X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynka, nie jestem.specjalusta w zakresie badan usg, ale masz zdjecie z tego badania? Przy 9 mm chyba nie widac jezzcze nic wiecej ale moze byc pole zarodkowe czy jakos tak to sie zwie, taka mala jasna kropka, przy powiekszeniu jasniejsza plamka. Ja kazalam swojej szukac zarodka to mi znalazla ta plamke i nawet zmierzyla, powiedziala ze to bedzie zarodek, ale to przy takim zaszumionym obrazie usg dla takich laikow jak my yo ciezko okresluc ktora kropka jest ta wlasciwa ale moze poszukaj. Nie umiem niestety bardziej Ci pomoc poza tym ze naczytalam sie takich histori i zazwyczaj konczyly sie dobrze.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena tak Polaków dużo ;) ja mieszkam teraz w małym miasteczku a czasem mam wrażenie ze samych Polaków widzę ;) W Irlandii mieszkam od 11 lat a mieliśmy tylko na 2-3 lata przylecieć. Czy wrócimy ..... ja wątpię bojuz tu mamy dom dzieciaki do szkoły chodza praca etc, choć mąż chyba ma takie plany koedys........ może na starość ale to wtedy tu moje dzieci już będą miały rodziny dlatego ja wątpię. Dzieciaki w szkole super niestety lepiej mówią po angielsku niż po Polsku nie w sesie mowy bo my mówimy oczywiście po polsku i do Polskiej szkoły dodatkowo chodza ale ze słów czasem i m brakuje corka czyta dużo ale tylko po angielsku bo po potwierdzi ze nie rozumie musi sobie przetłumaczyć na ang

• Malgonia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Dziewczyny, wytłumaczcie mi - jeśli USG gin robi 3 razy w czasie ciąży - to skąd ma wiedzieć, że wszystko jest ok?

Niby nasze mamy nie miały wcale.. mi się wydaje, że niestety usg daje nam wiedzę i spokój, jak coś jest nie tak to i tak niewiele są w stanie zrobić.

age.png

• Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG ginekolog robi 2 razy tzw. Usg prenatalne tylko po to żeby zobaczyć czy dziecko jest zdrowe czy nie ma wad genetycznych i czy wszystkie organy wewnetrzne dziecka sa takie jak być powinny.Sprawdza też stopień dojrzałości łożyska i przepływy .A to czy wszystko jest dobrze podczas całej ciąży to nikt tego nie wie nie ma sposobu żeby co dzień sprawdzać czy dziecko oddycha w brzuchu.

Cynka nie martw się może miałaś puźniej owulacje i zagnieżdzenie mogło też nastąpić puźniej dlatego pęcherzyk ciążowy jest miejszy niż być powinien .Ginekolodzy maja swoje sztywne ramy i ich się trzymają .Jak możesz to idz za tydzien do innego ginekologa niech zrobi usg .Dużo zależy od lekarza robiacego usg

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaawiki wrote:
    JustynaG ginekolog robi 2 razy tzw. Usg prenatalne tylko po to żeby zobaczyć czy dziecko jest zdrowe czy nie ma wad genetycznych i czy wszystkie organy wewnetrzne dziecka sa takie jak być powinny.Sprawdza też stopień dojrzałości łożyska i przepływy .A to czy wszystko jest dobrze podczas całej ciąży to nikt tego nie wie nie ma sposobu żeby co dzień sprawdzać czy dziecko oddycha w brzuchu.

