WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Cynka, nie jestem.specjalusta w zakresie badan usg, ale masz zdjecie z tego badania? Przy 9 mm chyba nie widac jezzcze nic wiecej ale moze byc pole zarodkowe czy jakos tak to sie zwie, taka mala jasna kropka, przy powiekszeniu jasniejsza plamka. Ja kazalam swojej szukac zarodka to mi znalazla ta plamke i nawet zmierzyla, powiedziala ze to bedzie zarodek, ale to przy takim zaszumionym obrazie usg dla takich laikow jak my yo ciezko okresluc ktora kropka jest ta wlasciwa ale moze poszukaj. Nie umiem niestety bardziej Ci pomoc poza tym ze naczytalam sie takich histori i zazwyczaj konczyly sie dobrze.
-
Magdalena tak Polaków dużo ja mieszkam teraz w małym miasteczku a czasem mam wrażenie ze samych Polaków widzę W Irlandii mieszkam od 11 lat a mieliśmy tylko na 2-3 lata przylecieć. Czy wrócimy ..... ja wątpię bojuz tu mamy dom dzieciaki do szkoły chodza praca etc, choć mąż chyba ma takie plany koedys........ może na starość ale to wtedy tu moje dzieci już będą miały rodziny dlatego ja wątpię. Dzieciaki w szkole super niestety lepiej mówią po angielsku niż po Polsku nie w sesie mowy bo my mówimy oczywiście po polsku i do Polskiej szkoły dodatkowo chodza ale ze słów czasem i m brakuje corka czyta dużo ale tylko po angielsku bo po potwierdzi ze nie rozumie musi sobie przetłumaczyć na ang
-
JustynaG wrote:Dziewczyny, wytłumaczcie mi - jeśli USG gin robi 3 razy w czasie ciąży - to skąd ma wiedzieć, że wszystko jest ok?
Niby nasze mamy nie miały wcale.. mi się wydaje, że niestety usg daje nam wiedzę i spokój, jak coś jest nie tak to i tak niewiele są w stanie zrobić. -
JustynaG ginekolog robi 2 razy tzw. Usg prenatalne tylko po to żeby zobaczyć czy dziecko jest zdrowe czy nie ma wad genetycznych i czy wszystkie organy wewnetrzne dziecka sa takie jak być powinny.Sprawdza też stopień dojrzałości łożyska i przepływy .A to czy wszystko jest dobrze podczas całej ciąży to nikt tego nie wie nie ma sposobu żeby co dzień sprawdzać czy dziecko oddycha w brzuchu.
Cynka nie martw się może miałaś puźniej owulacje i zagnieżdzenie mogło też nastąpić puźniej dlatego pęcherzyk ciążowy jest miejszy niż być powinien .Ginekolodzy maja swoje sztywne ramy i ich się trzymają .Jak możesz to idz za tydzien do innego ginekologa niech zrobi usg .Dużo zależy od lekarza robiacego usg -
Mamaawiki wrote:JustynaG ginekolog robi 2 razy tzw. Usg prenatalne tylko po to żeby zobaczyć czy dziecko jest zdrowe czy nie ma wad genetycznych i czy wszystkie organy wewnetrzne dziecka sa takie jak być powinny.Sprawdza też stopień dojrzałości łożyska i przepływy .A to czy wszystko jest dobrze podczas całej ciąży to nikt tego nie wie nie ma sposobu żeby co dzień sprawdzać czy dziecko oddycha w brzuchu.
Zdaję sobie sprawę, że nie ma sposobu by wiedzieć cały czas.
Byłam prywatnie u lekarza 5 dni po tym jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Pierwsze co - sprawdzamy jak sprawa wygląda, zrobione usg. Dowiedziałam się, że W jamie macicy widać pojedynczy pęcherzyk, widoczne miejsce zarodkowe. Zaprosił za 3 tygodnie to wtedy będzie szansa na serduszko.
I to mi daje poczucie bezpieczeństwa.
Postanowiłam jednak zapisać się do gina na nfz (zawsze to jednak minimalizuje koszty), mam wizytę za tydzień. No i liczę, że zrobi usg, że dowiem się czy są postępy, czy nasz okruszek się rozwija, czy na tym etapie wszystko przebiega prawidłowo.
Czy dostanę zdjęcie usg, tak jak dostałam prywatnie. -
nick nieaktualny
-
Malgonia wrote:Cynka, nie jestem.specjalusta w zakresie badan usg, ale masz zdjecie z tego badania? Przy 9 mm chyba nie widac jezzcze nic wiecej ale moze byc pole zarodkowe czy jakos tak to sie zwie, taka mala jasna kropka, przy powiekszeniu jasniejsza plamka. Ja kazalam swojej szukac zarodka to mi znalazla ta plamke i nawet zmierzyla, powiedziala ze to bedzie zarodek, ale to przy takim zaszumionym obrazie usg dla takich laikow jak my yo ciezko okresluc ktora kropka jest ta wlasciwa ale moze poszukaj. Nie umiem niestety bardziej Ci pomoc poza tym ze naczytalam sie takich histori i zazwyczaj konczyly sie dobrze.08.2006 - Mała Cynka
12.2015 - Aniołek [*] 8 tc - c. pozamaciczna, usunięty prawy jajowód
09.2016 Aniołek [*] 6 tc - c. bioch
01.2018 Aniołek [*] 9 tc -
Mamaawiki wrote:JustynaG ginekolog robi 2 razy tzw. Usg prenatalne tylko po to żeby zobaczyć czy dziecko jest zdrowe czy nie ma wad genetycznych i czy wszystkie organy wewnetrzne dziecka sa takie jak być powinny.Sprawdza też stopień dojrzałości łożyska i przepływy .A to czy wszystko jest dobrze podczas całej ciąży to nikt tego nie wie nie ma sposobu żeby co dzień sprawdzać czy dziecko oddycha w brzuchu.
