X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Nie. Mam na czas nieokreślony.
    Po prostu macierzyński zawsze wypłaca ZUS a zasiłek w moim przypadku nie płaci ZUS- jak wielu osobom tu na forum - tylko pracodawca wypłaca zwykłe wypłaty pomimo L4. tak się robi w większych zakładach pracy powyżej jakiejś liczby zatrudnionych. U mnie to już chyba powoli dobija do 500pracowniow więc to duża firma.
    Jeśli macie większą liczbę osób to i zasiłki chorobowe i macierzyńskie wypłaca pracodawca.

Hedgehog lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Tak naprawdę nie wiem mam uprzedzenie, dzisiaj chciałam zmienić sobie lekarza domowego to powiedzieli że nie ma takiej opcji , ja nie jestem zadowolona z tego że za każdym razem , prosząc o jakieś badanie czy coś to zawsze mnie zbywaja na każdym kroku. Nie wiem jak bym miała w Polsce A jak będę miała tutaj . Oby było dobrze .
    Dlaczego nie pozwolili Tobie zmienić lekarza??
    Nie martw się na zapas, będzie dobrze. Koleżanka miała cc w Polsce, a w Holandii chciała rodzić naturalnie i urodziła. Mówi, że była super opieka i gdyby kiedyś miała rodzić to tutaj i to naturalnie. Po 4 godzinach była w domu

KATARZYNACarm, agaafabka lubią tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Jeśli macie większą liczbę osób to i zasiłki chorobowe i macierzyńskie wypłaca pracodawca.
    Zgadza sie. Mi l4 i macierzynski wyplaca pracodawca, a potem on sie rozlicza z zusem, mnie nic nie obchodzi

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, wtedy pracodawca wrzuca sobie wypłacone zasiłki chorobowe i macierzyńskie w ciężar składek, które płaci za resztę pracowników.

EDIT: Także Hedgehog, pewnie pracodawca sam sobie wyrówna. I tak będziesz składała wniosek o macierzyńskie u pracodawcy, więc płace odpowiednio sobie to rozwiążą :) chociaż może być tak, że będą chcieli ułatwić sobie życie i będą kazali Ci oddać część chorobowego, a macierzyński naliczą od początku bez potrąceń. Ale najlepiej by było podpytać u siebie w płacach żeby mieć jasną sytuację :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 21:42

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Dlaczego nie pozwolili Tobie zmienić lekarza??
    Nie martw się na zapas, będzie dobrze. Koleżanka miała cc w Polsce, a w Holandii chciała rodzić naturalnie i urodziła. Mówi, że była super opieka i gdyby kiedyś miała rodzić to tutaj i to naturalnie. Po 4 godzinach była w domu
    Powiedzieli mi że narazie jest zabronione w mojej wiosce narazie o zmianę lekarza może za pół roku to się zmieni , jutro bed ed dzwonić do innego lekarza i się dowiem czy to prawda ,

Dziewczyny ja z natury jestem bardzo panikara ,mało doświadczenia z tutejsza służba zdrowia i może przez to nie mam takiego zaufania . Ale zdam się na wasze opinie i mam nadzieję że będę mogła dołączyć do grona zadowolonych pacjentek

Vlinder, agaafabka lubią tę wiadomość

201809135365.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Nie. Mam na czas nieokreślony.
    Po prostu macierzyński zawsze wypłaca ZUS a zasiłek w moim przypadku nie płaci ZUS- jak wielu osobom tu na forum - tylko pracodawca wypłaca zwykłe wypłaty pomimo L4. tak się robi w większych zakładach pracy powyżej jakiejś liczby zatrudnionych. U mnie to już chyba powoli dobija do 500pracowniow więc to duża firma.