Zdaję sobie sprawę, że nie ma sposobu by wiedzieć cały czas.
    Byłam prywatnie u lekarza 5 dni po tym jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Pierwsze co - sprawdzamy jak sprawa wygląda, zrobione usg. Dowiedziałam się, że W jamie macicy widać pojedynczy pęcherzyk, widoczne miejsce zarodkowe. Zaprosił za 3 tygodnie to wtedy będzie szansa na serduszko.
    I to mi daje poczucie bezpieczeństwa.
    Postanowiłam jednak zapisać się do gina na nfz (zawsze to jednak minimalizuje koszty), mam wizytę za tydzień. No i liczę, że zrobi usg, że dowiem się czy są postępy, czy nasz okruszek się rozwija, czy na tym etapie wszystko przebiega prawidłowo.
    Czy dostanę zdjęcie usg, tak jak dostałam prywatnie.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2018, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evve_2.0 wrote:
    Czesc dziewczyny:) dzisiaj test pokazał mi drugą kreseczkę po 16 miesiacach staran- i proszę o dołączenie do grupy. Termin porodu wypada mi na 11.09.
    witaj ;) dopisałam cię do naszej listy

• KAL Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w sobotni poranek :) rano pojechałam do szpitala na betę TSH i FT4 wyniki mają być do 5h :) teraz położyłam się jeszcze do łóżka obok córki :) miłego dnia :)

Cynka, gabi90 lubią tę wiadomość

Akceptacja!
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kal trzymam kciuki za wyniki.
    Milego i spokojnego dnia wszyztkim.

gabi90 lubi tę wiadomość

age.png

• Cynka Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Cynka, nie jestem.specjalusta w zakresie badan usg, ale masz zdjecie z tego badania? Przy 9 mm chyba nie widac jezzcze nic wiecej ale moze byc pole zarodkowe czy jakos tak to sie zwie, taka mala jasna kropka, przy powiekszeniu jasniejsza plamka. Ja kazalam swojej szukac zarodka to mi znalazla ta plamke i nawet zmierzyla, powiedziala ze to bedzie zarodek, ale to przy takim zaszumionym obrazie usg dla takich laikow jak my yo ciezko okresluc ktora kropka jest ta wlasciwa ale moze poszukaj. Nie umiem niestety bardziej Ci pomoc poza tym ze naczytalam sie takich histori i zazwyczaj konczyly sie dobrze.
    Małgosiu, mam zdjęcie, ale tam rzeczywiście nic nie widać. Też czytałam takie historie, ale wiedz jak to jest... Dziękuję za wsparcie - to bardzo ważne ❤

08.2006 - Mała Cynka :-)
    12.2015 - Aniołek [*] 8 tc - c. pozamaciczna, usunięty prawy jajowód
    09.2016 Aniołek [*] 6 tc - c. bioch
    01.2018 Aniołek [*] 9 tc
  • Cynka Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaawiki wrote:

Cynka nie martw się może miałaś puźniej owulacje i zagnieżdzenie mogło też nastąpić puźniej dlatego pęcherzyk ciążowy jest miejszy niż być powinien .Ginekolodzy maja swoje sztywne ramy i ich się trzymają .Jak możesz to idz za tydzien do innego ginekologa niech zrobi usg .Dużo zależy od lekarza robiacego usg
    Jeśli wezmę pod uwagę owulację 17 dnia cyklu, a nie 14, to wielkość pęcherzyka jest OK. Ale nie widać pęcherzyka żółtkowego i to mnie martwi. Dziękuję za słowa otuchy

08.2006 - Mała Cynka :-)
    12.2015 - Aniołek [*] 8 tc - c. pozamaciczna, usunięty prawy jajowód
    09.2016 Aniołek [*] 6 tc - c. bioch
    01.2018 Aniołek [*] 9 tc
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynka wrote:
    Jeśli wezmę pod uwagę owulację 17 dnia cyklu, a nie 14, to wielkość pęcherzyka jest OK. Ale nie widać pęcherzyka żółtkowego i to mnie martwi. Dziękuję za słowa otuchy

