WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
evitkagg85 wrote:Hej Isabelle,
Nie chciałabym wywoływać wilka z lasu ale u nas ospalosc Filipka i mniej chęci do ssania byly zwiastunami żółtaczki. Dzis mamy drugi dzień naświetlania i już w przerwach na karmienie widać że dziecko jest ożywione,otwiera oczy i ladnie ssie. Trzymamy kciuki by jutro wyjsc do domku...evitkagg85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KATARZYNACarm wrote:Dziewczyny niby zostalo mi 5 dni do terminu a ja nie mam żadnego rozwarcia co jest ? Czy jest szansa że jeszcze się rozkręci ?
drugi raz w moim życiu nie było żadnych oznak porodu ,
KATARZYNACarm, Natalia1984, agaafabka lubią tę wiadomość
-
Natalia1984 wrote:Trzymajcie kciuki za mnie w nocy, żeby nic się nie zadziało bo jutro o 9 mam fryzjera ha ha ha
Jadę jutro do domu od mamy i w środę szpital. Mam nadzieję, że z małą wszystko będzie w porządku. Staram się myśleć pozytywnie.
frezyjciada, Mum2b, p_tt, 100krotka30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja w czwartek zamierzam iść się jeszcze wywoskować, hybrydy już położone, u fryzjera nie wysiedzę to się nawet nie zapisuje.
Niby to lekarzom i położnym nie przeszkadza jakiś tam zarost czy brak lakieru, ale kobieta to jednak kobieta i choć jakieś pozory należy zachowaćIzabelle lubi tę wiadomość
-
Asiaf wrote:Dziewczyny czy Wasi mężowie dostali na Was tzw. Opieke oprocz tacierzynskiego? Czy to przysluguje tylko po cc czy po porodzie sn takze?
Druga sprawa - jak przeszlyscie na macierzysnki? Bylyscie u pracodawacy podpisac wniosek, zanosilyscie jakies papiery. Ja bym od razu chciala przejść na roczny 80%.
I kolejna sprawa, czy gdybym musiala potem byc tez na wychowawczym to czy w trakcie jego trwania pracodawca moze ze mna rozwiazac umowe? Mam na czas nieokreslony.Asiaf lubi tę wiadomość
Misia 09.2013
Misio 08.2018 -
nick nieaktualnyp_tt wrote:Ja w czwartek zamierzam iść się jeszcze wywoskować, hybrydy już położone, u fryzjera nie wysiedzę to się nawet nie zapisuje.
Niby to lekarzom i położnym nie przeszkadza jakiś tam zarost czy brak lakieru, ale kobieta to jednak kobieta i choć jakieś pozory należy zachowaćagaafabka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyfrezyjciada wrote:te hybrydki to zdejmij, bo z tego co kojarzę to potrzeba mieć czyste pazurki
Zależy od szpitala ba! Nawet od kaprysu zmiany. Teoretycznie hybryda nie zakłóca nic ale do dzisiaj pokutuje nakaz gołego paznokcia. Ja zdjęłam hybrydy nawet nie z powodu szpitalu a tego że po urodzeniu nie będę miała kiedy pojechać ściągać. -
nick nieaktualny
-
frezyjciada wrote:te hybrydki to zdejmij, bo z tego co kojarzę to potrzeba mieć czyste pazurki
Ale to na stopach, to mi położna mówiła, że mogą być, palce u rąk mam gołe od czerwca jak z przypadku trafiłam na IP i mnie Wielka Pani Położna tak prześwięciła, że na drugi dzień biegiem szłam zdejmować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 21:09
Av lubi tę wiadomość
-
Też mam na stopach hybrydę, robiłam 2 tyg temu, chciałam zrobić znów przed samym porodem, ciekawe czy mnie wypuszczą jeszcze ze szpitala czy będą trzymać do terminu. Fajnie by było, gdyby coś się ruszyło gdy będę teraz w szpitalu. Ale nic się niestety nie zapowiada na to.
-
Dziewczyny jestem na 90% pewna, że to czop mi odchodzi. Teraz przed prysznicem znowu jakby śluz tylko podbarwiony na różowo. Aż się zestresowałam
.
