X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    No mam tantum rosa tylko jeszcze nie zrobione... bede musiala sobie rozrobic i polewac...
    ja polewałam wodą zwykła, położna zabroniła tantum bo za bardzo wysusza i tak podrażnioną śluzówkę

• KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Spokojnie, każda ciaza jest inna :)
    Nie wiem, moja szyjka jest na razie niedojrzala, nie nadaje się na oxy. Więc tylko preindukcja żelem. Tego mogę spróbować. Część metod odpada w moim przypadku w związku z GBS+. Jak nic się nie będzie działo po tym żelu to będę prosić o cc. Rodzę prywatnie, więc mam nadzieję, że podejda do tego racjonalnie...
    Super jak rodzisz prywatnie też bym wolała, nawet przechodzilo mi przez myśl żeby jechać do pl rodzić przez CC ale jednak 1000km to trochę za dużo. Życzę powodzenia i mam nadzieję że zapewnia Ci jak najlepsza opiekę

Av lubi tę wiadomość

201809135365.png
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wiecie jak to jest jezeli:
    Zasilek wyplaca mi zus ze wzgledu na wielkosc spolki, w ktorej jestem zatrudniona. Na platformie zusu pojawila sie informacja ze ze zwolnienie do 27.09 zostanie wyplacony zasilek dnia 24.09.
    Jak to wyglada jezeli urodze przed wyplata zasilku? Musze im to zglosic i obniza wyplacany zasilek?
    A jezeli urodze np 25go czyli dzien po wyplacie zasilku, bede musiala im zwrocic srodki za 26 i 27?

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • Cleffa Znajoma

Wysłany: 5 września 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, meldujemy się po ostatniej już wizycie! :) Malutka waży ok. 3300 g :) Szyjka miękka i skrócona do ok 1cm, ale rozwarcia brak. Mamy się szybciej stawić na pierwsze ktg, bo już w ten piątek rano, ilośc płynu owodniowego wyszła na dolnej granicy, więc możliwe, że już zostaniemy w szpitalu - nie wiem czy na dokładniejsze monitorowanie, czy od razu na wywoływanie :/ W każdym razie mają zmierzyć ilość płynu jeszcze raz i wtedy zadecydować. Także do piątku mamy czas, żeby coś się zadziało samo, trzymajcie kciuki! :P

Też zauważyłam u siebie twardnienia brzucha po wypiciu liści malin! Około godziny od wypicia mam zazwyczaj 2-3 nawet trochę bolesne twardnienia, ale potem cisza...

Angel1988, Paulinda, Vlinder, Asiaf, Av, ola_g89, Natalia1984, kasia1518, Mum2b, Wesoła89, Paulla89, Minns lubią tę wiadomość

4cs - wyczekane, wymarzone :)
    ex2bzbmhr82x2168.png
  • Angel1988 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    ja polewałam wodą zwykła, położna zabroniła tantum bo za bardzo wysusza i tak podrażnioną śluzówkę
    kurde to ja juz nie wiem... zglupiec mozna od tego wszystkiego :/

bl9c8ribv6acupjv.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas_ia wrote:
    Zasilek wyplaca mi zus ze wzgledu na wielkosc spolki, w ktorej jestem zatrudniona. Na platformie zusu pojawila sie informacja ze ze zwolnienie do 27.09 zostanie wyplacony zasilek dnia 24.09.
    Jak to wyglada jezeli urodze przed wyplata zasilku? Musze im to zglosic i obniza wyplacany zasilek?
    A jezeli urodze np 25go czyli dzien po wyplacie zasilku, bede musiala im zwrocic srodki za 26 i 27?
    Tez się nad tym zastanawialam. Znalazlam takie info:
    Jeżeli pracownica nie wykorzystała przed porodem dopuszczalnej części urlopu macierzyńskiego wówczas pierwszym dniem urlopu macierzyńskiego jest dzień porodu. Od tej chwili pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński i jednocześnie ustaje prawo do pobierania zasiłku chorobowego. Z tytułu choroby lub macierzyństwa można bowiem otrzymywać tylko jedno ze wskazanych świadczeń.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 18:58