To jest taki ciezki moment na usg. Jak szlam w 5 tyg to choc wiedzialam ze tylko pecherzyk bedzie, ale na ta wizyte 11 to boje sie isc bo moze cos byc ale moze i nie i tylko bede sie denerwowac jak Ty teraz i tez pewnie nic nie bedzie mnie w stanie uspokoic. Jedyne co moge poradzic to spokoj i dobre mysli. Mam nadzieje ze ten tydzien szybko Ci minie.
    A jak poza tym sie czujesz? Masz skurcze, plamienia?

age.png

• Kadża Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana dziewczyny ;) nie martwcie się musi być wszystko dobrze. Ja wiem ze łatwo się mówi ale zobaczycie ze będzie. Ja nic nie będę widzieć ani słyszeć przez kolejne 8 tyg i musze myśleć ze tam wszystko z groszkiem jest Ok . Za nerki trzymam kciuki
    Cynka na prawdę nie ma co się zamartwiać za bardzo bo tylko to na niekorzyść działa.

• KAL Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam wyniki :) beta z 10dpo 7,12miu a z dzis 12dpo 13miu :)
    TSH 1.565 (0.350-4.940)
    Ft4 15, (9-19)

Jeszcze w lek powtórzę betę i koniec. Czekam do wizyty :)

Akceptacja!
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynka wrote:
    Cynka,ja bylam wczoraj u lekarza,pecherzyk mial 9 mm i tez jeszcze nie bylo echa zarodka. Doktor mowil,ze to normalne

Malgonia lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAL wrote:
    No i mam wyniki :) beta z 10dpo 7,12miu a z dzis 12dpo 13miu :)
    TSH 1.565 (0.350-4.940)
    Ft4 15, (9-19)

Jeszcze w lek powtórzę betę i koniec. Czekam do wizyty :)

To jest beta calkowita? Czy jednostki są jakieś takie inne? Nie umiem sobie tegk przeliczyc ale zapewne masz podane normy, ze jest wszystko ok wiec ciesze sie razem z Toba :)

age.png

• KAL Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko jest ok. Wyniki są odpowiednie do podanych norm co prawda robiłam w dwóch różnych labo ale w ciągu 48h prawie się podwoiła :)

Cynka lubi tę wiadomość

Akceptacja!
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny przed południem:)
    Ja też muszę zrobić Tsh i ft4 ale niedawno dawkę zwiększyła,więc zrobię jak będę w Pl za 2,5tyg.
    Żeby się uspokoić to pognałam jednak po testy :D z wieczornego moczu krecha testowa tłusta i ciemniejsza od kontrolnej.Wiem,że to nic nie znaczy ale i tak mi się polepszyło samopoczucie :D Nie przypuszczałabym,że będę taką historyczną ;D

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Witam dziewczyny przed południem:)
    Ja też muszę zrobić Tsh i ft4 ale niedawno dawkę zwiększyła,więc zrobię jak będę w Pl za 2,5tyg.
    Żeby się uspokoić to pognałam jednak po testy :D z wieczornego moczu krecha testowa tłusta i ciemniejsza od kontrolnej.Wiem,że to nic nie znaczy ale i tak mi się polepszyło samopoczucie :D Nie przypuszczałabym,że będę taką historyczną ;D

Dawaj zdjecie. Lubie krechy oglądać :)

age.png

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Dawaj zdjecie. Lubie krechy oglądać :)

Malgonia niestety nie umiem dodawać zdjęć...Próbowałam coś tam pokombinować to plik za duży także lipa. Ja niestety z komputerami mam mało do czynienia ba-nie posiadam nawet :D Wszystko przez telefon :P

spróbuję czy wyjdzie.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3821e38c4f02.jpg

oo wyszło :) obrócone ale co tam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2018, 12:00

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiało witam się jako mamusia wrześniowa 2018. Jest to moja pierwsza ciąża, jestem zestresowana i mogę się tu troszkę gubić ale pozdrawiam wszystkie oczekujące

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2018, 13:07

Marzena782, Antonina38, 100krotka30 lubią tę wiadomość

f2wlwn15pyf6mety.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