić się rodzinie. Ale nie wyobrażam sobie żeby do pracy później nie wrócić- chce być aktywna zawodowo - przerwa 3-4 lata to dla mnie nie problem- później wszystko nadrobie ☺kasia1518
-
nick nieaktualnyJustynaG wrote:Veritaserum,
hmm... a czy to nie jest tak, że dodatki do pensji są również ozusowane? i w związku z tym powinny być brane pod uwagę przy wyliczaniu płacy na L4 i macierzyńskim?
Pracuję w prywatnej firmie i mam podstawę + premię uznaniową. I na L4 otrzymuje pensje z uwzględnieniem premii jakie otrzymywałam w ciągu ostatniego roku.
Hedgehog, w gruncie rzeczy mówimy o tym samym
Tylko realnie - jeśli się uprą to nie dadzą bo się wykręcą. Poza tym w Polsce jednak często nie mówi się o płacach czy podwyżkach... przez co osoba wracająca może nie mieć świadomości, że ktoś coś dostał...
No i tak jak mówi Av, mali i średni przedsiębiorcy stosują raczej podwyżki uznaniowe w oparciu o wyniki, co sprawia, że nie ma co oczekiwać, że się ją dostanie.
Ale co do zasady, każda podwyżka stażowa powinna dotyczyć również osoby na L4 czy urlopie macierzyńskim, gdyż okres ten wlicza się do stażu pracy. (Nie wiem jak sytuacja wygląda na urlopie wychowawczym)
Justyna właśnie też tak myślałam i przez pół roku na zwolnieniu tak było. Teraz na ostatnie dwa miesiące mam to zabrano bo się zmieniły właśnie pensje i dodatki wliczono w podstawę wszystkim oprócz mnie. Nic z tego nie rozumiem ale wiem że działają zgodnie z prawem to jest ogromny szpital uniwersytecki we Wrocławiu i raczej nie chciałoby im się bawić w jakieś oszukiwanie. No nic nie zrobię smutne to ale cóżWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 15:27
-
veritaserum wrote:Justyna właśnie też tak myślałam i przez pół roku na zwolnieniu tak było. Teraz na ostatnie dwa miesiące mam to zabrano bo się zmieniły właśnie pensje i dodatki wliczono w podstawę wszystkim oprócz mnie. Nic z tego nie rozumiem ale wiem że działają zgodnie z prawem to jest ogromny szpital uniwersytecki we Wrocławiu i raczej nie chciałoby im się bawić w jakieś oszukiwanie. No nic nie zrobię smutne to ale cóż
Veritaserum, pamiętaj, że księgowa zawsze może się pomylić. Naprawdę różne rzeczy się zdarzają... I nie musi to wynikać z chęci oszukiwania tylko po prostu z niewiedzy.
Kasa za L4 jest wyliczana na podstawie płacy z ostatnich 12m-cy, które przepracowałaś w firmie. Dlatego obecne zmiany nie powinny mieć wpływu na Twój zasiłek chorobowy czy płacę w trakcie urlopu macierzyńskiego.
Ja bym na Twoim miejscu bardziej podrążyła temat, zawsze możesz udać się do prawnika (kobiety w ciąży mogą liczyć na darmowe porady prawne). Jednak to jest kasa, którą otrzymujesz teraz i w trakcie urlopu macierzyńskiego.