WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
kasia1518 wrote:Ja to samo - zawsze miałam tendencję do tycia- do szczupłych nigdy nie należałam- tyle że wysoka jestem to te kg się rozchodzily wszędzie i do tego słaby metabolizm... A spada jak szalona waga ... każdy teraz jak mnie zobaczy to pierwsze co mówi... Ale schudłaś... oczywiście teściowa że nic nie jem , że jestem blada i że mam sobie zrobić badania kontrolne... Ale to tylko jej wymysł
Ah teściowe, to jakiś specjalny gatunek.kasia1518 lubi tę wiadomość
-
86Monia wrote:Po urodzeniu dziecka po cc przysługuje 14 dni po sn 7 dni opieki.
Wniosek u pracodawcy zanosisz dopiero po urodzeniu dziecko- tam wpisujesz dane dziecka datę urodzenia itp. W przypadku rocznego masz na to 21 dni chyba.
Nie może Cię zwolnić jak pojdziesz na wychowawczy.
Jeśli coś źle napisałam proszę o weryfikację.
Nie ma czegoś takiego jak "przysługująca opieka". Wygląda to tak, że trzeba poprosić lekarza o wystawienie zaświadczenia, że potrzebna jest opieka nad matką (różnie z tym bywa, niektórzy podchodzą do tematu "jest tacierzyński przecież", bo stwierdzą, że matka nie potrzebuje opieki). Następnie z tym zaświadczeniem idzie się do lekarza rodzinngo z prośbą o wystawienie L4 na żonę. W ciągu roku można być na płatnym L4 na członka rodziny - 14 dni (nie dotyczy to dzieci, na dzieci nie ma limitu z tego co kojarzę).
Tak to wygląda w przypadki SN. Nie wiem jak w przypadku CC. Być może wtedy szpital od razu L4 wystawia ale pewności nie mam.
Mamy 21 dni na zgłoszenie urlopu u pracodawcy. Jeśli tego nie zrobimy to dostaniemy 100% świadczenia, a po pół roku 60%.
Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to chyba nie ma prawa zwolnić takiej pracownicy.Asiaf lubi tę wiadomość
-
KATARZYNACarm wrote:Dziewczyny niby zostalo mi 5 dni do terminu a ja nie mam żadnego rozwarcia co jest ? Czy jest szansa że jeszcze się rozkręci ?
KATARZYNACarm, Asiaf, Natalia1984, Izabelle lubią tę wiadomość
Leon
-
Hej ja już po wizycie. Dr mowi ze jakby sie uparł "to palec by tam wlozyl", ale żeby uwazac zeby przez 10 dni lepiej jeszcze nie rodzic. Na ktg w 39 tyg. Mam sie zapisać tam gdzie chce rodzic. I oczywiście mi namieszal, bo mowi Żebym szła rodzić tam gdzie on pracuje, bo jest lepsza opieka... Ech . a chciałam kameralnie poza Krakowem
kasia1518, Izabelle lubią tę wiadomość
Antoś
-
nick nieaktualny
-
Av wrote:Jest szansa, jedna dziewczyna na FB we wtorek miała wszystko pozamykane a w piątek czy czwartek jej wody odeszły. Także nic nie jest przesądzone
agaafabka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKATARZYNACarm wrote:Pociesza się takimi wpisami bo nie ukrywam że trochę wkurzyłam się jak powiedziała że nic się nie dzieje . Byłam taka zła że płakać mi się chciało. Teraz leżę i czytam jak tutaj rozkręcić żeby uniknąć wywołania
KATARZYNACarm, Vlinder, Natalia1984 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hedgehog wrote:Lekarz ci wyjasni na najbliższej wizycie. Mnie kazała przyjeżdżać od razu jak się zacznie,a nie czekać. zwłaszcza jeśli odejdą wody. Antybiotyk co 4h u mnie w szpitalu podają.
będziemy sie w takim razie spieszyc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 17:53
Antoś
-
nick nieaktualnyKATARZYNACarm wrote:Pociesza się takimi wpisami bo nie ukrywam że trochę wkurzyłam się jak powiedziała że nic się nie dzieje . Byłam taka zła że płakać mi się chciało. Teraz leżę i czytam jak tutaj rozkręcić żeby uniknąć wywołania
Męża zatkało a lekarz zapytał go czy ma dużo na koncie
Seks to ostatnia rzecz na jaką mam teraz ochotę..
Wesoła89, agaafabka, monika_86, KATARZYNACarm, Natalia1984, frezyjciada, p_tt, susełek, promyczek 39, Cukierniczka lubią tę wiadomość
-
Asiaf wrote:Dziewczyny mam tez dodatni gbs. W ktorej części porodu sie ta penicylyne podaje?
Asiaf lubi tę wiadomość
Leon
-
nick nieaktualnyKATARZYNACarm wrote:Dziewczyny niby zostalo mi 5 dni do terminu a ja nie mam żadnego rozwarcia co jest ? Czy jest szansa że jeszcze się rozkręci ?
Także, TAK! jest szansaKATARZYNACarm, Natalia1984, Mum2b, agaafabka lubią tę wiadomość
-
Trzymajcie kciuki za mnie w nocy, żeby nic się nie zadziało bo jutro o 9 mam fryzjera ha ha ha
Jadę jutro do domu od mamy i w środę szpital. Mam nadzieję, że z małą wszystko będzie w porządku. Staram się myśleć pozytywnie.
Asiaf, Izabelle, Mum2b, KATARZYNACarm, Av, Hedgehog, p_tt, susełek, ola_g89, promyczek 39, Wesoła89, 100krotka30, kasia1518 lubią tę wiadomość