Ja urodziłam 4 sierpnia- zgłosiłam do kadr i wypłatę 31 sierpnia dostałam z firmy A nie z ZUSu. Jak pytałam kadrowej zaraz po porodzie do kiedy muszę dostarczyć wnioski o urlopach to powiedziała żebym zdążyła przed tym jak będą wypłacać wynagrodzenia. Firma ponad 500osob

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 10:24

Left_ie lubi tę wiadomość

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest, kasa nadal z firmy :) często jest sprawniej, chociaż słyszałam już historie o firmach, które nie wypłacały, bo przecież ZUS płaci i babki czekały po kilka miesięcy na swoje pieniądze. Także wszystko zależy od firmy :) cieszę się, ze pomogłam :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Powiedzieli mi że narazie jest zabronione w mojej wiosce narazie o zmianę lekarza może za pół roku to się zmieni , jutro bed ed dzwonić do innego lekarza i się dowiem czy to prawda ,

Dziewczyny ja z natury jestem bardzo panikara ,mało doświadczenia z tutejsza służba zdrowia i może przez to nie mam takiego zaufania . Ale zdam się na wasze opinie i mam nadzieję że będę mogła dołączyć do grona zadowolonych pacjentek
    Gdyby nie ciąża to też nie miałabym osobiście styczności z holenderską służbą zdrowia, bo ogólnie nie choruję, oprócz endometriozy. Wcześniej miałam okazję trochę się przypatrzyć jak to tutaj wygląda, gdy mąż miał wypadek w pracy.
    Z ciekawostek to nie wiem czy wiecie, ale jeśli urodzicie wieczorem i uprzecie się, aby w nocy wracać do domu, to opiekunka z Kraamzorg w nocy do Was będzie musiała przyjechać.

agaafabka lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę miała to na uwadze, i proszę więcej takich ciekawostek.:-) dobranoc w dwupaku:-*

Vlinder, agaafabka lubią tę wiadomość

201809135365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Gdyby nie ciąża to też nie miałabym osobiście styczności z holenderską służbą zdrowia, bo ogólnie nie choruję, oprócz endometriozy. Wcześniej miałam okazję trochę się przypatrzyć jak to tutaj wygląda, gdy mąż miał wypadek w pracy.
    Z ciekawostek to nie wiem czy wiecie, ale jeśli urodzicie wieczorem i uprzecie się, aby w nocy wracać do domu, to opiekunka z Kraamzorg w nocy do Was będzie musiała przyjechać.
    Ja tu już swoje przechodziłam, ospa, wypadek rowerowy, cysty przy kręgosłupie po wypadku, laparoskopia i inne także jestem w miarę doświadczona :D ja jak urodze w nocy to zostanę na noc w szpitalu. Nie chce z myszką małą wracać po nocach i czekać na opiekunkę z kraamzorgu. Poczekam do rana, zjemy śniadanko i na luzie wrócimy do domu. Taki jest plan ;)

Vlinder lubi tę wiadomość

• evve_2.0 Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2018, 03:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - donoszę ze 5.09 o godz. 14.35 przyszedł na świat Ignaś przez cc. 59 cm i 3790 g wagi. Jest przesłodki :*

agaafabka, JustynaG, Camilla13, Angel1988, Av, mitaka, veritaserum, Minns, Amy333, Paulla89, p_tt, Paulinda, Kas_ia, aLunia, Paplak, Mum2b, frezyjciada, Asiaf, Hedgehog, KATARZYNACarm, ola_g89, kuwejtonka, Vlinder, jatoszka, OctAngel, 100krotka30, Natalia1984, lena86, Mari92, promyczek 39, GuBo, kasia1518 lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 04:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje evve!

