X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Justyna2212 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja po wizycie. Okazało się, że mam uczulenie na luteinę. Znowu mam brać duphaston. Pani doktor pokazała mi na chwile nasze dwa serduszka, ale powiedziała ze będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość bo nie na każdej wizycie będę miała usg... szkoda :):) No ale zaznaczyła, że może być to niebezpieczne dla ich rozwoju.

Marzena782, Antonina38, Herbata, MiSia :), Av lubią tę wiadomość

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • Marzena782 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna2212 wrote:
    Hej, ja po wizycie. Okazało się, że mam uczulenie na luteinę. Znowu mam brać duphaston. Pani doktor pokazała mi na chwile nasze dwa serduszka, ale powiedziała ze będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość bo nie na każdej wizycie będę miała usg... szkoda :):) No ale zaznaczyła, że może być to niebezpieczne dla ich rozwoju.

Nomoje Gratulacje :) super Wieści :*

4,5 roku starań
    Pcos ,Pierwsza Owulacja i Udana! 16tydz. Ciąży !
    w4sqflw12tdr9ahl.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:47

Justyna2212 lubi tę wiadomość

Wysłany: 30 stycznia 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Z niebezpieczenstwem Usg to pierwsze slysze... starsza ta pani doktor ?;) ja pytalam o to swojego lekarza nigdzie nie ma zadnych publikacji na temat szkodliwosci usg w ciazy.
    Ufam jej, bo jest w moim mieście uznanym specjalista. Staram się nie wyszukiwać na sile i nie sprawdzać przesadnie każdego słowa lekarza. Nie popieram dziewczyn które po wizycie u lekarza wchodzą na forum i piszą „ przepisano mi lek, ale go nie wezmę bo przeczytałam w internecie ze jest niebezpieczny”. Po coś ci ludzie - lekarze kończą te studia i często poświęcają całe swoje życie na naukę, wiec po prostu jej ufam:)

Jeśli chodzi o wiek to na oko około 50 lat.

Malgonia, arya12, Wesoła89, Vlinder lubią tę wiadomość

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szkodliwości usg to moj ginekolog też uważa żeby nie robić częściej niż 3-4 razy w ciąży jeśli przebiega prawidłowo bo mówi że nie wiadomo do końca jak fale od usg wpływają na tkanki miekkie u płodu mówił że mogą nagrzewać mózg dziecka .Ale ile w tym prawdy to nie wiem i nie wiem skąd on ma takie informacje pisze tylko to co mi powiedział .Mój gin ma na moje oko oko jakieś 40 lat

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 18:04

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też ginekolog nie robi usg na każdej wizycie

• natalinka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna2212 wrote:
    Ufam jej, bo jest w moim mieście uznanym specjalista. Staram się nie wyszukiwać na sile i nie sprawdzać przesadnie każdego słowa lekarza. Nie popieram dziewczyn które po wizycie u lekarza wchodzą na forum i piszą „ przepisano mi lek, ale go nie wezmę bo przeczytałam w internecie ze jest niebezpieczny”. Po coś ci ludzie - lekarze kończą te studia i często poświęcają całe swoje życie na naukę, wiec po prostu jej ufam:)

Jeśli chodzi o wiek to na oko około 50 lat.

Lekarze również są tylko ludźmi, mają prawo do pomyłki. Sama ostatnio byłam w takiej sytuacji i gdybym nie skonsultowała leku z innym lekarzem, mogłabym narazić dziecko na niebezpieczeństwo. Taka prawda, że co lekarz, to inna opinia i podejście. Najwazniejsze, by wybrać lekarza, któremu się ufa.

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena782 wrote:
    Hej :) w ciąży musi być 2,5 masz za wysokie Tsh ja mam 2,9 i biorę 0,25 eutyrox bo nie jest aż tak wysoka. Ale jednak
    Ginekolog tez mowil ze powinnam to brać, no ale to na recepte i tydzien musze czekac aby endokrynolog to przepisał. Mam.nadzieje ze tydzien oczekiwania to nie dlugo i bedzie ok. :)

• aLunia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MK.mk wrote:
    Ja właśnie powtórzyła badania tsh bo do endokrynologa jeszcze musze tydz. Poczekac i samo z siebie z 5.73 spadlo do 4.80. A na wynikach wyszło ze zakres odpowiedni jest od 0,25-5.0 więc chyba dobrze. Czy jednak w ciazy powinno byc 2,5 ?

Musisz na pewno zbić. U mnie w 1 trymestrze jest pokazany zakres prawidłowy 0,01-2,32. Mi znów ft4 wyszło 1,7 a jest do 1,5 i nawet dzisiaj miałam telefon od lekarza że jestem w ciąży i muszę przyjść na wizytę.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • matkapatka Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawaa wrote:
    Cześć dziewczyny, muszę się jednak pożegnać, niestety dostałam okropnych bóli krzyżowych, krwawienia, jestem już po usg, maluszka już nie ma...
    Trzymam za Was kciuki, buziaki
    Tule ;* <3

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Oczywiscie Justyna nie chcialam urazic czy cos. Masz bardzo dobre podejscie. Ja sie po prostu zestresowalam w takim razie bo to bedzie juz moje 3 USG ale musze przez te krwiaki.
    Nie No coś Ty! Nie uraziłaś mnie. Lekarka tez coś mówiła właśnie o promieniowaniu i jeśli nie ma konieczności to USG się nie robi. U Ciebie jednak zupełnie inna sytuacja. Musza monitorować prócz dzidziusia tego nieszczęsnego zbłąkanego krwiaka :)

veritaserum lubi tę wiadomość

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Musisz na pewno zbić. U mnie w 1 trymestrze jest pokazany zakres prawidłowy 0,01-2,32. Mi znów ft4 wyszło 1,7 a jest do 1,5 i nawet dzisiaj miałam telefon od lekarza że jestem w ciąży i muszę przyjść na wizytę.
    Wiem wiem. Będę zabijać. No ale musze czekać..

