WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Monia i dlatego ja się super cieszę, że kupiliśmy mieszkanie. Powoli sobie spłacamy, a jakbyśmy mieli wynajmować i komuś płacić jakieś masakryczne pieniądze, to dziękuję bardzo. Ja mam o 800 zł mniejszą ratę kredytu (kredyt na 20 lat ale mamy nadzieję, że uda się wcześniej spłacić) niż cena wynajmu takiego samego mieszkania metrażowo w moim bloku.Pierwsze szczęście wrzesień 2018
Drugie szczęście marzec 2021 -
kuwejtonka wrote:Monia i dlatego ja się super cieszę, że kupiliśmy mieszkanie. Powoli sobie spłacamy, a jakbyśmy mieli wynajmować i komuś płacić jakieś masakryczne pieniądze, to dziękuję bardzo. Ja mam o 800 zł mniejszą ratę kredytu (kredyt na 20 lat ale mamy nadzieję, że uda się wcześniej spłacić) niż cena wynajmu takiego samego mieszkania metrażowo w moim bloku.
Sąsiad mieszkanie wynajmował za 2 tysiące. My mamy ratę 900 , od czerwca będzie ok 1200 bo kończy się program. Ale to i tak tak jak u Was 800 zł różnicy -
My tez mamy w pekao, bo było najkorzystniej, a nie należymy do żadnej z grup ale tez braliśmy kredyt 4 lata temu. Moja siostra teraz szuka mieszkania, to jest jakiś dramat. Identyczne mieszkanie jak nasze jest o ponad 100 tysięcy droższe niż jak my kupowaliśmy... dramat.
-
Ola, 100 albo i lepiej. Ja płaciłam 5800 za m2, a blok obok teraz kosztuje 7400. To jest dopiero kosmos. Jakbyśmy kupowali teraz to chyba byłoby nas stać na 40 m2, nie więcej. Tylko pytanie czy to bańka i pęknie wreszcie czy tak już zostanie...
No trzeba zrobić research banków i wybrać najkorzystniej. I zawsze warto się targować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 13:34
Pierwsze szczęście wrzesień 2018
Ceny sa duzo wyższe z kilku względów. Raz że o prawie 30 procent wzrosly ceny materiałów budowanych, dwa wzrosły ceny gruntów, trzy banki ułatwiły dostęp do kredytów zdecydowanie większej liczbie klientów. My kupiliśmy dom od dewelopera, wizja zaczynania budowy od zera i poswiecenia 2 lat życia była nie do zniesienia. Podpisaliśmy umowę i zapłaciliśmy 10% wartości w grudniu 2016 roku, całą kwota kwota zakupu od dewelopera to 370 tyś. W grudniu 2019 te same domy, z działką o pow o połowę mniejszą, w tym samym miejscu tzn obszernej samej miejscowości to już koszt 430 tyś. A z działką taką jak nasza 460 tyś. Banki niby pod koniec roku mają zmienić stopy procentowe, warunki kredytowania, będzie trudniej, wtedy deweloperzy też będą musieli spuścić albo mniej budować.
-
Ja Wam powiem że dla nas to kosmos. My też mamy to mieszkanie 50 metrów kupione 6 lat temu za 220 tys. W tym momencie takie mieszkania chodzą za mniej więcej 350 tys. Rozglądam się za nowym ciągle ale czekamy. Liczymy że stopa procentowa będzie wyższa więc i dostępność trudniejsza dla innych i wtedy coś kupimy. No ale żeby mieć na wkład plus wykończenie plus żeby jeszcze coś zostało na czarną godzinę potrzebujemy jakoś 200 tys... DramatCorka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
W ogóle wszystko drogie. A pamiętam, jak poszłam na studia w 2008 roku to płaciłam 250 zł za miejsce w dwuosobowym pokoju w centrum Krakowa, a w ogóle na utrzymanie się na miesiąc miałam 1000 zł i byłam królową życia 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 13:55
veritaa, Camilla33 lubią tę wiadomość
Pierwsze szczęście wrzesień 2018
Ja na studiach w Lublinie ( lata 2007-2012) płaciłam 300zl za pokój jednoosobowy + rachunki jakieś 70zl, rodzice mi dawali najpierw 900zl a później 1100 i często były miesiące ( jak nie imprezowalam) że 200zl potrafiłam odłożyć jeszcze 😊
Teraz mój brat na studiach w Szczecinie płaci za jednoosobowy 900zl ... to jakiś kosmosWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 17:20
kasia1518
-
Co do kredytow to trudno jednoznacznie powiedzieć czy lepiej samemu czy lepiej z doradcą. U nas sytuacja jest skomplikowana to mi prościej skorzystać z pomocy doradcy.
Ceny są tak kosmiczne, że naprawdę ciężko to ogarnąć. Jak poszłam do pierwszej pracy to dostałam 1000 zł na umowę zlecenie i to było wow. A teraz za sam najem płacimy ponad 2000... -
My mamy nadzieje, że nam starczy na stan surowy zamknięty + trochę instalacji. Potem wykończenia, nie musimy mieć wszystkiego na tip top, ale są rzeczy które trzeba zrobić od razu. Już nie mogę się doczekać, w końcu własny kąt . Może trochę dłużej musimy poczekać niż np jakbyśmy mieli kupić mieszkanie, ale dom to moje wielkie marzenie i jak dla mnke luksus (choć wiadomo, są minusy).wrzesień 2018 - synek
-
Camilla33 wrote:Wpisz w Google smycz zabezpieczająca dla dziecka, masz do wyboru do koloru, mam w postaci kajdanek i dostał też plecak który ma wbudowaną smycz 😋wrzesień 2018 - synek