WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Jola wszystko będzie dobrze, beta piękna. Jeżeli masz możliwość to skontaktuj z innym lekarzem. Będziesz spokojniejsza. Mnie od dwóch godzin boli kręgosłup w odcinku krzyżowym, promieniuje na miednice. W poprzedniej ciąży też mnie bolało, ale nie aż tak. Już sama nie wiem czy to normalne.
-
asese wrote:Jolu, koniecznie udaj się jeszcze do jakiegoś lekarza, najlepiej prywatnego z dobrym sprzętem do usg. Życzę Ci żeby ciąża była prawidłowo umiejscowiona, tylko niewidoczna jeszcze ze względu na bardzo późną owulację albo brak umiejętności lekarza, ale musisz też brać pod uwagę gorszy scenariusz... Ja też byłam odsyłana na późniejsze wizyty, aż wreszcie się zorientowali, tylko,że już było za późno na działania farmakologiczne i trzeba było na cito operować i jajowód stracony. Jeśli to ciąża pozamaciczna, to czas nie jest Twoim sprzymierzeńcem. Nie wahaj się, skonsultuj to jeszcze u jakiegoś lekarza z dobrymi opiniami, bo nie masz nic do stracenia a wiele możesz zyskać. Może zobaczysz już pęcherzyk w macicy, co Cię uspokoi, albo zdiagnozują ciążę gdzie indziej wystarczająco wcześnie, by poprowadzić procedurę zachowawczą metrotexatem.Syn 21 lat.
Aniołek 25.11.2017 (5tc) 05.03.2018 (10tc)
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
paulka86 wrote:Jola wszystko będzie dobrze, beta piękna. Jeżeli masz możliwość to skontaktuj z innym lekarzem. Będziesz spokojniejsza. Mnie od dwóch godzin boli kręgosłup w odcinku krzyżowym, promieniuje na miednice. W poprzedniej ciąży też mnie bolało, ale nie aż tak. Już sama nie wiem czy to normalne.Syn 21 lat.
Aniołek 25.11.2017 (5tc) 05.03.2018 (10tc)
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
zuza88 wrote:Hej dziewczyny
Nie nadążam Was czytać
Co do wyglądu to u mnie tak samo, paznokcie - odrosty, depilacja - czasem się zmuszę, makijaż - jak już naprawdę muszę gdzieś wyjść a tak mi się nie chce.
Jako kremik na rozstępy zaczęłam używać Mustele, wiele koleżanek mi ją polecało. Po konsystencji widzę, że będzie wydajna
Dziś byłam u lekarza ginekologa z NFZ po to by dostać skierowania na badania itd.
hmmm... jestem chyba rozczarowana. Lekarz skierowania mi nie dał bo powiedział, że jeszcze jest czas i na następnej wizycie 23 lutego. Co do kolejnego terminu to mam mieć jakieś badania, przypuszczam, że prenatalne bo jakoś konkretnie tego nie określił. Na moje pytanie czy będę miała już kartę ciąży odpowiedział: "co jesteś taka narwana, jak nie mam na razie co tam wpisać, następnym razem".
Generalnie lekarz ma bardzo dobre opinie, dziewczyny w poczekalni też zachwalały. Z pozytywów to, to że znowu widziałam dziś swojego okruszka wraz z bojącym sercem, całe 2,5 cm do kochania
Myślę, że z usług tego lekarza będę korzystać tylko do badań a i tak będę chodzić do swojego prywatnego lekarza.
Co o tym myślicie? Może to ja przesadzam i rzeczywiście tak jak powiedział jest czas na badania?
Pozdrawiam Was cieplutko :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2018, 20:50
-
zuza88 wrote:
Dziś byłam u lekarza ginekologa z NFZ po to by dostać skierowania na badania itd.
hmmm... jestem chyba rozczarowana. Lekarz skierowania mi nie dał bo powiedział, że jeszcze jest czas i na następnej wizycie 23 lutego. Co do kolejnego terminu to mam mieć jakieś badania, przypuszczam, że prenatalne bo jakoś konkretnie tego nie określił. Na moje pytanie czy będę miała już kartę ciąży odpowiedział: "co jesteś taka narwana, jak nie mam na razie co tam wpisać, następnym razem".