U nas nie można mieć pomalowanych paznokci ani u rąk, ani u nóg. Myślę, że w większości polskich szpitali tak jest.agaafabka, susełek, Vlinder lubią tę wiadomość
wrzesień 2018 - synek -
nick nieaktualnyU nas też nie zalecają ani u Rąk ani u stóp. Ja zawsze sobie robię hybrydy, a od 2 tyg mam tylko bezbarwny lakier. Po co ryzykować.
Ja zauważyłam u siebie że jak przejdę się głupie 500m to mnie strasznie podbrzusze boli i brzuch bardzo twardnieje. A teraz średnio co 20 minut mam twardnienia i ból krzyża. O
Jestem bardzo ciekawa czy przed skurczami odejdą mi wody czy nie -
nick nieaktualnyDziewczyny bez paniki, nikt nic nie może Wam narzucić. Rozmawiałam o tym też z położną, opinia kogoś z 30 letnim doświadczeniem jest jedna, lekarze, położne i pielęgniarki są dla rodzących i ich dzieci a nie odwrotnie i mają prawo odnosić się tylko do kwestii medycznych. Jeśli któreś z nich się zapedza w swoich osadach, jest chamskie itp to należy od razu stanowczo reagować, jeśli sama rodzaca nie ma siły to osoba towarzysząca, w przeciwnym razie nadal będzie działo się dalej to samo co znosily nasze matki.
-
nick nieaktualnyCo do braku czasu na fryzjera, kosmetyczkę itp myślę, że nie będzie tak źle. Mąż zrobił mi niespodziankę i wykupił karnet do spa na 5 godzin, na koniec wrzesnia umowil mnie do fryzjera
kupił karnet do solarium bo wie, że jesienią lubię raz w tygodniu wygrzac kosteczki. W pierwszej chwili zamiast sie ucieszyć byłam zła, to na spokojnie wytłumaczył mi, że jest tatą i tak samo dobrze zajmie się synkiem, a ja muszę się zająć sobą bo wielu tygodniach różnych niedogodności.
susełek, Natalia1984, Minns, Asiaf, agaafabka, Cleffa, ola_g89, Vlinder, JustynaG, Paulla89, Left_ie, p_tt, kuwejtonka, mitaka, GuBo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCamilla13 wrote:Co do braku czasu na fryzjera, kosmetyczkę itp myślę, że nie będzie tak źle. Mąż zrobił mi niespodziankę i wykupił karnet do spa na 5 godzin, na koniec wrzesnia umowil mnie do fryzjera
kupił karnet do solarium bo wie, że jesienią lubię raz w tygodniu wygrzac kosteczki. W pierwszej chwili zamiast sie ucieszyć byłam zła, to na spokojnie wytłumaczył mi, że jest tatą i tak samo dobrze zajmie się synkiem, a ja muszę się zająć sobą bo wielu tygodniach różnych niedogodności.
Camilla13 lubi tę wiadomość
-
JustynaG wrote:Nie ma czegoś takiego jak "przysługująca opieka". Wygląda to tak, że trzeba poprosić lekarza o wystawienie zaświadczenia, że potrzebna jest opieka nad matką (różnie z tym bywa, niektórzy podchodzą do tematu "jest tacierzyński przecież", bo stwierdzą, że matka nie potrzebuje opieki). Następnie z tym zaświadczeniem idzie się do lekarza rodzinngo z prośbą o wystawienie L4 na żonę. W ciągu roku można być na płatnym L4 na członka rodziny - 14 dni (nie dotyczy to dzieci, na dzieci nie ma limitu z tego co kojarzę).
Tak to wygląda w przypadki SN. Nie wiem jak w przypadku CC. Być może wtedy szpital od razu L4 wystawia ale pewności nie mam.
Mamy 21 dni na zgłoszenie urlopu u pracodawcy. Jeśli tego nie zrobimy to dostaniemy 100% świadczenia, a po pół roku 60%.
Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to chyba nie ma prawa zwolnić takiej pracownicy.i nie jest to wielokrotnosc jak ktos ma 2 czy 3 tez jest 60 dni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 22:26
Hedgehog lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMinns wrote:Dziewczyny jestem na 90% pewna, że to czop mi odchodzi. Teraz przed prysznicem znowu jakby śluz tylko podbarwiony na różowo. Aż się zestresowałam
.
U nas nie można mieć pomalowanych paznokci ani u rąk, ani u nóg. Myślę, że w większości polskich szpitali tak jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 22:23
Hedgehog, Natalia1984 lubią tę wiadomość