Cynka nie martw się może miałaś puźniej owulacje i zagnieżdzenie mogło też nastąpić puźniej dlatego pęcherzyk ciążowy jest miejszy niż być powinien .Ginekolodzy maja swoje sztywne ramy i ich się trzymają .Jak możesz to idz za tydzien do innego ginekologa niech zrobi usg .Dużo zależy od lekarza robiacego usg08.2006 - Mała Cynka
12.2015 - Aniołek [*] 8 tc - c. pozamaciczna, usunięty prawy jajowód
09.2016 Aniołek [*] 6 tc - c. bioch
01.2018 Aniołek [*] 9 tc -
Cynka wrote:Jeśli wezmę pod uwagę owulację 17 dnia cyklu, a nie 14, to wielkość pęcherzyka jest OK. Ale nie widać pęcherzyka żółtkowego i to mnie martwi. Dziękuję za słowa otuchy
To jest taki ciezki moment na usg. Jak szlam w 5 tyg to choc wiedzialam ze tylko pecherzyk bedzie, ale na ta wizyte 11 to boje sie isc bo moze cos byc ale moze i nie i tylko bede sie denerwowac jak Ty teraz i tez pewnie nic nie bedzie mnie w stanie uspokoic. Jedyne co moge poradzic to spokoj i dobre mysli. Mam nadzieje ze ten tydzien szybko Ci minie.
A jak poza tym sie czujesz? Masz skurcze, plamienia? -
Witam z rana dziewczyny nie martwcie się musi być wszystko dobrze. Ja wiem ze łatwo się mówi ale zobaczycie ze będzie. Ja nic nie będę widzieć ani słyszeć przez kolejne 8 tyg i musze myśleć ze tam wszystko z groszkiem jest Ok . Za nerki trzymam kciuki
Cynka na prawdę nie ma co się zamartwiać za bardzo bo tylko to na niekorzyść działa. -
Cynka wrote:Jeśli wezmę pod uwagę owulację 17 dnia cyklu, a nie 14, to wielkość pęcherzyka jest OK. Ale nie widać pęcherzyka żółtkowego i to mnie martwi. Dziękuję za słowa otuchy
Malgonia lubi tę wiadomość
-
KAL wrote:No i mam wyniki beta z 10dpo 7,12miu a z dzis 12dpo 13miu
TSH 1.565 (0.350-4.940)
Ft4 15, (9-19)
Jeszcze w lek powtórzę betę i koniec. Czekam do wizyty
To jest beta calkowita? Czy jednostki są jakieś takie inne? Nie umiem sobie tegk przeliczyc ale zapewne masz podane normy, ze jest wszystko ok wiec ciesze sie razem z Toba -
Witam dziewczyny przed południem:)
Ja też muszę zrobić Tsh i ft4 ale niedawno dawkę zwiększyła,więc zrobię jak będę w Pl za 2,5tyg.
Żeby się uspokoić to pognałam jednak po testy z wieczornego moczu krecha testowa tłusta i ciemniejsza od kontrolnej.Wiem,że to nic nie znaczy ale i tak mi się polepszyło samopoczucie Nie przypuszczałabym,że będę taką historyczną -
Lady_Dior wrote:Witam dziewczyny przed południem:)
Ja też muszę zrobić Tsh i ft4 ale niedawno dawkę zwiększyła,więc zrobię jak będę w Pl za 2,5tyg.
Żeby się uspokoić to pognałam jednak po testy z wieczornego moczu krecha testowa tłusta i ciemniejsza od kontrolnej.Wiem,że to nic nie znaczy ale i tak mi się polepszyło samopoczucie Nie przypuszczałabym,że będę taką historyczną
Dawaj zdjecie. Lubie krechy oglądać -
Malgonia wrote:Dawaj zdjecie. Lubie krechy oglądać
Malgonia niestety nie umiem dodawać zdjęć...Próbowałam coś tam pokombinować to plik za duży także lipa. Ja niestety z komputerami mam mało do czynienia ba-nie posiadam nawet Wszystko przez telefon
spróbuję czy wyjdzie.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3821e38c4f02.jpg
oo wyszło obrócone ale co tamWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2018, 12:00
-
Nieśmiało witam się jako mamusia wrześniowa 2018. Jest to moja pierwsza ciąża, jestem zestresowana i mogę się tu troszkę gubić ale pozdrawiam wszystkie oczekujące
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2018, 13:07
Marzena782, Antonina38, 100krotka30 lubią tę wiadomość