X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze na zewnątrz nie używałam "smyczy" ale w domu mojej się podoba 😂😂😂

Mówią wasze dzieci przez sen? Pola często się budzi i mówi słowo dnia.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po mmr tez spokojnie.

Nasza Pola tez mówi przez sen, ale to dosłownie od niedawna. Mama, tata plus słowo dnia - i cisza 🤷‍♀️😀

Ja jestem po wizycie, prawdopodobnie będzie druga córka. Nie pokazały się jajca ani trzecia noga, ale dowodów na dziewczynkę tez brak. Także ta dziewczynka to bardziej na zasadzie wykluczenia :) za to na usg mieliśmy z lekarzem ubaw. Jak widać na zdjęciach, u mamy w brzuchu jest ok 👍 i dla wszystkich przesyła peace&love ✌️
    😀

237f70dc6a97.jpg a736000fd9de.jpg

p_tt, Minns, kuwejtonka, aLunia, 100krotka30, Camilla33, kasia1518, Izabelle, KATARZYNACarm lubią tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola ale fajnie <3

Monia u nas po mmr była okropna wysypka, czerwone nacieki na brzuchu, klatce, twarzy, nawet na powiekach. Dzień tak było, na następny dzień poszłam ją pokazać lekarzowi to mi powiedziała, że tak może być i że to już schodzi i rzeczywiście dwa dni i nie było śladu. Ale wyglądała okropnie.

ola_g89 lubi tę wiadomość

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola hehe no super się dzidziuś zaprezentował :D
    Czyli czekamy jeszcze na powierzenie. Najważniejsze, że wszystko dobrze.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Podczytuje was regularnie tylko odezwać się nie ma kiedy.
    Monia u nas po mmr szczepienie było w południe a wieczorem mega placz i nie umiał chodzić na jedna nóżke z tym że u nas łączą mmr i pneumokoki na jednej wizycie. Była to pierwsza na która zareagowal tak źle. Ale po nocy już ok było.
    My obecnie na antybiotyku najpierw siostra potem on. Zapalenie oskrzeli, panuje u nas obecnie bezobjawowe zapalenie płuc u córki w grupie z przedszkola 2 "ofiary" u nas choroba bez gorączki. W szoku byłam jak z braku poprawy poszłam ich osluchac a tu niespodzianka. Córka od piątku wieczorem antybiotyk, młody był wtedy osluchowo ok, w poniedziałek rano mimo inhalacji zmiany.

Camilla też zaglądam co u Was słychać :-) dobrze że synuś grzecznie wyczekal do terminu.

Alunia jak Wiki już w pełni sił? Bardzo mnie ucieszyla informacja ze z syneczkiem wszystko ok i ta zmiana płci życie lubi zaskakiwac :-) imię wybrane? :-)

Minns gratuluję nowej umowy :-)

My kupiliśmy mieszkanie 56m w 2011 bez doradcy Ale z pomocą znajomego który był z branży mamy kredyt w PKO SA. Obecnie mieszkanie warte jest 100tyś więcej niż zapłaciliśmy bo trafiliśmy na mega okazję ale chyba ceny obecnie już spadają.

Ola gratulacje :-) Ale rozkosznie pozuje od poczęcia :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 22:45

Camilla33, Minns, ola_g89 lubią tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minns wrote:
    Parę lat temu byłam zszokowana jak widziałam dziadka z wnusiem na smyczy. Teraz rozumiem 😋.
    Haha ja patrzyłam na takich ludzi jak na psychopatow i teraz też rozumiem 😋 Piotrek tylko czeka żeby uciec.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I chyba ja się w taka smycz zaopatrze. Zosia była z tata w decatlonie, to mówił że uciekała między alejkami nie odwracając się w ogóle czy za nią idzie, a jak piłki zobaczyła to nie było dziecka i wyjść nie chciała- oczywiście do domu wróciła z kolejna piłką- chyba będzie ich już z 10 😊

Olii dobrze że wszystko ok, a żeby poznać płeć musisz się uzbroić w cierpliwość 😊 zdjęcia super 👍

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka dziękuję ;) z Wiki już dobrze, nawet pediatra była w szoku, że daliśmy radę z inhalacjami bo mówiła, że najczęściej musi przedłużac. Poszła nawet do żłobka dzisiaj i tak miło panie jak wychwalały, że już normalnie mogą z nią rozmawiać, dzisiaj z uśmiechem wbiegła. W końcu i ja się doczekałam takiego dnia ;)

Współczuję chorób :/ ale coś jest z tym zapaleniem płuc, słyszałam że we Wrocławiu też panuje. Dużo zdrówka życzę.

kuwejtonka, p_tt, 100krotka30 lubią tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2020, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CAMILLA Jak Tam sytuacja? Rodzisz w Walentynki ❤😍?

