X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Justyna2212 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Wiec zakończmy temat. Chyba jest już wyczerpany. Tak jak już któraś napisała. W pewnym momencie to chyba uzależnienie niektórych z Was na poszukiwanie czy na pewno wszystko Ok. Takie jest moje zdanie. Nie chciałam również nikogo urazić.

Herbata lubi tę wiadomość

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • MamaIgi Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wychodzę z założenia, że każdy jest kowalem własnego losu i powinien świadomie sam podejmować decyzje, które dotyczą jego życia. Nie potępiam mam, które decydują się przerwać ciążę z ciężkimi wadami genetycznymi. Nie śmiałabym.. Nigdy nie chciałabym stanąć przed tak trudnym wyborem... Szanuję i nie oceniam zatem tych, które to spotkało.

Ja np jestem antyszczepionkowcem, również świadoma decyzja. Nie chcialabym, zeby ktokolwiek oceniał mnie i moje decyzje, ponieważ sama szanuje mamy, które podjęły deyzje inne niż ja.

Czuję się dziś dziwnie. Wczoraj do poznej nocy nie moglam zasnac, bo meczyly mnie mdlosci, dzis caly dzien przespalam :)

MiSia :), frezyjciada lubią tę wiadomość

svchqqmzofzw4a0r.png
    Córka Igusia 13.03.2014 - 4 latka
  • anemic Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Babki.

Dziewczyny strasznie się cieszę, że krwiaki i krwawienia opanowane. Śledzę Wasze wpisy i bardzo trzymam kciuki za Was.

Moja klinika WYMAGA robienia regularnych powtórek bety (co 48h) do osiągnięcia poziomu 800-1000, wtedy widać pęcherzyk na USG.

Szczerze mówiąc ja leczyłam się na bezpłodność 7 lat i nigdy w laboratorium nie pomylono mi wyników. Jak ktoś pisze, że badania robi rzadko i jeszcze sie przy tym u niego mylą x razy to ma strasznego pecha.

Z racji sterydów morfologię robię b.często żeby kontrolować czy nie robi więcej złego niż dobrego. A badania zleca mi lekarz- nie wyczytuję ich z horoskopu.

A propo mdłości i gór - ja mieszkam w górach i u mnie nie pomagało :D

My na wizycie w piatek mieliśmy 5,4cm i serduszko pracuje 166 - czyli idealnie (norma 160-170). Standardowo gagatek jest większy wg USG. ALe wszystko w porządku, mamy rączki, nóżki - na usg trzymał sobie rączki przy głowie :) Szczerze mówiąc ja nie spodziewałam się, że tak wcześnie będzie sobie łapkami wymachiwał.

Mi standardowo skoczyło ciśnienie na wizycie :D Dobrze, że mierzę codziennie bo pewnie odesłaliby mnie do kardiologa ;)

19.02 mamy prenatalne. A Wy macie już wyznaczone terminy?

Przytyłam już 3 kg, brzuch też mi wywaliło, ale to chyba na razie efekt ciązy bardziej tej gastronomicznej :D Co nie zmienia faktu, że bedzie mi trzeba zakupić jakieś gacie, bo jeansy piją w brzuch.
    Mdłości już raczej ustały, nadal mięsowstręt i słodyczowstręt - wyjątkiem są pączki :D

My z Moim powoli zaczynamy oswajać się z myślą, że "udało się". Wie już kilku znajomych najbliższych, rozmawiamy o przyszlości, o fotelikach, wózkach i o tym na jakim etapie rozoju jest Gagatek. Mój założył sobie swoją...kartę ciąży - coś tam pisze i muszę mu przynosic zdjęcia z USG :D Zabronił mi gadać przez tel dłuzej niz 15 min bo sie boi, że zaszkodzi Małemu :D

I tak życie płynie :D Ale Wam spama wrzuciłam :D

Rucola, powiedz mi, Ciebie prowadził też immunolog prawda? Do kiedy masz brać encorton ?
    Ja powoli schodzę z lutinusów itd. Mam dawkę zmniejszoną encortonu do 15 mg, i od 23.02 zmniejszy mi do 10 tylko mi immunolog mówił, żeby trzymać do 18 tc, a lekarka mówi, że mozna do 20. Ja u Ciebie to wygląda?