Generalnie lekarz ma bardzo dobre opinie, dziewczyny w poczekalni też zachwalały. Z pozytywów to, to że znowu widziałam dziś swojego okruszka wraz z bojącym sercem, całe 2,5 cm do kochania
Myślę, że z usług tego lekarza będę korzystać tylko do badań a i tak będę chodzić do swojego prywatnego lekarza.
Co o tym myślicie? Może to ja przesadzam i rzeczywiście tak jak powiedział jest czas na badania?
Pozdrawiam Was cieplutko :*
No to rzeczywiście dziwnie. W końcu jesteś w 10 tygodniu ciąży...
Jestem na tym samym etapie co Ty Zuza. Moja druga wizyta na NFZ będzie dokładnie za tydzień. Mam nadzieję, że dostanę już skierowania na badania, które niby powinno się zrobić do 10 tygodnia.
A wybierasz się na prenatalne?
W gruncie rzeczy zadziwiające - możesz zrobić prenatalne zanim otrzymasz kartę ciąży. -
nick nieaktualny
-
JustynaG wrote:No to rzeczywiście dziwnie. W końcu jesteś w 10 tygodniu ciąży...
Jestem na tym samym etapie co Ty Zuza. Moja druga wizyta na NFZ będzie dokładnie za tydzień. Mam nadzieję, że dostanę już skierowania na badania, które niby powinno się zrobić do 10 tygodnia.
A wybierasz się na prenatalne?
W gruncie rzeczy zadziwiające - możesz zrobić prenatalne zanim otrzymasz kartę ciąży.
No właśnie chyba na następnej wizycie mam mieć prenatalne czyli 23 lutego, nazwał to badaniami I trymestru więc mam nadzieję, że o to chodzi. -
Hej dziewczyny :* GRATULUJE WSPANIAŁYCH WIZYT :***
Ja dziś cały dzień latam trochę poszalałam na zakupach „ ciążowych dla mnie „
Na badania prenatalne jestem zapisana na 26.02 to będzie 12t5d na NFZ
Pytałam dziś u mnie w klinice ile kosztują badania prenatalne dostałam odpowiedz „ badania prenatalne Harmony 2500.”
Podziękowałam odrazu .
Ściskam Mocno :*zuza88, Izabelle lubią tę wiadomość
4,5 roku starań
Pcos ,Pierwsza Owulacja i Udana! 16tydz. Ciąży !
-
Marzena782 wrote:Hej dziewczyny :* GRATULUJE WSPANIAŁYCH WIZYT :***
Ja dziś cały dzień latam trochę poszalałam na zakupach „ ciążowych dla mnie „
Na badania prenatalne jestem zapisana na 26.02 to będzie 12t5d na NFZ
Pytałam dziś u mnie w klinice ile kosztują badania prenatalne dostałam odpowiedz „ badania prenatalne Harmony 2500.”
Podziękowałam odrazu .
Ściskam Mocno :*
A robisz też test PAPP-A? To jest uwzględnione w tym badaniu prenatalnym?
Ja mam 30 lat i z tego co wyczytałam na NFZ nie zrobią mi takich badań. Czyli muszę załatwić to prywatnie.
Achhh...jak sama nic nie ogarnę to nic się nie dowiem. Mam wrażenie, że lekarze traktują niektóre z nas jakby były w 5 ciąży i wszystko wiedziały na temat badań itp.
-
Marzena782 wrote:Na badania prenatalne jestem zapisana na 26.02 to będzie 12t5d na NFZ
Podziękowałam odrazu .
