WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
MamaIgi wrote:Placze ze szczescia... malenstwo nic sobie z tego dziada nie zrobilo, fika w swoim domku niczego nieswiadome!!
Krwiak sie oberwal i trafil do ujscia szyjki. Bedzie sie teraz wydalal, na usg zostalo 17mmx 12mm !!!
Nie moge w fo uwierzyc, placze jak bóbr -
MamaIgi wrote:Placze ze szczescia... malenstwo nic sobie z tego dziada nie zrobilo, fika w swoim domku niczego nieswiadome!!
Krwiak sie oberwal i trafil do ujscia szyjki. Bedzie sie teraz wydalal, na usg zostalo 17mmx 12mm !!!
Nie moge w fo uwierzyc, placze jak bóbr
Płacze razem z Tobą, cudowna wiadomość ☺ -
Av wrote:Zasadniczo każde USG ciąży jest prenatalne
USG tzw. "genetyczne" robi się od skończonego 11 tygodnia do 13t6d. Ale dziecko musi mieć odpowiednią długość, bo tylko dla określonych długości są statystyki zebrane. W tym samym czasie można robić PAPP-A. Generalnie w Polsce USG jest refundowane dla wszystkich, natomiast PAPP-A tylko jak masz wskazania: wiek powyżej 35 lat, zaburzenia kariotypu w rodzinie albo w poprzednich ciążach itp.
Harmony/Nifty/Panorama to testy genetyczne, które w PL nie są refundowane dla nikogo, trzeba płacić. Te testy daje się zrobić do 24 tygodnia ciąży (przynajmniej Nifty), więc dużo dłużej.
Najważniejsze jest USG, bo poza markerami genetycznymi daje też obraz dziecka - czy ma rączki, nóżki, czy serce w miarę prawidłowo działa itp. Dlatego każda kobieta absolutnie powinna je zrobić. Test PAPP-A jest testem w kierunku trisomii - czyli zespołu Downa/Patau/Edwardsa. Podobnie Harmony/Nifty/Panorama. W przypadku, jeśli USG/PAPP-A nie wykażą żadnych nieprawidłowości można się dodatkowo upewnić przez test genetyczny, który daje >99% pewności. Jeśli jednak USG albo PAPP-A wykażą problemy, to zwykle się robi amniopunkcję, która z prawdopodobieństwem praktycznie 100% wyklucza bądź potwierdza wadę genetyczną. To jest badanie inwazyjne, więc się go standardowo nie robi. Jest obarczone pewnym ryzykiem poronienia, więc jeśli nie dopuszczasz myśli o terminacji ciąży w przypadku ciężkiego uszkodzenia płodu, można jej nie robić.
Oooo dziękuję Ci za szczegółowe opisanie Teraz już wszystko rozumiemAv, Kadża lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Ja czekam wlasnie na izbie przyjec. Rano podczas prysznica zaczelam krwawic żywą krwią Wczoraj śniło mi sie, ze poronilam (pierwszy raz mialam taki okropny sen), obudzilam sie z ulga, ze to tylko sen, a to chyba jednak prawda.Synek ur. w 2016
-
MamoIgi az sie balam wejsc. Wspaniale wiadomosci.
Tasiu zobacz ze to nie musi byc nic zlego. Jestesmy wszystkie razem z Toba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 12:21
-
Mamaigi Cudowne informacje! Niech ten krwiak już Cię nie straszy i niech sobie pójdzie. Trzymam kciuki za Ciebie i maluszka.
Zuza88 , czy mi się wydaje czy jesteś z Trójmiasta?
Jeśli tak, to badania genetyczne wykonują tylko 4 placówki (2 w Gdańsku i 2 w Gdyni). Możesz sprawdzić czy Twoja placówka takie badania wykonuje...
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
Tu znajduje się lista lekarzy, która ma certyfikat (czyli zna się na rzeczy) do dokonywania badania przezierności karkowej (czyli badania genetycznego). -
Tasia ... Ja dzis przezylam to samo, drugi raz zalalam sie zywa krwią. Materac jest do wymiany.
Pomyslalam, ze drugi raz taki krwotok to juz musi oznaczac najgorsze.. Przed wejsciem do gabinetu na IP scisalam reke M, tak jakbym chciala mu dac do zrozumienia, ze Nasze dziecko odeszlo.
Juz nigdy nie zwatpie, przyzeklam sobie to dzisiejszego poranka po wyjsciu ze szpitala.
i teraz modlę się o Ciebie i Twoje malenstwo. Mam nadzieje, ze czujesz Nasze wsprcie duchem i za chwilę napiszesz Nam taką wiadomosc, jaką napisalam ja- wyzej.
Czekamy .. :*Malgonia, veritaserum, Tasia86, Av, JustynaG, Vlinder lubią tę wiadomość
Córka Igusia 13.03.2014 - 4 latka -
nick nieaktualny
-
Natalia1984 wrote:Ja właśnie też mam prowadzącego prywatnego gina a na NFZ chodzę po skierowania na badania krwi i moczu, on mi wypisał skierowanie do Luxmedu to wyszło za wszystko 272 zł, od niej na NFZ wszystko za darmo zrobiłam łącznie z HIV. byłam u niej normalnie z książeczką ciąży, wpisała wizytę.
-
MamaIgi wrote:Tasia ... Ja dzis przezylam to samo, drugi raz zalalam sie zywa krwią. Materac jest do wymiany.
Pomyslalam, ze drugi raz taki krwotok to juz musi oznaczac najgorsze.. Przed wejsciem do gabinetu na IP scisalam reke M, tak jakbym chciala mu dac do zrozumienia, ze Nasze dziecko odeszlo.
Juz nigdy nie zwatpie, przyzeklam sobie to dzisiejszego poranka po wyjsciu ze szpitala.
Ten maluszek jest super waleczny i tak dzielnie się trzyma - to musi być dziewczynka Tak się cieszę, że wszystko się dobrze układa
Tasiu, moja znajoma miała krwotok praktycznie przez cały pierwszy trymestr, a z dzieckiem wszystko jest ok. Nie trać wiary :*Tasia86 lubi tę wiadomość
Leon