X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na chrzest dostaliśmy od chrzestnych po 400 zł ale to było ustalone plus pamiątki- piękną ikone malowaną na drewnie, łańcuszek.

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaa my też jak idziemy na wesele to dajemy 600zl , swojej siostrze ( 9 lat temu) dałam 1000zl, a drugiej rok temu 1500zl . 800 czy 1000zl to naprawdę dużo dajecie.

Uważam że to co dostała Gabrysia to jest wielka przesada. Mój mąż też na komunię chrzesnicy przesadził bo za chwilę się okaże że na wesele trzeba będzie dawać 5tys. Ale mój mąż twierdzi zw inaczej nie mógł postąpić, bo mama tej dziewczynki ( jego chrzesnicy) dała na komunię u syna mojej szwagierki ( 4 lata temu) 1500zl - tak po prostu jedno patrzy na drugie. Ale np. Ja 2 temu miałam wesele u swojego kuzyna, który będąc u mnie na ślubie 8 lat temu dał 600zl ( był sam )i się zasanawialam ile ja mam mu dac ... W końcu stanęło na 800zl, bo sama musiałam dojechać 700km , a on na moje wesele miał zapewniony autokar, 2 noclegi i pełne wyżywienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2020, 11:27

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na chrzciny chrzesniakowi dałabym z pewnością jakąś pamiątkę trwałą i pewnie kasę,a ile to zależy jak w rodzinie się praktykuje,no i na ile mnie stać ;)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotrus mowi co raz wiecej, ale pojedyncze slowa, nocnik idzie jak po maśle, ale to zasługa cioci niani. Od kiedy przebywa każdego dnia z innymi dziećmi zjada dwa obiady, wszystko zawsze smakuje, nie trzeba już go ganiac. Ale musi jeść z dorosłego talerza i normalnym widelcem. Niekapek wyrzucilismy, super sobie radzi ze zwyklego kubeczka. Smoczek poki co zostal u nas do snu. Na wszystko wchodzi. Nie ma już takiego miejsca gdzie nie wlezie. Tylko kombinuje co by tu zmalowac. Ma dziewczynę o 6 tyg starszą, miłość kwitnie 😋 Co do tych słodyczy które babcia (teściowa) gdzieś tam daje, to wydaje mi się że to pikus. Ale to z mojej perspektywy, gdzie moja ma na wszystko wywalone. Moja mama mieszka w innym kraju, a my liczymy tylko sami na siebie, a czasem chociaż na dwie godziny milo by było żeby ktoś wziął chłopców. My sami z siebie dwa razy w tygodniu dajemy Piotrusiowi Kinder czekoladke, domową mufinke czy chałke która uwielbia.

aLunia, kasia1518, Izabelle lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla masz rację, ja też tak trochę podchodzę do tej kwestii. Samo to, że ktoś zajmie się dzieckiem to jest naprawdę dużo. Miło oczywiście jeśli ktoś dostosowuje się do naszych zasad...
    Ostatnio teściowa opowiadała, że otworzyła żelki i akurat 4 wnusie były. Mówiła, że po jednym mogą i Wiki wzięła jednego, ale tamte (starsze) garściami brały więc Wiki też zaraz chciała. Już nic nie mówiłam, ważne że mogłam wtedy lekarza w spokoju załatwić.

Zazdroszczę, że ten klubik u was działa. Ja już bym tak chciała powrót do rzeczywistości. Tak mi żal dzieci, jeszcze ja ograniczona jestem z brzuchem. Modlę się, żeby w końcu hotele otworzyli to wyskoczymy gdzieś do agroturystyki.

