X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam że łatwiej adoptuje się też roczniak niż np 2 latek. Czyli może jest po prostu tak że im wcześniej tym lepiej.

A co do tych przyrostów i wagi to przyznam szczerze że mnie to stresuje bo nasza pediatra ma po prostu na tym punkcie fioła. Wg niej dziecko musi przybierać minimum 30 g/ dobę. Powtarza to jak mantrę normalnie. W czwartek idziemy na szczepienie a Ania chyba przybiera średnio ok 27 gram z tego co policzyłam i pewnie znowu się naslucham :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 16:19

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Podobno łatwiej oddać 3-5 miesięczne dziecko do żłobka niż roczne, które już kuma sporo. Sąsiadka wróciła po 6 msc do pracy i mała też spoko. A ogrom znajomych matek wzięło wychowawczy po roku bo Dzieci nie zaadaptowały się.
    Pozazdrościć finansów w takim wypadku. Wychowawczy to abstrakcja dla większości.

• Paplak Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja chyba przybiera najslabiej z Waszych dzieci i jest najlzejsza. Ma juz prawie 4 miesiące a waży ok 5200 a urodziła sie 2440g. Na samym poczatku duzo przybierala, a potem bardzo zwolniła. Lekarz z przychodni w ogole tego nie komentuje, a w szpitalu w patologii noworodka dopiero jak zapytałam no to powiedziala, ze powinna minimum 150g na tydzień i sprawdzimy na kolejnej wizycie w styczniu jak przybiera. Ale jak na razie nikt nie robi afery. Ja nie widze żeby była jakaś wychudzona. Rosnie bardzo na długość. Jak sie urodzila to miała 48cm, a teraz kuze wchodzimy w rozmiar 68, bo czesc 62 za małe.

Camilla13 lubi tę wiadomość

3i49df9hejgg7mjl.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Pozazdrościć finansów w takim wypadku. Wychowawczy to abstrakcja dla większości.
    Ja tez biorę wychowaczy. Nie jesteśmy jakos bardzo majetni, raczej zarabiamy przeciętnie, ale wolimy zacisnąć pasa żebym mogła być z małą w domu. Postanowiliśmy tak zanim w ogóle w ciąży jeszcze byłam.

3i49df9hejgg7mjl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    No to jest cała Polska zawsze szukają dziury w całym, każdy ma swoje tepo wzrostu jak i wagi. Przecież nie wszyscy tak samo ważymy , wydaje mi się że przesadzaja w tej Polsce troche Ci lekarze , twój mały dobrze waży moja urodziła się tak jak Twój synek j waży mniej o 200 g więc nie przejmuj się teraz może powoli przybierać , A później może skoczyć szybciej
    Też tak myślę. Pielęgniarka jeszcze z tekstem, że dziecku jest źle bo teraz rozebrane marznie i robi się marmurkowy. Powiedziałam, że w domu tak nie ma i to może być też efekt stresu. A ta dalej swoje to powiedziałam jej żeby zdjęła z siebie ten wełniany golf i majty to zobaczymy czy nie będzie jej zimno :P Oburzyla się.

kasia1518, JustynaG, KATARZYNACarm, p_tt, Vlinder lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Ja tez biorę wychowaczy. Nie jesteśmy jakos bardzo majetni, raczej zarabiamy przeciętnie, ale wolimy zacisnąć pasa żebym mogła być z małą w domu. Postanowiliśmy tak zanim w ogóle w ciąży jeszcze byłam.
    No my splacamy kredyt za dom, dochodu mamy około 7 tys, a że zarabiamy oboje po tyle samo to wychowawczy nie wchodzi w grę, 2 tys co miesiąc z nieba na kolejna ratę nie spadnie. A mamy też futrzaki, co miesiąc wspieramy organizacje pro zwierzęce itp. I wychowawczy odciaga w czasie emeryture, a ja odejdę na nią jeszcze jako kobieta w średnim wieku a nie w wieku 65 czy 70 lat.

• Paplak Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    No my splacamy kredyt za dom, dochodu mamy około 7 tys, a że zarabiamy oboje po tyle samo to wychowawczy nie wchodzi w grę, 2 tys co miesiąc z nieba na kolejna ratę nie spadnie. A mamy też futrzaki, co miesiąc wspieramy organizacje pro zwierzęce itp. I wychowawczy odciaga w czasie emeryture, a ja odejdę na nią jeszcze jako kobieta w średnim wieku a nie w wieku 65 czy 70 lat.
    No my żadnego kredytu nie mamy wiec taki plus. To my zarabiamy razem jeszcze mniej -ok. 6 tysiecy bo ja pracowalam jako nauczyciel, wiec pensja śmieszna. Teraz na macierzynskim w ogóle już dostaje kwotę glodową. Wiec az tak bardzo nie zbiedniejemy. Ja w ogóle nie wiem czy bede wracac do pracy. Nigdy nie byłam karierowiczem, dobrze czuje sie w domu.

3i49df9hejgg7mjl.png
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To my jeszcze mniej bo nawet 5 tysiecy razem nie mamy :-( ale nie wiem jak z powrotem do pracy jeszcze nie rozm o tym :-)

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zarabialam najniższa krajowa i to na stanowisku specjalisty. Ot cudowne uroki życia na Podkarpaciu :)

jatoszka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:

Z tego co mi wiadomo to wychowawczy wlicza się w lata pracy w policji. Ale mogę się mylić.

