X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Nie. Mam na czas nieokreślony.
    Po prostu macierzyński zawsze wypłaca ZUS a zasiłek w moim przypadku nie płaci ZUS- jak wielu osobom tu na forum - tylko pracodawca wypłaca zwykłe wypłaty pomimo L4. tak się robi w większych zakładach pracy powyżej jakiejś liczby zatrudnionych. U mnie to już chyba powoli dobija do 500pracowniow więc to duża firma.
    Jeśli macie większą liczbę osób to i zasiłki chorobowe i macierzyńskie wypłaca pracodawca.

Hedgehog lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Tak naprawdę nie wiem mam uprzedzenie, dzisiaj chciałam zmienić sobie lekarza domowego to powiedzieli że nie ma takiej opcji , ja nie jestem zadowolona z tego że za każdym razem , prosząc o jakieś badanie czy coś to zawsze mnie zbywaja na każdym kroku. Nie wiem jak bym miała w Polsce A jak będę miała tutaj . Oby było dobrze .
    Dlaczego nie pozwolili Tobie zmienić lekarza??
    Nie martw się na zapas, będzie dobrze. Koleżanka miała cc w Polsce, a w Holandii chciała rodzić naturalnie i urodziła. Mówi, że była super opieka i gdyby kiedyś miała rodzić to tutaj i to naturalnie. Po 4 godzinach była w domu

KATARZYNACarm, agaafabka lubią tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Jeśli macie większą liczbę osób to i zasiłki chorobowe i macierzyńskie wypłaca pracodawca.
    Zgadza sie. Mi l4 i macierzynski wyplaca pracodawca, a potem on sie rozlicza z zusem, mnie nic nie obchodzi

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, wtedy pracodawca wrzuca sobie wypłacone zasiłki chorobowe i macierzyńskie w ciężar składek, które płaci za resztę pracowników.

EDIT: Także Hedgehog, pewnie pracodawca sam sobie wyrówna. I tak będziesz składała wniosek o macierzyńskie u pracodawcy, więc płace odpowiednio sobie to rozwiążą :) chociaż może być tak, że będą chcieli ułatwić sobie życie i będą kazali Ci oddać część chorobowego, a macierzyński naliczą od początku bez potrąceń. Ale najlepiej by było podpytać u siebie w płacach żeby mieć jasną sytuację :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 21:42

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Dlaczego nie pozwolili Tobie zmienić lekarza??
    Nie martw się na zapas, będzie dobrze. Koleżanka miała cc w Polsce, a w Holandii chciała rodzić naturalnie i urodziła. Mówi, że była super opieka i gdyby kiedyś miała rodzić to tutaj i to naturalnie. Po 4 godzinach była w domu
    Powiedzieli mi że narazie jest zabronione w mojej wiosce narazie o zmianę lekarza może za pół roku to się zmieni , jutro bed ed dzwonić do innego lekarza i się dowiem czy to prawda ,

Dziewczyny ja z natury jestem bardzo panikara ,mało doświadczenia z tutejsza służba zdrowia i może przez to nie mam takiego zaufania . Ale zdam się na wasze opinie i mam nadzieję że będę mogła dołączyć do grona zadowolonych pacjentek

Vlinder, agaafabka lubią tę wiadomość

201809135365.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Nie. Mam na czas nieokreślony.
    Po prostu macierzyński zawsze wypłaca ZUS a zasiłek w moim przypadku nie płaci ZUS- jak wielu osobom tu na forum - tylko pracodawca wypłaca zwykłe wypłaty pomimo L4. tak się robi w większych zakładach pracy powyżej jakiejś liczby zatrudnionych. U mnie to już chyba powoli dobija do 500pracowniow więc to duża firma.