201809135365.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2020, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu a gdzie tam, rozwarcie na 2 cm, szyjka około pół cm, skurcze przychodzą, powtarzają się co 7-12 minut, straszą tak przez 3 godziny i znowu cisza. Wczoraj lekarka na IP jak byłam na ktg stwierdziła, że jej zdaniem do szpitala trafię tylko na wielki finał.

Piotrus dzis w klubiku zrobil nam walentynke 😊 Muszę zamówić jakieś ładne pudełko na takie skarby 😊
    A mąż zrobił taką niespodziankę 😊 wszystko jego roboty 😊
    b068b031fc70.jpg
    f1f33d07b287.jpg

82cb27ba0c58.jpg

kasia1518, ola_g89, kuwejtonka, veritaa, KATARZYNACarm, 100krotka30, p_tt, Izabelle, JustynaG lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Camilla ale masz zdolnego męża, pozazdrościć 😊 mój niestety w kwestii kuchni to 2 lewe ręce- tylko kawę codziennie rano do łóżka przynosi 😊

My zjedliśmy sobie kolację z dziećmi gdzieś po g. 18 - mężowi zawsze raz w roku robię krewetki, no i do tego zrobiłam łososia z risotto ze szpinakiem i surówka i sernik z malinami. Dzieci położone spać koło 21 i potem wypiliśmy po lampce wina. Niestety męża ciężka noc czeka bo Zosi idzie chyba dolna trójka- budzi się co 10 min z płaczem że ja boli , tylko jak jej butelka z buzi wypadnie ( która zapewne trze o dziąsla) to jest ryk - smarowanie nic nie daje, także lekko nie będzie miał tej nocy. Ja pierwsze karmienie tej nocy, mała już śpi, pewnie kolejna pobudka między 4 a 5.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2020, 00:48

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • 86monia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla jak sytuacja ?

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla urodziłas?

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla buduje napięcie na wątku :-) wszyscy w wolnej chwili zaglądają jak sytuacja :-)

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Minns Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sprawdziłam na lutowych i chyba jeszcze nie urodziła :D.

Mały jutro idzie do żłobka po 2 tygodniowej przerwie. Dalej czasem zakaszle, kataru już prawie nie ma. W piątek mają bal przebierańców, kupiłam mu strój pirata w smyku, muszę go troszkę przerobić.
    Mamy trzecią czwórkę. Ostatnio ma chyba gorszy czas, więcej marudzi, buntuje się, przy przebieraniu ubrań i pieluchy uprawiamy wrestling. A tak to jest przesłodki.

Co do warsztatów z Hafiją o odcycowaniu to tak w skrócie:
    - mówiła o problemach z napięciem też właśnie na buźce, żeby wykluczyć czy nie ma z tym problemów,
    - jeśli chodzi o nocne karmienia i pobudki trzeba znaleźć główną przyczynę tych pobudek (czy faktycznie głodne, czy bliskość itd.),
    - dzieci do 5-6 roku życia nie śpią jak dorośli i nie ma w tym nic dziwnego, że się budzą,
    - trzeba dać dziecku dobrze się najeść za dnia, żeby go głód nie męczył w nocy,
    - jak dziecko ma niedobory żelaza to gorzej je,
    - jak dziecko ma niedobory DHA to gorzej śpi (jedna babeczka potwierdziła, że po suplementacji dziecko zaczęło jej lepiej sypiać),
    - ograniczać karmienie stopniowo,
    - zaczynać od likwidacji karmień najłatwiejszych dla dziecka,
    - chodzić w ciuchach ograniczających dostęp do cyca, powoli odpinać guziki,
    - pytać przed podaniem cyca czy chce jeść czy pić czy się przytulić,
    - próbować proponować wodę czy jedzenie,
    - ogólnie dużo dziecku poświęcać czasu, dawać dużo bliskości, jak chce cyca to zająć czymś innym,
    - trzeba potrafić mówić nie :P,
    - dziecko ma siedzieć podczas jedzenia (nawet w nocy), bo podczas posiłku się siedzi,
    - w nocy jak dziecko pije to ma pić aktywnie, nie ma przysypiania czy memlania.
    Ogólnie nie było wiadomo jednej metody jak odcycować, każde dziecko jest inne, ale myślę, że sporo się przyda. I mama musi być w 100% gotowa na to, a nie czuć presji z otoczenia. Bo jak jesteśmy gotowe to łatwiej idzie.