Izabelle, Rucola, Vlinder lubią tę wiadomość

f2w33e3krygmun4e.png

12.12 - crio beta: 12 dpt: 230; 15 dpt 935,5

22.06 transfer-5t 5dz - Strata :(
    ANA 2 - dodatni 1:320
    NK: 50,1%, hashimoto
  • MiSia :) Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w laboratorium błędnie stwierdzono toksoplazmoze i białkomocz już byłam wtedy w zaawansowanej ciąży, to co się nadenerwowalam to moje! Miałam już czarne scenariusze w głowie, a ulga jak okazało się że to błąd nie do opisania..

hchygov3n960krj6.png
    f2wl2n0adjltluvt.png
    Mikołaj <3
    Przyszedł na świat 16.02.2016r. o godzinie 18:35 przez cc.
    3580 g , 56 cm :-)
  • anemic Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiSia :) wrote:
    Mi w laboratorium błędnie stwierdzono toksoplazmoze i białkomocz już byłam wtedy w zaawansowanej ciąży, to co się nadenerwowalam to moje! Miałam już czarne scenariusze w głowie, a ulga jak okazało się że to błąd nie do opisania..

Nie no, rozumiem, że zdarzają się pomylki. Nie powinny bo ja z moją histerią pewnie bym zawału dostala. Więc rozumiem co przeżyłyście.
    Ale kilka razy u jednej osoby mogą znaczyć, że labo jest marne :D

f2w33e3krygmun4e.png

• aLunia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Natalia każdy jest inny. jeden się nie martwi, drugi martwi się bardzo i co 2 dni biega na betę. Pozwólmy każdemu robić to co czuje. Forum jest po to, żeby się wygadać a nie krytykować czyjeś obawy czy postępowanie.
    Uwierz mi, to ze napiszesz "nie martwcie się dziewczyny" nie sprawi, ze przestanę się martwić. Każdego dnia drżę o Malucha i niczyje gadanie mi nie pomoże. Ale to, ze ja się wygadam i nie zostanę skrytykowana pomoże mi bardzo.
    We wcześniejszym poście podałam za przykład długoterminowe staraczki, bo sama do nich należe, co nie znaczy, że dziewczyny starające się krótko nie mają prawa się martwić. Piszę ze swojej perspektywy. Tak długo i intensywnie walczyłam o swoje Dziecko, ze nie wyobrażam sobie się nie martwić. I nie szukam zrozumienia na tym forum, po prostu jak człowiek czasem się wygada, to jest mu lżej :)

To dlaczego chodzisz na usg co dwa tyg? Przecież powinno się chodzić co miesiąc...

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • anemic Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    To dlaczego chodzisz na usg co dwa tyg? Przecież powinno się chodzić co miesiąc...

A kto powiedział, że USG co miesiąc ma być? Ja mam co 3 tyg.

JustynaG lubi tę wiadomość

f2w33e3krygmun4e.png

• Rucola Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Nie do konca rozumiem Twoje pytanie ? Na pewno jest skierowane do mojej wypowiedzi ;) ??
    Od poczatku piszę ze jestem zwolenniczką diagnostyki, w tym usg zaleznie od potrzeb medycznych i psychicznych matki...

Amy333 lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Źle się wypowiedzialam chodziło mi o same wizyty. Natomiast usg powinny być 4 w ciągu całej ciąży. Można spojrzeć w internecie na dowolną stronę.

Ja sama mam częściej i nie mówię, że to coś złego. Sama jestem w ciągłym strachu. Natomiast chodzi mi o to, że jeśli ktoś mówi luz po co się zamartwiac a sam częściej wykonuje usg niż 4 zalecane w ciągu ciąży to coś nie halo.

Kurde fajnie było było ale widzę, że coś zaczyna się psuć. Nie rozumiem jakiegos negatywnego komentowania. Każda z nas jest inna. Jedna może uważać że druga źle robi ale po co komuś to wytykac a tym bardziej osobie, która po prostu coś sprawdza bo się boi. Nie oceniajmy się.

Rucola, MiSia :) lubią tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Nie do konca rozumiem Twoje pytanie ? Na pewno jest skierowane do mojej wypowiedzi ;) ??
    Od poczatku piszę ze jestem zwolenniczką diagnostyki, w tym usg zaleznie od potrzeb medycznych i psychicznych matki...

Rucola o matko nieeee. To nie do ciebie przepraszam.