Ja urodziłam 4 sierpnia- zgłosiłam do kadr i wypłatę 31 sierpnia dostałam z firmy A nie z ZUSu. Jak pytałam kadrowej zaraz po porodzie do kiedy muszę dostarczyć wnioski o urlopach to powiedziała żebym zdążyła przed tym jak będą wypłacać wynagrodzenia. Firma ponad 500osob

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 10:24

Left_ie lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest, kasa nadal z firmy :) często jest sprawniej, chociaż słyszałam już historie o firmach, które nie wypłacały, bo przecież ZUS płaci i babki czekały po kilka miesięcy na swoje pieniądze. Także wszystko zależy od firmy :) cieszę się, ze pomogłam :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Powiedzieli mi że narazie jest zabronione w mojej wiosce narazie o zmianę lekarza może za pół roku to się zmieni , jutro bed ed dzwonić do innego lekarza i się dowiem czy to prawda ,

Dziewczyny ja z natury jestem bardzo panikara ,mało doświadczenia z tutejsza służba zdrowia i może przez to nie mam takiego zaufania . Ale zdam się na wasze opinie i mam nadzieję że będę mogła dołączyć do grona zadowolonych pacjentek
    Gdyby nie ciąża to też nie miałabym osobiście styczności z holenderską służbą zdrowia, bo ogólnie nie choruję, oprócz endometriozy. Wcześniej miałam okazję trochę się przypatrzyć jak to tutaj wygląda, gdy mąż miał wypadek w pracy.
    Z ciekawostek to nie wiem czy wiecie, ale jeśli urodzicie wieczorem i uprzecie się, aby w nocy wracać do domu, to opiekunka z Kraamzorg w nocy do Was będzie musiała przyjechać.

agaafabka lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę miała to na uwadze, i proszę więcej takich ciekawostek.:-) dobranoc w dwupaku:-*

Vlinder, agaafabka lubią tę wiadomość

201809135365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Gdyby nie ciąża to też nie miałabym osobiście styczności z holenderską służbą zdrowia, bo ogólnie nie choruję, oprócz endometriozy. Wcześniej miałam okazję trochę się przypatrzyć jak to tutaj wygląda, gdy mąż miał wypadek w pracy.
    Z ciekawostek to nie wiem czy wiecie, ale jeśli urodzicie wieczorem i uprzecie się, aby w nocy wracać do domu, to opiekunka z Kraamzorg w nocy do Was będzie musiała przyjechać.
    Ja tu już swoje przechodziłam, ospa, wypadek rowerowy, cysty przy kręgosłupie po wypadku, laparoskopia i inne także jestem w miarę doświadczona :D ja jak urodze w nocy to zostanę na noc w szpitalu. Nie chce z myszką małą wracać po nocach i czekać na opiekunkę z kraamzorgu. Poczekam do rana, zjemy śniadanko i na luzie wrócimy do domu. Taki jest plan ;)

Vlinder lubi tę wiadomość

• evve_2.0 Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2018, 03:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - donoszę ze 5.09 o godz. 14.35 przyszedł na świat Ignaś przez cc. 59 cm i 3790 g wagi. Jest przesłodki :*

agaafabka, JustynaG, Camilla13, Angel1988, Av, mitaka, veritaserum, Minns, Amy333, Paulla89, p_tt, Paulinda, Kas_ia, aLunia, Paplak, Mum2b, frezyjciada, Asiaf, Hedgehog, KATARZYNACarm, ola_g89, kuwejtonka, Vlinder, jatoszka, OctAngel, 100krotka30, Natalia1984, lena86, Mari92, promyczek 39, GuBo, kasia1518 lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 04:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje evve!

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Minns Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Graruluje kolejnym rozpakowanym i trzymam kciuki za kolejne mamusie.
    Piłam herbatkę z liści malin od 35 tyg i u mnie skurcze parte szalowe nie byly. Dostalam pod koniec oxy żeby je przyspieszyć, ale myślę ze naciecie krocza miało kluczową rolę.
    Za to 1 faza do rozwarcia była spoko do przeżycia ;).
    Ja sie stresuje tym karmieniem, wczoraj od 18 do 22 wisial na cycu, byl niespokojny, plakal. Po 22 zasnal i spi do tej pory, probowalam go pwybudzac, zmienialam pieluchy a ten dalej śpi. Jedna położna mowi ze to przez to ze tak dlugo wczoraj jadl i sie musi sam dostosować.
    Moze ns dzisiaj wypiszą, tesknie za mężem i wolalabym byc w domu. Zobaczymy.

wrzesień 2018 - synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evve_2.0 wrote:
    Dziewczyny - donoszę ze 5.09 o godz. 14.35 przyszedł na świat Ignaś przez cc. 59 cm i 3790 g wagi. Jest przesłodki :*

Gratulacje

• aLunia Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evve_2.0 wrote:

Gratulacje!

Teraz pewnie codziennie będzie taka wiadomość :)

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mielismy dzisiaj w nocy stresa. Dobrze, ze wczoraj zamowilismy mm, to jutro powinno byc. Zawsze jak odciagam mleko to od razu po przylozeniu laktatora leci, zbieram te 70-90ml i przestaje lecief. Wstaje sobie o polnocy zeby odciągnąć, a tu nie leci. Pompuje przez 5minut i nic/ kilka kropel. Mala sie przebudzila i zaczela płakać wiec juz w ogole dostalam nerwow. Mialam lzy w oczach, bo nie mamy obok siebie zadnej apteki 24h, wiec maz musialby jechac do miasta, potem jeszcze przygotowanie trwa i mialam obraz placzacego przez godzine z glodu dziecka. Na szczęście po kilku minutach zaczelo leciec. Nie wiem o co chodzilo, pierwszy raz mialam taki zastoj. Ale teraz tym bardziej wole miec jakby co mm, bo to bylo straszne.

3i49df9hejgg7mjl.png
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evve gratulacje! ♡♡♡

Krasnalowa sprobuj przed odciaganiem cieplych okladow i masazu piersi - zaczynajac praktycznie spod pachy.

Ola dzieki za odpowiedz. Heh ja jestem dziwnym przypadkiem bo wole jak placi mi ZUS.

Poradzcie mi: maz musi pomalowac caly parter, mamy wylozone szare duze kafle takie jakby przecierane i nie sa jednolite, jakie kolory na sciany polecacie? I jakoe farby bo zalezy mi na tym by serio byly zmywalne. Mamy psa ktory zawsze kladzie sie obok scian i je brudzi oraz moj maz ze wzgledu na prace ma wiecznie upackane lapy i zostawia slady...
    Meble mamy biale a blaty koloru debu tyrolskiego. Ja nie moge sama zdecydowac a maz widze ze ma wieksza pustke ode mnie :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 08:56

ola_g89 lubi tę wiadomość

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evve_2.0 wrote:
    Ogromne gratulacje! :)

Minns trzymam kciuki za szybki powrót do domu :) z karmieniem dacie rade, tylko się nie denerwuj i nie stresuj. I Ty i maleństwo musicie się tego nauczyć :) cierpliwości :)

Kasia polecam Dulux Easycare. Mamy w całym mieszkaniu i wszystko pięknie schodzi. :) nawet w kuchni na jednej ścianie mamy (ale ta wersje kuchenna) to gąbka bez problemu schodzi nawet tłuszcz. Jak nie możecie zdecydować się na kolor to maja fajne testery z pędzelkiem w rozsądnej cenie. Możecie wybrać kilka i maznac na ścianie. Ułatwi wybór na pewno :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 09:55

Minns lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 6 września 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synuś wymarzył sobie żeby w pokoju Malutkiej stał fotel bujany dla mnie (naoglądał się w tv i gazetach :) ) i teraz z ciekawości wlazłam na neta żeby zobaczyć i powiem Wam że ceny tych bujanych foteli są koooooosmiczne :/

f2w33e3k8kpk8877.png
‹‹ 1124 1125 1126 1127 1128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