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Minns Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Graruluje kolejnym rozpakowanym i trzymam kciuki za kolejne mamusie.
    Piłam herbatkę z liści malin od 35 tyg i u mnie skurcze parte szalowe nie byly. Dostalam pod koniec oxy żeby je przyspieszyć, ale myślę ze naciecie krocza miało kluczową rolę.
    Za to 1 faza do rozwarcia była spoko do przeżycia ;).
    Ja sie stresuje tym karmieniem, wczoraj od 18 do 22 wisial na cycu, byl niespokojny, plakal. Po 22 zasnal i spi do tej pory, probowalam go pwybudzac, zmienialam pieluchy a ten dalej śpi. Jedna położna mowi ze to przez to ze tak dlugo wczoraj jadl i sie musi sam dostosować.
    Moze ns dzisiaj wypiszą, tesknie za mężem i wolalabym byc w domu. Zobaczymy.

wrzesień 2018 - synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evve_2.0 wrote:
    Dziewczyny - donoszę ze 5.09 o godz. 14.35 przyszedł na świat Ignaś przez cc. 59 cm i 3790 g wagi. Jest przesłodki :*

Gratulacje

• aLunia Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evve_2.0 wrote:

Gratulacje!

Teraz pewnie codziennie będzie taka wiadomość :)

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mielismy dzisiaj w nocy stresa. Dobrze, ze wczoraj zamowilismy mm, to jutro powinno byc. Zawsze jak odciagam mleko to od razu po przylozeniu laktatora leci, zbieram te 70-90ml i przestaje lecief. Wstaje sobie o polnocy zeby odciągnąć, a tu nie leci. Pompuje przez 5minut i nic/ kilka kropel. Mala sie przebudzila i zaczela płakać wiec juz w ogole dostalam nerwow. Mialam lzy w oczach, bo nie mamy obok siebie zadnej apteki 24h, wiec maz musialby jechac do miasta, potem jeszcze przygotowanie trwa i mialam obraz placzacego przez godzine z glodu dziecka. Na szczęście po kilku minutach zaczelo leciec. Nie wiem o co chodzilo, pierwszy raz mialam taki zastoj. Ale teraz tym bardziej wole miec jakby co mm, bo to bylo straszne.

3i49df9hejgg7mjl.png
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evve gratulacje! ♡♡♡

Krasnalowa sprobuj przed odciaganiem cieplych okladow i masazu piersi - zaczynajac praktycznie spod pachy.

Ola dzieki za odpowiedz. Heh ja jestem dziwnym przypadkiem bo wole jak placi mi ZUS.

Poradzcie mi: maz musi pomalowac caly parter, mamy wylozone szare duze kafle takie jakby przecierane i nie sa jednolite, jakie kolory na sciany polecacie? I jakoe farby bo zalezy mi na tym by serio byly zmywalne. Mamy psa ktory zawsze kladzie sie obok scian i je brudzi oraz moj maz ze wzgledu na prace ma wiecznie upackane lapy i zostawia slady...
    Meble mamy biale a blaty koloru debu tyrolskiego. Ja nie moge sama zdecydowac a maz widze ze ma wieksza pustke ode mnie :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 08:56

ola_g89 lubi tę wiadomość

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evve_2.0 wrote:
    Ogromne gratulacje! :)

Minns trzymam kciuki za szybki powrót do domu :) z karmieniem dacie rade, tylko się nie denerwuj i nie stresuj. I Ty i maleństwo musicie się tego nauczyć :) cierpliwości :)

Kasia polecam Dulux Easycare. Mamy w całym mieszkaniu i wszystko pięknie schodzi. :) nawet w kuchni na jednej ścianie mamy (ale ta wersje kuchenna) to gąbka bez problemu schodzi nawet tłuszcz. Jak nie możecie zdecydować się na kolor to maja fajne testery z pędzelkiem w rozsądnej cenie. Możecie wybrać kilka i maznac na ścianie. Ułatwi wybór na pewno :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 09:55

Minns lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 6 września 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synuś wymarzył sobie żeby w pokoju Malutkiej stał fotel bujany dla mnie (naoglądał się w tv i gazetach :) ) i teraz z ciekawości wlazłam na neta żeby zobaczyć i powiem Wam że ceny tych bujanych foteli są koooooosmiczne :/

f2w33e3k8kpk8877.png
‹‹ 1124 1125 1126 1127 1128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