Pytanie skierowane było do Natalia 1984

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2018, 18:44

Rucola lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anemic ja mam zalecony encorton aktualnie 10mg do 12go tygodnia, potem mam zejsc na 5 mg ale jak dlugo go bede brać to jeszcze nie wiem. W tym tygodniu bede pisać do Paśnika. U mnie problemem były cytokiny Th1, mocno zawyżone, Il2 15 razy przekroczyla górną granicę. Przed ciaza miałam mocno podniesione przeviwciała przeciw beta2 glikoproteinie klasy IgM do 50 ( norma max 20) ale jak powtorzylam w 5tc to spadły już do normy. NK i inne parametry mam w normie

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Rucola o matko nieeee. To nie do ciebie przepraszam
    Hehe domysliłam sie ale profilaktycznie sie wybroniłam :p nic nie szkodzi :*

Synek 💚 31.08.2018r.
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiSia :) wrote:
    Matko czesiowa co za przeżycie!! Współczuję przeplakanych chwil i nerwów które straciłas przez tą okropna pomyłkę, która na dobrą sprawę nigdy nie powinna się zdarzyć.. Ale najważniejsze że jednak wszystko jest w porządku :)

Ja się tak strasznie stresuje jutrzejszą wizyta że chyba oszaleje... Strach mną zawładnąl na dobre :/ To moja pierwsza wizyta, dopiero się dowiem co tam u mojej kruszynki się dzieje. Ja naprawdę oszaleje, nie umiem sobie poradzić z tym narastającym stresem..

Misia na pewno będzie dobrze, trzymam kciuki :)

MiSia :) lubi tę wiadomość

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • anemic Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Anemic ja mam zalecony encorton aktualnie 10mg do 12go tygodnia, potem mam zejsc na 5 mg ale jak dlugo go bede brać to jeszcze nie wiem. W tym tygodniu bede pisać do Paśnika. U mnie problemem były cytokiny Th1, mocno zawyżone, Il2 15 razy przekroczyla górną granicę. Przed ciaza miałam mocno podniesione przeviwciała przeciw beta2 glikoproteinie klasy IgM do 50 ( norma max 20) ale jak powtorzylam w 5tc to spadły już do normy. NK i inne parametry mam w normie

Ach, ja coś poknociłam, myślałam, że u Ciebie też NK.
    Jak byłam na NFZ u gina, to puknął się w głowę, że taka dawka encortonu :D

f2w33e3krygmun4e.png

• Rucola Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Źle się wypowiedzialam chodziło mi o same wizyty. Natomiast usg powinny być 4 w ciągu całej ciąży. Można spojrzeć w internecie na dowolną stronę.

Ja sama mam częściej i nie mówię, że to coś złego. Sama jestem w ciągłym strachu. Natomiast chodzi mi o to, że jeśli ktoś mówi luz po co się zamartwiac a sam częściej wykonuje usg niż 4 zalecane w ciągu ciąży to coś nie halo.

Kurde fajnie było było ale widzę, że coś zaczyna się psuć. Nie rozumiem jakiegos negatywnego komentowania. Każda z nas jest inna. Jedna może uważać że druga źle robi ale po co komuś to wytykac a tym bardziej osobie, która po prostu coś sprawdza bo się boi. Nie oceniajmy się.
    Moim zdaniem fajnie, ze jest dyskusja :) Tylko drobna wymiana zdan moze nas czegos nauczyc. A najciekawsze jest to, jak w toku ciazy zmienia sie nastawienie niektorych osób. Na poczatku mają swwoje zdanie i mądrości a ciąża wszystko zmienia i uczy pokory...

Synek 💚 31.08.2018r.
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ogromnie trzymam kciuki za wizyty. Życzę żeby były szczęśliwe :)

Mi też tak brzuch wywaliło. Schudlam 4 kg ale brzuch już naprawdę widać.

Rucola lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anemic wrote:
    Ach, ja coś poknociłam, myślałam, że u Ciebie też NK.
    Jak byłam na NFZ u gina, to puknął się w głowę, że taka dawka encortonu :D
    Jak byłam u swojego ex-gina na podglądzie bo moj był na urlopie, to łapał się za głowę i kazał mi natychmiast odstawić steryd i metforminę.... eh, szkoda gadać

Synek 💚 31.08.2018r.
  • aLunia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola ale to fakt. Ja w drugiej ciąży byłam hop do przodu. A nawet miałam takie myśli, że znów się pakuje w pieluchy itd mimo że o ciążę się staraliśmy, nawet wymagania co do płci były. A poronienie to jakby mi ktoś dał w pysk. Teraz się tylko modlę żeby mieć drugie dziecko, zdrowe dziecko. Cała reszta mnie nie obchodzi.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:48

anemic, Vlinder lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    aLunia wrote:

aLunia, chyba się zakręciłaś.
    To, że coś jest refundowane przez NFZ - często jest odbierane jako "tak musi być".

Analogicznie, zdrowa kobieta chodzi do ginekologa raz w roku na kontrolę.
    Ale podczas starań o malucha można (ale nie trzeba) chodzić kilka razy w miesiącu na tzw. monitoring cyklu by wiedzieć czy dochodzi do owulacji. Na NFZ raczej o to ciężko, ale prywatnie nie robią z tego żadnego halo.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