X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w dwupaku, trzymam za was kciuki, to już naprawdę niedługo! Ja rodziłam tydzień temu i trochę brakuje mi tego lokatora w środku, zdecydowanie łatwiej było zaspokoić potrzeby mojej córeczki :D Co do wywoływania porodu - mój był wywoływany 3 dni (oxy, balonik, oxy) i szczerze? Pomijając to trzydniowe oczekiwanie i niepewność czy to już dziś, każdemu życzę takiego porodu jak mój ;) Także nie taki diabeł straszny, też bałam się wywoływania i chciałam za wszelką cenę tego uniknąć, ostatecznie dobrze wyszło :) Dzisiaj czuję się jakbym w ogóle nie rodziła, traumy poporodowej również nie mam. Więc nierozpakowane mamusie: jeśli mogę wam coś doradzić to odpoczywajcie i postarajcie się mieć dobre nastawienie do porodu,wywoływanego czy nie, od naszych głów naprawdę dużo zależy!

U nas dziś była położna, Zośka przybrała w 5 dni - uwaga - 250g :o Waży już 3020g, także przekroczyła wagę urodzeniową o 70g. Powiedziała że to dużo, ja przez to mieszane karmienie i strach że mała się nie najada chyba trochę przecholowałam... Dobrze że już przeszłyśmy na samego cyca, a ja zaczynam rozumieć że nie każdy płacz oznacza "Jestem glodna" :P Poza tym wzorowa dziewczyna <3

Pytałam też o ten przyspieszony oddech - podobnie jak z tętnem u noworodka, oddech też jest przyspieszony i maluchy czasem tak mają i to normalne.

Mari92, 100krotka30, KATARZYNACarm lubią tę wiadomość

3i499vvjgx57zohf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minns wrote:
    Ech u mnie kolejny kryzys. Synek jest super chyba bardziej sie dogadujemy i dogrywamy. Ale ja się posypałam, mam stan podgoraczkowy zuje sie średnio i ta pierś mnie boli jak na okres ale tylko jedna... nie wiem czy mnie łapie przeziębienie, czy mam jakiś zastój czy może wszystko na raz :(. A było tak pięknie ech. Poczekam do jutra, jak coś to zadzwonie do położnej. W razie antybiotyku mozna karmić piersią?
    Nie ma problemu z kp przy antybiotyku, do najbezpieczniejszych należy amoksycylina. Sama wlasnie skończyłam przyjmować bo nabawilam się zapalenia krtani.

• Angel1988 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamuski...100krotka jak bym czytala o sobie... jestem 3 tyg po porodzie i pamiętam jak juz nie moglam sie doczekac porodu a teraz jak sobie pomysle to ta ciaza mi szybko przeleciala ;) i smutno mi bo to juz byla moja ostatnia ciaza a jest to piekny czas w zyciu kobiety... tak ze dziewczyny ktore czekaja jeszcze na swoje malenstwa doczekacie sie i wy :) i jeszcze zatesknicie za brzuszkami :) milego dnia

100krotka30, Camilla13, Mari92 lubią tę wiadomość

bl9c8ribv6acupjv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się. Też zaczynam tęsknić za ciąża. Mój aniołek szpitalny już stał się małym diabelkiem. Nieraz płacze a ja nie wiem czemu. Chyba zaczynają się słynne kolki. Ma sucho, ciepło, najedzony, przytulony. I płacze. Serce pęka bo nieraz jie wiem czemu.

• Minns Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja za ciążą w ogóle nie tęsknię bo czułam siejak niepełnosprawna, tylko pod koniec było fajnie.
    Teraz jak mogę być aktywna to od razu mi lepiej, jak mały śpi to latam po domu i ogarniam, im więcej zrobię tym bardziej jestem zadowolona bo nie lubię bałaganu.

U mnie juz 38 i o dziwo czuję sie lepiej. Mały wisi na cycu wiec nie pośpię i oczywiście sama jestem. Na razie paracetamol, rutinoscorbin i wapno. Jak nie przejdzie albo temp wzrośnie do 39 to jade do lekarza do szpitala.
    Czuję się jak ofiara losu... sorry za negatywną atmosferę.

wrzesień 2018 - synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powoli zaczynam godzić się z wymagająca córeczka nie śpi mi od rana. No nic. Ciągle tylko cyc i cyc. Nie jestem w stanie zrobić nic w domu. Zastanawiające jest jak ona mało śpi. Nie licząc przysypiania na cycu. Dziś pediatra o 16 jestem ciekawa ile przybrała

• Paplak Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy domową wage, wiec co jakis czas sami ja wazymy:-) jak wszystkie tu piszecie o tym wiszeniu na cycu to dostrzegam wiecej plusow odciagania mleka, bo na butelce mi nie wisi, no i wiem ile zjada. A do odciagania juz sie przyzwyczailam no i jest plus, ze ja odcaigam sobie w nocy 15 minut, a maz dostaje butelke i karmi i usypia , gdy ja jestem zmeczona :-)

Minns lubi tę wiadomość

3i49df9hejgg7mjl.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBru wrote:
    Ja tez łącze się z wami w oczekiwaniach;) jeszcze nas jest tu przynajmniej 4;) u mnie tez zero objawow. Termin z miesiączki na 24.09. Patrząc na usg z 11-14tc to na 13.09 a tu dalej nic;) wczoraj miałam wrażenie ze czop odchodzi ale nie wiem czy to napewno to. Twardnienia brzucha co jakiś czas. Na ktg jeden mały skurcz ok 25%. Ale jak się nic nie zacznie dziać to idę w niedziele do szpitala na wywołanie albo cc sama nie wiem jak to będzie.
    Ja też jeszcze 2w1. Dziś wizyta u gin i zobaczymy co zadecyduje bo u mnie też zero objawów ehh

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz Misiaczek kochany właśnie skończył dwa tygodnie ;) Ależ te maluszki szybko się zmieniają. Trochę tęsknię za stanem ciąży, ale cieszę się bardziej, że mam to za sobą, odzyskalam siły a synek jest cudowny. Dziś mąż wrócił do pracy a ja od rana generalnie posprzatalam cala kuchnie, jedną łazienkę, 3 prania zrobione a ja wyglądam jak człowiek :P
    Krasnalowa, chyba pójdę w Twoje ślady. Fakt ja odciagam pokarm 30 minut ale za to samo karmienie i usypianie idzie dużo szybciej. Będzie mi tylko brakować tych śmiesznych minek synka jak się szamocze przy piersi, nawet krótki filmik nagralam na pamiątkę :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 15:40

• kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy podajecie dzieciom smoczki?

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuwejtonka wrote:
    Dziewczyny czy podajecie dzieciom smoczki?
    My od kilku dni w nocy korzystamy ale tylko do usypiania, kilka czy kilkanaście minut i jak już śpi to zabieramy.

• mitaka Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podaje smoczek w kryzysowych sytuacjach, czasem chce czasem nie chce.
    Ja przy pierwszym odciagalam, teraz karmie no i jednak karmienie wygodniejsze, ale najwygodniej jednak z mm :P
    Mysle nad chusta, bo pieszczoch by tylko spal z mama, nawet tata na nic, bo ryk, a jak go biore to spokoj

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Podaje smoczek w kryzysowych sytuacjach, czasem chce czasem nie chce.
    Ja przy pierwszym odciagalam, teraz karmie no i jednak karmienie wygodniejsze, ale najwygodniej jednak z mm :P
    Mysle nad chusta, bo pieszczoch by tylko spal z mama, nawet tata na nic, bo ryk, a jak go biore to spokoj
    Też myślę nad chustą!

• kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie smoczki zostały zaakceptowane przez Wasze pociechy?