A co do usg, to nie jest ono szkodliwe w ciąży. Gdzieś u mamyginekolog był o tym artykuł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 18:49

• Marlena Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :-)

Ja byłam dziś podejrzeć serduszko i bije 119 uderzeń na minutę :-)
    Maluch ma 0,8 cm i według usg jest 2 dni większy :-)

KasW91, Herbata, Malgonia, aLunia, MK.mk, Rucola, MiSia :), Av, Antonina38, Siwulec, Vlinder, matkapatka lubią tę wiadomość

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani doktor kazala zbijac to tsh. Dostałam mala dawke 25 mg przez 5 dni i dwa dni po 50 mg tego specyfiku na e z dluga nazwa.
    Pytalam o objawy, powiedziala, ze to normalne, ze nie sa caly czas i ze rzadko sie zdarzaja kobiety ktorym jest niedobrze bez przerwy.
    Bardzo mila babka swoja droga. Gdyby byla ginekologiem to bym chyba do niej tylko chodzila.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena ale fajowo :)

Ja sie zfadzam z tym, ze lekarzowi trzeba choc troche ufac, choc jak mi dwoch wypisalo recepte na luteine dopochwowa jak biore podjezykowa to ciut zwatpilam ;)

Moj lekarz twierdzi ze usg nie szkoxzi ale nie planjje robic na kazdej wizycie. Ja mysle ze jak bedziemy czuc ruchy to i parcie na usg bedzie mniejsze.

Amy333 lubi tę wiadomość

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serena1989 wrote:
    JustynaG to ja pisałam, że jestem na okresie próbnym. I z powodu ciąży zwolnienia na razie przez co najmniej miesiąc nie chcę brać, no ale z powodu choroby już musiałam.

Enii jesteś w 6+4 i fasolka ma 0,51 cm? Nasza ma 0,26cm i z usg 5t+6d, a z om mam 7t1d. I teraz nie wiem czy ten mój belly kalendarz przesunąć, żeby inaczej liczył?

Rozumiem Cię. Wracaj do zdrówka. Miejmy nadzieję, że podejdą w pracy do tematu zdrowo i przedłużą Ci umowę.

Mi gin powiedział, że na tym etapie nie modyfikuje się wieku ciąży tylko przy usg genetycznym. Ale mimo tego na zaświadczeniu podał wiek ciąży z usg a nie z om. Mi to nie przeszkadza gdyż sama już sobie zmodyfikowałam kalendarz na podstawie monitoringu cyklu.
    Na tym etapie część dzieciątek rośnie skokowo i np. za 2 tygodnie maluch może nadgonić :)
    Kri wrote:
    Chyba 30 dni żeby mieć l4 ale też jak jest umowa na czas określony i kończy się np za 4 mce to wydaje mi się , ze ciaza musi mieć co najmniej 3 mce żeby wypłacali do dnia porodu chorobowe

Masz rację. Okres ochronny dla pracownicy w ciąży zaczyna sie po 3 miesiącu ciąży czyli jeśli dostarczy zaświadczenie, że jest już w 4 miesiącu to pracodawca musi przedłużyć umowę do czasu porodu. Potem oczywiście umowa się rozwiązuje, chyba, że strony postanowią inaczej.

serena1989 wrote:
    Ja przeszłam płynnie z jednej pracy do drugiej, dosłownie z dnia na dzień. I w sumie teraz też się zastanawiam jak będą mi liczyć... Czy tylko za czas przepracowany u nowego pracodawcy czy za 12 miesięcy?

Liczy się 12 m-cy u jednego płatnika.
    Czyli jeśli pracujesz u danego pracodawcy krócej to liczy się średnia z tych przepracowanych miesięcy. Nie będą brane pod uwagę pensje u poprzednich pracodawcow.
    Antonina38 wrote:
    Mi też ginekolog nie robi usg na każdej wizycie

Przede wszystkim NFZ finansuje 3 usg w czasie ciąży. No chyba, że ciąża jest zagrożona i trzeba częściej ale to lekarz musi to uzasadnić.
    Do tej pory miałam robione 3 usg. Podejrzewam, że kolejne to już będzie genetyczne (czas leci błyskawicznie...)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratulacje udanych wizyt. Ja do lekarza wybieram się za dwa tygodnie. A prenatalne końcem lutego. Co do objawów tu u mnie bez zmian mdłości i senność

• carolla90 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MK.mk wrote:
    Ja właśnie powtórzyła badania tsh bo do endokrynologa jeszcze musze tydz. Poczekac i samo z siebie z 5.73 spadlo do 4.80. A na wynikach wyszło ze zakres odpowiedni jest od 0,25-5.0 więc chyba dobrze. Czy jednak w ciazy powinno byc 2,5 ?

Moje tsh 4.3 i musze brac 75mg euthyroxu.. w ciazy powiedzial ze max 2.5 musi byc.

MK.mk lubi tę wiadomość

Euthyrox 75mg
    nast. wizyta 29.03 godz 17.00
    w57vflw1ef7luw9o.png
    Synek Antoś 07.04.2013
    atdcwn15rm48xhpi.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę o wpisanie tp 14.09.18

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 20:55

Antonina38, Vlinder lubią tę wiadomość

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
‹‹ 162 163 164 165 166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