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Tez się nad tym zastanawialam. Znalazlam takie info:
    Jeżeli pracownica nie wykorzystała przed porodem dopuszczalnej części urlopu macierzyńskiego wówczas pierwszym dniem urlopu macierzyńskiego jest dzień porodu. Od tej chwili pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński i jednocześnie ustaje prawo do pobierania zasiłku chorobowego. Z tytułu choroby lub macierzyństwa można bowiem otrzymywać tylko jedno ze wskazanych świadczeń.
    No wlasnie tez to czytalam ale nie moge nigdzie doczytac co w takich przypadkach jak opisalam...

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, rozwarcie na 2 palce czyli te straszaki robia swoje, ale nie rozkreca sie. W ogole to mnie splawil,mial mi dac skierowanie na cc do swojego szpitala, a dal do szpitala w moim miescie czyli bez wyznaczonego terminu, poza tym stwierdzil zebym probowala sn jak trafie do szpitala z 4 cm rozwarciem, bo warunki sprzyjaja

Vlinder, agaafabka, Av, ola_g89, Natalia1984, Angel1988, Paulinda, kasia1518, Mum2b, Wesoła89, 100krotka30 lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Super jak rodzisz prywatnie też bym wolała, nawet przechodzilo mi przez myśl żeby jechać do pl rodzić przez CC ale jednak 1000km to trochę za dużo. Życzę powodzenia i mam nadzieję że zapewnia Ci jak najlepsza opiekę
    Heh, tragiczne jest to, że zdecydowałam się prywatny porod, bo chciałam mieć dobre warunki do sn - pewność znieczulenia, pozycji wertykalnej, przyjęcia do szpitala itp. Jak się skończy cc to jakby mi los środkowy palec pokazał ;)
    Szczerze mówiąc wszystko za co ja płacę, Ty pewnie będziesz miała w standardzie i jeszcze więcej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 19:18

KATARZYNACarm, agaafabka lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas_ia wrote:
    Nic nie musisz robić. Jak urodzisz przed końcem zwolnienia to ZUS sam wyrówna świadczenia. Dostaniesz najwyżej mniejszy pierwszy macierzyński. :) także spokojna głowa.

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Ja po wizycie, rozwarcie na 2 palce czyli te straszaki robia swoje, ale nie rozkreca sie. W ogole to mnie splawil,mial mi dac skierowanie na cc do swojego szpitala, a dal do szpitala w moim miescie czyli bez wyznaczonego terminu, poza tym stwierdzil zebym probowala sn jak trafie do szpitala z 4 cm rozwarciem, bo warunki sprzyjaja
    Jak wy to robicie, że coś się dzieje? U mnie głucha cisza
    Jak się nazywa aplikacja do liczenia ruchów dziecka? Muszę liczyć 3 razy dziennie.

klz9df9hvltz8vcc.png

Wysłany: 5 września 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Heh, tragiczne jest to, że zdecydowałam się prywatny porod, bo chciałam mieć dobre warunki do sn - pewność znieczulenia, pozycji wertykalnej, przyjęcia do szpitala itp. Jak się skończy cc to jakby mi los środkowy palec pokazał ;)
    Szczerze mówiąc wszystko za co ja płacę, Ty pewnie będziesz miała w standardzie i jeszcze więcej ;)
    Może i tak , ale tak się boję żeby wszystko zrobili dobrze, żeby nie za długo czekali na podjęcie decyzji jeżeli będę musiała mieć CC to nie chce żeby z tym zwlekali. Ja naprawdę modlę się żeby było już to za mną.