Camilla33 lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też już brakuje wyjścia do ludzi- do pracy, zaczęłam szukać przedszkola dla Zosi i chyba znalazłam to co mi odpowiada- tak już się tym jaram, mają mi przesłać kartę zgłoszeniowa i od stycznia ją puszczam. Do pracy przyjdzie mi gdzieś wrócić w lutym bo mam około 90 dni urlopu , więc 4mc jak nic. Gabrysia mocno daje popalić i już mi bardzo tej pracy trzeba. Dzieci jedno za drugim to wyzwanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2020, 21:52

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam powiem że ja w pracy psychicznie odpoczywam. Serio. Chodzę na 2 dni w tygodniu ale już się rano cieszę jak wstaje.
    też nie mogę się doczekać aż w końcu otworzą żłobek. Tymczasem na majówkę jedziemy do moich rodziców, to tylko 90 km, siedzą sami nie widzieliśmy się od 2 miesięcy. Jadę tylko ja i Ania. Mąż mówi że mimo weekendu ma trochę pracy więc nadgoni co moze.
    Ja na pewno odpocznę dzięki temu.

Alunia na pewno Ci ciężko. Nie wyobrażam sobie być z 2 i jeszcze z brzuszkiem. Ale dasz radę. Jeszcze trochę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 08:22

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie najgorzej psychicznie, że nie ma tej odskoczni. Sama bym chętnie poszła już do pracy, nie wiem jak to będzie z maluchem. Mój mąż mówi, że najwyżej nianie zatrudnimy jak już będę miała tak dość i pójdę do pracy.
    No chodzi mi też o to, że mogłabym iść z nimi na rower czy dłużej pojechać do parku chociażby, ale moje krocze nie wyrabia 🙈

Verita ja bym też pojechała, to już naprawdę tak długo trwa... Taka odskocznia dobrze zrobi każdemu.

Kasia ja podziwiam naprawdę. No plus taki, że z czasem będzie lepiej, ale trzeba to przetrwać.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunia klubik jest zamknięty ale "ciocia" zajmuje się teraz 3-4 dzieci w mieszkaniu. Właściciel zawiesił działalność. Od września jeśli sytuacja będzie opanowana i znowu będzie grupa 10-12 dzieci to otworzy na nowo. Piter rano sam pospiesza mnie jak go ubieram. Póki zacznę to sam już ściąga skarpety i spodnie od piżamy i podnosi ręce do góry żeby koszulkę zdjąć 😋 Poszlabym na 3 miesiące na oddział psychiatryczny gdybyśmy mieli we troje codziennie sami być po 8 godzin. Patrys jest grzecznym chłopcem, ale w dzień ma 3 drzemki po około 30 minut. W takim układzie zapewnienie rozrywki Piotrusiowi jest prawie niewykonalne, a on serio jest tak aktywnym dzieckiem, że jak wraca do domu to póki pójdzie spać o tej 21 to ja czuje się jak po treningu tyle za nim biegam. A taki u cioci jest wybawiony na maxa, ja mam wszystko zrobione w domu, nie siedzę jak bezdomny 😋 prysznic i makijaż ogarnięty, Patrys zadowolony, ja spokojna i jak Piotruś wraca cały czas, 4 godziny mam tylko dla niego.

veritaa, aLunia, kuwejtonka, kasia1518 lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla super :)

Kasia trzymam kciuki żeby z przedszkolem się udało a Ty chociaż na końcu odetchniesz

Kuwejtonka a jak Wasze starania o drugie? Pamiętam że coś pisałaś że działacie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 11:17

Synek styczeń 2021
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla wiem o czym mówisz hehe.

Dziewczyny posyłacie dzieci do żłobka? Wiem, że niektórzy rodzice nie mają wyboru...

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My poslemy od 11.05. W przyszkym tyg jesscze damy rade jakos sie podzielimy z mezem ale od tego 11.05 juz idzie. Nie mamy wyboru. Z tym ze nie wiem jeszcze czy prezydent zlobki otworzy w sensie te publiczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 17:37

Synek styczeń 2021
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Camilla super :)

Kasia trzymam kciuki żeby z przedszkolem się udało a Ty chociaż na końcu odetchniesz

Kuwejtonka a jak Wasze starania o drugie? Pamiętam że coś pisałaś że działacie.

No właśnie nie idzie. Byłam dwa ostatnie cykle na monitoringu i owulacja była, hormony mam w normie, więc wszystko po zakończeniu kp niby wróciło do normy a ciąży nie ma. Moja ginekolożka wysyła męża na badania bo mówi, że czasem jakaś glupia bakteria hamuje plemniki i warto to sprawdzić. Ale już się zaczynam trochę martwić tym. Jeszcze mamy radość ze współżycia co 2 dni średnio ale nie wiem ile jeszcze ;)
    A jak u Ciebie?

