WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ech co za noc... pierwsza najlepsza drzemka od 19.30 do ok. 0.45. A potem to nie wiem czy coś spałam. Pojadł i wiercenie, pojadł i wiercenie i tak do 3. Odłożyłam go do łóżeczka to rozbudzony i walenie nogami w szczebelki. W między czasie mega kupa. Potem jakoś po 4 zasnął sam jak go pomizialam po twarzy. Pobudka przed 6 i już nie będzie spał. A z rana kolejna mega kupka. Mam nadzieję, ze jak go ululam za chwilę to pośpi dłużej niz standardowa 30 minutowa turbo drzemka.
KATARZYNACarm lubi tę wiadomość
wrzesień 2018 - synek -
nick nieaktualnyMinns wrote:Ech co za noc... pierwsza najlepsza drzemka od 19.30 do ok. 0.45. A potem to nie wiem czy coś spałam. Pojadł i wiercenie, pojadł i wiercenie i tak do 3. Odłożyłam go do łóżeczka to rozbudzony i walenie nogami w szczebelki. W między czasie mega kupa. Potem jakoś po 4 zasnął sam jak go pomizialam po twarzy. Pobudka przed 6 i już nie będzie spał. A z rana kolejna mega kupka. Mam nadzieję, ze jak go ululam za chwilę to pośpi dłużej niz standardowa 30 minutowa turbo drzemka.
U mnie też tak do północy śpi niezle a potem już walka o minutę snu. Ale mi odpada już przed 18 czasem po. -
nick nieaktualnyMój tez zaczął się wybudzać w nocy. Ale nie narzekam bo wiem ze i tak mam dobrze.Wciaz spi ciągiem te 6 godzin. Kurde tak na niego patrzę i dziś pierwszy raz to widziałam przerzuca się z brzucha na plecy a z pleców na brzuch i tak niezłe się już przesunął. Aż stoczył się z mAty. Przechodzimy skok rozwojowy.
-
nick nieaktualny
-
U nas rozszerzanie przebiega bardzo fajnie. Jedyne co nie podchodzi to jabłko, chyba za kwaśne. Po marchewce kupka twardsza ale nie męczyła jej. Wczoraj dałam jej chrupki, ale była jazda! Trzy zmemlała i ciągle chciała jeszcze. Jak miała chrupke w ręce to się do niej śmiała i z uśmiechem gryzla.
Powiedzcie mi ile dajecie na raz zjeść dziecku? Cały słoiczek? Mogłaby mi któraś podać przykładowe menu dziennie? -
P_tt, my dopiero zaczynamy ale...
- na początku rozszerzanie diety to poznawanie smaków
- Ty proponujesz posiłek ale to dziecko decyduje ile zje
- Na początku może zjeść jedną łyżeczkę i to nic złego
- Mleko jest najważniejszym pokarmem przez pierwsze 6mcy życia
- Mleko jest ważne w pierwszym roku życiu - nie wykluczamy go z diety dziecka.p_tt lubi tę wiadomość
-
p_tt wrote:U nas rozszerzanie przebiega bardzo fajnie. Jedyne co nie podchodzi to jabłko, chyba za kwaśne. Po marchewce kupka twardsza ale nie męczyła jej. Wczoraj dałam jej chrupki, ale była jazda! Trzy zmemlała i ciągle chciała jeszcze. Jak miała chrupke w ręce to się do niej śmiała i z uśmiechem gryzla.
Powiedzcie mi ile dajecie na raz zjeść dziecku? Cały słoiczek? Mogłaby mi któraś podać przykładowe menu dziennie?
Ja daję tyle ile chce - czasmi jest to pół słoiczka czasami cały. Woda przepajam tylko w czasie jedzenia-przygotowana woda. Wiem że muszę więcej tej wody podawać. U nas przykładowy dzień:
6.00 butelka
9.00 butelka
10.30 kaszka
12.00 butelka
13.30 słoiczek warzywka z mięsem
15.00 butelka
16.15 słoiczek owoce
17.30 butelka
20.15 - 20.30 butelka
Wcześniej jeszcze po 17, tak ok 18 30 dawalam kaszke ale wtedy mniej mi jadła na nocne karmienie i się wybudzala w nocy, a jak nic nie podam to ta ostatnia butelka zje 140-160ml i wtedy śpi do rana.Hedgehog, p_tt, ola_g89, KATARZYNACarm lubią tę wiadomość
kasia1518
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
p_tt wrote:Kasia a jak wprowadzałas nowe smaki owoców to też dawałaś popołudniu? Bo gdzieś mi się obiło o uszy że powinno się rano żeby wiedzieć jak brzuch reaguje.
KATARZYNACarm, p_tt lubią tę wiadomość
kasia1518
-
Hedgehog wrote:Kasiu skoro twój też tak ładnie je nie myślałaś żeby zastąpić jedno mleko posiłkiem? moja pediatra mówiła że jeśli będzie zjadał porcje zupki objętościowo podobną do mleka i zawierającą mięso to mogę jedno mleko zastąpić.
zastanawiałam się nad tym bo z jednej strony to by było dość szybko żeby zastąpić mleko a z drugiej strony na przykład widzę że ty masz bardzo dużo tych posiłków w ciągu dnia nie wiem czy to nie jest trochę za dużo. No chyba że nie podajesz pelnej porcji mleka na wszystkie karmienia... Nie wiem do końca jak to ugryźć.
Ona je różne porcje mleka od 95ml- 125ml, jedynie na noc wieksza. Próbowałam zastąpić butelkę sloiczkiem ale kończyło się na tym że 15min po darła się bo była głodna ( więc raczej słoiczek nie równa się butelce mleka) i często jak podawałam słoik zamiast butelki to się denerwowala bo była zbyt głodna żeby jeść łyżeczka, więc dlatego póki co podaje pomiędzy butelkami. Też mi się wydaje że je dużo- cieszę się bo może w końcu waga ruszy, bo ostatni miesiąc tylko 350g przybrała.kasia1518
-
Kasia, czy mi źle wyświetla Twój suwaczek?
Ile ma Twoja Zosia? 6 m-cy 3 tygodnie i 2 dni?
-
Kasia, no właśnie pamiętałam, że byłaś jedną z pierwszych mamusiek i trudno mi było uwierzyć, że Twoja córcia jest zaledwie 3 tygodnie starsza od mojej. Wydawało mi się, że rodziłaś w lipcu.
-
JustynaG wrote:Kasia, no właśnie pamiętałam, że byłaś jedną z pierwszych mamusiek i trudno mi było uwierzyć, że Twoja córcia jest zaledwie 3 tygodnie starsza od mojej. Wydawało mi się, że rodziłaś w lipcu.
Marrgoo lubi tę wiadomość
kasia1518