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez coraz częściej myśle o wychowawczym. Nie wyobrażam sobie dać małej do żłobka :( chociaż jak czytam KatarzynaCarm to wierze, ze to moze nie być trauma dla mamuśki i dziecka ;) najlepsza opcja byłoby zajście w druga ciąże zanim wrócę do pracy, bo jednak rezygnacja z jednej pensji to ciężka decyzja...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 17:43

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    To moja chyba przybiera najslabiej z Waszych dzieci i jest najlzejsza. Ma juz prawie 4 miesiące a waży ok 5200 a urodziła sie 2440g. Na samym poczatku duzo przybierala, a potem bardzo zwolniła. Lekarz z przychodni w ogole tego nie komentuje, a w szpitalu w patologii noworodka dopiero jak zapytałam no to powiedziala, ze powinna minimum 150g na tydzień i sprawdzimy na kolejnej wizycie w styczniu jak przybiera. Ale jak na razie nikt nie robi afery. Ja nie widze żeby była jakaś wychudzona. Rosnie bardzo na długość. Jak sie urodzila to miała 48cm, a teraz kuze wchodzimy w rozmiar 68, bo czesc 62 za małe.

Moja bardzo podobnie... ma 4mc, w piątek ważyla 5150g, rozmiar 62 , ale już niektóre na styk. U nas mówia że już teraz mniej powinna przybierać i nikt się nie czepia że tyle waży i mało je - stwierdzili że taki jej urok.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:

Ja jak nie zajde w drugą ciążę to wracam w październiku do pracy A Zosia idzue do żłobka.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym mogła już teraz pracować, ale na 1/2 etatu :P ot takie 4 godzinki jako odskocznia ;)

veritaserum, Minns, kasia1518, p_tt lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam teraz prawie że najniższa krajowa bo ominęły mnie podwyżki jak byłam na zwolnieniu i macierzyńskim. Mają mi wyrównać jak wrócę i chociażby dla tych 400 zł musiałbym chociaż się w pracy pojawić. Wiem że dla niektórych 400 zł to jest nic ale dla mnie to sporo.
    Z drugiej strony ze swoja pensja to ja będę opłacać żłobek i ledwo rachunki. Ciężkie to są decyzje. Gdybym zarabiała sporo to bym wiedziała że brak wyjścia i do pracy muszę wrócić a tak dla takiej marnej pensji to po prostu mam dylematy ogromne.

Hehe mitaka to samo powiedziałam ostatnio mojemu mężowi ;) że takie pół etatu to super :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 18:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bardzo chcielibyśmy w wakacje być ponownie w ciąży, ale już na wszelki wypadek spr jak wygląda sytuacja ze zlobkiem i tylko jedno ciśnie mi sie na usta, no kur.a mać. Nie mamy szans na państwowy bo oboje pracujemy i mamy kasę na prywatny haha a w rodzinach gdzie jedno z rodzicow nie pracuje miejsce dla dziecka jest. A za prywatny 900 zł!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 18:59

• jatoszka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 2 babcie na miejscu :-) i na emeryturze :-) i jeden dziadek :-) ale tez bie wiem jak roczne dziecko zostawie :-) choc starsza zostawilam jak miala 10 miesiecy

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    My bardzo chcielibyśmy w wakacje być ponownie w ciąży, ale już na wszelki wypadek spr jak wygląda sytuacja ze zlobkiem i tylko jedno ciśnie mi sie na usta, no kur.a mać. Nie mamy szans na państwowy bo oboje pracujemy i mamy kasę na prywatny haha a w rodzinach gdzie jedno z rodzicow nie pracuje miejsce dla dziecka jest. A za prywatny 900 zł!

We Wrocławiu prywatny żłobek kosztuje od 1500 wzwyż...

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Nie miałam jak przeczytać kolejnych wpisów:P Tak sie dopytuje bo do Nas pielęgniarka tydzień temu się przyczepila, że syn za mało waży, a ważyl 5450g czyli równo 2 kg więcej niż waga urodzeniowa. Jest szczupły ale i bardzo długi ubranka na 62 ledwo zapinam, poszły w ruch te na 68. Zjada tyle co Twoja Malutka, ale w porcjach po 90, za nic w świecie nie chce zjeść więcej.

Moja była dziś ważona i mierzona (62cm, 5845g), waga urodzeniowa to 3120g. Pediatra stwierdziła, że bardzo dobrze przybiera. Była nawet zdziwiona, że przeskoczyła w siatce centylowej.
    Pajacyki ubieramy na 68 a bodziaki jeszcze na styk 62.
    Camilla13 wrote:
    Też tak myślę. Pielęgniarka jeszcze z tekstem, że dziecku jest źle bo teraz rozebrane marznie i robi się marmurkowy. Powiedziałam, że w domu tak nie ma i to może być też efekt stresu. A ta dalej swoje to powiedziałam jej żeby zdjęła z siebie ten wełniany golf i majty to zobaczymy czy nie będzie jej zimno :P Oburzyla się.
    Uwielbiam Cię za tę ciętą ripostę! Należało jej się.

Camilla13 lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    We Wrocławiu prywatny żłobek kosztuje od 1500 wzwyż...
    Ja jestem z podlasia, tu mało kto zarabia więcej niż 2500.

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

‹‹ 1337 1338 1339 1340 1341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