• p_tt Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba młoda puszczę teraz ten tydzień a kolejny mąż ma wolne to posiedzi. Trochę się obawiam jak to będzie z tym reżimem sanitarnym u takich maluszków.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja psychika już ma dość, jak ja Wam zazdroszczę tych żłobków, pracy. Dla mnie wyjście na szybkie zakupy to już coś, a mamy nianię. Zosia jest bezproblemowa, pod każdym względem super i nawet mi czasami przy Gabrysi "pomaga " - poda jej smoczka jak jej wypadnie, da jej zabawke, gada do niej. Gabrysia jest kochana i w dzień jest znośnie- ma 2 drzemki - jedna 1.5-2h, a druga około godziny ( wtedy staram się ogarnąć wszystko co mogę- obiad, dom), ale nocki są tak różne... więcej tych gorszych że śpię po 2h, bo nie da się odłożyć- chce być tulona i lulana ,2-3 noce są ok że mam 2 pobudki zje mleko- czasami idzie spać od razu i to jest Wow, a czasami muszę lulac 1-2 godziny- nie wiem od czego to zależy, nie mogę się spodziewać co mnie czeka danej nocy i chodzę spać prawie z nią, ona około 21 , ja okolo 22. Jedyna reguła jaka zauważyłam, to to że wszystkie piątki mam przerąbane i prawie wcale nie śpię 😉
    Teraz zęby jej się zaczynają to już w ogóle słabe noce.

My wstępnie planujemy w czerwcu na Boże ciało jechać na pomorze do moich rodziców, to trochę odetchne bo w dzień się zajmą dziewczynkami, a może jak zmieni klimat to noce będą lepsze 😊 jeszcze nie wiem czy wyjazd będzie bo narazie tak sobie planujemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 21:34

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuwejtonka my po przeroznych zawirowaniach zaczynamy najprawdopodobniej starania od tego cyklu. Z tym ze niestety ja mam full problemow wiec wiem ze latwo nie bedzie :)
    wiesz tak czy siak warto zbadac meza a jak sis okaze ze jest ok to szukac u siebie dalej a troche tego niestety jest... W kazdym razje powodzenia :)

kuwejtonka lubi tę wiadomość

Synek styczeń 2021
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny- veritaa, kuwejtonka powodzenia, oby Wam się szybko udało ✊✊✊ taka różnica wieku blisko 3 lat jest chyba najlepsza

Ja narazie mam etap, że trzeciego nie chce- choć wiem że to chwilowe i pewnie minie , jak skok rozwojowy u malucha 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2020, 00:53

kuwejtonka lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz mysle ze te 3 lata to faktycNis byloby super ale boje sie jak to dlugo bedsie trwac. Teraz po poronieniu mam duze problemy z cyklem, faza lutralna lezy, endometrioza doszla, torbiele. Chce myslec pozytywnie ale jakos boje sie no alw nie bede Wam tu smecic bo to nie ten watek :D

Synek styczeń 2021
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Teraz mysle ze te 3 lata to faktycNis byloby super ale boje sie jak to dlugo bedsie trwac. Teraz po poronieniu mam duze problemy z cyklem, faza lutralna lezy, endometrioza doszla, torbiele. Chce myslec pozytywnie ale jakos boje sie no alw nie bede Wam tu smecic bo to nie ten watek :D

Trzymam mocno kciuki. Musi się udać 🌞

• aLunia Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za was dziewczyny.
    A pisać warto, zawsze może ktoś coś doradzi. Myślę, że niejedna z nas miała jakiś problem. Ja po poronieniu też prawie rok się starałam. No i pamiętam, że endokrynolog na jednej z pierwszej wizyty powiedział, że najpierw mąż musi się przebadać bo tak naprawdę najtaniej zacząć od faceta (jakkolwiek to brzmi).
    Też chciałam różnice 3 lat, nie udało się ale jest fajnie 😉

kuwejtonka, Camilla33 lubią tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
‹‹ 1760 1761 1762 1763 1764 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