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz ciumcia lovi. Ale on jak zasnie sam wypluwa takze malo czasu ma go w buzi

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupiliśmy avent i są jakieś strasznie duże mam wrażenie, pomimo że 0-2. A dzisiaj dostaliśmy od położnej lovi mini i wydaje się spoko ;)

3i499vvjgx57zohf.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Zgadzam się. Też zaczynam tęsknić za ciąża. Mój aniołek szpitalny już stał się małym diabelkiem. Nieraz płacze a ja nie wiem czemu. Chyba zaczynają się słynne kolki. Ma sucho, ciepło, najedzony, przytulony. I płacze. Serce pęka bo nieraz jie wiem czemu.
    U mnie to samo. Pręży się, puszcza bąki, wrzeszczy. Przytulam, pieluszka sucha, cycuś co chwila, mała rzuca się, szarpie sutek, wścieka się.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minns wrote:
    Ech u mnie kolejny kryzys. Synek jest super chyba bardziej sie dogadujemy i dogrywamy. Ale ja się posypałam, mam stan podgoraczkowy zuje sie średnio i ta pierś mnie boli jak na okres ale tylko jedna... nie wiem czy mnie łapie przeziębienie, czy mam jakiś zastój czy może wszystko na raz :(. A było tak pięknie ech. Poczekam do jutra, jak coś to zadzwonie do położnej. W razie antybiotyku mozna karmić piersią?
    A ten ból to cala pierś czy w konkretnym miejscu? Czujesz grudke? Jest zaczerwienienie skóry? Zaczynaj karmienie od tej bolacej za każdym razem do póki boli. Jeśli to zastój to powinien ściągnąć i najlepiej z różnych pozycji klasyczna, spod pachy, krzyżowa. Będzie dobrze :-)

Minns lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My początkowo byliśmy sceptyczni do smoczków. W gruncie rzeczy - Mała też go wypluwała. Ale... w związku z tym, że jestem kpi to małej brakuje tego "wiszenia na piersi". Na mojej wisieć nie chce, ale uspokajająco działała na nią butelka z mleczkiem. A to powodowało obżeranie się. Mąż którego dnia, po podaniu porcji 120ml stwierdził "Panienko, Ty już głodna nie jesteś. Zjadłaś dużą porcję" a ona dalej płakała i dopiero podanie smoczka pomogło bo mogła sobie pociumciać.
    Myślę,że lepiej dać smoczek niż przekarmiać dziecko.
    Minns wrote:
    Minns, jeśli boli Cię pierś i masz stan podgorączkowy to ja bym obstawiała zastój. I nie musisz faszerować się od razu antybiotykiem.
    Mi pomogło po prostu regularne odciąganie pokarmu z tej piersi. Zresztą jest wiele informacji w sieci na ten temat, np. https://www.hafija.pl/2017/12/nawal-3.html

Minns lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to ja też za ciąża nie tęsknię... to był dla mnie straszny czas... najpierw krwiak - jak się wchłonął to zaczęłam wymiotować- całe dnie o noce nad muszla klozetowa - tak do 18tc, później było kilka tyg ok I potem skracająca się szyjka- jakaś masakra. Teraz jest o niebo lepiej- niunia jest cudowna-mimo że zaczyna piszczeć i wrzeszczy- to wolę to niż męczyć się w ciąży. Wczoraj był nasz planowany termin porodu wg om, a Zosia dziś już waży 3570g - kluska mała ☺

Nie wiem czy jakaś kolka się jej nie zaczyna- pręży się, płacze, puszcza bąki- generalnie takie coś ja lapie nad ranem ok 4 i tak jest niespokojna do 8-9, potem w ciągu dnia jest grzeczna , na wieczór też- więc nie wiem co ja tak lapie rano. Kupę robi 1-3razy na dzień, jest musztardowa (czasami zbita A czasami ok) i są w niej białe grudki - generalnie przy każdym mm były grudki w kupie- pediatra mówi że to kwestia niedojrzalego układu pokarmowego... nie wiem czy jej słuchać bo ta pediatra wydaje mi się średnia- chyba ponownie muszę się udać na prywatną wizytę po której byłam zadowolona.

Też może u Waszych dzieciaczkow są te grudki w kupie ? Dla mnie to tak jakby czegoś nie trawila

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
‹‹ 1206 1207 1208 1209 1210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