201809135365.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Może i tak , ale tak się boję żeby wszystko zrobili dobrze, żeby nie za długo czekali na podjęcie decyzji jeżeli będę musiała mieć CC to nie chce żeby z tym zwlekali. Ja naprawdę modlę się żeby było już to za mną.
    Bardzo dobrze Cię rozumiem :) Myślę, że opiekę będziesz mieć bardzo dobra, to chyba tylko w PL niektórzy mają odbite na punkcie SN.

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    To Twój pierwszy poród a Ty się tak boisz... masakra :) zaufaj tutejszej służbie zdrowia, nie wiem dlaczego tak się boisz skoro nie masz żadnych złych doświadczeń że szpitalem związanych. Ja tu już leżałam w szpitalu i dużo koleżanek mam które tu rodziły i jedno wiem... w polsce tak dobrze napewno byś nie miała

Vlinder, KATARZYNACarm lubią tę wiadomość

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 10:24

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    A wiesz jak to jest w przypadku gdy zasiłek cały czas dostaje od firmy? Info do przelewu za miesiąc podają około 20 dnia miesiąca, wyplata około 26dnia miesiąca za okres od 1-30/31. Czyli jeśli urodzę w terminie to i tak dostanę kasę za kilka dni extra. Będę musiała oddać pracodawcy? Chyba tak,prawda? Tak by było uczciwie. Bo od macierzyńskiego przejmie mnie ZUS więc nie mogę liczyć na to że sami sobie wyrównają wewnętrznie.
    Jeśli chodzi o taką sytuację, że firma zasiłek, a macierzyński ZUS to na pewno będziesz musiała podać do zakładu pracy info, kiedy urodziłaś. Powinni Ci wyliczyć, ile masz do zwrotu, a macierzyński ZUS wypłaca już bez żadnego potrącania. Raczej nie słyszałam żeby się dogadywał ZUS z pracodawcą z jakimś wyrównaniem. Ale 100% pewności nie mam.

Hedgehog lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png

Wysłany: 5 września 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    To Twój pierwszy poród a Ty się tak boisz... masakra :) zaufaj tutejszej służbie zdrowia, nie wiem dlaczego tak się boisz skoro nie masz żadnych złych doświadczeń że szpitalem związanych. Ja tu już leżałam w szpitalu i dużo koleżanek mam które tu rodziły i jedno wiem... w polsce tak dobrze napewno byś nie miała

Tak naprawdę nie wiem mam uprzedzenie, dzisiaj chciałam zmienić sobie lekarza domowego to powiedzieli że nie ma takiej opcji , ja nie jestem zadowolona z tego że za każdym razem , prosząc o jakieś badanie czy coś to zawsze mnie zbywaja na każdym kroku. Nie wiem jak bym miała w Polsce A jak będę miała tutaj . Oby było dobrze .

agaafabka lubi tę wiadomość

201809135365.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 5 września 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    A wiesz jak to jest w przypadku gdy zasiłek cały czas dostaje od firmy? Info do przelewu za miesiąc podają około 20 dnia miesiąca, wyplata około 26dnia miesiąca za okres od 1-30/31. Czyli jeśli urodzę w terminie to i tak dostanę kasę za kilka dni extra. Będę musiała oddać pracodawcy? Chyba tak,prawda? Tak by było uczciwie. Bo od macierzyńskiego przejmie mnie ZUS więc nie mogę liczyć na to że sami sobie wyrównają wewnętrznie.

A dlaczego ma cię przejąć ZUS? Kończy się umowa o pracę?

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 10:24

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Tak naprawdę nie wiem mam uprzedzenie, dzisiaj chciałam zmienić sobie lekarza domowego to powiedzieli że nie ma takiej opcji , ja nie jestem zadowolona z tego że za każdym razem , prosząc o jakieś badanie czy coś to zawsze mnie zbywaja na każdym kroku. Nie wiem jak bym miała w Polsce A jak będę miała tutaj . Oby było dobrze .
    Będzie dobrze- zobaczysz! :)

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

‹‹ 1123 1124 1125 1126 1127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