wrzesień 2018 - synek <3
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 01:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja to się dziś zalamalam. Piotruś rano wstał z gorączką, po leki było ok, ale po dwóch posiłkach zwymiotowal. Non stop na rękach. Później zasnął, wstał i wydawalo sie, że chyba ok jest, ale za chwilę znowu gorączka, oczko ropieje z nosa zaczął się lać żółty glut. Znowu leki na gorączkę, oczko przemyte, glut odciagniety. Dwie krótkie drzemki. Nawet trochę zjadł i bawił się w swoim pokoju. Później dwie godziny snu i co 19 wstał z gorączką 39,5. W samochód i do lekarza. A tam w poradni przyszpitalnej wszystkie dzieciaki z tym samym. Gorączka po leku spadła, humor wrócił a po 4 godzinach znowu to samo. Dostaliśmy antybiotyk w kroplach do oczu, rano mamy zrobić badanie krwi i pojechać do rodzinnego. Ja ledwo chodze, wszystko boli, teraz skurcze jak cholera, odchodzi mi brunatny czop. Rano wizyta u gin. Jak ja mam się rozdwoic. No i jeśli bobas zdecyduje że wychodzi dziś w dzień to rodze sama. Jeśli po 17 to pół biedy, sąsiadka moja super ze mną będzie. Miała wziąć do siebie Piotrusia jak zacznę rodzić, ale jak jest taka sytuacja, że tylko mama i tata to on bardziej potrzebuje obecności tatusia, ja jestem już duża i ogarnę sama. A i sąsiedzi mają w domu 4 miesięcznego malucha.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka minut po 3 wróciliśmy do szpitala, gorączka 39,8. Seria badań za nami, wyszła grypa 😥

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • 86monia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Kilka minut po 3 wróciliśmy do szpitala, gorączka 39,8. Seria badań za nami, wyszła grypa 😥
    Dużo sił kochana, niedługo ten koszmar się skończy.

U znajomych też pogrom, dzieci gorączki nawet 5 dni, wysypki.

A młody wczoraj oparzył się od kominka u znajomych i płakał ponad godzinę, na szczęście obyło się bez babli

• 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla dużo sił dla Was.
    My po kontroli osluchowo czysto dziś kończymy antybiotyk. Ale od soboty ma zaś gile co kichnie to ciąpa wisi po brode a w czwartek na wizycie miał zalegająca wydzieline na oskrzelach i tez przezywalam.

Minns a o co chodzi z tym napięciem w buzce? Możesz to rozwinąć? W sensie jak coś jest nie tak? To co ciężej bedzie odstawić? Czy lepiej wtedy dłużej karmić?

I poratujcie bo nie chce mi się przewijac, pediatra dzis kazała go zaszczepic w przyszlym tygodniu 27. Jeśli katar się skończy w tym tygodniu. Jeśli nie badalam mu żelaza to w poniedziałek po skierowanie mam podejść i zrobić w przyszlym tygodniu.
    Jeśli dobrze pamiętam to pisalyscie żeby po antybiotyku odczekać 4 tygodnie?
    I czy na zrobienie morfologii i żelaza wystarczy pobranie z palca? On teraz nie chce mi dac cokolwiek zrobić, przemyć buzi w środku wit c czy odciągnąć nosa wyrywa się i szarPie nie wiem czy dam rade przytrzymać go do pobrAnia.

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka niestety żelazo musi być z żyły :(

Minns dziękuję za podzielenie się wiedzą :)

Camilla bardzo współczuję, trzymajcie się dzielnie.

U nas odpukać zadziwiająco dobrze. Ania zaczęła trzeci tydzień w żłobku i nawet kataru brak. Coś czuję ciszę przed burza.
    Ja dostałam podwyżkę w pracy, nie duża ale zawsze coś więc tym bardziej chce mi się chodzić :)

Izabelle, 100krotka30 lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
‹‹ 1733 1734 1735 1736 1737 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