Harmony to badanie wolnego płodowego DNA czyli pobierają Ci krew, z niej "wyciągają" DNA maluszka, które sobie w niej pływa i badają kariotyp (czy nie ma wad genetycznych) oraz płeć. To jest zaawansowana technologia, stąd taka cena Wszędzie jest podobna. Ja akurat będę robić Harmony, chociaż koszt spory faktycznie.
Synek ur. w 2016
-
Dziewczyny wytłumaczcie prosze mi o tych prenatalnych .....nigd się tym nie interesowałam prędzej s w Ir chyba pojde do Pl kliniki fakt ze wyjdzie tak ze prenatalne bym musiała robić za 2-3 tyg tak ?? Weszłam właśnie w 10 tc a 9 mam skończonych, czyli wyjdzie mi jeszcze przed 1 wizyta w Irlandii. Z tego co wyczytałam to w jednej z klinik tutaj robia usg prenatalne tylko w drugiej badania biochemiczne plus usg i u jednego polskiego ginekologa robi usg ta karkowa i Harmonny za 500 e. Możecie coś mi blizej powiedzieć
-
Zasadniczo każde USG ciąży jest prenatalne
USG tzw. "genetyczne" robi się od skończonego 11 tygodnia do 13t6d. Ale dziecko musi mieć odpowiednią długość, bo tylko dla określonych długości są statystyki zebrane. W tym samym czasie można robić PAPP-A. Generalnie w Polsce USG jest refundowane dla wszystkich, natomiast PAPP-A tylko jak masz wskazania: wiek powyżej 35 lat, zaburzenia kariotypu w rodzinie albo w poprzednich ciążach itp.
Harmony/Nifty/Panorama to testy genetyczne, które w PL nie są refundowane dla nikogo, trzeba płacić. Te testy daje się zrobić do 24 tygodnia ciąży (przynajmniej Nifty), więc dużo dłużej.
Najważniejsze jest USG, bo poza markerami genetycznymi daje też obraz dziecka - czy ma rączki, nóżki, czy serce w miarę prawidłowo działa itp. Dlatego każda kobieta absolutnie powinna je zrobić. Test PAPP-A jest testem w kierunku trisomii - czyli zespołu Downa/Patau/Edwardsa. Podobnie Harmony/Nifty/Panorama. W przypadku, jeśli USG/PAPP-A nie wykażą żadnych nieprawidłowości można się dodatkowo upewnić przez test genetyczny, który daje >99% pewności. Jeśli jednak USG albo PAPP-A wykażą problemy, to zwykle się robi amniopunkcję, która z prawdopodobieństwem praktycznie 100% wyklucza bądź potwierdza wadę genetyczną. To jest badanie inwazyjne, więc się go standardowo nie robi. Jest obarczone pewnym ryzykiem poronienia, więc jeśli nie dopuszczasz myśli o terminacji ciąży w przypadku ciężkiego uszkodzenia płodu, można jej nie robić.Kadża, Izabelle, zuza88, Wesoła89 lubią tę wiadomość
Leon
-
Kadża wrote:Dziewczyny wytłumaczcie prosze mi o tych prenatalnych .....nigd się tym nie interesowałam prędzej s w Ir chyba pojde do Pl kliniki fakt ze wyjdzie tak ze prenatalne bym musiała robić za 2-3 tyg tak ?? Weszłam właśnie w 10 tc a 9 mam skończonych, czyli wyjdzie mi jeszcze przed 1 wizyta w Irlandii. Z tego co wyczytałam to w jednej z klinik tutaj robia usg prenatalne tylko w drugiej badania biochemiczne plus usg i u jednego polskiego ginekologa robi usg ta karkowa i Harmonny za 500 e. Możecie coś mi blizej powiedzieć
Kadża lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa też robię tylko usg, w pierwszej ciąży też robiłam tylko usg. Jeśli coś w nim wyjdzie nie tak wtedy dalsze testy, ale na pewno nie pappa, bo to tylko statystyka, rachunek prawdopodobieństwa, który wprowadza więcej stresu i zamieszania niż informacji.
Kadża lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny