X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja w ogóle nie jestem do tego nosidła przekonana. Lepiej chyba nawet chustę kółkową kupić, która jest dużo prostsza w motaniu.

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Dziewczyny, można dziecko motać gdy nie śpi. A jak zacznie płakać to wtedy pochodzić troszkę i będzie ok.
    Wczoraj na warsztatach były 4 pary. Jedyna zasada - nie motać zaraz po jedzeniu, odczekać jakieś 10-15 minut, żeby się w brzuszku uleżało.
    Gdy zaczynaliśmy motać to dzieci nie spały. My byliśmy zestresowani więc wszystkie dzieciaczki zaczynały płakać. I wtedy prowadząca mówiła "proszę się przejść" i nagle dzieci cichły.
    Nasza mała miała ochotę sobie pociamkać butelkę i nie podobało jej się, że ktoś chce ją motać ale i tak zasnęła. Miała co prawdę podkówkę na buzi ale spała mimo tego, że potem była motana ponownie.
    Justyna, a jakie wiązanie Wam polecała dla takich maluszków? :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam pytanie, chyba tego tematu tu nie poruszaliście odnośnie przekręcania główki. Mój śpi na wznak ale główkę ma przekręcona. Tak się przyzwyczaił ze kręci w prawo lub lewo ale bardzo zadko patrzy na wprost. Do tego przeżył teraz skok rozwojowy i zaczął się rozglądać.. i odchyla główkę do tylu. Zastanawiam się czy nie kupić mu takiej poduchy co koryguje główkę by patrzył wprost. A jak wasze maluchy.? Tez tak kręcą główkami? Ja np jak włożę do wózka to tak się wierci ze zawsże czapeczka spada. Poprawiam co sekundę i żeby patrzył wprost to podkładam pieluchy na boki. W foteliku to samo jak nie podłoże pieluch na bok to będzie główkę skręcał (śpi taki wykręcony). Na przewijaku tez przeważnie główka przekręcona. Cały czas mam wrażenie ze z nim walczę żeby trochę prostował. Czasami to płacze jak to widzę bo boje się ze coś mu zrobiłam z główka. Jutro idę do pediatry a za 2 tygodnie mam ortopedę.
    Poza tym to mój bardzo silny i już długo potrafi trzymać główkę do góry. W czwartek skończy 6 tyg.

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    Dziewczyny a ja mam pytanie, chyba tego tematu tu nie poruszaliście odnośnie przekręcania główki. Mój śpi na wznak ale główkę ma przekręcona. Tak się przyzwyczaił ze kręci w prawo lub lewo ale bardzo zadko patrzy na wprost. Do tego przeżył teraz skok rozwojowy i zaczął się rozglądać.. i odchyla główkę do tylu. Zastanawiam się czy nie kupić mu takiej poduchy co koryguje główkę by patrzył wprost. A jak wasze maluchy.? Tez tak kręcą główkami? Ja np jak włożę do wózka to tak się wierci ze zawsże czapeczka spada. Poprawiam co sekundę i żeby patrzył wprost to podkładam pieluchy na boki. W foteliku to samo jak nie podłoże pieluch na bok to będzie główkę skręcał (śpi taki wykręcony). Na przewijaku tez przeważnie główka przekręcona. Cały czas mam wrażenie ze z nim walczę żeby trochę prostował. Czasami to płacze jak to widzę bo boje się ze coś mu zrobiłam z główka. Jutro idę do pediatry a za 2 tygodnie mam ortopedę.
    Poza tym to mój bardzo silny i już długo potrafi trzymać główkę do góry. W czwartek skończy 6 tyg.
    Nasza też cały czas kręci głową i jak śpi to zawsze ma na bok. Ma też bardzo silną głowę, podnosi ją przy odbijaniu i też niestety odchyla głowę do tyłu. Z tym, że u nas to wynika prawdopodobnie ze złego ułożenia przy porodzie (miała zadartą główkę w kanale- stąd decyzja o cesarce). Prawdopodobnie przez to ułożenie ma spięte mięśnie i czeka nas wizyta u fizjo żeby zobaczyć, co jest grane... No i lekarz zabronił podkładania pieluszek za głowę żeby ograniczać ruchomość, bo podobno dotyk pieluszki jest dla dziecka dodatkowym bodźcem do tego żeby właśnie ją odchylać.

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To normalne ze na boki glowka, na wprost dopiero potem potrafia, poza tym dobrze, bo jeszcze na wznak sie nalezy i bedzie inny problem ze sie z tylu splaszcza

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania od urodzenia odchyla głowę bardzo i często do tyłu. Jak kilkumiesięczne dziecko. Trzymamy ją często przewieszoną przez ramię, to ta głowa bez przerwy jest odrzucana do tyłu. Na przewijaku tak wariuje, że mało dziś się nie przekręciła na brzuch. Ja jestem zaskoczona, bo z tego co pamiętam to takie miesięczne oseski koleżanek leżały w becie przez pierwsze 3 miesiące niekumate :D Te nasze dzieci to chyba GMO jakieś :D

ola_g89, Camilla13, Minns lubią tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • OctAngel Ekspertka

Wysłany: 16 października 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak za mocno odchyla i przekreca się jak starsze to wzmożone napięcie mięśniowe, trzeba skonsultować z lekarzem/fizjo.
    A układanie na bok główki to normalne, tak śpią takie maluszki.

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Zosia tez odchyla głowę jak klade ja na ramie zeby sie jej odbiło, ale myślę że to kwestia siły jaka ma- bo zawsze jak to robi chce być blisko mojej twarzy. Główkę też przekręca. Zobaczymy co powie neurolog jak pójdziemy w listopadzie na kontrolę.

Co do napięcia mięśni to miała często drgania nóg- neurolog mówiła że jak drgania ustają po dotknięciu to jest ok i że z czasem się unormuje i na chwilę obecną ma już bardzo rzadko te drgania- także chyba się wszystko normuje

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG czy ja dobrze kojarze, ze karmiasz odciaganym mlekiem? U mnie w trzecim tygodniu jakis zastój pokarmu, ledwo wyciagam 60 ml :/ boję sie, ze laktacja calkiem padnie niedlugo :/

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Eszkilu Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OctAngel wrote:
    Jak za mocno odchyla i przekreca się jak starsze to wzmożone napięcie mięśniowe, trzeba skonsultować z lekarzem/fizjo.
    A układanie na bok główki to normalne, tak śpią takie maluszki.

Hej. Przepraszam za takie nagłe wciecie się w watek... Czytam Was bardzo regularnie (na ile pozwala Dziedzic) :)
    Odpowiem jako córka neurologa z 30 letnim stażem pracy.
    Otóż obecnie jest moda na tzw. „zespół napiecia” - o zgrozo! diagnozowany przez, w znacznej mierze, fizjoterapeutów.
    Nie mam nic do usprawniania, ćwiczeń - jestem na tak, ale dramatem jest wszechobecne straszenie rodziców j wynajdywanie ich dzieciom chorób - gdy nie ma ku temu żadnych podstaw.
    Trzeba przede wszystkim zaobserwować, w jakiej sytuacji dziecko wygina się. W wiekszosci są to dzieci z dyschezją albo generalnie problemami kolkowymi. I tu nie ma sie co dziwić, że dziecko się pręży! Czy my, jak nas cos boli/ jest nam źle, jesteśmy rozluźnione i skoordynowane? Nie. Z bólu jesteśmy sztywne i robimy nienaturalne ruchy.
    Dzieci ocenia się tylko i wyłącznie w stanie spokojnego czuwania.

Natalia1984, Paulinda, Asiaf, Hedgehog, 100krotka30, ola_g89, kasia1518, Camilla13, Agatek_gagatek lubią tę wiadomość

ojxerl68k5xeefy1.png

ckailqxw1u8iufef.png

Gameta Gdynia od 2016 r.
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie róbcie nic na siłę z główką,można połoźyć dziecko prxy betonowej ścianie,a i tak odwróci główkę tak,jak chce. To normalne na tym etapie, że tak kręcą główkami na boki.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    JustynaG czy ja dobrze kojarze, ze karmiasz odciaganym mlekiem? U mnie w trzecim tygodniu jakis zastój pokarmu, ledwo wyciagam 60 ml :/ boję sie, ze laktacja calkiem padnie niedlugo :/

Hej, tak karmię odciąganym mlekiem czyli KPI. 60ml to nie jest zły wynik. Ja dziś odciągałam od 60 do 110ml na sesję. Łącznie w ciągu dnia wyciągam ponad 800ml co ledwo starcza dla mojej pannicy.

Jeśli chcesz być KPI jak najdłużej to nie ukrywam, jest to ciężki kawałek chleba. Przede wszystkim teraz do około 12 tygodnia jest czas na wypracowanie ilości produkowanego mleka co oznacza duuużo randek z laktatorem.
    1. Odciąganie w dzień co 2h, w noc co 3h.
    2. Jedna sesja trwa 15 minut na pierś.
    3. Raz dziennie wykonuj "PowerPumping" czyli 10 min prawa, 10minut lewa i powtarzamy to 3 razy.
    4. Dobrze mieć laktator na dwie piersi, oszczędza się sporo czasu (ja mam laktator pojedynczy i jakoś żałuję teraz kasy na drugi podwójny)
    5. Codziennie minimum 10 sesji.

Z moich zapiskow wynika, że w dniu w którym mała miała 2 tygodnie i 4 dni ja ściągałam 7 razy (60+140+60+40+70+80+60=510ml)

Jakbyś miała jakieś pytania, wal śmialo - postaram się pomóc.

Asiaf lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Hej, tak karmię odciąganym mlekiem czyli KPI. 60ml to nie jest zły wynik. Ja dziś odciągałam od 60 do 110ml na sesję. Łącznie w ciągu dnia wyciągam ponad 800ml co ledwo starcza dla mojej pannicy.

Jeśli chcesz być KPI jak najdłużej to nie ukrywam, jest to ciężki kawałek chleba. Przede wszystkim teraz do około 12 tygodnia jest czas na wypracowanie ilości produkowanego mleka co oznacza duuużo randek z laktatorem.
    1. Odciąganie w dzień co 2h, w noc co 3h.
    2. Jedna sesja trwa 15 minut na pierś.
    3. Raz dziennie wykonuj "PowerPumping" czyli 10 min prawa, 10minut lewa i powtarzamy to 3 razy.
    4. Dobrze mieć laktator na dwie piersi, oszczędza się sporo czasu (ja mam laktator pojedynczy i jakoś żałuję teraz kasy na drugi podwójny)
    5. Codziennie minimum 10 sesji.

Z moich zapiskow wynika, że w dniu w którym mała miała 2 tygodnie i 4 dni ja ściągałam 7 razy (60+140+60+40+70+80+60=510ml)

Jakbyś miała jakieś pytania, wal śmialo - postaram się pomóc.
    Dziękuję bardzo! :) pocieszylas mnie

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za odpowiedzi odnośnie wyginania główki. Od razu mi lepiej. Trochę się nakręciłam niepotrzebnie. Mój tez kołki na wieczór zwłaszcza i pewnie dlatego się wygina.

• Mari92 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 02:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój bobas ma 17 dni i tak tak główkę unosi, a do tego na przewijaku próbuje mi na 2 nogach się podnosić, ale mu na to nie pozwalam, bo za mały jeszcze :-)

<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marek💙
    <a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marta 💓
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 02:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie do wiary. Mała obudziła się o 24.30 na jedzenie. Przystawiłam ją, zaczyna ssać. Nagle jakoś dziwnie mi się robi, mała śpi przy piersi... patrzę na zegarek.. jest 2.15 :-O Zasnęłam w trakcie karmienia na prawie 2 godziny!!! Nie mogę uwierzyć w to nadal.

kuwejtonka, Camilla13, Minns, JustynaG, 100krotka30, ola_g89, kasia1518 lubią tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 02:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Dziewczyny, nie do wiary. Mała obudziła się o 24.30 na jedzenie. Przystawiłam ją, zaczyna ssać. Nagle jakoś dziwnie mi się robi, mała śpi przy piersi... patrzę na zegarek.. jest 2.15 :-O Zasnęłam w trakcie karmienia na prawie 2 godziny!!! Nie mogę uwierzyć w to nadal.
    Też to ostatnio zrobiłam :D

• aLunia Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 04:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie do dziewczyn, które karmią piersia i odciągają pokarm. Ja karmię tylko piersią, ale wczoraj musiałam wyjśc i mała nie chciała jesc, więc odciagnelam mleko. Córka z obydwu piersi je 10 minut, więc stwierdziłam, że też tak ściągnę i wyszło tylko 40ml. Czyżby dziecko miało większą moc ssania niż laktstor? Zjadła 110 ml bo miałam jeszcze zamrożone. Wieczorem szybciej usnęła niż zwykle i musiałam znów ściągnąć. Tym razem ściągałam w sumie 25 min i wyszło 90ml. Jak to jest u was? Tak z ciekawości pytam.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia, dziecko lepiej ściąga niż laktator. Przynajmniej na obecną chwilę technika nie poszła tak do przodu by stworzyć laktator, który będzie wydajniejszy niż dziecko.
    Myślę, że miałaś całkiem dobry wynik w 25 minut :)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ilość mleka też zależy od pory ściągania, rano np jest więcej mleka niż wieczorem :)

‹‹ 1257 1258 1259 1260 1261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